Vés al contingut

Pasqual Maragall i Mira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Pasqual Maragall)
Plantilla:Infotaula personaMolt Honorable SenyorModifica el valor a Wikidata
Pasqual Maragall i Mira

Pasqual MaragallModifica el valor a Wikidata
Nom original(ca) Pasqual MaragallModifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 gener 1941Modifica el valor a Wikidata(83 anys)
BarcelonaModifica el valor a Wikidata
127èPresident de la Generalitat de Catalunya
20 desembre 2003 – 28 novembre 2006
Jordi Pujol i SoleyJosé Montilla i Aguilera
Diputat al Parlament de Catalunya
5 desembre 2003 – 8 setembre 2006(dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral:Barcelona

3rPresident del PSC
2000 – 2007
Raimon Obiols i GermàIsidre Molas i Batllori
Diputat al Parlament de Catalunya
5 novembre 1999 – 23 setembre 2003(dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral:Barcelona

Diputat al Parlament de Catalunya
3 abril 1992 – 26 setembre 1995(dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral:Barcelona

Diputat al Parlament de Catalunya
16 juny 1988 – 21 gener 1992(dissolució parlamentària)

Circumscripció electoral:Barcelona

114èBatlle de Barcelona
2 desembre 1982 – 26 setembre 1997(renúncia)
Narcís Serra i SerraJoan Clos i Matheu
Regidor de l'Ajuntament de Barcelona
3 abril 1979 – 26 setembre 1997(dimissió)
Dades personals
ResidènciaBarcelonaModifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Barcelona-llicenciatura en Dret
Universitat Autònoma de Barcelona-doctorat
The New SchoolModifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaEls preus del sòl (el cas de Barcelona)Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treballBarcelonaModifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític,professorModifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Autònoma de BarcelonaModifica el valor a Wikidata
PartitPartit dels Socialistes de Catalunya(1978–2007)
Partit Socialista de Catalunya-Congrés(1976–1978)Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Participà en
21 gener 2004Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2004Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeDiana Garrigosa i Laspeñas(1965–2020)Modifica el valor a Wikidata
FillsCristina Maragall i GarrigosaModifica el valor a Wikidata
PareJordi Maragall i NobleModifica el valor a Wikidata
GermansErnest Maragall i Mira
Pau Malvido
Jordi Maragall i Mira
Àngels Maragall i MiraModifica el valor a Wikidata
Premis
SignaturaModifica el valor a Wikidata

Lloc webpasqualmaragall.catModifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1731498TMDB.org: 226489Modifica el valor a Wikidata

Pasqual Maragall i Mira(Barcelona,13 de generde1941) és un destacat polític català,alcalde de Barcelonade 1982 a 1997 ipresident de la Generalitat de Catalunyades de desembre de 2003 fins a novembre del 2006.

Biografia

[modifica]

Inicis

[modifica]

Fill deJordi Maragall i Noble,i net del poetaJoan Maragall i Gorina,estudià a l'escolaVirtèliai va ser membre de l'escoltismea l'agrupament escolta de la Confraria.[1]És llicenciat enDreti en Econòmiques per laUniversitat de Barcelona,on va estudiar entre 1957 i 1964. Participà activament en la lluita clandestina contra la dictadura franquista a la universitat, on fou un dels líders de Nova Esquerra Universitària. El 1959 intervingué en la constitució de l'Associació Democràtica Popular de Catalunya (ADPC), antecedent delFront Obrer de Catalunya(FOC),[2]on va ser membre del comitè executiu des de l'any 1963 fins a la seva dissolució. Posteriorment prengué part en la formació deConvergència Socialista de Catalunyal'any 1974, embrió del futurPartit dels Socialistes de Catalunya,del qual va ser un membre destacat.

Des de l'any 1965, treballà de funcionari tècnic al gabinet de programació de l'Ajuntament de Barcelona,a les ordres de l'alcaldeJosep Maria de Porcioles,a qui lliurà lamedalla d'orde la ciutat de Barcelona el 1983. Entre 1971 i 1973 va fer una estada amb la seva família aNova York,on va obtenir elMaster of Artsen Economia a la New School University. Es va reintegrar a l'Ajuntament de Barcelona i a les classes d'economia urbana i economia internacional com a professor adjunt interí a la Facultat d'Econòmiques de laUniversitat Autònoma de Barcelona,on cinc anys més tard presentaria la seva tesi doctoralEls preus del sòl urbà. El cas de Barcelona (1948-1978).[3]

L'any 1979 es presentà a les eleccions municipals de Barcelona al segon lloc de la llista delPartit dels Socialistes de Catalunyadarrere deNarcís Serra,que el nomenà tinent d'alcalde.

