Vés al contingut

Siracusa

Per a altres significats, vegeu «Syracuse».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSiracusa
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
37° 04′ 09″ N, 15° 17′ 15″ E/ 37.0692°N,15.2875°E/37.0692; 15.2875
PaísItàlia

Regió amb Estatut EspecialSicília

Lliure consorci comunalConsorci Lliure de Comunes de SiracusaModifica el valor a Wikidata
Capital de
CapitalSiracusa(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Població humana
Població116.244(2023)Modifica el valor a Wikidata(559,46hab./km²)
Idioma oficialitaliàModifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície207,78 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud17 mModifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació733 aCModifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
PatrociniLlúcia de SiracusaModifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap de governFrancesco Italia(2018–)Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal96100Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0931Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT089017Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaI754Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.siracusa.itModifica el valor a Wikidata

Siracusa(encatalà medievalSaragossaoSaragossa de Sicília,ensiciliàSarausa) és una ciutat de l'illa deSicília,a l'est de l'illa. Té 125.000 habitants i forma part de la regió deSicíliai de laprovíncia de Siracusa(de la qual és capital). Limita amb els municipis d'Avola,Canicattini Bagni,Floridia,Melilli,Noto,Palazzolo Acreide,Priolo GargalloiSolarino.

Els seus habitants es denominensiracusans.

Evolució demogràfica

[modifica]

Administració

[modifica]
Llista d'alcaldes
Període Identitat Partit
2008- Roberto Visentin Centredreta

Història

[modifica]
Infotaula de geografia físicaSiracusa i lanecròpoli rocosa de Pantalica
Imatge
Teatre grec de Siracusa.
TipusPatrimoni culturalModifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaConsorci Lliure de Comunes de Siracusa (Sicília)Modifica el valor a Wikidata
Format per
Dades i xifres
Superfície5.519,4 haModifica el valor a Wikidata
Patrimoni de la Humanitat
TipusPatrimoni cultural→ Europa-Amèrica del Nord
Data2005 (29a Sessió),Criteris PH:(ii),(iii),(iv)i(vi)Modifica el valor a Wikidata
Identificador1200
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
necròpolis de Pantalica
Data2006, 2005 (?a Sessió)
Identificador1200-001

Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Epipolae, Achradina, Tyche i Neapolis, castell d'Euryale, fortificacions dionisienes i la zona de la Scala Grega
Data2005 (29a Sessió)
Identificador1200-002

Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Ortígia
Data2005 (29a Sessió)
Identificador1200-003
Modifica el valor a Wikidata

Siracusa(Συρακοῦσαι) fou la ciutat grega més important deSicília,a la costa oriental de l'illa entreCatanai el capPachynus.

Fou la segona colònia grega establerta a l'illa després deNaxos.Fou una colòniacoríntiafundada perArquies de Corint,fill d'Euàgetes, de la família dels baquíades, que s'havia hagut d'expatriar. La fundació fou l'any 734 aC i es va iniciar a l'illa d'Ortígia(Ortygia). La ciutat fou consagrada aDiana(un dels seus sobrenoms era Ortígia) i va agafar el nom d'una llacuna o maresma que es deiaSyraco(nom indígena), a la rodalia.

Aviat va adquirir prosperitat i va fundar colònies: Acres (Acrae) el 664 aC, Casmenes (Casmenae) el 644 aC, iCamarinael 599 aC. Aquesta darrera, la que agafava més volada, fou destruïda només 46 anys després de la seva fundació.

Teatre grec de Siracusa.

Tucídidesdiu que el 648 aC fou expulsat de la ciutat un grup conegut com els milètides (myletidae) que es van exiliar i van fundarHímera.TambéAristòtilparla de disputes internes però no es pot establir a quina època pertanyen. AlsegleviaCgovernava l'oligarquiadirigida pelsgamoriogeomori,suposats descendents dels colons originals. Van conservar el poder fins al486 aCquan va esclatar una revolta democràtica i els gamori es van retirar a Casmenes. La revolta va portar després una nova revolta; el tirà deGelaHipòcratesva derrotar els siracusans en una gran batalla al riuHeloros,i potser va ocupar la ciutat però per intervenció deCorinti deCòrciraes va establir una pau equitativa.Gelóde Gela va abraçar el partit dels exiliats i conjuntament amb ells va ocupar Siracusa i va restablir el govern delsgamori,però Geló era l'amo autèntic i aviat fou reconegut com a tirà de Siracusa (485 aC).

