Vés al contingut

Teresa Noce

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaTeresa Noce

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 juliol 1900Modifica el valor a Wikidata
Torí (Itàlia)Modifica el valor a Wikidata
Mort22 gener 1980Modifica el valor a Wikidata(79 anys)
Bolonya (Itàlia)Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCertosa di Bologna
Monument Ossari als Partisans CaigutsModifica el valor a Wikidata
Diputada de la República d'Itàlia
16 juny 1953 – 11 juny 1958
Diputada de la República d'Itàlia
23 abril 1948 – 24 juny 1953
Diputada a l'Assemblea Constituent d'Itàlia
25 juny 1946 – 31 gener 1948
Diputat de la Consulta Nacional del Regne d'Itàlia
25 setembre 1945 – 24 juny 1946Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treballRomaModifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolítica,sindicalista,periodista,partisanaModifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista ItaliàModifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarBrigades InternacionalsModifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil espanyolaModifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeLuigi LongoModifica el valor a Wikidata

Teresa Noce(Torí,29 de juliol de1900-Bolonya,22 de gener de1980)[1]va ser unapartisana,sindicalista i políticaantifeixistaitaliana,militant delPartit Comunista Italià,que va tenir un paper destacat en lesBrigades Internacionalsdurant laGuerra Civil Espanyolai en l'Assemblea Constituent que va redactar laConstitució de la República Italiana.

Biografia

[modifica]

Nascuda en una família obrera torinesa extremadament pobra, Teresa Noce es va veure obligada a deixar l'escola a curta edat per guanyar-se la vida, encara que es va educar de forma autodidacta mentre exercia diversos oficis. Als 17 anys treballava ja com tornera en un taller de laFiati als 20 va fundar el cercle juvenil socialista torinès de Porta Palazzo.[1]El1921va estar en el grup fundador del Partit Comunista Italià. El1923,sent redactora deLa voce della gioventù,va sofrir aMilàla seva primera detenció.

En aquest ambient polític va conèixerLuigi Longo,llavors jove estudiant d'enginyeria que exercia ja càrrecs de responsabilitat política, amb el qual es casaria el1926i tindria tres fills (un d'ells mort a molt curta edat), compartint dècades de lluita política. En el mateix any de 1926, el matrimoni Longo-Noce va haver d'exiliar-se per fugir de la persecució delrègim feixista,establint-se primer aMoscoui més tard aParís.A més de moure's contínuament entre ambdues ciutats, Teresa va realitzar nombrosos viatges clandestins a Itàlia per desenvolupar activitats d'organització i propaganda antifeixista, organitzant fins i tot una vaga d'arrossaires el 1934.[2]A la capital francesa, va participar en la fundació de la revista mensualNoi Donne.

En esclatar el1936laGuerra Civil Espanyola,Noce i el seu marit es van desplaçar aEspanyaentre els voluntaris allistats en defensa de laRepública.Amb el nom de guerra de "Estela", es va fer càrrec de la publicació deIl volontario della libertà,l'òrgan periodístic dels italians que combatien en les Brigades Internacionals. De retorn a França, va publicar el1938la novel·la autobiogràficaGioventù senza sole,basada en els records de la seva joventut torinesa.

A l'inici de laSegona Guerra MundialNoce va ser internada per les autoritats franceses alcamp de Rieucros,destinat als republicans espanyols i exmembres de les Brigades Internacionals, considerats com a "estrangers indesitjables". No obstant això, per pressions de les autoritats soviètiques (encara en bons termes oficials amb l'Alemanya hitleriana), va ser alliberada i se li va autoritzar a tornar a Moscou, on residien els seus fills; però aquesta tornada es va tornar impossible en esclatar el1941les hostilitats entre Alemanya i laUnió Soviètica.Noce va haver de romandre aMarsella,on va dirigir, per compte delPartit Comunista Francès,l'organització MOI (sigles corresponents a "Mà d'Obra Immigrada) i va participar activament en laResistència,en el grupFrancs-tireurs et partisans.Durant una missió a París, al començament de1943va ser detinguda i empresonada, amb la fortuna que els alemanys no van arribar a percatar-se de la veritable importància de la presa que havia caigut a les seves mans. Així i tot, després d'uns mesos va ser deportada a Alemanya, primer alcamp de concentració de Ravensbrücki després al de Holleischen, satèl·lit en territori txec delcamp de concentració de Flossenbürg.A Holleischen, Noce va ser destinada a treballs forçats en una fàbrica de munició fins a l'alliberament del camp per les tropes soviètiques.

