Vés al contingut

Tajo

(S'ha redirigit des de:Riu Tajo)
Infotaula de geografia físicaTajo
Imatge
El Tajo creuat pel Pont 25 d'abril a Lisboa
TipusRiu,riu aurífeririu principalModifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficapenínsula IbèricaiTagus River Valley(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentEuropaModifica el valor a Wikidata
País de la concaEspanyaiPortugalModifica el valor a Wikidata
Cota inicial1.593 m
LocalitzacióSerra d'Albarrasí
Final
Cota final0 mModifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaalta marModifica el valor a Wikidata
LocalitzacióOceà Atlàntic
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
40° 19′ 11″ N, 1° 41′ 51″ O/ 40.31969°N,1.6975°O/40.31969; -1.6975
B38° 51′ 09″ N, 9° 00′ 49″ O/ 38.8525°N,9.01369°O/38.8525; -9.01369
Afluent
54
Conca hidrogràficaconca hidrogràfica del TajoModifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida1.007 (longitud) km
TravessaEspanyaEspanyaiPortugalPortugal
Superfície de conca hidrogràfica80.602 km²Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal500 m³/sModifica el valor a Wikidata

ElTajo(Tachoenaragonès,Tajoencastellà,Tejoenportuguès) és el riu més llarg de lapenínsula Ibèrica.La travessa en la seva part central i pren un rumb est-oest, amb una lleu inclinació cap al sud-oest, que s'accentua quan arriba a Portugal.

En temps dels romans, es deiaTagus[1]i els àrabs li van dirWadi Tadjo.En català s'han utilitzat també les formes catalanitzades deTaix(s.XVII) i;TeixiTeixo(s.XX) però no són recomanables.[2]

Neix alsmonts Universals,a laserra d'Albarrasí,sobre la branca occidental delsistema Ibèrici, després de recórrer 1.007 km, arriba a l'oceà Atlàntica la ciutat deLisboa.En la seva desembocadura forma l'estuari delmar de la Palla,en el qual aboca un cabal mitjà de 456 m3/ s. En els seus primers 816 km travessa Espanya, on discorre per quatre comunitats autònomes (Aragó,Castella-la Manxa,MadridiExtremadura) i un total de sis províncies (Terol,Guadalajara,Conca,Madrid,ToledoiCàceres).

Després de formar frontera entre Espanya i Portugal al llarg de 47 km, entra en aquest últim país. Aquest tram en els quals el riu delimita la frontera entre Espanya i Portugal és conegut comTajo Internacional.A Portugal recorre 145 km, a través de les regions tradicionals deBeira Baixa,Alt Alentejo,Ribatejoi Extremadura, en què s'integren els districtes deCastell Blanc,Portalegre,SantarémiLisboa.Les ciutats més importants per les quals passa sónAranjuez,ToledoiTalavera de la Reinaa Espanya; iAbrantes,Santarémi Lisboa, a Portugal.

La seva conca té una superfície total de 80.600 km². És la de major població de la península Ibèrica, amb més de deu milions d'habitants. S'hi integren l'àrea metropolitana de Madridi laregió de Lisboa.La conca del Tajo arriba a una capacitat total d'embassament al voltant dels 14.500 hm3.Pel que fa al territori espanyol, es troba regulada per la Confederació Hidrogràfica del Tajo, organisme dependent delMinisteri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.Eltransvasament Tajo-Seguraderiva part del cabal del riu cap a la zona sud-oriental d'Espanya.[3]

El seu curs alt està inclòs dins elParc Natural de l'Alt Tajo(província de Guadalajara). També el seu curs mitjà-baix està protegit legalment, mitjançant elParc Nacional de Monfragüe,localitzat a la província de Càceres. Més endavant es troba elparc natural del Tajo Internacional,entre la província de Càceres i Portugal. En la seva desembocadura es troba lareserva natural de l'Estuari del Tajo.

Toponímia

[modifica]
Cartell amb el nom de riu en castellà.

Conegut com elTaguspels romans.[1]SegonsSilio Italico,Tagushauria estat un reiibercruelment assassinat perAsdrúbal.L'historiador portuguèsAndré de Resendeal·ludeix a aquest episodi en la seva obraLes antiguitats de Lusitània.

Conca

[modifica]
Curs del ríu a través d'España i Portugal.

Laconcadel Tajo ocupa una extensió de 80.600 km², que es distribueixen en un 69,2% (55.750 km²) per sòl espanyol i en un 30,8% per terres portugueses (24.850 km²). És la tercera conca de major superfície de la península Ibèrica, després de la conca hidrogràfica delDuero,amb 97.290 km², i de la de l'Ebre,amb 83.093 km².

Se situa al centre del massís Ibèric, que el riu recorre al llarg de 910 km, a través de la submeseta sud. Queda delimitada, a nord, pelSistema Central,a través de les serres deGuadarrama-i la seva extensió oriental,Somosierra-,Gredos,Gataida Estrela;al sud, per lesmuntanyes de Toledoi laserra de Montánchez;a l'est, pelsistema ibèric,amb laserra d'Albarrasíi laSerranía de Cuencacom a principals formacions; i a l'oest, per l'oceà Atlàntic.

Els seus afluents més importants (Jarama,Guadarrama,Alberche,TiétariZêzere) provenen de la part septentrional, amb el què, en conseqüència, aboquen al Tajo per la dreta. Els quatre primers neixen a les serres deGuadarramaiGredos,on se sobrepassen freqüentment els 2.000 m d'altitud sobre el nivell de la mar. En les altres serralades, aquesta cota es frega ocasionalment tan sols en laserra da Estrela,situada igualment al nord del seu curs, l'altitud màxima és de 1.993 m. Aquí té el seu origen elriu Zêzere.

Pel que fa a la branca occidental delsistema Ibèric,només alguns cims superen els 1.800 m. L'afluent més destacat d'aquesta formació muntanyosa és elriu Gallo.De lesmuntanyes de Toledoprovenen els riusAlgodoriAlmonte,que tributen al Tajo per l'esquerra. Les elevacions més rellevants d'aquest sistema corresponen ales Villuercas,que ronden els 1.600 m.

Des d'un punt de vista demogràfic, la conca del Tajo és la més poblada tant d'Espanya com de la península Ibèrica. Pel que fa al territori espanyol, integra una població aproximada de 7.000.000 habitants, que, en un 82%, es concentren a laComunitat de Madrid.Per part de Portugal, es comptabilitzen més de 3.500.000 habitants, amb l'àrea metropolitana deLisboacom a nucli més important. A aquestes concentracions urbanes s'afegeixen zones de fort despoblament, localitzades preferentment en el seu curs alt i en el seu curs mitjà-baix.

