Vés al contingut

Tarsila do Amaral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaTarsila do Amaral

(1925)Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r setembre 1886Modifica el valor a Wikidata
Capivari (Brasil)Modifica el valor a Wikidata
Mort17 gener 1973Modifica el valor a Wikidata(86 anys)
São Paulo (Brasil)Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Consolação,quadra 36, terreno 46Modifica el valor a Wikidata
FormacióAcadémie JulianModifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArts visuals,pintura brasileraiBrazilian sculpture(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintora,dibuixant,escultora,artistaModifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeOswald de Andrade(1926–1930)Modifica el valor a Wikidata

Descrit per la fontObálky knih,
Concise Dictionary of Women ArtistsModifica el valor a Wikidata
Lloc webtarsiladoamaral.com.brModifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1316375Musicbrainz: 076c7710-237a-4b0a-a951-4f337838a6a2Discogs: 4162004Modifica els identificadors a Wikidata

Tarsila do Amaral(Capivari,estat de São Paulo,1 de setembrede1886São Paulo,17 de generde1973) va ser una pintora delmodernisme brasiler,figura emblemàtica de la pintura delBrasil.Va viure entre els ambients intel·lectuals i artístics del Brasil i d'Europa, principalment París, on va entrar en contacte amb l'avantguardisme i el modernisme europeus. Al Brasil va formar part delGrupo dos Cinco.La seva pinturaAbaporues considera l'obra inaugural delmoviment antropofàgic.[1][2]

Biografia i obres

[modifica]

Infància

[modifica]

Tarsila do Amaral va néixer a Capivari, el 1886. Els seus pares, Lydia Dias de Aguiar i José Estanislau do Amaral, pertanyien a la burgesia saopaulina. La seva família tenia diverses hisendes a la zona interior del Brasil, el paisatge de les quals va tenir una forta influència en l'obra de l'artista. Tarsila do Amaral es va educar entre continents a diverses escoles on va estar interna. El 1902, durant un viatge en família a Europa, queda interna al Col·legi Sagrat Cor deBarcelona.A la capitalcatalanapinta el seu primer quadre, precisament una rèplica d'unSagrat Cor de Jesús.[3][4]Dos anys més tard, torna al Brasil, on es casa amb un cosí de la seva mare amb el qual tindrà la seva única filla, Dulce, i de qui se separarà nou anys després.[5]

Primers anys

[modifica]

El 1916, Tarsila comença a relacionar-se amb el món artístic brasiler quan entra a treballar al taller de William Zadig. Entre aquest any i el 1917, s'inicia en l'estudi del modelatge, el dibuix i la pintura i obre el seu propi estudi. Durant aquest període i fins al 1919, estudiarà aquesta darrera disciplina amb mestres com George Elpons i Pedro Alexandrino. Al taller d'aquest últim coneix la pintoraAnita Malfatti.

París

[modifica]

El 1920 s'instal·la a París, on aprofundeix en l'estudi de la pintura a l'Académie Julieni al taller d'Émile Renard,entrant en contacte amb el cubisme i les avantguardes.[2]La seva obra, que fins aquest moment es reduïa a paisatges inatures mortes,s'incrementa amb autoretrats i nus. L'any següent passa a formar part del "Salon Officiel des Artistes Françaises" amb el quadreRetrato de mulheri se’n torna al Brasil on, de la mà d'Anita Malfatti, s'introdueix als ambients intel·lectuals i artístics de Sâo Paulo integrant-se alGrupo dos Cinco,constituït per ella mateixa,Anita Malfatti,Menotti Del Picchia,Mário de AndradeiOswald de Andrade.Aquest any exposa al "Salâo de Belas Artes". Coneix l'escriptorOswald de Andrade,que es reunirà amb ella a París, on ella havia tornat el 1922, un temps després.[6]A París, treballa al taller d'André Lhotei coneix el poetaBlaise Cendrars,que li presenta els seus amics i la introdueix als cercles artístics avantguardistes. Tanmateix, es retroba amb els avantguardistes brasilers com Anita Malfatti,Di Cavalcanti,Ronald de Carvalho,Paulo Prado,Vicente do Rego Monteiroi Olívia Guedes Penteado,i comença a estudiar ambAlbert Gleizesi a fer pràctiques al taller deFernand Léger.Tarsila es troba immersa en la cerca de l'essència brasilera i compon el quadreA Cuca.D'aquest període també són pintures comPont Neuf,Retrato azuliO modelo,sent la seva obra més representativaA Negra.És aquest un període artístic molt productiu, amb obres de caràcter cubista i modernista.[7]

