Vés al contingut

Partit Socialista Italià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
«Partit Socialista Italià» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Partit Socialista Italià (desambiguació)».
Infotaula d'organitzacióPartit Socialista Italià
(it)Partito Socialista ItalianoModifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtPSIModifica el valor a Wikidata
Tipuspartit políticModifica el valor a Wikidata
Ideologia políticasocialdemocràcia(1976–)
socialisme(–1985)
socialisme liberal(1985–)Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació14 agost 1892
Data de dissolució o abolició12 novembre 1994Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
Membre dePartit dels Socialistes Europeus
Internacional Obrera i Socialista(1930–1940)Modifica el valor a Wikidata
Membres674.057(1991)Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaFilippo Turati
Bettino Craxi
Giuliano Amato
Alessandro Pertini
Pietro Nenni
Giacomo ManciniModifica el valor a Wikidata
Altres
ColorModifica el valor a Wikidata

ElPartit Socialista Italià(italiàPartito Socialista Italiano,PSI) va ser un partit polític italià fundat en1892.Durant anys va ser el principal partit italià d'esquerres però després de laSegona Guerra Mundialva ser substituït en gran part pelPartit Comunista Italià.El PSI es va veure embolicat en l'escàndol deTangentopolique va afectar moltBettino Craxi,secretari general del PSI, i que provocar la dissolució del partit en 1994. El PSI va sofrir moltes escissions al llarg de la seva història. La més important va ser la delPartit Comunista Italià.Les altres escissions van dur a la creació de diversos partits socialistes que prenien en general els mateixos noms que anteriors escissions o antigues denominacions del mateix PSI. Com per exemple elPartit Socialista Unitari(creat per escissions en1921,1949i1969). Després de la dissolució del PSI, diversos partits han disputat l'herència socialista, però els principals sónSocialistes Italians(Socialisti Italiani) iFederació Laborista(Federazione Laburista). Aquest últim participaria en la creació deDemòcrates d'Esquerraque és el major partit del centreesquerra italià.

Història[modifica]

Fundació i primera gran escissió[modifica]

En Itàlia el moviment obrer s'havia organitzat en un gran nombre d'associacions cooperatives i lligues molt influïdes per l'anarquismei el sindicalisme i no s'havia format un partit socialista unificat fins a1892promogut perFilippo Turati,Claudio TrevesiLeonida Bissolati.Aquest any neix aGènovaelPartit Obrer Italià(Partito dei Lavoratori Italiani). En1883el partit pren la seva actual denominació dePartit Socialista Italià.Els conflictes entre reformistes, com Bissolati i Turati, i maximalistas, comAntonio Labriola,influït per l'anarcosindicalismevan provocar constants crisis en els primers anys del partit. Els reformistes van obtenir la majoria en els congressos de 1900 i 1902, però la van perdre en el de 1904. Durant l'annexió deLíbiaperItàliael PSI es va enfrontar a una crisi profunda de la qual van sortir vencedors els maximalistes contraris a l'annexió, aleshores dirigits perBenito Mussolinii els reformistes van ser expulsats en 1912, formant elPartit Socialista Reformista Italià.Una altra crisi va assotar al partit durant laPrimera Guerra Mundial,amb l'enfrontament entre bel·licistes i contraris a la participació d'Itàlia en la guerra, que es va saldar amb l'expulsió en 1914 de Benito Mussolini, que contràriament a les seves antigues posicions ara era un fervorós defensor de la guerra. Es trobarà un punt de mediació en la fórmula: "ni adherir-se, ni sabotejar" deCostantino Lazzari.

En1921es va produir l'escissió del Partit Comunista i en1922el sector reformista de Turati va formar elPartit Socialista Unitari.A partir del 1925 els diversos partits socialistes són obligats a la clandestinitat o a l'exili, sobretot després de la mort deGiacomo Matteotti.

Refundació en el 1943[modifica]

Pietro Nenni.

Després d'un llarg parèntesi causat per la dictadura deBenito Mussolini,el PSI reneix. El 22 d'agost de1943neix elPartit Socialista Italià d'Unitat Proletària(PSIUP) que reagrupa a una gran part de l'esquerra antifeixista.Pietro Nenniés nomenat secretari i participa en el tripartit (PCI-PSIUP-DC) del Comitè d'Alliberament Nacional. En aquest primer període democràtic, el partit socialista és molt lligat alPartit Comunista.

