Vés al contingut

Sàrmates

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula grup humàSàrmates
lang=
Modifica el valor a Wikidata
Tipusgrup ètnic històricModifica el valor a Wikidata
Part deirànicsModifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatSarmàtiaiRegió d'EscítiaModifica el valor a Wikidata

Elssàrmates(enllatí:Sarmatae,engrec antic:Σαρμάται) van ser un pobleindoirànic[1][2][3][4][5][6]oriental integrat per gran nombre de pobles acollits sota aquesta denominació que elsescitesdonaven als pobles «no escites» sobre els que governaven. Cal entendre per sàrmates els pobles que vivien aSarmàtiadel que elspobles germànicsque van emigrar a orient i van restar amb els pobles de Sarmàtia, en van ser un element ètnic més. Elsvàndalstenien un important component sàrmata. Els sàrmates (sarmataeoSauròmates(Σαυρομάται), la segona forma utilitzada sobretot pels antics escriptors grecs,[7]la primera pels romans) van ser un poble al queHeròdot[8]situa en el segle V aC a la frontera oriental d'Escítia, més enllà de Tanais (actual riu Don).

En el segleiiiaC, els sàrmates van avançar des delCaucasenvaint gran part del territori que fins llavors ocupaven elsescites;al segleiiaC, es troben els sàrmates fortament instal·lats a les estepes que envolten lamar Negra,principalment en territoris que actualment corresponen aUcraïnaiPolònia;és per això que, en geografia, s'anomena les planes d'Europa oriental a l'est delsCarpatsamb el nom deplana Sarmàtica;després, van aconseguir la seva màxima expansió cap alsegleiaC,quan s'estenien des delmar Negrefins almar Bàltici des delVolgafins alVístulai la vall mitjana delDanubi,tal territori va ser anomenat pels romansSarmàtia(Sarmàcia). El seu final com a potència bèl·lica es produeix cap alsegleiii,quan s'estén l'«imperi» delsgotsfins aCrimeai després han d'afrontar l'atac delsvàndalsi delshuns.[9]

Els sàrmates donaven molta importància al paper de les dones. AlsIambes al Rei Nicomedeses parla de l'existència dels sàrmates γυναικοκρατούμενοι (ginaikokratoumenoi, 'governats per dones'), on es diu que eren descendents d'aquells sauròmates que es van ajuntar amb lesamazones,les poderoses guerreres.[10]

Els sàrmates van ser finalment assimilats de manera decisiva i absorbits per la poblacióprotoeslavad'Europa de l'Est.[9]

Història

[modifica]

Elsnesiotiseren un grup de sàrmates situats cap a la regió del riuRha.Les fonts romanes parlen, al començament delseglei,d'unRegnum VannianumaMoràviaen què els sàrmates iiazigsformaven lacavalleria.L'any69,apareixen elssueus(amb el significant dequadesimarcomans) units amb els sàrmates. Els iazigs eren llavors aliats de Roma, però els seus serveis van ser rebutjats per laRepública Romana.Al reiSido,el va succeirItalicus,lleial a Roma. Al70,els sàrmates idacises van aliar per atacarMèsiaiPannònia.Pel mateix temps, elsroxolansvan enviar-hiMèsia(69).

Els sàrmates es van aliar amb elRegne del Pontper lluitar contra la República romana i elRegne de Bitínia[11]durant laPrimera Guerra mitridàtica.

A començaments delsegleii,l'àrea entre el territori romà i el Regne dels quads i marcomans (Banat) era anomenadaSarmàtia.Els sàrmates foren aliats deDecèbalen laGuerra de Dàcia(106 aC). En les guerres marcomanes sota elsantonins,els sàrmates eren els principals membres de la confederació enemiga.

Després del270,els sàrmates van ser els amos de bona part deDàciajunt amb elsdacisogetes.