Tornada a Brasil

[modifica]

Torna al Brasil i viatja al Carnaval de Rio de Janeiro. Acabat el carnaval, fa un viatge amb els seus amics perMinas Gerais.Aquestes experiències repercuteixen en la seva obra, passant a ser-ne el paisatge brasiler l'eix central i destacant els colors vius, la planificació i l'estilització geomètrica delcubismecom a influències destacables, que configuraran les pintures de la sèrie “Pau-Brasil”.Obres representatives d'aquests viatges sónCarnaval em Madureira,Morro da FavelaiSâo Paulo (Gazo),totes de 1924. Durant els següents anys, continua vivint entre Sâo Paulo i París i viatjant per Europa. La seva obra pictòrica s'amplia sota la influència de l'impressionisme.Compon quadres per a la que serà la seva primera exposició individual a la capital francesa, a la galeria Percier, el 1926. El mateix any torna al Brasil i es casa ambOswald de Andrade.

El moviment antropofàgic

[modifica]
Vídeo mappingamb la imatge de Tarsila i el seuAbaporu,durant la commemoració del centenari de laSetmana d'Art Modern.

El 1928 pintaAbaporu,que representa l'origen delmoviment antropofàgic,amb el ressò de fons dels records de les històries, llegendes i supersticions que Tarsila havia sentit a les hisendes de la família dels antics esclaus durant la seva infantesa.Oswald de AndradeiRaul Bopppubliquen laRevista de Antropofagiaarran d'aquesta pintura. També es redacta elManifest Antropòfag.Aquest moviment es caracteritza per la representació de motius del que es considera l'essència del Brasil introduïts amb un llenguatge modern assimilat des de les avantguardes europees. Al juny, inaugura la seva segona exposició a París amb quadres de l'èpocaantropofàgicaa la Galerie Percier. És l'any següent quan crea algunes de les seves millors obres, comA Lua, Distância, O SonooUrutu.En aquesta fase combina temàtiques antropofàgiques i temàtiques de la seva etapa “Pau-Brasil”.Al juliol inaugura la seva primera exposició al Brasil, al Palace Hotel de Rio de Janeiro. A finals d'any, se separa del seu segon marit.

Moscou i l'Uruguai

[modifica]

Després de la crisi del 1929, amb la caiguda de la Borsa de Nova York, aconsegueix un lloc de treball a la Pinacoteca do Estado, que perd amb la caiguda del govern deLuís Carlos Prestes,el 1931. Aquest és un any frenètic d'exposicions tant al Brasil com a l'estranger, on participa en la mostra col·lectiva d'artistes brasilers alRoerich Museum(Nova York), cinc dels seus quadres formen part de l'Exposiçâo da Casa Modernistai a l'exposicióArte Moderna da Escola de París.

Durants els anys següents, Tarsila ha de vendre algunes de les seves obres per viatjar a laUnió Sovièticai exposa aMoscou,al Museu de les Arts Occidentals, que li compraEl Pescador.Aquest viatge, que fa amb el seu nou company Osório César, deixa una forta empremta en ella. Aquest viatge serà el motiu pel qual és arrestada durant laRevolució Constitucionalista de 1932.Posteriorment, el 1933, emprèn un viatge aMontevideoi es dedica a pronunciar un seguit de conferències. La seva obra experimenta un breu període de composicions amb motius de caràcter social marcada pels esdeveniments dels anys trenta. És el cas del seu famós quadreOperários.