Alcalde de Barcelona (1982-1997)

[modifica]
Felipe González rep els alcaldes de Madrid i Barcelona,Enrique Tierno Galváni Pasqual Maragall el 1983.

L'any 1982, després de la victòria delPSOEa les eleccions generals i la marxa deNarcís SerraalGovern espanyol,fou elegit alcalde de Barcelona.

La victòria delPSCa les eleccions municipals del 1983 el va confirmar en el càrrec. Posteriorment va ser reelegit a les següents eleccions municipals de 1987 i 1991. El 1992 prengué possessió de la presidència del Consell de Municipis i Regions d'Europa. Com a batlle de la ciutat, el 1986 guanya la candidatura —iniciada en temps de Narcís Serra— per organitzar elsXXV Jocs Olímpics d'estiu de 1992que esdevenen un èxit i promocionen la ciutat a nivell mundial. Aquell mateix any el Col·legi d'Economistes de Catalunya el distingeix com a col·legiat de mèrit.

A les eleccions municipals del maig del 1995 s'imposà a la candidatura deMiquel Roca i Junyenti fou reelegit per tercera vegada consecutiva batlle de Barcelona. El març del 1996 fou elegit president delComitè de les Regionsde laUnió Europea,en substitució del francèsJacques Blanc.

El setembre del 1997 deixà l'alcaldia de Barcelona, tal com havia anunciat el novembre de l'any anterior en un congrés del PSC de Barcelona,[4]i s'instal·là per un temps a Roma. Fou substituït perJoan Clos.Aquest mateix any fou elegit president honorífic del Consell de Municipis i Regions d'Europa.

Cap de l'Oposició (1999-2003)

[modifica]

El 1998 acceptà la candidatura socialista a la presidència de la Generalitat per a leseleccions al Parlament de Catalunya de 1999.El 1999 es creà la plataformaCiutadans pel Canviamb la voluntat de donar suport Pasqual Maragall amb l'objectiu d'aconseguir l'alternança al Govern de la Generalitat després de gairebé vint anys de pujolisme.

A leseleccions del 17 d'octubre de 1999,la coalició Partit dels Socialistes de Catalunya - Ciutadans pel Canvi, encapçalada per Maragall, obtingué la majoria relativa de vots i 50 escons, insuficients per arribar a la presidència de la Generalitat a causa del sistema electoral espanyol, que prima les províncies de Tarragona, Girona i Lleida sobre la de Barcelona, tradicional feu socialista. Tot i això, els resultats de 1999 foren els millors resultats de la història delPSCen unes eleccions alParlament de Catalunya.

Així doncs,Convergència i Unióobtingué 56 escons i el president del Parlament,Joan Rigol,encarregà Pujol tornar a formar govern. El dia 17 de novembre de 1999, Pujol fou reelegitpresident de la Generalitaten primera sessió amb el suport delPartit Popular,el vot en contra dePSCiIniciativa per Catalunya-Verdsi l'abstenció d'ERC,el que li suposà 68 vots a favor, 55 en contra i 12 abstencions.

El 2000 Maragall presentà un «Govern alternatiu» amb la voluntat de «marcar l'acció del govern en cada departament» i «explicar a la ciutadania com s'hauria de fer». La composició del Govern alternatiu era:Pasqual Maragall(President),Joaquim Nadal(Conseller Primer, d'Educació i de Treball),Assumpta Baig i Torras(Consellera adjunta d'Educació),Josep Maria Rañé(Conseller adjunt de Treball),Martí Carnicer i Vidal(Conseller d'Economia,Josep Maria Vallès(Conseller de Presidència i Justícia),Antoni Siurana(Conseller de Governació i Interior),Marina Geli(Consellera de Salut i Benestar Social,Carme Figueras i Siñol(Consellera adjunta de Sanitat),Miquel Barceló i Roca(Conseller d'Universitats, Indústria i Societat de la Informació),Teresa Serra i Majem(Consellera adjunta de Societat de la Informació),Montserrat Duch i Plana(Consellera adjunta d'Universitats),Josep Maria Carbonell i Abelló(Conseller de Cultura i Audiovisual),Ramon Vilalta i Oliva(Conseller d'Agricultura, Turisme i Comerç),Montserrat Tura(Consellera de Medi Ambient),Oriol Nel·lo(Conseller de Política Territorial),Manel Nadal(Secretari General).

L'any 2001 Maragall presentà al registre del Parlament una moció de censura contra elPresident de la Generalitat,amb l'única voluntat de presentar un programa alternatiu de Govern. La moció fou molt polèmica pel fet que respongués a ella el conseller en cap,Artur Mas,en lloc del president de laGeneralitat.Finalment i com era de preveure, la moció fou rebutjada per 55 vots a favor de PSC iICV,68 vots en contra deConvergència i UnióiPP,i 12 abstencions d'Esquerra Republicana de Catalunya.

