Vés al contingut

Ramsès I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaRamsès I

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementsegleXIIIaCModifica el valor a Wikidata
Avaris (Egipte)Modifica el valor a Wikidata
Mortc.1290 aCModifica el valor a Wikidata
valor desconegutModifica el valor a Wikidata
SepulturaKV16Modifica el valor a Wikidata
Faraó
1292 aC, 1295 aC – 1290 aC, 1294 aC
HoremhebSeti I
Faraó de la Dinastia XIX d'Egipte
Seti I
Rei de Saqqara

Seti I
Faraó al Regne Nou

MerenptahModifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupaciósobiràModifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Nou d'EgipteiDinastia XIX d'EgipteModifica el valor a Wikidata
Altres
TítolFaraóModifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XIX d'EgipteModifica el valor a Wikidata
CònjugeSitreModifica el valor a Wikidata
FillsSeti I,TanedjemetModifica el valor a Wikidata
PareSetiModifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 7260245Modifica el valor a Wikidata

Ramsès Ifou unfaraóegipci fundador de ladinastia XIX.Va regnar vers el 1290 aC.

Noms

[modifica]

El seu nom eraParamessu(que significaAquell que ha estat format perRa) i el seu nom de tron fouMenpehtire(que significaLa força de Ra és eterna).

El seu nom d'Horus fou Kanekhetwadinesit (Brau fort de rica majestat); el seu nebti fou Khaemnesumitem, i l'Horus d'or fou Semenmaastkhetawi. El seu Sa Ra fou Ramsès (fill de Ra).

Antecedents familiars

[modifica]

Era fill d'un oficial de l'exèrcit anomenat Seti i d'una dona desconeguda. La família era originària del nord-est del delta delNil,probablement de la zona d'Àvaris.[1]Tenia cinc germanes i tres germans (Pay, Minamon i Hawnefer).

Ramsès va entrar a l'elit militar d'Egipte,actuant com comandant de l'exèrcit i portava nombrosos títols militars; comandant de la fortalesa deSile,una fortalesa que dominava l'accés al delta del Nil des deCanaan.Era també supervisor de sacerdots de l'AltiBaix Egipte.Als darrers anys fou designatVisirdel nord pelfaraóHoremheb.

Núpcies i descendents

[modifica]

Una de les seves dones es deia Sitre i se suposa que era filla d'un altre oficial de l'exèrcit. Amb ella va tenir almenys un fill que fou elfaraóSeti I.

Regnat de Ramsès I

[modifica]

Va ser designat com acorregental final del regnat d'Horemhebi finalment fou nomenat hereu, ja que elfaraóno tenia descendència.

D'aquesta manera, a la mort d'Horemheb es coronàfaraó d'Egipteamb el nom de Ramsès quan tenia uns 50 anys. Probablement només va ser rei un parell d'anys, segons les cronologies, de1292o1295 aCfins a1290o1294 aC.

Del seu regnat se sap que va dur a terme diverses campanyes militars, reincorporantFeníciaa l'imperi i conquerintAmurruiCadeix (Síria),i va vèncer als libis reobrint les canteres del desert oriental.[1]

va fer un segon piló altemple de Karnak,i una capella i un temple aAbidos(que va acabarSeti I). També consta una estela trobada aWadi Halfa.

Conscient de la seva vellesa, va designar el seu fillSeticorregent i hereu al tron. A la mort de Ramsès I,Setifou aclamat com a noufaraó d'Egipte.

Tomba de Ramsès I

[modifica]

Ramsès I fou enterrat en una petita tomba coneguda com aKV16a laVall dels ReisaTebes;la tomba fou descoberta per l'egiptòlegBelzoniel10 d'octubrede1817;la tomba revelava un enterrament a correcuita, la cambra no era acabada i sembla que era una antecambra d'una de més gran destinada a ser la seva cambra d'enterrament. La tomba fou saquejada a l'antiguitat però s'hi van trobar estàtues i el sarcòfag.

La sevamòmiapodria ser una que hi havia alMuseu de Niagara Fallsque fou comprada aEgiptea la primera part del seglexixi portada aAmèrica.Aquesta institució va tancar el1999i va vendre les seves col·leccions alMuseu Carlos;una anàlisi minuciosa de la mòmia amb tècniques modernes va revelar que es tractava d'un enterrament reial de ladinastia XIXi per les característiques podria molt ben bé ser la de Ramsès I. La seva donaSitrefou enterrada a una tomba a laVall de les Reinesmés tard que el faraó al que va sobreviure, però també en una tomba inacabada.

Referències

[modifica]
  1. 1,01,1Francisco Marco Simón, Narciso Santos Yanguas.Textos para la historia del Próximo Oriente antiguo, Volum 1(en castellà). Universidad de Oviedo, 1980, p. 119.ISBN 9788474680355.

Enllaços externs

[modifica]
  • U.S. Museum to Return Ramses I Mummy to Egypt.Hillary Mayell. National Geographic News. (30-4-2003).(anglès)

Vegeu també

[modifica]


Precedit per:
Horemheb
Faraó d'Egipte
Dinastia XIX
Succeït per:
Seti I