El riu forma prop d'una vintena d'embassaments (pantans) al llarg del seu curs, als quals s'uneixen els dels seus afluents, que van començar a construir-se, en la seva major part, a partir de la dècada de 1950. La seva conca posseeix una capacitat total d'embassament al voltant dels 14.500 hm3,dels quals 12.000 corresponen a Espanya (el 83%) i 2.500 a Portugal (el 17% restant). Els sistemes d'emmagatzematge més importants es localitzen en les preses del seu curs alt, a laprovíncia de Guadalajara(2.441,4 hm3); en les del seu curs mitjà-baix, aCàceres(5.157,3 hm3); i en les del seu curs baix, al voltant delriu Zêzere,el seu principal afluent portuguès (1.863, hm3).

Elpantà d'Alcántara,a la província deCàceres,és el de major capacitat de tota la conca del Tajo. La seva superfície és de 10.400 hectàrees i pot emmagatzemar fins a 3.160 hm3.[4]

Els embassaments d'EntrepeñasiBuendía,per la seva banda, regulen elTransvasament Tajo-Segura,inaugurat el 1979, per al proveïment d'aigua a la zona sud-oriental d'Espanya, integrada dins de la conca delSegura,on viuen al voltant de 3.000.000 habitants. Aquest aqüeducte converteix a la seva conca en la de major contribució d'Espanya, d'acord amb el volum d'aigua subministrat a altres conques hidrogràfiques.[5]

Curs

[modifica]

Fonts

[modifica]
Monument al naixement del riu Tajo(1974), deJosé Gonzalvo Vives,en Frías de Albarracín.

El riu Tajo neix a 1.593 m d'alçada, en el paratge conegut comFuente García,dins el terme municipal de Terol deFrías de Albarracín,a Espanya. La seva font se situa entre lamuela de San Juan(1.830 m) i elcerro de San Felipe(1.839 m), a laserra d'Albarrasí,que pertany alsmonts Universals,en la branca occidental delsistema Ibèric.En un punt de cota inferior s'ha instal·lat elMonument al naixement del riu Tajo(1974), deJosé Gonzalvo Vives,en el qual es representen la personalització del riu i les províncies deTerol,ConcaiGuadalajara.[6][7]

Aquesta formació muntanyosa alberga un dels nusos hidrogràfics més importants de la península Ibèrica, en separar el vessant atlàntic de la mediterrània. ElXúquer,que desemboca al mar Mediterrani, té el seu origen a pocs quilòmetres de la seva font, així com elGuadalaviar,que dona lloc posteriorment alTúria.En el seu primer recorregut, el riu salva un fort desnivell, llaurant materials originats entre l'Ordoviciài elQuaternari,entre els quals predominen lescalcàries,lesdolomiesi lesmargas,així com lesarenisques.

Curs alt

[modifica]
Canó del Tajo aTaravilla.

El riu discorre, en un primer moment, en direcció sud-nord-oest, marcant la línia divisòria entreAragóiCastella-la Manxa,a través de les províncies deTeroliConca,respectivament. Entra després a la província deGuadalajara,on rep per la dreta alriu de la Hoz Seca.Es tracta del seu primer gran afluent, amb un cabal fins i tot més gran que el que presenta el mateix Tajo en el seu tram inicial.[8]El Hoz Seca, que recull les aigües de les serres d'Orihuela del Tremedal,alsmonts Universals,tributa al terme municipal dePeralejos de las Truchas.Aquí el Tajo ja ha descendit a una altitud de 1.140 m, després de vèncer pronunciats pendents i formar diferents canons, enclavats en àrees fortament despoblades.

El riu pelparc natural de l'Alt Tajo.

El seu cabal torna a incrementar-se posteriorment amb les aportacions dels riusCabrillas,Gallo,BullonesiArandilla,que provenen delsistema Ibèric.De tots ells, el més destacat és elGallo,que conflueix al Tajo sota elpont de Sant Pere,a una altitud aproximada de 900 m. En tota aquesta zona, el riu travessa paratges d'alt valor ecològic, que es troben protegits per la seva inclusió dins elParc Natural de l'Alt Tajo,constituït l'any 2.000. Aquest espai integra una flora característica dels pisos bioclimàtics supra i oromediterranis. Les pinedes depi roig,pinassaipi de resina,elsalzinars,elssavinarsi lesrouredessón els seus ecosistemes principals.[9]

El riu a la rodalia delcastell d'Anguix,a l'embassament de Bolarque.

A prop deZaorejas,el Tajo gira bruscament i pren rumb oest. Deixa a la seva dreta el poble d'Ocentejo,on torna a canviar de sentit, aquest cop cap al sud-oest, i rep per la dreta alriu Ablanquejo.Es dirigeix després cap aValtablado del RíoiTrillo,lacentral nuclearutilitza les seves aigües com a sistema de refrigeració, a través delpantà de l'Ermita.A aquesta alçada, se li uneix elriu Cifuentes.

Abans d'abandonar la província de Guadalajara, el Tajo és retingut en cinc grans embassaments. Els més importants són el d'Entrepeñas,en els termes deSacedóniAuñón,i el deBuendía,aquest construït sobre elriu Guadielapoc abans de la seva confluència, l'últim dels grans afluents que procedeixen delSistema Ibèric.En aquest punt, el riu ha descendit a una cota lleugerament superior als 600 m. Més endavant omple els embassaments deBolarque,situat aAlmonacid de ZoritaiPastrana,i el embassament deZorita,en les ribes de la qual va ser construïda la central nuclear del mateix nom, que va ser clausurada el 2006.[10]En el terme municipal deZorita de los Canes,envolta les restes arqueològiques de la ciutatvisigòticadeRecópolis.[11]El Tajo deixa Guadalajara formant un nou embassament, el d'Estremera,que pren la seva denominació delpoble madrileny homònim,limítrof amb la província.

Curs mitjà-alt

[modifica]
Vista del Tajo al seu pas perAranjuez,on vorejael Palau Reial.

El Tajo entra a laComunitat de Madrida través del seu extrem sud-oriental, per la comarca històrica de laCuesta de las Encomiendas.Voreja els nuclis urbans deFuentidueña de Tajo,on es localitzael Remanso de la Tejera[12]-a una alçada d'uns 500 m-, i deVillamanrique de Tajo.

Després de ser retingut en un nou embassament, el deValdajos,s'endinsa en el municipi d'Aranjuez,la primera localitat d'importància amb la qual es troba, on passa a la banda del seuPalau Reial.En aquesta població forma l'embassament de l'Embocador,aixecat alseglexvii remodelat en elseglexviiiper garantir l'abastament d'aigua a les hortes confrontants. A més, el seu curs és regulat mitjançant una sèrie de canals artificials, utilitzats com a sistemes de reg i ornament delsJardins d'Aranjuez.Dins d'aquest terme municipal, rep per la dreta alriu Jarama,el primer dels seus grans afluents procedents delsistema centrali un dels més importants de tot el seu curs.

