Vés al contingut

Reacció de Benedict

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Reacció de Benedict.

Enquímica,lareaccióoprova de Benedictidentificasucres reductors(aquells que tenen el seu OH anoméric lliure), com lalactosa,laglucosa,lamaltosaicel·lobiosa.En solucions alcalines, poden reduir el Cu2+que té color blau a Cu+,que precipita de la solució alcalina comCu2Ode color vermell ataronjat.[1]

El reactiu de Benedict consta de

El fonament d'aquesta reacció radica que en un medi alcalí, l'cúpric (atorgat pel sulfat cúpric) és capaç de reduir-se per efecte del grupaldehiddel sucre (CHO) a la seva forma de Cu+.Aquest nou ion s'observa com un precipitat vermell maó corresponent a l'òxid cuprós (Cu2O). El medi alcalí facilita que el sucre estigui de forma lineal, ja que el sucre en solució forma un anell piranòsic o furanòsic. Una vegada que el sucre està lineal, el seu grup aldehid pot reaccionar amb el ion cúpric en solució.

Generalment, la reacció de Benedict detecta la presència d'aldehids i alfa-hidroxetones, també per hemiacetals, incloses les que es produeixen en certes cetoses. Així, malgrat que lafructosano és estrictament un sucre reductor, ja que és una polihidroxicetona, pot arribar a donar positiu ja que és convertida a aldosa, com glucosa o manosa, per la base del reactiu. Això passa per les condicions en què es realitza la prova: en un mitjà alcalí calent aquesta cetohexosa estautomeritza(passant per un intermediarienòlic) aglucosa(que és capaç de reduir el io cúpric). Elsdisacàridscom lasacarosa(enllaç α (1 → 2) O) i latrehalosa(enllaç α (1 → 1) O), no donen positiu, ja que els seus OH anomèrics estan sent utilitzats en elenllaç glicosídic.En resum, es parla de sucres reductors quan tenen el seu OH anomèric lliure, i aquests són els que donen positiu en la prova de Benedict.

Referències

[modifica]
  1. Bonner,William A.;Castro,Albert J. «12». A:Química orgánica básica.3a edició. Alhambra S.A., 1974, p. 291-2.ISBN 84-205-0232-4[Consulta: 8 novembre 2017].

Vegeu també

[modifica]