Vés al contingut

Stefan Zweig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaStefan Zweig

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 novembre 1881Modifica el valor a Wikidata
Viena (Imperi austrohongarès) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 febrer 1942Modifica el valor a Wikidata(60 anys)
Petrópolis (Brasil)Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortsuïcidi,sobredosi de barbitúricsModifica el valor a Wikidata
SepulturaBrasilModifica el valor a Wikidata
ResidènciaSalzburg(–segleXX)Modifica el valor a Wikidata
ReligióJudaismeModifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de VienaModifica el valor a Wikidata
Director de tesiFriedrich JodlModifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treballViena
Salzburg
Berlín
Rio de JaneiroModifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor,historiador,biògraf,novel·lista,prosista,crític literari,dramaturg,poeta,traductor,periodista,assagistaModifica el valor a Wikidata
Activitat1901Modifica el valor a Wikidata- 1942Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeFriderike Maria Zweig
Lotte ZweigModifica el valor a Wikidata
ParesMoritz ZweigModifica el valor a WikidataiIda ZweigModifica el valor a Wikidata
Cronologia
1934emigració
març 1933-octubre 1933crema de llibres a l'Alemanya naziModifica el valor a Wikidata
Premis
SignaturaModifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0959003Allocine: 69710Allmovie: p218958IBDB: 9757TMDB.org: 14354
Spotify: 1itLiqK37yVFnVcPLxTJCjApple Music: 1301073128Musicbrainz: 554180e0-5e8c-431b-a541-46447aa99d45Discogs: 648500IMSLP: Category:Zweig,_StefanGoodreads author: 25573Find a Grave: 19895Deezer: 1237009Project Gutenberg: 26291Modifica el valor a Wikidata

Stefan Zweig[ʃtéfanədzβájk](Viena,Imperi Austrohongarès,28 de novembrede1881-Petròpolis,Brasil,22 de febrerde1942[1]) va ser unescriptoraustríac.

Postal escrita per Stefan Zweig el1927des deSalzburg.
Signatura de Stefan Zweig

Zweig va escriurenovel·les,històries curtes i diverses biografies, la més famosa de les quals és, probablement, la deMaria I d'Escòcia.Es va publicar enalemanyamb el títol deMaria Stuarti enanglèsamb el títol de(The) Queen of ScotsoMary, Queen of Scotland and the Isles.De vegades, quan el sentiment antigermànic s'estava estenent, les seves obres es van publicar en anglès amb elpseudònimde "Stephen Branch" (una traducció del seu nom real). De la seva biografia de la reinaMaria Antonietase'n va arribar a fer una adaptació per a una pel·lícula de la Metro Goldwin Mayer (MGM), amb l'actriuNorma Sheareren el paper protagonista. De la seva novel·laViatge al passat,el directorPatrice Leconteva fer una adaptació cinematogràfica el 2013,A Promise.

Biografia

[modifica]

Joventut i fins als anys 1910

[modifica]

Nascut aViena,Zweig era fill de Moritz Zweig, un acabalat fabricant tèxtiljueu,i d'Ida (Brettauer) Zweig, filla d'una família de banquers italians. Va estudiarfilosofiaihistòria de la literatura,matèries que li van permetre entrar en contacte amb l'avantguarda cultural vienesa de l'època.

Va ser en aquest ambient que, el1901,va publicar els primers poemes, una col·lecció tituladaSilberne Saiten( "Cordes d'argent" ) en la qual s'endevinava la influència d'Hugo von Hofmannsthali deRainer Maria Rilke.El 1904 va publicar la primera novel·la, gènere que conrearia especialment durant la seva carrera.

Zweig va desenvolupar un estil literari molt particular, que unia una acurada construcciópsicològicaamb una brillant tècnica narrativa.

A més a més de les seves creacions endramatúrgia,periodismeiassaig,Zweig va treballar en traduccions d'autors comPaul Verlaine,Charles BaudelaireiÉmile Verhaeren.

El1910viatjà a l'Índiai el 1912 a l'Amèrica del Nord.El 1913 es va traslladar aSalzburg,on va viure gairebé vint anys.

Durant laPrimera Guerra Mundial,i després d'haver servit en l'exèrcit austríac (com a empleat de l'Oficina de Guerra, ja que havia estat declarat no apte per al combat), es va haver d'exiliar aZúrica causa de les seves conviccions antibel·licistes, conseqüència de la influència del seu amic, el pacifista francèsRomain Rolland.

D'aquest període ésJeremiah,una obra antibèl·lica que va escriure mentre estava servint en l'exèrcit i que va ser publicada durant el seu exili aSuïssa.Aquesta peça teatral de temabíblic,inspirada en la guerra europea, va ser exhibida aNova Yorkel 1939.