No fou però Siracusa la que es va sotmetre a Gela sinó que Geló va establir la seva capital a Siracusa i hi va dedicar les seves energies, descuidant Gela. La meitat dels ciutadans de Gela i tots els de Camarina foren traslladats a Siracusa i en van rebre la ciutadania. Després va ocupar la ciutat deMegara Hibleai la ciutat d'Eubea i va traslladar tots els ciutadans importants d'aquestes ciutats a Siracusa. Així aquesta va esdevenir la primera ciutat de Sicília, que abans era Gela. La ciutat es va engrandir cap aAcradina(anomenada ciutat exterior) mentre Ortígia era anomenada ciutat interior o l'illa.

Sota Geló I (485-478 aC) i el seu successor Hieró I (478-467 aC) la ciutat no va parar de prosperar. Després d'Hieró el seu germà Trasibul fou enderrocat per una revolta popular (465 aC) que va establir el govern republicà democràtic. Les lluites entre els antics ciutadans i els nous portats per Geló foren a l'ordre del dia fins que els nous ciutadans es van retirar aMessana.En aquesta època republicana Siracusa va assolir la màxima riquesa.

Guerra del Peloponès

[modifica]

El415 aCes va produir l'expedició atenenca a l'illa. La tardor del415 aCels atenencs vanatacar Siracusai van obtenir una victòria al gran port però desprésNíciesno va reprendre l'avanç i es va retirar a passar l'hivern aCatana;la primavera següent (414 aC) els atenencs van desembarcar aLeon,al nord de la ciutat, on van establir la seva base; les forces de terra van avançar i van ocuparEpípoles(Epipolae) i van seguir cap aLabdalumon es va establir una guarnició; van seguir cap a Syce (Συκῆ) i van començar el setge. Les muralles defensives establertes pels siracusans foren destruïdes pels atenencs; la flota atenenca es va establir al gran port, però l'espartàGilip,amb les forces lacedemònies que venien en ajut de la ciutat van poder entrar a Siracusa abans que els atenencs poguessin completar el setge. Glippos va sorprendre a la flota atenenca a Labdalum i va tallar les comunicacions entre els assetjadors i la flota. Nícies va veure que no podria prendre la ciutat i va demanar reforços; els espartans van recuperar algunes de les fortaleses erigides pels atenencs i van aconseguir que la flota atenenca al gran port no pogués ser abastida. La flota del gran port fou atacada i els atenencs haguessin estat rebutjats si no haguessin arribatDemòstenesiEurimedó d'Atenesamb una flota de reforç. Demòstenes va intentar recuperar posicions clau (aEpipolae) però ja havien estat reforçades per Glippos; l'atac de Demòstenes va aconseguir conquerir el fort de Euríel però fou rebutjat als altres fronts amb fortes pèrdues. Demòstenes va considerar el fracàs com a definitiu i va decidir abandonar el setge però Nícies en va imposar la continuació. Finalment quan es va decidir la retirada s'havia perdut molt de temps i els siracusans ja havien passat a l'ofensiva i ara estaven fent moviment per envoltar als atenencs; la flota atenenca al gran port fou atacada i parcialment destruïda; un intent de contraatac atenenc va fracassar i la flota atenenca va ser pràcticament destruïda. Ja només quedava una ràpida retirada abandonant totes les posicions. L'exèrcit atenenc es va retirar a la vall de l'Anapos, però quan va arribar al pas de la roca Acrea, es van trobar amb un contingent siracusà ben fortificat allí que els va impedir seguir. Llavors els atenencs es van dirigir cap a l'Helorosi després de forçar el pas pels riusCacyparisiErineos,on van tenir moltes baixes, van arribar alAsinaroson van haver de deposar les armes davant els siracusans. Set mil atenencs foren fets presoners. Els siracusans van erigir al riu un trofeu commemorant la victòria, i es va establir un festival anomenat Asinària.