El Tajo aTalavera de la Reina.

Aquest corrent fluvial li aporta, a més del seu cabal natural, les aigües residuals abocades per les diferents poblacions integrades en elàrea metropolitana de Madrid,entre les quals destaquen la mateixa capital i les ciutats de l'anomenatCorredor de l'Henares.Els seus abocaments arriben alJarama-i, per extensió, al Tajo a través delManzanaresi de l'Henares,respectivament.[13][14]A Aranjuez també li tributa elriu Algodor,que arriba per la seva esquerra, des de lesmuntanyes de Toledo.L'altitud en aquest tram és inferior als 500 m.

El Tajo continua rumb sud-oest marcant el límit entre les províncies de Madrid iToledo,per endinsar-se definitivament en aquesta. Després de passar pel terme d'Añover de Tajo,arriba aToledo,l'única capital de província espanyola per la qual passa, a la qual envolta en un dels seus meandres. En aquesta ciutat, travessa els ponts monumentals d'Alcántarai deSan Martín.

El Tajo retingut en l'embassament de Castrejón.

A la seva sortida de Toledo, gira cap a l'oest i recull per l'esquerra alrierol Guajaraz,a l'altura deGuadamur,i per la dreta alriu Guadarrama,prop d'Albarreal de Tajo,a una altitud d'uns 450 m. Abans d'arribar ala Puebla de Montalbán,és represat a l'embassament de Castrejón.[15]

ACarpio de Tajo,s'inclina lleument cap al nord-oest, direcció que manté al seu pas perMalpica de Tajo.S'encamina cap aTalavera de la Reinai, en el paratge conegut comLas Vegas de Sant Antonio,se li uneix per la dreta elriu Alberche,que neix a laserra de Gredos.A més del Jarama, Algodor, Guadarrama i Alberche, el Tajo veu incrementat el seu cabal amb altres afluents, tot i que de menor entitat, cas delGévalo,elCedena,elSangrerao elPusa.

A partir deTalaverael riu pren rumb sud-oest. Forma l'embassament d'Azután,situat al municipi delmateix nom,on torna a canviar de sentit, aquest cop cap a l'oest. El riu surt de la província de Toledo perAlcolea de Tajo,ValdeverdejaiEl Puente del Arzobispo,on es topa ambun pont monumentalconstruït en estilgòtic.[16]En aquest punt, el Tajo ja ha descendit a una alçada de 320 m.

Curs mitjà-baix

[modifica]
Central nuclear d'Almaraz,que el riu refrigera a través de l'embassament d'Arrocampo-Almaraz.
Pont d'Alcántara,a la província de Càceres.

El Tajo s'endinsa aExtremaduraper la província deCàceres,on de seguida forma l'embassament de Valdecañas,un dels de major superfície de la seva conca, amb 7.300 hectàrees. El pantà, que pren el seu nom de la vila deValdecañas de Tajo,on se situa la seva presa, banya part de la comarca deLos Ibores.Aquesta s'articula al voltant delriu Ibor,afluent per l'esquerra del Tajo, al qual tributa a través del citat embassament, a prop deTablas de IboriBohonal de Ibor.[17]

Travessa després l'autovia d'Extremadura(A-5) i passa a prop d'Almaraz.Aquí les seves aigües són utilitzades com a sistema de refrigeració de lacentral nuclear homònima,labor que es desenvolupa per mitjà de l'embassament de Arrocampo-Almaraz,construït per a tals efectes.[18]

Torna a ser represat a l'embassament de Torrejón,que s'assenta sobre elParc Nacional de Monfragüe.Aquest espai natural protegit, que ocupa una superfície de 17.852 hectàrees, integra tres ecosistemes principals: elbosc mediterrani,els penyals i les zones humides, aquestes últimes localitzades al voltant de el curs del riu. L'embassament de Torrejóncomunica artificialment el Tajo amb elriu Tiétarabans de la desembocadura d'aquest, donant lloc a un pantà addicional que, per diferenciar-ho del principal, és conegut com a embassament de Torrejón-Tiétar. Aquest riu procedeix de la serra de Gredos i conflueix per la dreta al Tajo, prop deVillarreal de San Carlos,a una alçada sobre el nivell de la mar inferior als 200 m. A partir d'aquesta localitat, el Tajo s'inclina cap al sud-oest, però torna a redireccionarse cap a l'oest mentre forma l'embassament d'Alcántara,una de les obres d'infraestructura hidràulica més importants de tota la seva conca.

Per la marge dreta d'aquest pantà desemboca primer laribera de Fresnedosai després l'Alagón,a l'altura de la localitat d'Alcántara.L'Alagón és l'afluent de major longitud de totes les conques espanyoles, arriba al Tajo procedent de la serra salmantina de Herreros, amb les aigües dels riusArragoiJerte,dos de les seves principals afluents. Per la ribera esquerra de l'embassament, reporta l'Almonte,que neix a laserra de Guadalupe.En aquest punt, el riu es troba a una altitud lleugerament superior als 100 m.

A la confluència de l'Alagóni el Tajo, es troba la ciutat d'Alcántara,on el riu passa sota elPont d'Alcántara,un notable pont romà, que s'alça als peus de la presa de l'embassament homònim i és considerat com una de les obres d'enginyeria de camins més rellevants de l'art romà.Consta de sis arcs i té 194 m de longitud, 8 d'ample i 61 d'alçada màxima.[19]Passat Alcántara, se li uneix elriu Salor.El Tajo marca després els límits polítics entre Espanya i Portugal, en un tram caracteritzat per l'absència de nuclis urbans rellevants, amb l'excepció deHerrera de AlcántaraiCedillo,molt a prop de la frontera portuguesa. Aquest últim poble dona nom a l'embassament de Cedillo,que el riu forma abans d'abandonar definitivament el sòl espanyol. A la zona fronterera, es troba amb dos nous afluents, elriu Erjas,que arriba de laserra de Gata,i elSever,procedent de laserra de Sant Mamede,situada a Portugal. Quan el Tajo entra en terres portugueses, ja ha descendit per sota dels 100 m.

Vista panoràmica de l'embassament de Torrejón,format pel Tajo i elTiétar,en pleParc Nacional de Monfragüe.

Curs baix

[modifica]
El Tajo voreja elcastell d'AlmourolaVila Nova da Barquinha.

Vila Velha de Ródãoés la primera localitat d'importància que el riu es troba aPortugal.Passat el seu nucli urbà, el Tajo s'inclina cap al sud-oest i, seguint aquesta direcció, forma l'embassament de Fratel, que, parcialment, transcorre paral·lel a l'autopista A-23. En aquest pantà rep per la dreta alriu Ocreza.