Immediatament després, es va establir a Suïssa, on va treballar com a corresponsal per a la premsa lliure vienesa i on escrivia per a alguns diarishongaresos.Gràcies a les seves amistats, entre les quals es comptavenHermann HesseiPierre Jean Jouve,va poder publicar visions independents sobre la turbulenta realitateuropead'aquells dies.

La solvència econòmica de la seva família li va permetre de seguir conreant la seva gran passió: viatjar; i va ser així com va adquirir la gran consciència de tolerància que ha quedat plasmada en les seves obres, les primeres a protestar contra la intervenció d'Alemanyaen la Gran Guerra.

De 1918 fins al 1934

[modifica]

Després de l'armisticide1918,va poder tornar a Àustria. El1920es va casar a Salzburg amb Friderike Maria Burger von Winternitz, una admiradora de la seva obra, que havia conegutvuitanysabans.

Com a intel·lectual compromès, Zweig es va enfrontar amb vehemència amb les doctrines nacionalistes i amb l'esperit de revenja que es respirava a l'època. Va escriure sobre tot això en una llarga sèrie de novel·les idrames,en el període més productiu de la seva vida. ConeguéThomas ManniMax Reinhardt.

El relat històricGrans moments de la humanitat,que va publicar el1927,es manté, encara avui dia, entre els seus llibres de major èxit. El1928Zweig viatjà a laUnió Soviètica.Dos anys després va visitarAlbert Einsteinen el seu exili aPrinceton.Al llarg de la seva vida, Zweig va cultivar l'amistat de personalitats comMaksim Gorki,Rainer Maria Rilke,Auguste Rodin,iArturo Toscanini.El 1934 va publicar la seva triple biografiaMental Healers,i un assaig sobre els orígens de laCiència Cristianai de lapsicoanàlisi.

El compositorRichard Strausses va negar a eliminar el nom de Zweig, com allibretista,del cartell de l'òperaDie schweigsame Frau(La dona silenciosa), estrenada aDresden,malgrat el seu origen jueu. Per aquest motiu,Hitlerva refusar d'anar a l'estrena tal com estava previst i l'obra es va prohibir després d'haver-se representat tan sols tres cops.

La religió no va ser gaire important en la seva educació. En una entrevista va dir:

"Ma mare i mon pare eren jueus només per un accident de naixement."

Tot i que els seus assaigs de política van ser publicats per l'editorialNeue Freie Presse,l'editor literari de la qual era el lídersionistaTheodor Herzl,Zweig mai es va sentir atret per aquesta forma de nacionalisme.

Exili, viatges i mort

[modifica]
Nit Fantàstica(títol original:Phantastische Nacht) de Stefan Zweig en una traducció catalana publicada a Badalona l'any 1932 dins la col·leccióA tot vent

Després de l'augment de la influèncianacionalsocialistaa Àustria, el 1934 Zweig es traslladà aLondres;[2]aleshores ja va tenir dificultats per a publicar les seves obres a Alemanya, però hi va poder escriure el llibret per a l'òpera de Strauss. El 1934 va iniciar una sèrie de viatges per l'Amèrica del Sud.

El1936els seus llibres van ser prohibits a Alemanya pel règim nazi. El1938es va divorciar de la primera esposa i l'any següent es va casar amb Charlotte Elisabeth Altmann i, en l'iniciar-se laSegona Guerra Mundial,Zweig es va traslladar aParís.Poc temps després, va viatjar alRegne Unit,país del qual va obtenir la ciutadania. Va viure aBathi a Londres, i després va viatjar alsEstats Units,a l'Argentinai alParaguai,per fer-hi unes conferències. Després de la publicació deNovel·la d'escacs,el 1941, s'instal·là alBrasil.

Al Brasil va escriureBrasilien: ein Land der Zukunft(Brasil: una terra del futur) el 1941. En aquesta obra, Zweig examina la història, l'economia i la cultura del país. CitantAmerigo Vespucci,hi descriu com els primers navegants europeus van veure el Nou Món:

"Si el paradís existeix en algun lloc del planeta, no podria ser gaire lluny d'aquí!"

A la ciutat dePetrópolis,el 22 de febrer de 1942, es va suïcidar juntament amb la seva muller, desesperats pel futur d'Europa i la seva cultura (després de la caiguda deSingapurestaven convençuts que el nazisme s'estendria per tot el planeta). Va escriure:

"Trobo que és millor acabar en un bon moment i dempeus una vida en la qual la tasca intel·lectual ha significat el gaudi més pur i la llibertat personal el bé més preuat sobre la Terra."

