Vés al contingut

Quentin Matsys

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaQuentin Matsys

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(nl)Quinten MassijsModifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 abril 1466Modifica el valor a Wikidata
LovainaModifica el valor a Wikidata
Mort14 setembre 1530Modifica el valor a Wikidata(64 anys)
AnversModifica el valor a Wikidata
Sepulturacatedral d'AnversModifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPinturaModifica el valor a Wikidata
Lloc de treballAnvers(1491(Gregorià)–1530(Gregorià))
LovainaModifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor,medallista,dibuixant projectista,artista,artista visualModifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereRetratModifica el valor a Wikidata
MovimentPrimitius flamencsModifica el valor a Wikidata
ProfessorsDirk BoutsModifica el valor a Wikidata
AlumnesEdward PortugaloisModifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Família
FillsJan Massys,Cornelis MassijsModifica el valor a Wikidata
MareChristina Van Pullaer(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
GermansCatharina Massys(en)TradueixiJoost MassysModifica el valor a Wikidata

Discogs: 4143704Modifica el valor a Wikidata
Una grotesca dona vella, per Quentin Matsys (1525-30). Oli en fusta,National Gallery,Londres

Quentin Matsys,el nom del qual també és conegut com aQuintenoKwinteni el seu cognomMassys,MetsysoMatsijs(Lovaina,1466-1530), era un pintor de la tradicióflamencai fundador de l'Escola d'Anvers.

Durant la major part del seglexv,els centres de pintors delsPaïsos BaixoserenTournai,Bruges,GantiBrussel·les.Lovainava guanyar importància a la fi d'aquest període. Matsys fou un dels pintors més notables de la Lovaina de l'època.

Hi ha una llegenda que diu que Matsys es va fer pintor per fer feliç al pare d'una noia del que s'havia enamorat, però la versió més verídica és la que diu que va heretar el taller de pintura del seu pare, que era constructor de rellotges i arquitecte.

No se sap qui va ser el seu mestre, però sembla que el seu estil deriva de les lliçons deDirk Bouts,que portà aLovainala influència deMemlingi deVan der Weyden.Quan Matsys va anar a Anvers quan tenia 25 anys, el seu estil va contribuir a fer reviure l'art flamenc,basant-se enVan Eycki Van der Weyden.

Massys cultivà la temàtica religiosa i el retrat. Les primeres obres no s'han datat, comLa verge amb el Nen(Museus Reals de Belles Arts,deBrussel·les) iCrist presentat la poble(Museu del Prado,deMadrid), mostrant la influència dels primitius flamencs en la intensitat del sentiment religió, sumptuositat cromàtica i minuciositat en el detall.

En obres posteriors, sobretot en els retrats i escenes quotidianes, Massys s'esforça per representar els seus models en les seves accions característiques.

AEl canvista i la seva dona(1514,Museu del Louvre,París), el conflicte insinuat subtilment entre avarícia i oració es representa en la parella que, a la vegada, il·lustra la introducció d'una nova satírica en les seves pintures.

Altres dels seus retrats, sobretot elRetrat d'ancià(1517,Museu Jacquemant-André,deParís) mostren la influència deLeonardo da Vincien les seves fisonomies molt honestes i quelcom grotesques.

De la seva última etapa,La duquessa lletja(c.1525,National Gallery de Londresporta el seu estil satíric a les seves últimes conseqüències, encara que no sigui el retrat d'una persona real sinó una il·lustració per l'obra d'Erasme de RotterdamL'Elogi de la bogeria.Feu un retrat d'Erasme, que ara està alPalau Barberini,aRoma.

Altres obres destacables són:Vella tocant-se els cabells(Museu del Prado),Els Hipòcrites(Palazzo Doria-Pamphili,Roma) i una famosa pintura realitzada juntament amb el paisatgistaPatinir:Les temptacions de Sant Antoni(Museu del Prado).

Galeria d'obres[modifica]

Música[modifica]

El compositor belgaLeón Jouretva escriure una òpera amb el nom d'aquest artista.

Referències[modifica]

  1. Armengol,Montse «Entre l'avarícia i l'oració».Sàpiens[Barcelona], núm. 92, juny 2010, p. 22.ISSN:1695-2014.

Enllaços externs[modifica]