Camí de Belver, és retingut en l'embassament homònim, al llarg del qual torna a redreçar-se direcció oest. Entra alconcejod'Abrantes,a través de la freguesía d'Alvega.A Abrantes, forma un meandre al voltant del turó de 800 m d'altitud sobre la qual s'assenta aquesta localitat. Aquí li tributa elriu Torto,que arriba per l'esquerra.

Es dirigeix cap aConstância,on li aporta per la dreta elZêzere,que neix a laserra da Estrela,la formació muntanyenca més occidental delsistema central.Aquest riu, el principal afluent del Tajo en el seu curs baix, presenta en els seus últims trams nombroses preses, en el que constitueix un dels sistemes d'embassament més importants de tota la conca hidrogràfica.

Vila Nova da Barquinhaés el seu següent destí. Aquí voreja elcastell medieval d'Almourol,un dels monuments més rellevants al seu pas per Portugal, i pren una altra vegada rumb sud-oest, que ja no abandona fins a la desembocadura. Passa prop deChamuscai arriba fins aSantarém,una de les ciutats més poblades de tot el seu curs.[20]Proper a la seva desembocadura, el seu ample va incrementant a poc a poc i va formant diferents illes sedimentàries, entre les quals destaquen, per les seves dimensions, les situades al sud deVila Franca de XiraiAlhandra,que precedeixen al seu estuari. Al seu pas per Portugal, bona part del recorregut del riu és navegable, si bé només per a barcasses d'escàs calat, excepció feta de la seva desembocadura, on és apte per a embarcacions de més envergadura.

Desembocadura

[modifica]
El Tajo en la seva desembocadura, ambTrafariaiOeirasen les seves ribes sud i nord, respectivament.
Pont 25 d'abril,construït sobre l'estuari del Tajo, aLisboa(Portugal).

El Tajo desemboca a l'oceà Atlàntic,formant l'estuari delmar de la Palla,el més important de la península Ibèrica, tant per les seves dimensions com per la seva rellevància sociodemogràfica. En la seva part septentrional, aquest espai es troba protegit legalment mitjançant la reserva natural de l'Estuari del Tajo. Va ser creada l'any 1916, amb una superfície de 14.560 hectàrees. Aquí s'integren zones humides, llots, salines, saladars, illots i terrenys agrícoles que, cada hivern, donen cabuda a prop de 80.000 aus. La ciutat d'Alcochete,situada al marge esquerre de l'estuari, pot ser considerada com la principal localitat de referència d'aquest espai protegit.

El Tajo prossegueix cap aLisboai travessa elpont Vasco da Gama,considerat com el més llarg d'Europa. Té 17,2 km de longitud, 10 dels quals salven el corrent del riu. Va ser construït l'any 1998 i comunica les ciutats deMontijo,a la riba esquerra, i deSacaven,a la dreta, integrades a l'àrea metropolitana lisboeta. Passat el pont, apareix a la seva dreta Lisboa. A mesura que s'acosta a la capital, l'ample del seu estuari va a poc a poc reduint-se. En un dels seus punts més estrets, va ser construït elpont penjant 25 d'abril,que també posseeix un gran interès arquitectònic. Va ser inaugurat el 6 d'agost de 1966 i presenta una longitud de gairebé 2 km. El riu riba la part oriental i meridional de Lisboa, on es troba amb diferents monuments, erigits pràcticament en les seves ribes. Un dels més destacats és laTorre de Belém,d'estilmanuelí,declaradaPatrimoni de la Humanitatl'any 1983.[21]

Principals afluents

[modifica]
Curs del Tajo i principals afluents.

Els afluents del Tajo presenten un curt recorregut, comparativament amb els delDueroiEbre,donada la proximitat a la seva conca de diferents formacions muntanyoses. Es veuen afectats per un fort estiatge i, fins i tot, arriben a assecar-se durant l'estiu, cas d'alguns dels seus tributaris per l'esquerra. Els més importants desemboquen en el Tajo per la dreta, procedents delsistema central.Es comptabilitzen al voltant de 9.600 km de lleres en tota la conca.

Afluents per la dreta

[modifica]
Confluència dels riusGuadarrama(esquerra) i Tajo.
  • Riu Jarama.Es tracta del principal afluent de la conca espanyola, en termes d'aportacions d'aigua. Té una longitud de 190 km i un cabal mitjà de 16-20 m3per segon. Neix a laserra d'Ayllón,a la confluència de les províncies de Guadalajara, Madrid i Segòvia. Travessa la Comunitat de Madrid, on recull als riusLozoya,Manzanares,Guadalix,HenaresiTajuña,a més de la major part de les aigües residuals de l'àrea metropolitana madrilenya.Desemboca en el Tajo prop d'Aranjuez.
  • Riu Guadarrama.Té el seu origen a la muntanya deSiete Picos,a laserra de Guadarrama.Recorre prop de 132 km per les províncies de Madrid i Toledo. El seu principal afluent és el riuAulencia.S'hi aboquen les aigües residuals d'alguns municipis de l'àrea metropolitana de Madrid,cas deMóstoles,MajadahondaiLas Rozas de Madrid.
  • Riu Alberche.Procedeix de laserra de Gredosi discorre per les províncies d'Àvila, Madrid i Toledo, al llarg de 177 km. Té un cabal mitjà de 14,7 m3per segon. Els seus afluents més rellevants són el riuCofioi elPerales.[22]Tributa al Tajo al terme municipal deTalavera de la Reina,tot i que les seves aigües arriben més al sud (fins aCalera y Chozas) mitjançant elCanal Baix de l'Alberche
  • Riu Tiétar.S'origina en laserra de Gredosi solca les províncies d'Àvila, Toledo i Càceres, on travessa la comarca deLa Vera.Forma l'embassament de Torrejón-Tiétar abans de la seva desembocadura sobre la cua de l'Embassament d'Alcántara,per sota de l'embassament de Torrejón-Tajo. En cas d'omplir-se aquest embassament d'Alcántara a una cota de 218 m sobre el nivell de la mar, el Tajo envaeix l'últim tram del Tiétar igualant gairebé la cota de l'embassament del Tiétar a 220 m. Té una longitud de 150 km.
  • Riu Alagón.Neix a la serra de Herreros, a la província de Salamanca. S'endinsa després a Càceres i aboca al Tajo, a l'embassament d'Alcántara.És l'afluent més llarg de tota la conca espanyola del Tajo, amb 205 km. El riuArragoi elJerteconflueixen en aquest riu.
  • Riu Zêzere.Els seus 242 km el converteixen en el tributari de major longitud del Tajo i en el segon riu més important de Portugal, entre els quals neixen i desemboquen netament en aquest país. Procedeix de laserra da Estrelai tributa al Tajo, prop deConstância.Entre els seus afluents, figuren el Cabril i el Nabão. En el seu curs baix, forma un complex sistema d'embassaments.