Llegats

[modifica]

Stefan Zweig va ser un escriptor molt conegut durant ladècada dels 20i els30del seglexx,per bé que, des de la seva mort, el 1942, la seva obra esdevingué menys familiar per al públic en general.

La seva autobiografiaEl món d'ahires va publicar pòstumament el 1944. És unpanegíricde la cultura europea, que considerava perduda per sempre.

Hi ha importants col·leccions de manuscrits de l'obra de Zweig a laBiblioteca Britànicai a laUniversitat de Nova YorkaFredonia,Nova York.La primera és el resultat d'una donació dels seus apoderats, el maig de1986,i inclou una gran varietat d'elements de gran raresa, entre els quals destaca el catàleg de les obresmozartianes,escrit pel mateix compositor (Verzeichnis).

L'editorJaume Vallcorba,a través deQuaderns Crema,difongué Zweig al públic català amb la traducció d'obres comVint-i-quatre hores en la vida d'una dona(1996),Carta d'una desconeguda(1998) iEl món d'ahir(2001). El 2014 Edicions de la Ela Geminada publicàEl món de 1914,un recull d'articles de Stefan Zweig sobre laGran Guerratraduïts per Marc Jiménez Buzzi.[3]

Títols publicats

[modifica]

Teatre

[modifica]

Poesia

[modifica]
  • Silberne Saiten( "Cordes de plata" ),1901
AmokiVint-i-quatre hores de la vida d'una dona(Vierundzwanzig Stunden aus dem Leben einer Frau) traduïdes al català i publicades a Badalona l'any 1929 dins la col·leccióA tot vent

Ficció

[modifica]

Autobiografia

[modifica]

Biografies

[modifica]

No ficció

[modifica]

Edicions en alemany

[modifica]
  • Fischer Verlag[1]publica una gran selecció de les obres de Zweig en aquesta llengua.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Stefan Zweig | enciclopèdia.cat».GEC.[Consulta: 17 juny 2021].
  2. «Stefan Zweig memorial plan dismissed by English Heritage» (en anglès).theguardian.com,06-08-2012. [Consulta: 17 juny 2021].
  3. Ribera,Carles «Zweig en el món d'ahir».Cultura (El Punt Avui),14-11-2014, p. 5.

Bibliografia sobre Stefan Zweig

[modifica]
  • Boll, Andrea.Stefan Zweig: Schachnovelle.[S.l.]: Oldenbourg Schulbuchverlag, 2002. 48 p.ISBN 3-486-15788-4
  • Lafaye, Jean Jacques.Stefan Zweig, un aristocrate juif au coeur de l'Europe.París: Du Felin, 1999. 141 p.ISBN 2-86645-351-4
  • Lafaye, Jean Jacques.L'avenir de la nostalgie. Une vie de Stefan Zweig.París: Du Felin, 1994. 204 p.ISBN 2-86645-166-X
  • Prochnik, George.El Exilio imposible: Stefan Sweig en el fin del mundo.Barcelona: Ariel, 2014. 413 p.ISBN 9788434418745
  • Sogos, Giorgia.Le biografie di Stefan Zweig tra Geschichte e Psychologie. Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam, Marie Antoinette, Maria Stuart.Firenze: University Press, 2013.ISBN 978-88-6655-508-7.
  • Sogos, Giorgia.Ein Europäer in Brasilien zwischen Vergangenheit und Zukunft: utopische Projektionen des Exilanten Stefan Zweig',In: Lydia Schmuck, Marina Corrêa (Hrsg.): ''Europa im Spiegel von Migration und Exil / Europa no contexto de migração e exílio''. Projektionen – Imaginationen – Hybride Identitäten/Projecções – Imaginações – Identidades híbridas. Berlin: Frank & Timme Verlag für wissenschaftliche Literatur 2015. p. 115–134,ISBN 978-3-7329-0082-4.
  • Sogos, Giorgia.Stefan Zweig, der Kosmopolit. Studiensammlung über seine Werke und andere Beiträge. Eine kritische Analyse.Bonn: Free Pen Verlag, 2017.ISBN 978-3-945177-43-3.
  • Sogos Wiquel, Giorgia.L'esilio impossibile. Stefan Zweig alla fine del mondo,(book revie George Prochnik The impossible exile. Stefan Zweig at the end of the world) In: Toscana Ebraica. Bimestrale di notizie e cultura ebraica. Anno 34, n. 6. Firenze: Novembre-Dicembre 2021, Cheshwan - Kislew- Tevet 5782. p. 71-72. ISSN 2612-0895; ISSN 2784-854X.