Trenca la seva relació amb Osório i se’n va a viure amb Luís Martins. Aquests anys es dedica a intentar recuperar la seva hisenda de Sâo Paulo, confiscada durant la revolució, cosa que aconsegueix el1937.Al mateix temps, comença a col·laborar amb el diari paulíO Jornal,il·lustra diversos llibres i continua exposant i impartint conferències.

La dècada dels quaranta

[modifica]

A principis dels anys quaranta compon retrats per encàrrec, en els quals recupera el gegantisme oníric d'etapes anteriors, continua amb la il·lustració de llibres i laRevista Acadêmicali dedica un número especial. El 1944, participa en l'Exposiçâo de arte Moderna (Belo Horizonte). El 1949, mor la seva neta tràgicament i Tarsila pintaO Anjo,que posteriorment transformarà en una escultura.

La dècada dels cinquanta

[modifica]

Els anys cinquanta es caracteritzen per la tornada a la creació d'obres d'inspiració “Pau-Brasil”. Al MAM (Museu d'Art Modern de São Paulo), el 1952, es realitza una retrospectiva de l'obra de Tarsila. Continua il·lustrant diversos volums que publica la Livreria Martins Editorial. L'any següent, el MAM de Sâo Paulo publica un llibre sobre l'artista titulatTarsilaamb assaig crític de Sergio Milliet. El 1957 participa en l'exposicióArte Moderno en Brasil,a Buenos Aires.

La dècada dels seixanta i els últims anys de la seva vida

[modifica]

A les dècades dels seixanta i setanta continua treballant com a il·lustradora. El 1963 li fan un homenatge a la VIIBiennal de Sâo Pauloi l'any següent s'obre una sala especial dedicada a ella a la XXXIIBiennal de Venècia.L'any 1966 perd la seva filla. Tres anys desprésAracy Amaralinicia l'enregistrament de la seva producció artística, que culminarà en l'exposicióTarsila: cinquanta anys de pintura.Aquesta mostra s'exposarà a diferents museus brasilers. El 1970, amb els dibuixos que formaren part d'aquesta mostra anterior, el Museu do Arte da Prefeitura de Belo Horizonte organitza una retrospectiva. L'any següent es publica un àlbum recull dels seus dibuixos titulatDesenhos de Tarsila.El 17 de gener del 1973 mor l'artista.

Referències

[modifica]
  1. «Tarsila do Amaral». Gran Enciclopèdia Catalana. Arxivat de l'originalel 2020-12-04. [Consulta: 8 juliol 2020].
  2. 2,02,1«Tarsila do Amaral» (en castellà). Fundación Juan March, 2009. [Consulta: 8 juliol 2020].
  3. «Tarsila do Amaral. «Abaporu», el hambre de la descolonización» (en castellà). AH Magazine, 18-02-2021. Arxivat de l'originalel 2022-03-08. [Consulta: 8 març 2022].
  4. «Tarsila do Amaral - Quem foi? Biografia, Importância e Obras. Exercícios!» (en portuguès brasiler). Gestão Educacional - UOL, 24-11-2021. Arxivat de l'originalel 2022-03-08. [Consulta: 8 març 2022].
  5. «Tarsila do Amaral - Obras, biografia e vida» (en portuguès brasiler). Escritório de Arte. Arxivat de l'originalel 2022-03-08. [Consulta: 8 març 2022].
  6. Tarsila: anos 20(en portuguès). Página Viva, 1997.
  7. Duarte-Feitoza,Paulo H. «La belleza en la obra de Tarsila do Amaral» (en castellà).Portuguese Studies Review,22, 1, 01-01-2014, pàg. 59–76.

Bibliografia complementària

[modifica]