Pocs anys després van aparèixer elscartaginesosque venien en ajut deSegestaatacada perSelinunt.Selinunt iHímeraforen destruïdes (410 aC) i en una segona expedició ho fouAgrigent(406 aC). Els cartaginesos esperaven ara fer-se els amos de tota l'illa. Un jove de Siracusa, Dionisi o Dionís, després anomenat el vell, va aprofitar l'alarma i es va fer amb la tirania (405 aC). Dionís va governar 38 anys (405-367 aC). Sota Dionís, l'illa Ortígia es va convertir en una gran fortalesa, dins la qual hi havia una acròpoli a l'interior de la zona coneguda per Pentàpila, on va establir la seva residència. A la guerra del397 aCcontra els cartaginesos el tirà siracusà va arribar fins a la part oest de l'illa però després es va haver de retirar darrere les muralles de la seva ciutat. El general Himilcó es va apoderar del port i dels suburbis i va assolar la rodalia de la ciutat. Els cartaginesos es van haver de retirar de Siracusa a causa d'una epidèmia de pesta i van tenir moltes baixes i tot seguit Dionisi va atacar els assetjants, va destruir bona part de la seva flota i van obligar Himilcó a la retirada amb un tractat secret que li permetia la retirada en seguretat però havia de deixar abandonats els mercenaris i els aliats.

ADionisi el vellel va seguir el seu fillDionisi el jove(367-357 aC). Quan els siracusans es van revoltar i van obrir les portes a Dion, Dionisi va romandre en poder deOrtígia.Dion va haver de bloquejar la fortalesa (357-356 aC).Apol·lòcrates,fill de Dionisi, es va haver de rendir al cap d'un any per manca de menjar.

Contra el que s'esperava, Dion no va restablir la democràcia. Dion fou apartat del poder pel seu oficialCal·lip de Siracusa(354-352 aC) i el van seguirHipparí o HipparinosiAreteos(352-350 aC) iNiseu(350-346 aC), tots establerts a Ortígia. El347 aCla ciutat va acollir a Dionisi el jove però llavors a la ciutat va prendre el poder Hicetes I amb el suport de la flota cartaginesa, que va assetjar Ortígia. El344 aCla ciutat va acollir a l'exiliat Timoleon que amb poc més d'un miler d'exiliats havia començat una revolució democràtica. Dionisi li va entregar Ortígia, però va deixar Neon com a governador a la ciutadella, i aquest en una sortida inesperada es va fer amo de part de la ciutat. Timoleon va passar al contraatac i va recuperar la ciutat i després la fortalesa, que va demolir i al seu lloc va construir el palau de justícia.

Timoleon va portar nous colons de Corint i altres llocs, va restaurar la democràcia i la forma republicana, va restablir les lleis de Diodes (establertes després del 413 aC) i es va establir una magistratura anyal honorifica sota el nom d' "Amfipolos del Jove olímpic" (que donava nom a l'any com elsarcontsd'Atenes)

Després del restabliment de la llibertat la prosperitat va tornar a la ciutat. El317 aCva prendre el poder el dèspota Agàtocles que va governar fins al289 aC.Agàtocles va fer nombroses obres i va construir edificis a Siracusa. Durant la seva absència quan va anar a lluitar a l'Àfrica (310-307 aC) elcartaginèsAmílcarva atacar la ciutat però no va aconseguir res i finalment fou fet presoner en un atac nocturn i executat.

A la mort del tirà es va restablir la república però aviat va caure en mans d'Hicetes II i després de caps militars: Toinon (280 aC), Sosístratos (280-277 aC) iPirrosde l'Epir (277-275 aC). A la sortida del darrer de l'illa, el poder fou confiar a Hieró II fill d'Hieròcles, primer com a general iautocratori més tard com a rei (270 aC). Va governar fins al215 aCen bona part amb el seu fill Geló II com associat al govern. Fou un govern moderat i poc repressiu, i en general pacífic.

