Vés al contingut

Primaveres i Tardors

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Història de la Xina
Història de la Xina
Història de la Xina
ANTIGA
3 Augustos i 5 Emperadors
Dinastia Xia2100–1600 aC
Dinastia Shang1600–1046 aC
Dinastia Zhou1045–256 aC
Zhou Occidental
Zhou Oriental
Primaveres i Tardors
Regnes Combatents
IMPERIAL
Dinastia Qin221 aEC–206 aEC
Dinastia Han206 aEC–220 EC
Han Occidental
Dinastia Xin
Han Oriental
Tres Regnes220–280
Wei,ShuiWu
Dinastia Jin265–420
Jin Occidental 16 Regnes
304–439
Jin Oriental
D. Meridionals i Septentrionals
420–589
Dinastia Sui581–618
Dinastia Tang618–907
(Segon Zhou690–705 )
5 Dinasties &
10 Regnes

907–960
Dinastia Liao
907–1125
Dinastia Song
960–1279
Song del Nord Xia Occ.
Song del Sud Jin
Dinastia Yuan1271–1368
Dinastia Ming1368–1644
Dinastia Qing1644–1911
MODERNA
República de la Xina1912–1949
República Popular
de la Xina

Des del 1949
República de
la Xina
(Taiwan)
Des del 1945

Elperíode de les Primaveres i Tardorsoperíode Chunqiu(enxinès tradicional:Xuân thu thời đại; enxinès simplificat:Xuân thu thời đại; enpinyin:chūn qīu shídaì;segons romanitzacióWade-Giles,Ch'un1ch'iu1shih2tai4) designa, en lahistòria de la Xina,la primera meitat de la dinastia delsZhou de l'Est,és a dir, un període que va de la segona meitat del segleviiiaC a la primera meitat del segle V.[1]Treu el seu nom delsAnnals de les Primaveres i de les Tardors,una crònica dels esdeveniments sobrevinguts a l'estat deLu,un petit regne de la península deShandong,entre el722 aCi el481 aC,que s'associa, tradicionalment, aConfuci.

La Xina durant la dinastia Zhou

En aquesta època, el poder a laXinaes va descentralitzar. Els reis de ladinastia Zhouno controlaven directament més que un petit domini reial, centrat sobre la seva capital (l'actualLuoyang).[2]En qualsevol altre lloc, el poder era exercit per la noblesa, mitjançant feus. Es compten, al segleviiiaC, diversos centenars de petits estats vassalls dels Zhou, dirigits per prínceps hereditaris, o bé membres del mateix clan que els Zhou a tota la Xina central, o bé famílies aliades, o bé potentats locals.

Els estats del període de les Primaveres i de les Tardors eren petits; això permetia un millor control del territori i la població i, també, facilitava la competència entre aquests. Durant aquest període van desaparèixer elsbàrbarsinteriors amb els qui s'havien estat escaramussant durant segles els Zhou de l'Oest i es van generalitzar les guerres entre xinesos. Eren sempre guerres en què els nobles, fent ús dels carros, combatien segons un estrictecodi de cavalleriai en què les forces d'infanteriaque els acompanyaven eren de dimensions modestes: rarament es mobilitzaven més de 10.000 soldats i les campanyes duraven unes poques setmanes. Tot i així, les lluites van distorsionar tot l'ordre religiós i ritual i en van quedar afectades tant les relacions del regnes entre si com el vincles entre elsllinatgesque ocupaven una mateixa ciutat. El lent progrés de la noblesa va resultar en un augment de l'alfabetització;i l'augment de l'alfabetització va animar la llibertat de pensament i l'avenç tecnològic. Aquesta era va ser seguida pel període delsRegnes Combatents.[3]L'historiador Mark Lewis va definir aquest període com l'«Edat de lesciutats-estat», cadascuna dominada per la família d'un senyor.[4]

Naixement dels Zhou orientals[modifica]

El771 aC,la caiguda deHaojing,la capital de la dinastiaZhou de l'Oest,que havia dominat la xina des de labatalla de Muyeel1046 aC,[5]marcà el començament del període de les Primaveres i de les Tardors. Després que la capital fos saquejada per les tribus nòmades d'Occident, el coronat príncepJi Yijiu( cơ nghi cữu ) va fugir cap a l'est. Durant la fugida de la capital occidental vers l'est, el rei Zhou es va recolzar en els senyors més propers deQi( tề ),Zheng( trịnh ) iJin( tấn ) per protegir-se tant dels invasors com dels senyors rebels. Va traslladar la capital Zhou des deZhongzhou(Hao) aChengzhou(actualLuoyang), a la vall delriu Groc,en una posició més arrecerada: així, es va iniciar el nou període dels Zhou de l'Est, que duraria fins a la instauració de l'imperi, l'any221 aC.