Afluents per l'esquerra

[modifica]
Riu Iboral seu pas per la localitat de Càceres deBohonal de Ibor.

Règim hidrològic

[modifica]

El règim hidrològic del Tajo queda determinat per les variacions pluvio-nivals pròpies de la regió central de lapenínsula Ibèrica,especialment en referència a les formacions muntanyoses aquí integrades.[23]Les grans avingudes del riu acostumen a produir-se des de gener a abril, amb un màxim absolut al març -quan té lloc el desgel-, mentre que els cabals més baixos es donen entre juliol i octubre, amb mínim al mes de setembre.

Tot això condiciona un curs molt irregular, amb fortes oscil·lacions de cabal. Al seu pas perAlcántara(Càceres), aquestes van des dels 350 m3/s dels mesos de febrer i març fins als 11 m3/s d'agost i setembre.

Aquest règim s'ha vist alterat en la segona meitat del seglexxa conseqüència de la construcció de diferents obres d'enginyeria, dirigides a regular la seva conca per a cinc usos principals: proveïment d'aigua potable, regadiu, derivació d'aigües cap a una conca externa (la delSegura), producció d'energia elèctrica i refrigeració de centrals nuclears.[nota 1]

Capçalera

[modifica]
Evolució de les aportacions a la capçalera del riu (entre el seu naixement i l'embassament de Buendía), segons dades de la Confederació Hidrogràfica del Tajo.

Eltransvasament Tajo-Seguraés una de les infraestructures que més han contribuït a modificar el règim hidrològic del Tajo.[24]Es troba regulat a través dels embassaments d'Entrepeñas,BuendíaiBolarque,que deriven les aigües emmagatzemades en ells, bé cap al Tajo, o bé cap a laconca del Seguraa través del transvasament. Aquí són utilitzades per a reg de cultius i proveïment d'aigua potable. La normativa dicta que els volums a detreure depenen del volum emmagatzemat a Entrepeñas i Buendía mes a mes, en concret 60 hm3/mes a nivell 1, 38 hm3/mes a nivell 2, entre 0 i 20 hm3/mes a nivell 3 i 0 a nivell 4 (Reial Decret 773/2014, de 12 de setembre).[25]

L'any hidrològic2005/06, els embassaments d'Entrepeñas i Buendía van desplaçar cap alriu Segura253 hm3,superior a l'aigua abocada a la mateixa llera del Tajo (247,7 hm3). L'any 1979-1980, acabat d'inaugurar el transvasament, la contribució es va xifrar en 36 hm3.

Tram entre Buendía i Talavera de la Reina

[modifica]
Tram entre Malpica de Tajo i Talavera de la Reina.

Un cop salvada lapresa de Buendía,les possibilitats de recuperar el cabal aportat alSegurasón molt limitades. Fins Aranjuez, no hi ha afluents d'importància, al que s'afegeix l'escassa pluviometria que presenta la zona sud-oriental de Guadalajara i sud-occidental de Madrid (entre 400 i 500 mm/any). Lesplanes al·luvialssituades entorn del riu, que es nodreixen de les seves aigües, incideixen encara més en la pèrdua de cabal.

Quan el Tajo arriba aAranjuez,la seva aportació és moltes vegades inferior als 6 m3per segon, mínim establert per la normativa que regula eltransvasament Tajo-Segura,conegut com «cabal ecològic».[26]Abans de la inauguració del transvasament el 1979, el riu portava en aquest punt un volum d'aigua de 30 m3/s.[27]

El Tajo es recobra parcialment de les contribucions realitzades al Segura quan conflueix amb elJarama,que desemboca en el citat municipi madrileny. Aquest corrent tributa amb un cabal mitjà d'uns 16-20 m3/s, és a dir, tres vegades més que el que porta el mateix Tajo.

Les aportacions dels següents afluents (Algodor,GuadarramaiAlberche) tampoc aconsegueixen recuperar plenament el cabal cedit alSegura.A l'altura deTalavera de la Reina,el riu continua portant un volum d'aigua molt inferior a què presentava abans de la posada en marxa deltransvasament Tajo-Segura.Segons dades de la Confederació Hidrogràfica del Tajo, el seu cabal ha disminuït un 40,2% entre el 1972 i 2005, al seu pas per la ciutat de Talavera.

Preses del curs mitjà-baix

[modifica]

Els embassaments construïts sobre el seu curs constitueixen, així mateix, un altre factor d'alteració del règim hidrològic, donada la intensa regulació a la qual és sotmès el seu cabal.[28]La presa del riu és especialment visible en el tram que va des deTalavera de la Reinafins a la frontera entre Espanya i Portugal, d'aproximadament uns 300 km. En aquesta part, el riu discorre a través d'una successió de preses (Azután, Valdecañas, Torrejón-Tajo, Alcántara i Cedillo), que es van connectant unes amb les altres. Únicament en el trajecte comprès entre Azután i Valdecañas, el Tajo discorre sense estar retingut.[29]

Dades oficials de cabal

[modifica]

La Confederació Hidrogràfica del Tajo, organisme que regula la conca espanyola, fa un seguiment del cabal del riu, a partir de dades recollides en diferentsestacions d'aforamentdes de ladècada dels setanta.A continuació es detallen els cabals mitjans del Tajo, registrats en punts significatius del seu curs alt i mitjà-alt, ordenats d'aigües amunt a aigües avall:

Valors ambientals

[modifica]

Les riberes i zones d'influència del Tajo reuneixen una rellevant flora i fauna, representatives de la regió central de la península Ibèrica. El fort grau de despoblament que presenten algunes zones integrades en la seva conca, com el seu curs alt i mitjà-baix, han permès preservar paratges de gran interès ecològic. Alguns d'ells han estat protegits legalment, cas delparc natural de l'Alt Tajo(Guadalajara i Cuenca), delParc Nacional de Monfragüe(Càceres) i de lareserva natural de l'Estuari del Tajo,prop de Lisboa.[30]Al voltant del curs del riu habiten quatre espècies animals en perill d'extinció: ellinx ibèric,l'àguila imperial ibèrica,lacigonya negrai elvoltor negre.

Flora

[modifica]
Canyars prop deTalavera de la Reina.

La conca hidrogràfica del Tajo posseeix una gran varietat d'ambients climàtics, conseqüència de la seva ubicació a les zones d'influència de les regions bioclimàtiques eurosiberiana i mediterrània. La presència de diverses unitatsgeomorfològiquesal llarg del curs del riu també contribueix a l'esmentada diversitat d'ecosistemes, així com els diferents rangs altitudinals. Els congostos, les valls i els tallats defineixen el paisatge dels primers trams del Tajo. Aquí abunden espècies vegetals resistents als bruscs canvis de temperatura de la zona, com elpi,que pobla els llocs més escarpats del curs alt.