President de la Generalitat (2003-2006)

[modifica]
Pasqual Maragall, en un acte públic

A leseleccions del 16 de novembre de 2003,Pasqual Maragall tornà a encapçalar, aquest cop com a favorit, la candidatura delPartit dels Socialistes- Ciutadans pel Canvi alParlament de Catalunyaper la circumscripció de Barcelona, sota el lema «El canvi per a Catalunya», per intentar desbancar la federació deConvergència i UniódelGovern.

ElPartit dels Socialistestornà a obtenir el major nombre de vots i 42 escons, tot i queCiUtornà a esdevenir el grup parlamentari majoritari alParlamentamb elconseller en capArtur Mascom a candidat a lapresidència de la Generalitat.

La nit electoral Maragall va reconèixer que el resultat «no era l'esperat» tot i que va remarcar «la victòria de les esquerres» i es va mostrar disposat a «assumir la seva responsabilitat» per encapçalar un govern de progrés. Al llarg de les setmanes següents,Esquerra Republicana de Catalunyava negociar per separat ambCiUiPSCamb la voluntat de formar un govern de concentració nacional, proposta que fou rebutjada per Maragall.

Finalment, elPartit dels Socialistes de Catalunya,Esquerra Republicana de CatalunyaiIniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Alternativasignaren el 14 de desembre de 2003 l'Acord per a un Govern Catalanista i d'Esquerres a la Generalitat de Catalunyao Acord del Tinell, en referència alSaló del Tinelldel Palau Reial Major deBarcelona,lloc on els líders de les tres formacions signaren el pacte.[5]El 16 de desembre, Pasqual Maragall fou investit pelParlament de Catalunyaamb 74 vots a favor i 61 en contra nou president de la Generalitat, càrrec del qual prengué possessió oficialment el 20 de desembre de 2003. D'aquesta manera es consumà el canvi polític i el pas deConvergència i Unióa l'oposició després de vint-i-tres anys de govern.

El 22 de desembre va prendre possessió delnou govern de la Generalitat,amb alguns canvis d'estructura o nomenclatura:

En el seu primer discurs de Cap d'Any de 2003, Maragall va assegurar que el seu predecessor havia «encarnat amb dignitat evident la més alta magistratura de Catalunya».[6]

Durant les primeres setmanes de govern,Josep Lluís Carod-Rovirava cessar a petició pròpia el 28 de gener de 2004 com a conseller en cap de la Generalitat arran de les seves converses ambETA,càrrec en el qual va ésser substituït al cap d'un mes pel també republicàJosep Bargalló,que a la vegada va ésser substituït aldepartament d'EnsenyamentperMarta Cid.Pere Estevetambé va deixar el Govern, però per motius de salut, i va ser substituït aldepartament de Comerç, Turisme i Consumpel portaveu d'ERC al Parlament de CatalunyaJosep Huguet.

Pasqual Maragall i la seva muller Diana Garrigosa

El seu mandat va estar marcat per la redacció i aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006.El 21 de juny de 2006, poc després delreferèndum estatutari,Pasqual Maragall anuncia que no es presentarà a les pròximes eleccions catalanes. Durant una visita a l'escola Mare Nostrum deBarcelona,Maragall contestà a la pregunta d'un dels alumnes sobre la seva candidatura i anuncia que no es presentaria a les eleccions catalanes. Per aquells dies la seva muller, Diana Garrigosa, manifestava la seva voluntat prou eloqüent de donar-se de baixa delPartit dels Socialistes de Catalunya.Posteriorment, Maragall va fer oficial la seva posició en una roda de premsa des delPalau de la Generalitat,i poc després va explicar el fet de no ser candidat per causa del fet que ningú del seu partit li ho havia demanat.

També fou conegut per les «maragallades», declaracions i actuacions més enllà del que es considerava políticament correcte.[7]

L'expresident

[modifica]

Al final de 2006, feu pública la seva intenció d'entrar al consell d'administració del consorci europeu que construeix l'Airbuscom a representant de l'estat espanyol. Fins a la data, el seu desig no s'ha materialitzat.

L'abril de 2007, un mes abans de leseleccions municipals,Pasqual Maragall va fer un seguit de declaracions en les quals es queixava de l'actitud deslleial cap a la seva persona del presidentZapateroi del mateixPSCal final del seu mandat com a president. Tant és així que en un míting a favor de l'Estatut celebrat al Pavelló de la Mar Bella el juny del 2006, Diana Garrigosa, muller de Pasqual Maragall li va preguntar a José Luis Rodríguez Zapatero «¿qué te ha hecho mi marido para que lo trates tan mal?».[8]Durant els mesos següents, va decidir deixar de ser militant del Partit dels Socialistes de Catalunya i va declarar que no seria candidat del partit europeu el qual promou, que és elPartit Demòcrata Europeu,registrat a Catalunya com aPartit Català d'Europa.