La noblesa Zhou en fugida no tenia suports forts als territoris orientals; fins i tot, la coronació del príncep hereu va haver de ser suportada per aquells estats per tenir èxit. Amb la influència de Zhou molt reduïda, limitant-se aLuoyangi les àrees properes, la cort dels Zhou no podia donar suport per més temps a sis grups de tropes de peu (xinès:Lục quân;pinyin:liù jūn). Els posteriors reis Zhou van haver de sol·licitar ajuda a estats veïns o poderosos per protegir-se de les revoltes i per resoldre les lluites internes pel poder. La cort de Zhou mai no va tornar a recuperar la seva autoritat originària; va ser relegada a governar, però sota el control dels altres estats feudals. Encara que els Zhou, nominalment, van retenir elmandat celestial,el títol no els donava poder real.

Ascens dels hegemònics[modifica]

El primer noble a ajudar els reis de Zhou va ser el ducZhuang de Zheng( trịnh trang công ). Va ser el primer a establir el sistema hegemònic (xinès:Bá;pinyin:bà), el propòsit del qual era mantenir l'antic sistema protofeudal. Els historiadors tradicionals justificaven el nou sistema com un mitjà per a protegir els estats civilitzats més febles i la reialesa Zhou de les tribus "bàrbares" intruses. Localitzades en els quatre punts cardinals, les tribus "bàrbares" (pobles nòmades assentats a les fronteres de la Xina) eren, respectivament, elsman,elsyi,elsrongi elsdi.

Tots els anomenats estatscivilitzats,tanmateix, es trobaven, de fet, compostos per una barreja d'ètnies; i per això no hi havia una línia clara que separés els estatscivilitzatsdels pobles nòmades. Tanmateix, aquestes tribus, ètnicament i culturalment diferents, tenien les seves civilitzacions pròpies i úniques en certes àrees. Alguns grups ètnics estaven tan substancialment civilitzats i eren tan poderosos mesurant-los pels estàndards xinesos, que les seves entitats polítiques, incloent-hiWuiYue,són fins i tot incloses en algunes versions delsCinc Grans Senyors.

Els estats nous i poderosos es trobaven més ansiosos de mantenir els privilegis aristocràtics que no pas de donar suport a la dèbil l'entitat governant en temps de problemes, una idea que havia estat propagada àmpliament durant la Xina imperial per consolidar el poder de la família que es trobés en el poder.

Els ducsHuan de Qi(685 aC-643 aC) iWen de Jin(636 aC-628 aC) van continuar fent els passos per establir unsistema feudal,cosa que va portar una estabilitat relativa, encara que durant períodes més curts que anteriorment. Les annexions es van anar incrementant, afavorint alguns dels estats més poderosos, incloent-hiQin,Jin,QiiChu.El paper dels senyors es va desplaçar gradualment des de la intenció manifestada de protegir els estats més febles; el poder dels senyors, eventualment, va esdevenir un sistema d'hegemonia dels estats més grans sobre elsestats satèl·litsmés febles d'origen xinès i "bàrbar".

Els grans estats van usar el pretext de la protecció i de l'ajuda per a intervenir i obtenir avantatges sobre els estats més petits durant les seves lluites internes. Els senyors posteriors procedien majoritàriament d'aquests grans estats. Es van proclamar a si mateixos com a amos dels seus territoris, sense si més no reconèixer la figura titella de Zhou. L'establiment del sistema d'administració local (Jun i Xi'an), amb els oficials assenyalats pel govern, va donar als estats millor control sobre els seus dominis. Els impostos van facilitar el comerç i l'agricultura més que el protofeudalisme. Els camperols, malgrat l'autoritat nominal del rei, ni tributaven, ni eren mobilitzables, estaven lligats a la terra i es distingien del nobles perquè no tenien cognoms: els nobles eren elsCent Cognomso lesCent Famílies.

