Vés al contingut

Pac-Man

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Pac-Man (desambiguació)».
Pac-Man
Modifica el valor a Wikidata
Publicació
22 maig 1980 (Japó)
juliol 1980 (Japó)Modifica el valor a Wikidata
Gènerevideojoc de laberintModifica el valor a Wikidata
PersonatgesPac-ManModifica el valor a Wikidata
Part deNamco Museum Virtual ArcadeModifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuAndroidiiOSModifica el valor a Wikidata
PlataformaGame Boy Advance,Windows Phone,Android,Atari 5200,Commodore VIC-20,Atari 2600,MSX,Commodore 64,Sega Game Gear,Linux,Windows,ZX Spectrum,Xbox 360,Amiga,DOS,Nintendo Entertainment System,Super Nintendo Entertainment System,iOS,Famicom Disk System,Apple II,família Atari de 8 bits,Intellivision,Texas Instruments TI-99/4A,IBM Personal Computer,Game Boy Color,Neo Geo Pocket Color,iPod Touch,PlayStation 4,Xbox OneiPlayStation PortableModifica el valor a Wikidata
Modesun jugadorModifica el valor a Wikidata
Formatdescàrrega digitalModifica el valor a Wikidata
Dispositiu d'entradateclat d'ordinador,joystickipantalla tàctilModifica el valor a Wikidata
Equip
Creador/sTōru IwataniModifica el valor a Wikidata
Desenvolupador(s)NamcoModifica el valor a Wikidata
EditorNamco(Japó)
Midway Games(Amèrica del Nord)Modifica el valor a Wikidata
DissenyadorTōru IwataniModifica el valor a Wikidata
DistribuidorGoogle PlayiApp StoreModifica el valor a Wikidata
Qualificacions
ESRB

Més informació
Lloc webpacman.comModifica el valor a Wikidata
MobyGamespac-manModifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0260264Archive.org: PacMan1981Atari
Musicbrainz: 89bc772b-a157-4481-88f9-45e404602925Modifica el valor a Wikidata

Imatges externes
Flyer

Pac-Manés unvideojocrecreatiucreat pel dissenyador de videojocsToru Iwatanide l'empresaNamco,i distribuït perMidway Gamesal mercatamericàa principis delsanys 1980.

QuanPac-Manes va llançar el22 de maigde1980,[1][2]va ser tot un èxit que es va convertir en un fenomen mundial a laindústria dels videojocs,i és considerat un clàssic de la indústria i una icona delsanys 80,[3][4][5][6]esdevenint un fenomen social[7]que va portar a la creació de molt demarxandatgederivat.[8]El joc també va acabar amb les convencions populars als videojocs arran de l'Space Invaders.Va acabar amb l' "acció shoot-em-up (disparar a tots)" per a reemplaçar-la per un format únic, humorístic i poc violent que va agradar a les noies a més dels nois.

El nom del joc prové de l'onomatopeiajaponesapaku(パク), que és el so que es produeix en obrir i tancar la boca. El nom es varomanitzarcomPuck-ManalJapó(en anglèspuckes pronunciaria semblant apac), però Midway ho va modificar aPac-Manper al mercat nord-americà (i posteriorment altres mercats occidentals), ja quePuckse sembla massa afuck,unaobscenitaten anglès (De fet existeix una varietat de jocs "porno" derivats de "pacman", sent un dels més originals el "fuckman"un joc de plataforma 2D on un havia de prendre estimulants per a poder mantenir relacions amb els fantasmes).

Desenvolupament i nomenclatura

[modifica]

Fins a principis dels 70 Namco s'havia especialitzat principalment enkiddie ridesper botigues japoneses. Masaya Nakamura, el fundador de Namco, va veure el potent valor dels videojocs, i començà a dirigir la companyia cap a jocs demàquina recreativa,començant amb electromagnètics com F-1. Més tard va contracar enginyers de software per desenvolupar els seus propis videojocs per competir amb companyies comAtari, Inc.[9]

Pac-Manva ser un dels primers jocs desenvolupats per aquest nou departament de Namco. El joc va ser desenvolupat pel jove empleatToru Iwatanien el transcurs d'1 any, començant l'abril de 1979, contractant un equip de nou homes. Estava basat en el concepte de menjar, i el títol original eraPakkuman(パックマン), inspirat en la frase onomatopeicapaku-paku taberu,onpaku-pakudescriu el so del moviment de la boca quan és oberta i després tancada en successió.[10]