A mesura que es perd en altitud, apareixen lesalzines,que s'intercalen, en els vessants de solana, amb grups deginebre,savinaiboix.Les parts obagues estan integrades perroures,que s'acompanyen, en elsotabosc,d'aladern falsosipomeroles.Elsermsconstitueixen una altra unitat geomorfològica del curs alt del riu. La degradació floral és la nota dominant en la major part d'aquestes, a causa de la intensa explotació ramadera. Els anticssavinarshan estat substituïts per arbustos, matolls i plantes herbàcies, amb lafarigola,l'espígol,laginesta,lagavarrerai lesgramíniescom a espècies principals.

Bosc de ribera prop d'Auñón.

En el seu curs mitjà-alt, les riberes del riu estan poblades fonamentalment persalzesitamarius,després dels quals es trobenpollancredesialberedes.Els canyars també fan acte de presència en els seus marges, en recessos i embassades, principalment a la província de Toledo. A certa distància de les ribes, sorgeixenfreixesioms,aquesta última espècie en clara reculada a causa de l'aparició d'un fong infecciós que ha acabat amb nombrosos exemplars.[31]

Vegetació aquàtica al riu.

Lesalzines,coscolls,ginebres,matapollsiarçoss'estenen en els seus voltants, tot i que els usos agrícoles han anat alterant aquest paisatge, reduint les poblacions d'aquestes espècies, a favor del matoll baix i de camps de conreu. Aquests són freqüents a la zona sud-oriental de Guadalajara, sud-occidental de Madrid i septentrional de Toledo, província, aquesta última, on s'alternen amb extensos regadius i hortes.

Lavegetació de riberamés ben conservada del curs mitjà-alt del Tajo es localitza al voltant dels afluents que arriben des de les muntanyes de Toledo. En rius com elGévaloo elPusa,perduren espècies característiques de la regió central ibèrica, com elbedollendèmic, l'arboçi elcirererlloro. El curs mitjà-baix també presenta un alt grau de conservació vegetal. Elsboscos mediterranis,densos i ladevesadelParc Nacional de Monfragüees troben entre els més rellevants de la península Ibèrica. A les zones de solana, predominen l'alzinai l'ullastre;i, en les d'obaga, l'alzina surera,elroure,l'arboç,elbruguerari lacornicabra.

Aquesta vegetació es prolonga aigües avall, cap aAlcántarai en el primer tram de riu per terres portugueses, al seu pas per la regió d'Alentejo.A mesura que el Tajo s'acosta a la seva desembocadura, passant per àrees cada vegada més poblades, el nivell de conservació de la flora riberenca va disminuint. L'excepció se situa a la reserva natural de l'Estuari del Tajo, que preserva ecosistemes de zones humides de gran interès ecològic.

Fauna

[modifica]
Bernat pescairea les ribes del Tajo, a Toledo.

Lesgarsestenen en les riberes del Tajo una de les més importants poblacions de la península Ibèrica. Utilitzen els seus canyissars iespadanyescom dormidors i llocs de nidificació, així com les copes d'alguns arbres de ribera, cas delsalze,elpollancrei l'om.Especialment significatives són les colònies d'esplugabous,les més nombroses d'Espanya, i demartinet blanc,que es concentren als voltants deMalpica de Tajoi de l'embassament d'Azután,tots dos enclavaments pertanyents a la província de Toledo. Elmartinettambé es refugia en la conca espanyola i portuguesa del riu, juntament amb elbitó,elmartineti l'agró roig.Menys destacades són les poblacions demartinet rosibernat pescaire,que apareixen molt localitzades a la província de Toledo.

Lacigonya blancai lacigonya negra-espècie, aquesta última, de la qual tot just habiten unes 350 parelles reproductores a Espanya- també nidifiquen en la seva conca. Alguns dels afluents i subafluents del riu (elTiétar,l'Albercheo elCofio) reuneixen interessants colònies de cigonya negra, juntament amb el mateix Tajo, principalment en les àrees protegides delparc nacional de Monfragüe(Càceres).

Pel que fa als camallargs de grans dimensions, s'han comptabilitzat al voltant de 20.000 exemplars degrua comúa la conca del Tajo, amb els embassaments de Càceres deValdecañasiAlcántaracom a hàbitats principals. L'estuari del Tajo, per la seva banda, arriba a albergar uns 6.000flamencs.[32]Anàtids com l'ànec collverd,lafotjao lapolla d'aiguacompleten el capítol d'aus aquàtiques que habiten a les riberes i embassaments del riu. A elles s'uneixen aus rapinyaires com l'esparver d'espatlles blaves,elvoltor comú,l'aufrany,l'àguila real,l'àguila marcenca,l'àguila cuabarrada,l'àguila calçada,l'àguila pescadora,elfalcó pelegrí,elduc,elgamarús,laòlibao elxoriguer petit,que utilitzen els talussos rocosos del 'Tajo com a hàbitat, així com la seva vegetació circumdant.

L'embassament de Valdecañasi elParc Nacional de Monfragüedonen recer a l'àguila imperial ibèrica,considerada una de les set aus més amenaçades del món.[33]Monfragüe, a més, integra la colònia més gran d'Europa Occidental devoltor negre-especialment visibles en el paratge conegut com aSalto del Gitano,faralló rocós tallat a pic sobre el mateix riu-,[34]juntament amb altres àrees properes al seu enclavament.[35]S'estima que, en tot el món, viuen unes 1.600 parelles reproductores d'aquesta última espècie avícola. Entre les aus de mida petita, destaquen elpicot,l'oriol,elbusqueret,elrossinyolcomú, l'abelleroli elblauet.

Mamífers

[modifica]
Encara és possible trobarlludriguesen el curs del Tajo, així com en alguns dels seus afluents.

Entre els mamífers que habiten al voltant del Tajo, destaca especialment ellinx ibèric.Aquest felí, considerat el més amenaçat de la planeta, amb una població mundial de poc més de 200 exemplars, es localitza en algunes àrees delParc Nacional de Monfragüe,així com a la zona fronterera entre Espanya i Portugal.

Elllop ibèric,en el passat molt abundant en les zones d'influència del riu, visita ocasionalment les seves riberes, procedent de paratges pròxims, cas de laserra de Sant Pere,a la província de Badajoz. Lallúdriga,el mamífer d'hàbitat aquàtic més representatiu de la fauna ibèrica, apareix en els afluents menys contaminats del riu, com l'Alberchei elTiétar.Però també en el mateix Tajo, a l'altura d'Aranjuez, en els canyissars i bardisses de les seves riberes.

