Vés al contingut

Nisa

Aquest article tracta sobre una ciutat de Cària. Vegeu-ne altres significats a «Nissa».
Aquest article tracta sobre la ciutat de Cària. Si cerqueu l'antiga ciutat de Turkmenistan, vegeu «Nasa».
Infotaula de geografia físicaNisa
Imatge
TipusCiutat antigaijaciment arqueològicModifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSultanhisar (Turquia)(en)TradueixiProvíncia d'Aydın (Turquia)Modifica el valor a Wikidata
Map
37° 54′ 06″ N, 28° 08′ 48″ E/ 37.9017°N,28.1467°E/37.9017; 28.1467

Nisa(enllatíNysaoNyssa,engrec anticΝύσα o Νύσσα) era una ciutat deCàriaal vessant sud de les muntanyesMessogis,al nord delriu Meandre,aproximadament a mig camí entreTrallesiAntioquia.SegonsEstrabó,un torrent anomenatEudon,que baixava de la muntanya, dividia la ciutat en dues parts unides per un pont.

La tradició assigna la fundació de la ciutat als germansAtimbre(Ἀθυμβρός), Atimbrad (Ἀθύμβραδος), i Hidrelos (Ἲδρηλος), emigrants d'Esparta,que va fundar cadascun una ciutat diferent, i al no prosperar al final es van reunir en una de sola, Nisa. Es va considerar que el fundador n'era Atimbre. El nom inicial de la ciutat era Atimbre (Ἀθυμβρός), però en èpocaselèucidaes va canviar a Nisa, que era el nom d'una de les esposes d'Antíoc I Sòter,fill deSeleuc I Nicàtor.

Sembla que Nisa es va distingir pel cultiu de la gramàtica i la literatura. Estrabó parla de diversos filòsofs i gramàtics eminents, i ell mateix va assistir a classes de retòrica a la ciutat. Dos gramàtics van portar el nom d'Aristodem de Nisa.Aristodem de Nisa el vellva ser deixeble del cèlebre gramàticAristarc de Samotràcia,iAristodem de Nisa el joveera un dels instructors deGneu Pompeu.

Hièrocles,un geògraf del seglevi,diu que era una seu episcopal, i els seus bisbes van assistir als concilis d'EfesiConstantinoble.S'han trobat abundants monedes romanes encunyades a Nisa, des de l'època d'Augustfins a la deGal·liè.

Correspon a la modernaSultanhisar,a laprovíncia d'Aydın,on queden restes d'un teatre, un amfiteatre, un gimnàs i algun altre edifici.[1]

Referències

[modifica]
  1. Smith,William (ed.). «1. Nysa».Dictionary of Greek and Roman Geography (1854).[Consulta: 7 juliol 2021].

Vegeu també

[modifica]