Primera guerra púnica

[modifica]

Era primer aliat aCartago,però després de les primeres derrotes el263 aCva fer aliança amb Roma i va romandre fidel a aquesta aliança.

Després de labatalla d'Egusael241 aConGai Lutaci Catulva derrotar elscartaginesos,Roma va establir la superioritat naval al mediterrani occidental, Cartago va buscar la pau i Roma va reconèixerHieró IIcom a rei de Siracusa amb les dependències d'Acrae,Helorus,Netum,Megara Hiblaea,Leontinii l'enclavament deTauromenium,mentre la resta de l'illa es convertia en laProvíncia romana de Sicília.[1]

Protecció de Roma

[modifica]

La pau del seu regnat va retornar la prosperitat. La seva legislació (Lex Hieronica) es va estendre més tard a tota Sicília i va ser reconeguda pels romans. A la seva mort el 215 aC, com que el seu fill Geló II havia mort una mica abans, el va succeir el seu net Hierònimos que es va declarar favorable a Cartago. Hierònimos fou assassinat el214 aCperò els seus successors, els generalsAdranòdoros(214-212 aC), Hipòcrates (213-212 aC) i Epícides (213-212 aC) continuaven essent partidaris de Cartago.

Segona guerra púnica

[modifica]

Durant laSegona Guerra Púnica,el214 aCMarc Claudi Marceles vapresentar davant la ciutatamb l'exèrcit romà, i se li van tancar les portes. Marcel va iniciar el setge. La flota romana garantia a Marcel el domini del mar, però els atacs per terra no tenien gaire èxit.Arquimedes,un inventor de la ciutat, va provar nombrosos aparells de defensa, com elfoc grec,que van destruir part de la flota romana, i van rebutjar els atacs per terra. Marcel va haver d'abandonar el setge i establir el bloqueig. El213 aCels cartaginesos van poder trencar el bloqueig de la ciutat per mar i portar subministraments. A la primavera del212 aCun accident fortuït va permetre als romans escalar les muralles de nit al lloc anomenat Portus Trogiliorum i va poder dominar una zona de la rodalia incloent-hi els barris deTicaiNeàpolis,però el fort deEurilaosencara defensava bé la ciutat fins que finalment el comandant de la guarnició, Filòdemos, es va rendir. Així el bloqueig es va fer més dur. Els cartaginesos van fer un esforç per aixecar el setge i un exèrcit dirigit per Himilcó i Hipòcrates va atacar els romans, mentre una flota dirigida per Bomilcar ocupava el gran port mentre Epícides feia una sortida contra les línies de Marcel. Però els atacs foren finalment rebutjats arreu. Hipòcrates i Himilcó van morir a causa d'una epidèmia de pesta i també bona part de les tropes cartagineses i siracusanes. Bomilcar va deixar el port, oficialment per anar a buscar reforços a Cartago, i no hi va tornar. Epícides es va retirar aAgrigenti va deixar la ciutat sota el comandament del cap dels mercenaris, Mericus, un hispà que ràpidament es va rendir a Marcel. Ja només resistia Ortígia. Els romans van ocupar la ciutat i Marcel la va donar al saqueig dels seus homes excepte les riqueses que interessaven als romans. Arquimedes va morir accidentalment. Ortígia es va rendir.

Incorporació a la República romana

[modifica]

Siracusa fou incorporada a la província romana deSicíliai va quedar com a municipi ordinari. Fou la residència habituals dels pretors de Sicília i d'un dels dos questors. Ciceró l'esmenta com "la més gran de les ciutats gregues i la més bella de totes les ciutats". Les exaccions deVerres(73-70 aC) i les deSext Pompeu(39-36 aC) van donar un cop a la seva prosperitat iAugusthi va enviar una colònia (21 aC).