A més d'aquestes tres espècies, el riu serveix de corredor biològic a diferents poblacions degat salvatge,rata d'aigua,turói, fins i tot,visóamericà, espècie exògena introduïda involuntàriament a la península Ibèrica des de certes granges pelleteres. El capítol dels mamífers es completa amb laguineu,elsenglar,elcérvolo elteixó,que es refugien preferentment en elParc Natural de l'alt Tajo.A ells s'afegeixen elconill,lamusaranya,l'eriçói lafagina.

Rèptils, amfibis i peixos

[modifica]
El tram portuguès del Tajo, acull les úniques poblacions ibèriques de lallamprea de riu.

Pel que fa a l'herpetofauna, la conca del riu integra espècies rèptils com elfardatxo,laserp blanca,l'escurçó ibèrici eldragó,a més delllangardaix verd i negre,si bé, aquest últim, amb una presència testimonial. Lagranotacomuna, lagranota pota llarga o ibèrica,lasalamandrai eltritó ibèricsón els amfibis més característics.

Pel que fa a la fauna piscícola, la conca del Tajo integra 14 dels 23endemismesibèrics. Els més representatius són latruitai elbarb,que apareixen en el curs alt, i ellluç de riui lavoga,principalment en els trams mitjans i baixos.[36]Peixos migradors, antany molt nombrosos, han desaparegut del tram espanyol de riu, a conseqüència de la construcció, en la segona meitat delseglexx,de diferents preses al llarg del seu curs. És el cas de lasabogai de lallamprea de riu,espècie, aquesta última, que té en el tram portuguès el seu únic hàbitat de la península Ibèrica.[37]En canvi, sí que es troben poblacions d'anguilesa la part espanyola, concretament a Extremadura. Es tracta de grups que han quedat aïllats després de l'aixecament de lapresa de Cedillo.[38]

Contaminació

[modifica]
Residus a l'altura de Toledo.

No existeixen dades rigoroses sobre el nivell de contaminació del Tajo i els seus afluents. La Confederació Hidrogràfica del Tajo, organisme que regula el tram espanyol del riu, reconeix que no disposa d'informació d'impacte ambiental sobre el 95,11% de les aigües superficials. Només ha pogut avaluar la qualitat del 2,17% d'aquestes, d'acord amb els paràmetres definits per la directiva europea del Marc de l'Aigua, que fixa un termini de compliment fins a l'any 2015.

Tampoc abunda la informació sobre la qualitat de les aigües subterrànies, tot i que la mateixa Confederació estima que el 80% presenta problemes de contaminació pernitrats.Els aqüífers més degradats se situen a Castella-la Manxa, amb nivells superiors als 100 mg/l aOcaña,a la vall delTiétari a la comarca dela Alcarria;així com en l'eixMadrid-Talavera de la Reina,on se superen els 50 mg/l.

En canvi, sí que hi ha constància que diversos trams no compleixen amb els objectius marcats pel mateix Pla Hidrològic del Tajo, que se circumscriu a la conca espanyola. No són aptes per a ús prepotable les aigües de l'Alberche,a l'altura deTalavera de la Reina;de l'embassament de Cazalegas,format per aquest últim riu; de l'Alagón,a la província de Càceres; de l'Algodor,a la de Toledo; i de l'Henares,al seu pas per l'embassament de Beleña,a Guadalajara.

Els principals focus contaminants de la conca són els següents:

  • Aigües residuals urbanes.L'àrea metropolitana de Madridpresenta insuficiències en el tractament complet dels seus abocaments, malgrat comptar amb el nombre més gran de depuradores de tota la conca. Tot i que la posada en marxa el 1995 del Pla de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de la Comunitat de Madrid ha corregit gran part dels problemes, els nivells de matèria orgànica i nutrients del curs mitjà i baix delJarama,des de la seva confluència amb l'Henaresfins a la seva desembocadura en el Tajo, continuen sent alts. El deficient estat de depuració de les aigües residuals ha provocat un excessiu nivell d'eutrofitzacióen almenys vint-i-un embassaments de la conca, extrem que es fa especialment visible en els pantans d'AlcántaraiArrocampo-Almaraz,tots dos a la província de Càceres.[39]
  • Abocaments d'origen industrial. Les indústries radicades a l'àrea metropolitana de Madridi en l'entorn de Guadalajara generen nombrosos abocaments tòxics, causants de freqüents mortaldats de peixos en diversos trams delJaramai del Tajo, segons denunciaGreenpeace.[40]
  • Explotacions agrícoles i ramaderes. Els mals usos agrícoles i ramaders són causants directes de la contaminació de les aigües subterrànies, que, com s'ha esmentat, es troben afectades en un 80% per concentracions elevades denitratsi també defosfats.

Usos recreatius

[modifica]
Piragüisme al curs mitjà-alt del Tajo, a l'altura d'Aranjuez.En aquest terme conflueixen elJaramai l'Algodor.

Els prop de 100 km del canó de l'Alt Tajo al seu pas pel parc natural del mateix nom ofereixen una de les millors opcions per a la pràctica del piragüisme en aigües braves al centre peninsular. Destacant els trams propers aPeralejos de las Truchasi elpuente de San Pedro,amb seccions tan conegudes com el "Salto de la Rata" o el "Infranqueable". Diverses empreses d'aventura ofereixen aquesta activitat en els voltants dePoveda de la SierraiOcentejo.En la modalitat d'aigües tranquil·les el piragüisme es pot practicar als embassaments d'Entrepeñas i Bolarque. Un descens clàssic en aquesta modalitat té lloc cada any entreMorillejoiTrillo.L'onada estacionària que es forma a l'aforament d'Almoguera és visitada pels practicants d'estil lliure.[41]També hi ha importants clubs de piragüisme en aigües tranquil·les aAranjueziTalavera de la Reina.Recentment s'han celebrat proves de caràcter nacional enlas Herencias,a prop ja del límit amb Extremadura.

Vegeu també

[modifica]

Notes

[modifica]
  1. Les espanyoles deTrillo(Guadalajara) iAlmaraz(Càceres), a més de les centrals tèrmiques d'Aceca (Toledo), a Espanya, i de Pego (Abrantes), a Portugal. Lacentral nuclear José Cabrera o de Zorita(Guadalajara, Espanya), clausurada el 2006, també es refrigerava amb les seves aigües.