Els tres estats deQin,JiiQino sols van optimitzar la seva pròpia força, sinó que, al mateix temps, van repel·lir l'agressió de l'estat meridional deChu,els governants del qual s'havien proclamat a si mateixos reis. Els exèrcits Chu, gradualment, van anar envaint la conca delriu Groc.Etiquetar Chu com elsbàrbars meridionals(Chu Man) no era més que un pretext per advertir Chu perquè no intervingués en les seves respectives esferes d'influència. La invasió de Chu va ser posada a prova diverses vegades en tres grans batalles amb cada vegada més violència: laBatalla de Chengpu,laBatalla de Bii laBatalla de Yanling;[6]el resultat va ser la restauració dels estats de Chen i Cai.

El canviant ritme de la guerra[modifica]

Després d'un període de guerres cada vegada més exhaustives,Qi,Qin,JiniChufinalment es van ajuntar per a una conferència de desarmament en el 579 aC, en què essencialment els altres estats es van convertir en satèl·lits. El546 aC,Jin iChuvan acordar una nova treva. Durant el relativament pacífic segleviaC, els dos estats costaners en l'actualZhejiang,WuiYue,van començar a guanyar gradualment més poder. Després de derrotar i expulsar el reiFu ChaideWu,el reiGou Jiande Yue va esdevenir l'últim gran senyor reconegut.

Aquesta era de pau va ser sol un preludi al caos delperíode dels Regnes Combatents.Cadascun dels quatre poderosos estats es trobava sumit en contínues lluites pel poder. Sis famílies propietàries de terres es feien la guerra l'una a l'altra a Jin. La família Chen eliminava els seus enemics polítics aQi.La legitimitat dels governants era sovint desafiada en les guerres civils per diversos membres de la família reial aQiniChu.L'any 453 a labatalla de Jinyangl'aliança dels clans Wei, Zhao i Han es va desfer de la casa Zhi, l'últim llinatge poderós del regne de Jin després d'un llarg període marcat per diverses guerres civils que van afermar les forces centrífugues. L'any 434 aC, després de la mort del duc Ai, les tres famílies es van annexionar totes les terres de Jin, deixant només les capitals de Jiang i Quwo per al següent duc de Jin, formant ràpidament burocràcies fortes, i impossibilitant que alguna família aristocràtica els envaís. Aquest mateix any, el rei Weilie de Zhou va proclamar Jin, Wei, Han i Zhao com a iguals.

El403 aC,el reiWeilie de Zhouva reconèixerHan Qian,Zhao JiiWei Sicom a marquesos de Han, Zhao i Wei respectivament i Jin va ser partit a tres estats:Han,ZhaoiWei.Lapartició de Jinva ser el final del períodePrimaveres i Tardors,el començament del Període dels Regnes Combatents i la independència política de Han. El ReiLie de Zhouva ser obligat a reconèixer els nous estats, elevant a la categoria de marquesos als seus governants.[7]L'estat de Jin va existir nominalment unes dècades més fins que elsAnnals de Bambúesmenten que el 369 aC,Cheng de ZhaoiGong de Hanvan traslladar el ducHuan de JinaTunliui ja no hi ha registres de governants de Jin, considerant-se el final de Jin.[8]Fins al 350 aC aproximadament l'aliança dels tres regnes hereus de l'antic Jin va tenir un paper impulsor, sota el lideratge de Wei.

Figures importants[modifica]

Un gran vas trípode debronzedel període de Primaveres i Tardors, ara localitzat en el Museu Provincial d'Hainan

La història tradicional enumera cincdurant el període de Primaveres i Tardors:[9]

Una llista alternativa substitueix els dos últims per:

Buròcrates o funcionaris
  • Guan Zhong( quản trọng ), important assessor del duc Huán de Qí.
  • Baili Xi( bách lí hề ), famós primer ministre de Qín.
  • Wu Zixu,duc de Shen, important assessor del rei Helü,[10]a vegades considerada uina de les figures més ben conegudes del període de Primaveres i Tardors.[11]
  • Bo Pi( bá 噽 ), buròcrata sota el reiHélǘ,que va tenir un paper diplomàtic important en les relacions-Yue.
  • Wen Zhong( văn chủng ) iFàn Lǐ( phạm lễ ), els dos assessors del reiGōujiànen la seva ràtzia contra Wú
  • Fan Li,un altre assessor de Goujian.
  • Zi Chan( tử sản ), líder dels moviments d'auto-enfortiment aZhèng
  • Yan YingoYanzi,figura central delYanzi Chunqiu.
Erudits/estudiosos influents
Altres persones
  • Lǔ Bān( lỗ ban )
  • Yào Lí( yếu ly ), enviat pel rei Hélǘ per matar Qìng Jì ( khánh kỵ ).
  • Zhuān Zhū( chuyên chử ), enviat per Hélǘ per matar el seu cosí, el rei Liao.
  • Bo Ya,músic.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

AWikimedia Commonshi ha contingut multimèdia relatiu a:Primaveres i Tardors
  1. Loewe,Michael;Shaughnessy,Edward L.The Cambridge History of Ancient China: From the Origins of Civilization to 221 BC(en anglès). Cambridge University Press, 1999-03-13.ISBN 978-0-521-47030-8.
  2. Minzhen,Chen;Pines,Yuri «Where is King Ping? The History and Historiography of the Zhou Dynasty's Eastward Relocation».Asia Major,31, 1, 2018, pàg. 1–27.ISSN:0004-4482.
  3. García-Noblejas,Gabriel.Mitología de la China antigua,2007-10-08.ISBN 978-84-206-8215-0.
  4. Zhou,Yiqun.Festivals, Feasts, and Gender Relations in Ancient China and Greece.Cambridge: Cambridge University Press, 2010.ISBN 978-0-521-19762-5.
  5. Mosol,Lee.Ancient History of the Manchuria.Xlibris LLC, 2013, p. 174.ISBN 9781483667676.
  6. Maspero,Henri.La Chine antique,1985-03-01.ISBN 978-2-13-038664-3.
  7. Sima Guang.Zizhi Tongjian.Zhonghua Shuju, 1934.
  8. Han, Zhaoqi. «House of Jin». A:Annotated Shiji(en xinès). Zhonghua Book Company, 2010, p. 3093–3094.ISBN 978-7-101-07272-3.
  9. Ye, 2007,p. 34–35.
  10. Petersen,Jens Østergård «What's in a Name? On the Sources concerning Sun Wu».Asia Major,5, 1, 1992, pàg. 1–31.ISSN:0004-4482.
  11. Milburn,Olivia «THE XINIAN: AN ANCIENT HISTORICAL TEXT FROM THE QINGHUA UNIVERSITY COLLECTION OF BAMBOO BOOKS» (en anglès).Early China,39, 2016, pàg. 53–109.DOI:10.1017/eac.2016.2.ISSN:0362-5028.

Bibliografia[modifica]

  • Blanchon,Flora. Presses Universitaires de Paris-Sorbonne.Arts et histoire de Chine(en francès), 1993. BLA.
  • Gernet,Jacques.PUF.La Chine ancienne(en francès), 2005. GER2.
  • Loewe,Michael.Cambridge University Press.The Cambridge History of Ancient China, From the Origins of Civilization to 221 BC(en anglès), 1999. CHAC.
  • Cambridge University Press.Early China(en anglès), 2013, p. 367. LI.ISBN 978-0-521-71981-0.
  • Maspero,Henri.PUF.La Chine antique(en francès), 1985. MAS.
  • Reynaud,Alain. GIP Reclus.Une géohistoire, la Chine des Printemps et des Automnes(en francès), 1992. REY.
  • Paris Musées.Rites et festins de la Chine antique, Bronzes du Musée de Shanghai(en francès), 1998. RIT.
  • Elisseeff,Danielle.RMN.La Chine du Néolithique à la fin des Cinq Dynasties (960 de notre ère)(en francès), 2008. ELI.
  • von Falkenhausen,Lothar. Cotsen institute of archaeology, University of California Press.Chinese society in the age of Confucius (1000-250 BC)(en anglès), 2006. FAL2.
  • Yale University Press.Eastern Zhou & Qin Civilization(en anglès), 1985. LI.
  • Lagerwey (dir.),John. Éditions du Cerf - Institut Ricci.Religion et société en Chine ancienne et médiévale(en francès), 2009. LAG.
  • Lagerwey,John. Brill Academic Pub.Early Chinese Religion, Part One(en anglès), 2009. REL.