Pasqual Maragall rebent la Medalla d'Or de la Generalitat (setembre de 2007)

Durant el 20 de setembre del mateix any, rebé juntament ambJordi PujollaMedalla d'Or de la Generalitatlliurada pel presidentMontilla.

El 20 d'octubre de 2007 Maragall va anunciar públicament que patia lamalaltia d'Alzheimeri que dedicaria els seus esforços en lluita contra la malaltia, però sense abandonar la resta de les seves activitats.[9]

El 29 de març de 2008 fou elegitCatalà de l'Anyi anuncià la presentació d'una fundació dedicada a la lluita contra la malaltia que pateix.[10]A l'abril de 2008 va tenir lloc la creació de laFundació Pasqual Maragallper a la Recerca Sobre l'Alzheimer, que promou la recerca científica per a la prevenció i la cura de l'Alzheimer i malalties neurodegeneratives relacionades.

L'octubre de 2009 va redactar elManifest de Junedareclamant untancament de caixessi elConstitucionalno dictava una sentència «ferma i justa» sobre l'Estatut en menys de 30 dies.

L'any 2010 s'estrenà la pel·lícula documentalBicicleta, cullera, poma,realitzada perCarles Bosch iguanyadora delGaudí a la millor pel·lícula documentalen la seva edició del 2011, que segueix Pasqual Maragall i la seva família durant dos anys, en el seu dia a dia quotidià i la seva lluita contra l'Alzheimer,.

L'11 de setembre de 2013 va participar en laVia CatalanaalPasseig de GràciadeBarcelona,juntament amb el seu germà i exconsellerErnest Maragall.[11]Va ser aclamat a la seva arribada amb crits dePresident, president.[12]

Família

[modifica]

Pasqual Maragall és fill deJordi Maragall i Noblei net delpoetaJoan Maragalli deClara Noble.És germà d'Ernest Maragall i Mira,Pau MalvidoiJordi Maragall i Mira.Fou l'espòs deDiana Garrigosai és pare deCristina Maragall.

També és nebot d'Ernest Maragall i Noble,Joan-Anton Maragall i NobleiHelena Maragalli cosí germà deJoan-Anton Maragall i GarrigaiJulio Maragall.

Guardons

[modifica]
Orde Olímpicd'or
Distinció de col·legiat de mèrit delCol·legi d'Economistes de Catalunya(1986)

Referències

[modifica]
  1. Anna Roig Llort pàgines 31 i 54 a 56 del llibre "Generació Virtèlia" editorial L'Arquer Barcelona 2011.
  2. Pàgina 248 del llibre "Diccionari, Catalunya durant el franquisme" CEFID Eumo Editorial Vic 2006
  3. Maragall i Mira,Pasqual.Els preus del sòl (el cas de Barcelona)(Tesi: Doctorat). Universitat Autònoma de Barcelona, 1979-03-02.Arxivat2019-04-02 aWayback Machine.
  4. Uria,Lluís «Maragall anuncia que dimitirá como alcalde de Barcelona en septíembre de 1997» (en castellà).El País[Madrid], 24-11-1996. Arxivat de l'originalel 2019-05-14.ISSN:1134-6582[Consulta: 12 juny 2019].
  5. Reniu,Josep Maria.Els governs de coalició.Editorial UOC, 2010, p. 55.ISBN 8497888936.
  6. Bertomeu,Quim «Sis estils per a l'últim discurs de l'any».Ara[Barcelona], 31-12-2020, p. 12.
  7. Entre altres coses Maragall qualificà a l'alcalde Porcioles de catalanista durant el seu funeralManuel Vázquez MontalbánLa limpieza étnica de los señoritos» (en castellà).El País,14-09-1993. [Consulta: 20 abril 2009].
  8. «Diana Garrigosa a Zapatero: ¿qué te ha hecho mi marido para que lo trates tan mal?». www.e-noticies.com. [Consulta: 21 març 2008].
  9. «Pasqual Maragall anuncia que pateix un principi de la malaltia d'Alzheimer». El Punt Avui, 20-10-2007. Arxivat de l'originalel 2014-04-07. [Consulta: 4 abril 2014].
  10. «Maragall elegit català de l'any». Arxivat de l'originalel 2008-03-11. [Consulta: 28 març 2008].
  11. «Pasqual Maragall se suma a la via catalana» (en castellà). La Vanguardia, 11-09-2013.
  12. «Pasqual Maragall rebut amb crits de «President», a la Via Catalana» (en castellà). Nació Digital, 11-09-2013. Arxivat de l'originalel 2014-04-07. [Consulta: 4 abril 2014].

Enllaços externs

[modifica]