Decadència al segle IV

[modifica]

Els sàrmates van seguir dominant, fins a l'ascendènciagòticaa la zona de laMar Negra(Oium). El332elsvisigotsd'Ariaricvan atacar les tribus sarmàtiques al nord delDanubi,aDàcia(en l'actualRomania). L'emperador romàConstantí el Gran(que va regnar del 306 al 337) va convocar el seu fillConstantí el Jove,que era en laGàl·lia,perquè fes campanya al nord del Danubi en suport dels sàrmates. El 332, amb unes condicions meteorològiques molt fredes, els romans van sorgir victoriosos, causant cent mil baixes, i capturant Ariaric (el fill del rei visigot); acabada la campanya, però, el fill de l'emperador atacà els sàrmates possiblement per no tenir paraula.[12]

Els sàrmates van entrar a la confederació delshuns,però després d'Àtilavan desaparèixer per sorgir els pobles que els conformaven, com elseslaus,germànics,estonians,i d'altres.

Cultura dels sàrmates

[modifica]

Eren un poble que sembla de família iraniana relacionat amb elsescites,amb qui tenien grans semblances culturals.

Els sàrmates mai van arribar a constituir un estat unificat, ja que estaven dividits en diverses «tribus». Algunes d'aquestes han persistit fins a temps contemporanis i d'altres s'han fos amb altres pobles (els sàrmates són un dels principals llinatges dels actualseslaus); entre les tribus, les més destacades eren les delsalans,roxolans,iàcigues i alguns creuen que els rashu del nord-oest de lamar Càspiavan formar part d'aquests sàrmates-eslaus en emigrar, coneguts pelsromansijueuscom aros.

Tecnologia militar

[modifica]

La tecnologia militar del poble sàrmata va influenciar la tecnologia dels seus aliats tant com la dels seus enemics. Les qualitats guerreres dels sàrmates, dels seus ancestres, els sauromates, i dels seus descendents, elsalans,han estat, sovint, descrites pels autors antics.Polibi,Diodor de Sicília,Estrabó,Flavi Josef,Tàcit,PausàniasoDió Cassihan deixat quadres testimonials molt vius d'aquestes tribus iranianes que tenien costums tan exòtiques per als grecs i els romans. Molt jerarquitzats, els sàrmates van tenir diversos reis i, si més no, una reina: Amagê. De fet, les dones tenien una elevada posició social i les guerreres de la fase antiga, que realment van existir, han contribuït a mantenir viu el mite de les amazones.

Inicialment instal·lats entre el Don i elsUrals,els primers sàrmates van envair els territoris delsescites.Després, van vèncer elspartsi elsarmenis.Des del final delsegleiaC,es van enfrontar als romans al sud delDanubi.Durant elsegleii,després de diverses confrontacions, els romans van reclutar diversos llancers sàrmates com a mercenaris, i milers se'n van establir aBritàniadesprés de lluitar pels romans. Més tard, van crear unitats decatafractes,prenent dels sàrmates l'armadura d'escates, la llança llarga (contus), l'espasa amb pòmul anular i fins i tot la seva insígnia: el drac (una mena de pal tubular amb l'embocadura de bronze que representa la boca d'un drac).

Referències

[modifica]
  1. «Sarmatian | people» (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2018].
  2. H. Celâl Güzel, Ali Birinci, Genel Türk tarihi, 1. cilt, Yeni Türkiye, 2002
  3. Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü,Türk dünyası el kitabı: Coğrafya-tarih,1992, s.176
  4. Viktor Aleksandrovich Shnirelʹman, Who Gets the Past?,Woodrow Wilson Center Press, 1996, s.28
  5. Zakiev M. Z.,Problems of the history and language, Who are the Alans?,Kazan, 1995
  6. (William Hearth, ORMUS: Timeline of Ancients, 2007, s.174)
  7. Plini el Vell.Naturalis Historia.vol.4.
  8. Heròdot.Històries,IV, 21-117
  9. 9,09,1Tarasov,Илья Тарасов / Ilia «Балты в миграциях Великого переселения народов. Галинды // Исторический формат, № 3-4, 2017. С. 95-124.».Балты в миграциях Великого переселения народов. Галинды.
  10. Moya Galiano,Fabio.Escitas: señores del arco y la flecha.Còrdova: Almuzara, 2022, p. 127.ISBN 9788411313490.
  11. (anglès)Appià,Història de RomaArxivat2009-03-27 aWayback Machine.,traducció a l'anglès d'Horace White
  12. (anglès)Michael Kulikowski,Rome's Gothic Wars: from the third century to Alaric,p.84

Vegeu també

[modifica]