Referències

[modifica]
  1. 1,01,1de Diego,Emilio. «Atlas histórico de España,Vol. I».Google Books[Consulta: 7 abril 2021].
  2. Ordóñez,David «LLIBRE D’ESTIL DE LA REVISIÓ DE LA TOPONÍMIA ESTRANGERA».Enciclopèdia.cat,desembre 2010, pàg. 19 [Consulta: 19 juliol 2021].[Enllaç no actiu]
  3. «¿Cómo funciona el transvase Tajo-Segura?». Espanya: Portal Aigua. Arxivat de l'originalel 25 de maig 2009. [Consulta: 2007].
  4. Miranda,Fernando. «Mares en el curso del río». Arxivat de l'originalel 2009-06-01. [Consulta: 2007].
  5. D'Palau, Mampaso; Gómez, Ricardo; Sánchez Segura, Teresa.Un ejemplo de abastecimiento y saneamiento a ciudades: la Confederación Hidrográfica del Tajo.Espanya: Observatori mediambiental, 1987. ISSN 1139-1987.
  6. Redaragón. «Nacimiento del Tajo», n/d. [Consulta: 2007].
  7. Fotografia delMonumento al nacimiento del río Tajo
  8. Miranda, Fernando. «Tributarios del Tajo en su viaje», 2005. Arxivat de l'originalel 13 de febrer 2009. [Consulta: 2007].
  9. García Gómez, Enrique.Por el Alto Tajo.Toledo, Espanya: Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, 1997.ISBN 84-7788-180-4.
  10. «La central de Zorita para su reactor tras 38 años de actividad». [Consulta: 2007].
  11. Morín de Pablos, Jorge; Pérez-Juez Gil, Amalia.Recópolis, la ciudad de Recaredo.España: Restauración & Rehabilitación, 2001. ISSN 1134-4571.
  12. El Remanso de la Tejera,al terme de Fuentidueña de Tajo (Madrid), era utilitzat com a lloc de descans dels pastors durant la transhumància, donada la seva proximitat a laCañada Real Soriana,camí ramader que solca la península Ibèrica de nord-est a sud-oest.
  13. Torres Cerezo, Juan. «Instrumentos para la gestión de los Organismos de Cuenca. Caso de la Cuenca del Tajo», n/d. Arxivat de l'originalel 2009-09-01. [Consulta: 2007].
  14. No només el Jarama i els seus afluents recullen les aigües residuals de l'àrea metropolitana de Madrid. Al Guadarrama, que dona directament al Tajo, també aboquen alguns municipis metropolitans, com els situats a la zona oest i nord-oest, així com els de la comarca de la Serra de Guadarrama, entre els quals destaca Collado Villalba.
  15. Redondo García, María Manuela.Los espacios naturales en Castilla-La Mancha: el embalse de Castrejón (Toledo).Toledo, España: Observatorio medioambiental, 1987. ISSN 1139-1987.
  16. Merino, Maria de la Mar.Puente del Arzobispo: piedras labradas.Madrid, España: Revista del Ministerio de Fomento, 2004. ISSN 1577-4589.
  17. Junta d'Extremadura. «Por los Ibores». Arxivat de l'originalel 22 desembre 2011. [Consulta: 2007].
  18. Consell de Seguretat Nuclear. «Central nuclear d'Almaraz». Arxivat de l'originalel 3 d’agost 2008. [Consulta: 2007].
  19. Spanisharts. «El puente de Alcántara sobre el Tajo, en Cáceres», n / d. Arxivat de l'originalel 2014-08-17. [Consulta: 2007].
  20. La ciutat de Santarém, capital de districte homònim i de la regió tradicional de Ribatejo, té una població de 63 563 habitants (any 2001).
  21. Mosteiro 2 Jerònims. «Torre de Belém», n / d. Arxivat de l'frameset.html originalel 9 de març 2005. [Consulta: 2007].
  22. El riu Alberche desembocava antigament en el Guadarrama. Va ser desviat de la seva llera per l'acció del Perales, un dels seus afluents, a través d'un colze de captura que va dirigir el seu curs directament cap al Tajo.
  23. «Règimen de precipitación en España». Arxivat de l'originalel 17 de juny 2014. [Consulta: 2007].
  24. «Manual de defensa ambiental del rio Tajo». Arxivat de l'originalel 19 de juny 2013. [Consulta: 2007].
  25. «Los transvases entre cuencas: una forma polémica de gestión del agua». Arxivat de l'originalel 1 de setembre 2009. [Consulta: 2007].
  26. «Análisis del Plan Hidrológico Nacional: propuestas por un uso racional del agua». Arxivat de l'originalel 28 de novembre 2012. [Consulta: 2007].
  27. «El transvase Tajo-Segura: lecciones del pasado». Arxivat de l'originalel 17 de maig 2008. [Consulta: 2007].
  28. «Cálculo de caudales de mantenimiento en ríos de la cuenca del Tajo a partir de variables climáticas y de sus cuencas». Arxivat de l'originalel 2008-09-20. [Consulta: 2007].
  29. «% 20or% C3% ADgenes,% 20procesos% 20y% 20consecuencias% 20v2.doc La destrucción ambiental del río Tajo: orígenes, procesos y consecuencias». Arxivat de l'20v2.doc originalel 1 setembre 2009. [Consulta: 2007].
  30. Dins de la conca del Tajo, s'integren altres espais naturals protegits, constituïts al voltant d'alguns dels seus afluents o en altres paratges. És el cas del Parc Regional de la Conca Alta del Manzanares, declarat Reserva de la Biosfera, a la Comunitat de Madrid.
  31. Rosado, Eva. «El patrimonio vegetal del Tajo: un valioso catálogo ecológico». Arxivat de l'originalel 13 de febrer 2009. [Consulta: 2007].
  32. Rosado, Eva. «El Tajo, refugio de fauna». Arxivat de l'originalel 19 de juny 2008. [Consulta: 2007].
  33. González, Luis Mariano; Oria, Javier. «Àguila imperial ibèrica (Aquila adalberti)». Societat Espanyola d'Ornitologia, n / d. Arxivat de l'originalel 2021-02-25. [Consulta: 2007].
  34. Imatgeen el banc d'imatges d'Extremadura.Panoràmica de 360°Arxivat2016-03-04 aWayback Machine.
  35. «Monfragüe, el último santuario del buitre negro». [Consulta: 2007].
  36. «Como peces en el agua». Arxivat de l'originalel 13 de febrer 2009. [Consulta: 2007].
  37. Ministerio de Medio Ambiente. «Cuenca del Tajo». Arxivat de l'originalel 2009-10-11. [Consulta: 2007].
  38. «Estatus i conservación de la ictiofauna en Extremadura». [Consulta: 2007].
  39. Estevan, Antonio; García, Diego; González, Marta; Martínez, Javier; Prat, Narcíso; Herráez, Isabel; López-Samaniego, Estíbaliz; Torrent de Caralluma, Alonso; Ferrer de Xúquer Viu, Graciela. «Situació Ambiental de la conca hidrogràfica del Tajo», 2006. [Consulta: 2007].
  40. Greenpeace. «Los vertidos urbanos, industriales y agrícolas provocan que la calidad del agua sea muy deficiente», 2005. Arxivat de l'originalel 11 de maig 2009. [Consulta: 2007].
  41. Alonso, F. y Calvo, M. (eds.):Al Sur del Pirineo: Guía de Aguas bravas de España(2013). 432 p.

Enllaços externs

[modifica]