Tot i que Iwatani havia dit repetidament que la forma del personatge estava inspirat en una pizza a la qual li faltava un tros, va admetre en una entrevista en el 1986 que això no era completament cert, i que el disseny també provenia de la simplificació i arrodoniment del caràcter Kanji,kuchi( khẩu ).Iwatani va intentar arribar a una audiència més àmplia, més enllà de nens i adolescents. La seva intenció era atraure les noies als jocs arcade perquè s'havia adonat que n'hi havia pocs als quals les dones se sentien atretes en aquell temps.[11]Això el va portar a afegir elements com el laberint, així com fantasmes bonics com a personatges enemics. Menjar per guanyar poder, segons Iwatani, era un concepte que havia agafat dePopeye.[12]El resultat va serPuck Mancom a nom del joc, a referència de la forma de disc d'hoquei del personatge principal.[13]Més tard, el 1908, el joc va ser seleccionat per manufacturar en Estats Units per la divisióMidway,el qual va fer canviar el nom dePuck ManaPac-Manen un intent d'evitarvandalismede gent canviant la lletra "P" per la llentra "F", creant la paraulafuck.El gabinet d'art també va canviar i el nivell de dificultat va augmentar per cridar l'atenció d'audiències de l'oest.[14]

Descripció

[modifica]

Pac-Man és un cercle groc amb boca que s'introdueix enlaberintsper a menjar punts i premis. Unnivells'acaba quan Pac-Man ha menjat tots els punts. No obstant això, quatre monstres, Shadow (Blinky), Speedy (Pinky), Bashful (Inky) i Pokey (Clyde), recorren el laberint per a intentar menjar a Pac-Man. Són, respectivament, vermell, rosa, blau clar i taronja. En l'original Puck-Man, es diuen Akabei, Pinky, Aosuke i Guzut. Encara que no són iguals. Mentre Blinky és molt ràpid, i té l'habilitat de trobar-te en l'escenari, Inky és molt lent i moltes vegades evitarà l'enfrontament amb Pac-Man. Hi ha quatre punts especials prop dels cantons del laberint, i que proporcionen a Pac-Man l'habilitat temporal de menjar-se als monstres (tots ells es tornen blaus mentre Pac-Man té aquesta habilitat), que es regeneren a "casa" (una caixa situada en el centre del laberint). El temps que els monstres romanen vulnerables varia segons la pantalla, però tendeix a decréixer a mesura que progressa el joc, i al cap de moltes pantalles els punts especials no tenen cap efecte sobre els monstres. Mentre que en el nivell 5 l'efecte dura molt poc, en el nivell 6 dura uns segons més. Hi ha unes intermissions entre algunes pantalles (entre la 2 i la 3, 5 i 6, 9 i 10 i posteriorment cada quatre pantalles) en què es veuen escenes humorístiques sobre Pac-Man i els monstres.

A més, Pac-Man pot obtenir punts addicionals si passa per un símbol que apareix dues vegades per pantalla just sota la caixa en el centre del laberint d'on surten els monstres. El símbol canvia cada pantalla o dues, i el seu valor en punts augmenta, de manera que dues cireres (el premi de la primera pantalla) valen 100 punts, mentre que l'últim símbol, la clau, val 5.000.

Pac-Man

El videojoc té exactament 255 pantalles completament jugables, sent aquest el major nombre que es pot expressar amb vuit xifres en elsistema binari.Encara que, tècnicament, existeix un nivell256,la part dreta de la pantalla està espatllada, veient-se com un munt de text i fent que el joc sigui pràcticament injugable. Els entusiastes dePac-Manes refereixen a aquest nivell com el "Nivell Final", el "Nivell de la Pantalla Partida" (Split-Screen Level) o senzillament com el final dePac-Man.Encara que es diu que algú que tingui suficients coneixements de la forma dels laberints pot jugar-ho, se sol considerar imbatible.

Implementació

[modifica]

El moviment dels monstres és estrictamentdeterminista:no hi ha cap aleatorietat, i ni tan sols pseudoaleatorietat, en els algoritmes que trien els seus recorreguts. Així, es pot aprendre a jugar indefinidament a través de la memorització de seqüències específiques de moviments per a cada nivell ( "patrons", en anglèspatterns). Una revisió posterior de la programació del joc va alterar el comportament, però seguia sense ser aleatori, i per aquest motiu es van dissenyar nous patrons per a completar els nivells.

Els diferents fantasmes són:

  • Blinky,el fantasma vermell, és el més agressiu, sempre perseguirà Pac-Man pel laberint. A més, quan Pac-Man recull un cert nombre de punts en cada nivell, la velocitat de Blinky augmenta substancialment.
  • Pinky,el fantasma rosa, normalment seguirà Blinky, encara que ocasionalment es perdi. És el primer a canviar de direcció quan s'apropa el final del nivell, per la qual cosa és millor mantenir-se'n lluny quan quedin poc punts en pantalla.
  • Inky,el fantasma blau, sempre tracta de tallar el pas a en Pac-Man. No és perillós per si mateix, però en combinació amb Blinky i Pinky resulta letal, ja que entre els tres acaben per encerclar el jugador despistat.
  • Clyde,el fantasma taronja, és el més estúpid dels quatre. Normalment el seu comportament és erràtic i no sol anar darrere de Pac-Man, sinó que simplement fa voltes pel laberint. Pot resultar tan perillós com inofensiu, precisament per la incapacitat de preveure'n els moviments.

