Rocabertí (llinatge)
ElsRocabertíforen unllinatgenoble català amb dominis feudals situats sobretot a l'Empordà.Casa pairal: el castell roquer deRocabertí,ala Jonquera,i des de mitjanseglexiii,elcastell de Peralada,tots dos a l'Alt Empordà.Armes heràldiques: degules,tres pals d'orcarregats cadascun de tresrocsd'atzur.Actualment, a la comarca empordanesa, la pronúncia popular del nom del llinatge és plana («Rocaberti»).
Línia troncal
[modifica]Deixant de banda el llegendari de la família (que remuntava els seus orígens als reismerovingis), els primers individus documentats del llinatge són de finals del seglex,ja fent ús dels poders devescomte de Peralada,títol que aviat convertiren envescomte de Rocabertí.Encara en vida del seu pareJofre III,Dalmau VI de Rocabertí(1282-1304) adquirí de la seva dona la vila dePeralada(1256) i tot seguit la família hi instal·là la capital dels seus dominis.
El1599el reiFelip IIIatorgà aFrancesc Jofre I de Rocabertíi de Pacs (1592-1634), i als seus descendents, el títol decomte de Peralada,al qual fou posteriorment (1703) annexada lagrandesa d'Espanya.El1645el reiFelip IVcreà el títol demarquès d'Anglesolaper aRamon Dalmau I de Rocabertí i de Safortesa(1644-1663) i els seus descendents, en agraïment per la fidelitat del vescomte a la monarquia durant laGuerra dels Segadors.
Extinta poc després de1672.L'herència passà alsRocafull,comtes d'Albatera, alsBoixadors,comtes de Savallà (1728) i, més tard, alsDameto,marquesos de Bellpuig (1862), tots els quals empraren en primer lloc el cognom Rocabertí. Extints també aquests últims (1899), els títols passaren alsSureda,als Fortuny (1912) i, finalment, als Montaner (1973), tots ells mallorquins.
Enterraments familiars al monestir deVilabertran(capella dels Rocabertí) i alconvent del Carme de Peralada,entre altres llocs.
Línies secundàries
[modifica]- Línia delsbarons de Cabrenys(s. XIV–1589).
- Branca dels barons de Sant Mori (s. XV–vers 1545). Heretats pels Cardona (Cardona-Rocabertí).
- Línia dels barons de Verges (s. XV–1510).
- Línia dels barons de Sant Llorenç de la Muga (s. XV–1562). Heretats per la línia troncal.
- Línia dels barons de Pau, cognomenats Rocabertí-Pau-Bellera (s. XVI–1757). Heretats pels Cruïlles-Sitjar.
- Branca dels marquesos d'Argençola (s. XVII–1755). Heretats pels Pinelli.
- Línia dels barons de Montbui, cognomenats Rocabertí-Tagamanent (s. XVI–vers 1710). Heretats pels Pinós.
Personatges
[modifica]Exclosos els titulars delvescomtat de Rocabertíi delcomtat de Peralada(vegeu els articles corresponents).
De la línia troncal i descendents d'aquesta:
- Antoni de Rocabertí-Boixadors Dameto i de Verí(1831–1887)
- Joana de Rocabertí i de Fenollet(morta el 1416)
- Dalmau Climent de Rocabertí(segona meitat del seglexv)
- Martí Joan de Rocabertí(mort el 1465)
- Pere de Rocabertí,bisbe de Girona
- Guillem de Rocabertíarquebisbe de Tarragona
De les línies secundàries:
- Guillem Galceran de Rocabertí i de Serrallonga(s. XIV–1385)
- Guerau Galceran de Rocabertí i d'Arborea(s. XIV–1425)
- Guillem Hug de Rocabertí i d'Arborea(mort abans de 1428)
- Bernat Hug de Rocabertí i d'Erill(vers 1420–1485)
- Dalmau de Rocabertí i d'Erill(mort el 1479)
- Pere de Rocabertí i d'Erill(mort abans de 1490)
- Joana de Rocabertí i d'Erill(s. XV)
- Guerau de Rocabertí i de Cervelló(mort el 1497)
- Benet Rocabertí,(?-1684), abat deSant Pere de Camprodon.