A la caiguda de l'imperi va passar aviat alsostrogotsamb la resta de l'illa fins queBelisarila va recuperar el535,i va romandre en mans romanes d'Orient (Constant IIfins i tot va fixar-hi la seva residència el 663) fins al segleixquan va passar a mans dels àrabs. ExcepteTauromenium,Siracusa fou la darrera ciutat en ser ocupada pels àrabs, que hi van entrar el878després d'un setge de 9 mesos. Els habitants foren assassinats, les fortificacions destruïdes i la ciutat incendiada. Llavors només estava habitada l'illa d'Ortígia unida a terra ferma per un istme. Els àrabs la van anomenarSirakusa.El primer intent àrab l'havia fet el 827Asab ibn al-Furatenviat per l'emiraglàbida,que procedent de la vall delMazaraes va presentar a la ciutat hi va fer un pacte pel qual pagaria ladjizya;però quan va veure que la ciutat es preparava per resistir la va assetjar i va ocupar els barris exteriors, però els assetjats van rebre ajuda per mar de Venècia i quan Asad va morir d'una epidèmia (828) el nou comandant Muhammad ibn Abi l-Djawari va decidir retirar-se per mar; però bloquejat pels siracusans va haver de marxar per terra patint fortes pèrdues. Altres expedicions van tenir lloc el 862, 865/866 i 866/867. Khafadja ibn Sufyan ibn Sawadan va intentar assetjar la ciutat el 869 i fou atacada novament el 872/873; el 877 el governador Djafar ibn Muhammad va devastar l'entorn i la va assetjar durant 30 dies; afamats els habitants i sense rebre ajut, i a més delmats per una epidèmia, estaven disposats a rendir-se quan el cap musulmà es va retirar. Van retornar a la primavera següent i finalment hi van entrar el21 de maigdel878;els cristians combatents foren massacrats i la resta venuts com esclaus aPalerm;el botí fou enorme; el 885 l'emperador romà d'Orient va poder rescatar als captius. Sota domini àrab fou la capital del districte de la Vall de Noto, un dels tres districtes de l'illa. El1038els romans d'Orient la van reconquerir sota el patriciJordi Maniaces(que va enviar les relíquies deSanta LlúciaaConstantinoblei que hi va construir elCastello Maniace,que encara existeix) però la van perdre el1043,i el1060Robert Guiscardel normand va començar la conquesta de Sicília pel seu compte. Els darrers anys de domini àrab Siracusa estava en mans del cadiIbn ath-Thumna,senyor també deCatania,i rival del senyor deCastrogiovanni(Enna) que fou qui va cridar en ajut als normands. La resistència final va ser obra deBenavert;Siracusa fou ocupada pels normands després d'una batalla naval a Siracusa entre el comteRoger d'Hautevillei Benavert (1086).

Siracusa va esdevenir un comtat que fou concedit a Jordà, fill de Roger. Els àrabs van poder seguir vivint a Siracusa i a tota l'illa. El 1093 Tancred va succeir al seu cosí Jordà, i a la seva mort (posterior al 1104) Sicília va passar a la corona.[a][2]

La resta de la seva història la ciutat va seguir els destins de Sicília. Localment fou devastada per una sèrie de terratrèmols al seglexii,i per una ràtzia dels musulmans d'Ifríqiya.La població fou hostil alsHohenstaufeni es va voler revoltar.Frederic I de Sicía(Frederic II emperador), encara un nen, va pujar al tron el 1197, i a la mort de la seva mare Constança la regència fou atribuïda al PapaInnocenci III.Els conflictes locals van tenir com a inspiradors a pisans i genovesos que es van repartir el domini de la ciutat. Quan Frederic fou major d'edat va agregar Siracusa als béns de la corona i va donar el govern a Gualdo Tornabene.

Tirans de Siracusa

[modifica]

Personatges il·lustres

[modifica]

Galeria d'imatges

[modifica]

Notes

[modifica]
  1. La informació la dona l'Enciclopèdia de l'Islam, IX, 697, però segons les genealogies, no se sap segur si era cosí de Jordà; que el comtat va passar a la corona es probablement cert ja que encara que el 1162 el comtat de Siracusa estava governat per un comte de nom Simó, de parentiu incert però de la casa d'Hauteville,segurament fou una concessió del rei després d'un temps de tenir el comtat agregat a la corona, o sigui que fou un segon atorgament

Referències

[modifica]

Vegeu també

[modifica]