Esdeveniments històrics

[modifica]
Decoració nadalenca inspirada en Pac-Man

Billy Mitchell, en1999va jugar per primera vegada una partida perfecta dePac-Man,entenent-se com tal una partida en què el jugador ha de completar els 255 nivells amb la puntuació màxima sense ser capturat ni una sola vegada. La puntuació màxima és de 3.333.560 punts.

No obstant això, al desembre de1982,un nen de vuit anys anomenat Jeffrey R. Yee va rebre una carta del llavorspresident dels Estats UnitsRonald Reaganen què li felicitava per haver aconseguit el rècord mundial de 6.131.940 punts, una puntuació que només es pot aconseguir si el jugador passa pel nivell de la pantalla partida. Es debat acaloradament sobre si aquest fet realment va tenir lloc o no en els cercles de videojocs des de llavors. Billy Mitchell va oferir 100.000dòlarsal que pogués completar (i demostrar que ho havia fet) el nivell de la pantalla partida abans de l'1 de generdel2000,no obstant això ningú va poder assolir-ho.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Namco Bandai Games Inc. «Bandai Namco press release for 25th Anniversary Edition» (en japanese). bandainamcogames.co.jp/, 02-06-2005. Arxivat de l'originalel 30 desembre 2007. [Consulta: 10 octubre 2007]. «2005 niên 5 nguyệt 22 nhật で sinh đản 25 chu niên を nghênh えた『パックマン』.( "Pac-Man celebrates his 25th anniversary on May 22, 2005", seen in image caption)»
  2. Tony Long. «Oct. 10, 1979: Pac-Man Brings Gaming Into Pleistocene Era». Wired.com, 10 octubre 2007 (questionable). Arxivat de l'originalel 5 de desembre 2012. [Consulta: 10 octubre 2007]. «[Bandai Namco] puts the date at May 22, 1980 and is planning an official 25th anniversary celebration next year.»
  3. [enllaç sense format]http://www.upi.com/Entertainment_News/2010/05/22/Pac-Man-still-going-strong-at-30/UPI-74821274544243/
  4. [enllaç sense format]https://archive.today/20121205085626/www.wired.com/science/discoveries/news/2007/10/dayintech_1010
  5. [enllaç sense format]http://www.gamespot.com/ds/action/pacnroll/review.html?tag=rvwBody
  6. Wolf.The video game explosion: A history from PONG to Playstation and beyond,2008.ISBN 9780313338687.
  7. Green, Chris. «Pac-Man». Salon.com, 17-06-2002. [Consulta: 12 febrer 2006].
  8. «Pac-Man Fever».Time Magazine,05-04-1982 [Consulta: 15 octubre 2009]. «Columbia Records' Pac-Man Fever... was No. 9 on the Billboard Hot 100 last week.»Arxivat22 de gener 2011 aWayback Machine.«Còpia arxivada». Arxivat de l'originalel 2011-01-22. [Consulta: 24 gener 2012].
  9. Walton, Mark (30 January 2017). "Namco founder and "Father of Pac-Man" has died".Ars Technica.Archived from the original on January 30, 2017. Retrieved 30 January 2017.
  10. "Daijisen Dictionary entry for ぱくぱく (paku-paku), in Japanese ". Archived from the original on December 23, 2015. Retrieved January 27, 2007.
  11. Morris, Chris (March 3, 2011). "Five Things You Never Knew About Pac-Man". Archived from the original on December 25, 2016. Retrieved December 30, 2016.
  12. "The Collection: Selected Works from Applied Design; Pac-Man". MoMA. Retrieved March 4, 2013.
  13. Kent, Steve.Ultimate History of Video Games,p.142. "Before Namco showed Pac-Man to Midway, one change was made to the game. Pac-Man was originally named Puck-Man, a reference to the puck-like shape of the main character. Nakamura worried about American vandals changing the" P "to an" F. "To prevent any such occurrence, he changed the name of the game."
  14. Kohler, Chris (May 21, 2010). "Q&A: Pac-Man Creator Reflects on 30 Years of Dot-Eating".Wired.Archived from the original on July 22, 2010. Retrieved July 15, 2010.

Enllaços externs

[modifica]