Patrimoni
[modifica]El patrimoni primitiu de la família sembla que comprenia, a més delcastell de Rocabertí(la Jonquera,Alt Empordà), les poblacions deDarnius,Agullana,Terrades,les Escaules,Cantallops,Campmany,Sant Climent Sescebes,MasaraciEspolla,a l'Empordà,iMorellàsi laBellaguarda,alVallespir.
Els Rocabertí adquiriren, durant el seglexiii,la baronia deNavata,Peralada(1256), les baronies deVilademulsiSant Llorenç de la Muga,laforçadeBassegoda(1272) i, segurament,la Jonquera.En el seglexivhi afegiren la baronia deCabrenys(abans de1324) i les senyories de Serrallonga, Maçanet,Hostoles,ReinersiRocacorba;i, durant el seglexv,la baronia deVerges(ambla TalladaiBellcaire), la vila deVinçà(Conflent), el castell deRequesens(1418) i les baronies deSant Mori,a l'Empordà(després de1428), i deMaella,alMatarranya(1471). En aquesta època també exercien jurisdicció sobre les poblacions deLlers,Cabanes,Vilarnadal,Vilatenim,Vilabertran,Palol de Vila-sacra,CamalleraiSanta Llogaia del Terri.Enllaços posteriors afegiren encara nous dominis (baronies deVallmolli d'Anglesola,etc.).
Documentació
[modifica]A la mort deJoana-Adelaida de Rocabertí(1899), la documentació històrica de la nissaga dels Rocabertí, fins llavors conservada alcastell de Peralada,fou heretada, juntament amb el patrimoni de la família (però no els títols), pel seu parent mallorquí Ferran Truyols i Despuig,marquès de la Torre.El1923,en vendre's el patrimoni empordanès, fou traslladada aMallorca(a la residència de Son Vida, després al palau de Cal Marquès de la Torre i més tard a altres llocs dePalma), fins que el2005fou adquirida pelConsell Insular de Mallorcai ingressada a l'Arxiu del Regne de Mallorca,[1]unint-se així a la que hi havia estat dipositada el1972per Jordi Truyols i Dezcallar.
Notes
[modifica]Bibliografia
[modifica]- Baig i Aleu, Marià.L'arxiu comtal de Peralada: elements per a la seva història,Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos.29 (1996), p. 305–340.
- Clavaguera i Canet, Josep.L'arxiu del palau de Peralada,Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos.21 (1988), p. 291–296.
- Clavaguera i Canet, Josep.Els pergamins de l'arxiu del palau de Peralada,Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos.22 (1989), p. 259–270.
- Dromendari, Josep.Árbol genealógico de la casa de los viscontes de Rocabertí, por la gracia de Dios, condes de Perelada, marques[es] de Anglesola…Gènova, s.n., 1676.
- Fernández Trabal, Josep.L'Arxiu del marquès de la Torre (Palma) i el seu interès per la història de Catalunya,Butlletí de l'Arxiu Nacional de Catalunya.15 (2006).
- de Fluvià i Escorsa, Armand.Los vizcondes y el vizcondado de Peralada, también llamado de Carmençó y de Verges y, finalmente, de Rocabertí,Hidalguía.31 (1983), p. 929–934.
- de Fluvià i Escorsa, Armand i altres autors, articles i quadres genealògics a laGran Enciclopèdia Catalana.s.v.
- de Rocabertí-Pau-Bellera i de Boixadors, Dídac.Genealogia de la casa de Rocabertí…1628.
- Torner, Josep.Compendio de las grandezas y prerogativas soberanas de l'antiquíssima Casa de los Vizcondes de Rocabertí… Condes de Perelada, Barones, y Marqueses de Anglesola.[s.l], [s.n.], 1651.