El PSI en la Itàlia republicana[modifica]

El 10 de juny de1947,el PSIUP recupera la denominació de Partit Socialista Italià (PSI). El partit sofreix una escissiósocialdemòcrataque culmina amb la creació delPartit Socialista dels Treballadors Italians(Partito Socialista dei Lavoratori Italiani, PSLI). Alhora el PSI es va distanciant dels comunistes ja definitivament lligats a l'estalinismesoviètic. No obstant això decideix realitzar un front comú al costat del PCI, elFront Democràtic Popular,per a les eleccions d'abril de 1948. Aquesta posició els fa perdre a l'any següent a part de l'ala dreta del partit. Els ex socialistes s'uniran al desembre de 1949 a una part dels socialdemòcrates sortits del PSLI donant vida a un nou partit que tindrà el nom dePartit Socialista Unitari.Al maig de 1951 el PSLI i el PSU es fonen en el Partit Socialista – Secció Italiana de la Internacional Socialista (PS-SIIS), que el gener de 1952 donarà lloc alPartit Socialista Democràtic Italià(PSDI). El congrés de Venècia del 1957 va significar un viratge important en les relacions del PSI amb la resta de partits. Els socialistes comencen a veure amb bons ulls una aliança amb els moderats de laDemocràcia Cristiana.Així, es reforça el nexe socialisme-democràcia, deixant de banda als comunistes. En el 1963 el PSI sofreix novament una escissió. Aquesta vegada és el corrent d'esquerra del partit la donarà vida alPartit Socialista Italià d'Unitat Proletària(PSIUP). El 30 d'octubre del 1966 el PSI i el PSDI es reunifiquen en el PSI-PSDI Unificats. Dos anys després retorna la denominació de Partit Socialista Italià (PSI). Però la unitat dura poc i després d'una escissió dels components socialdemòcrates, al juliol de 1969 neix un nouPartit Socialista Unitarique al febrer de 1971 retorna al nom dePartit Socialista Democràtic Italià(PSDI).

Bettino Craxi, primer ministre[modifica]

Bettino Craxi.

Després d'aquesta última escissió, el PSI, dirigit perFrancesco de Martino,realitza un viratge cap a l'esquerra que es concreta en 1976. Aquest any el PSI retira el suport als governs de la Democràcia Cristiana. No obstant això, el PSI li retira la confiança a De Martino i tria al joveBettino Craxicom a secretari nacional del partit mentre el dirigent siciliàSalvatore Lauricellaés nominat primer sotssecretari i després president del "clavell vermell" nou símbol adoptat pel partit. En el 1980 s'inaugura elPentapartit italiàconstituït pel PSI al costat de DC, PSDI,Partit Liberal Italiài elPartit Republicà Italià.Fins a 1983, Craxi liderarà al Pentapartit com a primer ministre. Després, fins a 1988, el primer ministre vindrà de laDemocràcia Cristiana.En el 1985 el PSI remou la falç i el martell del seu propi símbol per a remarcar la seva intenció de construir una esquerra alternativa, dirigida pel PSI i no pel PCI. L'electorat premia solament parcialment al nou PSI: el percentatge de vot salta del 9% obtingut en el 1979 al 14% en el 1987, però tanmateix els socialistes queden lluny del PCI, el qual obté el 26% dels vots. Amb la caiguda elmur de Berlínel 1989, i la consegüent crisi del Partit Comunista, Craxi inaugura la idea de la "Unitat Socialista". Els primers resultats electorals semblen encoratjadors, perquè en les eleccions regionals del 1990, el PSI aconsegueix un 18% com mitjana nacional.

La crisi de 1992 i dissolució[modifica]

En el partit esclata la crisi en el 1992, a continuació de l'escàndol deTangentopoli,dut a terme pel magistrat de Mans Netes,Antonio di Pietro,que deixa en crisi als principals partits de la política italiana. En les eleccions d'abril de 1992, el PSI aconsegueix el 13’5% dels vots (perd un 1,1% respecte a les eleccions precedents) fent-se amb 92 diputats i 49 senadors. El socialistaGiuliano Amatoarriba a ser primer ministre malgrat la crisi, però el seu govern durarà menys d'un any, a causa de les crítiques al finançament públic dels partits. A partir de maig del1992,es prenen mesures legals contra molts parlamentaris, entre ells alguns socialistes per la corrupció en el finançament dels partits. Craxi dimiteix de secretari del PSI al febrer del1993,acusat de corrupció. La direcció del partit passa aGiorgio Benvenuto,però tot just 100 dies després li succeïxOttaviano del Turco.Per a intentar salvar el partit, Del Turc promet que cap candidatura socialista tindrà a qualsevol acusat de corrupció. Però aquest gest no produïx resultats: en les eleccions polítiques del1994aconsegueix 800.000 vots (un 2,5%). Aconsegueix 14 diputats contra els 92 electes en el 1992. En les eleccions europees de1994aconsegueix el'1 8% dels vots continuant d'aquesta forma el descens en percentatge de vots.Valdo Spini,nominat coordinador del partit al juny del 1994 en substitució de Ottavino del Turco és l'últim secretari del PSI. Copejat per una campanya mediàtica agressiva, el PSI es dissol el13 de novembrede1994.

Secretaris generals del PSI[modifica]

a partir de1943