A la seva tornada de l'exili, Teresa Noce figurava el1946entre les vint-i-una dones triades per formar part de l'Assemblea Constituent italiana i entre les cinc que van formar l'anomenada "Comissió dels 75", encarregada de redactar i proposar el projecte de Constitució que seria discutit i aprovat pel ple de la Càmera. Noce va ser l'única entre els diputats comunistes que, desoint les instruccions expresses deTogliatti-qui no desitjava suscitar el conflicte religiós a Itàlia-, va votar en contra de l'article 7 de la Constitució, que consagrava expressament la vigència delsPactes de Letrán,signats entre laSanta Seui el règim feixista per regular les relacions Església-Estat a Itàlia.[3]

En aquestes mateixes dates Noce va ser elegida secretària nacional de la FIOT, el sindicat de les obreres tèxtils, i el1948va ser escollida diputada al primer Parlament republicà.[4]Conjugant ambdues vessants de la seva activitat, va ser proponent de la qual seria la Llei n. 860, de 26 d'agost de1950,"per a la protecció física i econòmica de les treballadores mares", que, substituint la precedent normativa de l'era feixista, constituiria fins als anys setanta la base de la legislació sobre el treball femení. Fou escollida novament a leseleccions legislatives italianes de 1953per la circumscripció de Brescia.[5]

L'obstinació sindical portaria Noce a la presidència de la Unió Internacional Sindical de Treballadors Tèxtils i del Vestit, amb seu aVarsòviai, una vegada que va abandonar el1955el seu càrrec en la FIOT, a la secretaria general del mateix sindicat internacional, la seu del qual es va traslladar llavors aMilà.

A partir d'intervinguts dels cinquanta, després de separar-se de Longo, Noce va ser retirant-se progressivament de la política activa, encara que des de1959i durant alguns anys va formar part del Consell Nacional de l'Economia i el Treball (CNEL), en representació del sindicatCGIL.El1974va publicar la seva autobiografia,Rivoluzionaria professionale,que narra, juntament amb la seva història personal, les vicissituds del Partit Comunista italià des de la seva fundació. Altres obres seves sónDt. domani farà giorno(1952), amb prefaci dePietro Nenni,iVivere in piedi(1978).

Teresa Noce va morir a Bolonya, a l'edat de 79 anys, el 22 de gener de 1980.[6]

Obres

[modifica]
  • Nuestros hermanos, los internacionales(1937)
  • Tra gli eroi ed i martiri della liberta(1937)
  • Gioventù senza sole(1938)
  • Teruel martirio e liberazione di un popolo!(1939)
  • Ma domani fara giorno(1952)
  • Rivoluzionaria professional(1974)
  • Vivere in piedi(1978)
  • Estella: Autobiographie einer italienischen Revolutionärin(1981)

Referències

[modifica]
  1. 1,01,1Haag,John. «Noce, Teresa (1900–1980)». A:Women in World History: A Biographical Encyclopedia.Waterford, Connecticut: Yorkin Publications, 2002.ISBN 0-7876-4074-3[Consulta: 5 novembre 2018].Arxivat2016-02-20 aWayback Machine.
  2. Susan G. Bell; Karen M. OffenWomen, the Family, and Freedom: 1880-1950.Stanford University Press, 1983, p. 366–.ISBN 978-0-8047-1173-9.
  3. Paul Ginsburg:A History of Contemporary Italy. Society and Politics, 1943-1988,Palgrave Mac Millan, New York, 2003, p.101.
  4. Teresa Noceal web del Parlament Italià
  5. Teresa Noceal web de la Cambra de Diputats Italiana
  6. Albeltaro,Marco. «NOCE, Teresa». A:Dizionario Biografico degli Italiani,2013.

Enllaços externs

[modifica]