Vés al contingut

Vescomtat de Narbona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaVescomtat de Narbona

Localització
CapitalNarbonaModifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Dissolució1508Modifica el valor a Wikidata


Elvescomtat de Narbonafou un dels estats o jurisdiccions feudals d'Occitàniaque tenia per centre la ciutat deNarbona.

El comtat

[modifica]

Era un comtat visigot que va passar a domini dels musulmans el719.A la meitat de segle apareix com a comte Gilbert, cap dels gots de la ciutat; el752,quanNimes,Magalona,BesiersiAgdees van sotmetre als francs sotaAnsemond,apareix com a comteMiló.Miló hauria negociat l'entrega del comtat als francs durant el llarg setge de la ciutat (752 a 754 i 756-759) i encara que els comtes eren amovibles, tant segons la llei dels francs com la dels visigots, el carolingiPipí I el Breul'hauria mantingut com a comte després del759.No es coneixen exactament els noms i fets dels comtes que van governar el territori, però si els d'alguns d'ells. El primer del que es tenen notícies certes és Miló del que consta la seva actuació en un judici el782,en el qual fou condemnat en el litigi que l'oposava a Daniel,bisbe de Narbona,per les possessions de les esglésies de Sant Just i Sant Pastor, de Sant Pau i de Sant Esteve; se sap també que va ajudar a fundar l'abadia de Sant Joan i Sant Llorenç de Caunes.

El791,en una acta, apareix com a comte un talMagnari,i el devia seguir ben aviatEsturmió(Sturmion) vers el 793. I vers el 800 apareixAdemar(o Adhemar), que se suposa nomenat perSant Guillem de Tolosa,i que el801va participar en laConquesta de Barshilunai després en les dues primeres expedicions contraTortosa(vegeuBerà). En aquests anys (del800al811) apareix com a comte Esturmió que potser era només el seu veguer al comtat. Ademar romangué com a comte fins al817.En aquest any el comtat fou concedit aLiebulf,que l'hauria tingut fins al 820; Liebulf fou nomenat comte de Provença (vers 820) i el comtat de Narbona fou administrat de fet pels vescomtes; després del 828 fou agregat als dominis del comte i marquès de Barcelona (Bernat de Septimània); llavors les funcions comtals van passar definitivament al vescomte.

Vescomtat

[modifica]

Apareix esmentat com a vescomte des del802un tal Quixilà que exercí les funcions fins al821.El va succeir Agilbert, que va ser vescomte fins prop del834en què el càrrec va passar a Esteve de Narbona, que aquest any ja apareix presidint un judici. Potser fou una època conflictiva perquè ja el836es tenen notícies de dos vescomtes que governaven en comú, Ermenard i Austen. Esteve era un fidel del rei, però sembla que fou un fill seu d'igual nom que va rebre deCarles el Calbbéns alNarbonèsel849,i que el852se l'esmenta comvassus dominicusi era jutge del tribunal del comteOdalricaCrespià(al Narbonès). El852començaren a governar en comú Alaric i Francó I, i d'aquest darrer va arrancar la dinastia vescomtal hereditària. El 876 va ocupar el càrrec Lindoí que el878,aliat al comteMiró el velldelConflent,es va revoltar contraBernat de Gòtia,que al seu torn estava revoltat contraLluís el Tartamut.Bernat va fugir i Lindoí va expulsar molts clergues als que va substituir per fidels seus i del partit legitimista. Potser per aquestos fets va desaparèixer del càrrec el878i substituït per Maiol, probable fill de Francó I. Aquest es va casar amb Ramona i va governar fins a morir, no més enllà del911.

El seu fill Alberic es va casar ambAtalana de Mâconi va fundar una dinastia narbonesa en aquest comtat (que va durar aproximadament del926fins al894,prolongada en la casa dels senyors deSalins); el fill Gauger I o Gualquer I potser va morir abans que el pare o molt poc temps després i el vescomtat va anar a parar al fill Francó II, casat amb Arsenda d'EmpúriesiRosselló,que va morir el924;un quart fill, Maiol, mort després del 935, fouvescomte de Mâcon,però només va deixar una filla que potser va morir jove i soltera. Mort Francó II el vescomtat va passar al seu fill Glerad o Volverad I, que va morir després del926i el va succeir el seu germà Odó I, casat ambRiquilda;Odó I va tenir tres fills, el primer Maiol fou vescomte fins a la seva mort el952,quant ja els seus dos fills Guademir i Simplici (ardiaca potser a Narbona) havien mort; el segon Francó, fou bisbe deCarcassona(va morir cap al978); i el tercer Matfred I, casat amb Adelaida deComenge-Carcassona,fou vescomte fins a la seva mort produïda entre el966i el969;cal esmentar també a la seva filla Garsenda, dona deRamon III Ponç I de TolosaiAlbi.Martfred va deixar dos fills (i una filla, Trutgarda, que fou monja): el gran Ramon I, casat a Ricarda deRodés,que el va succeir en el vescomtat, i Ermengol,arquebisbe de Narbona(mort el1014). Ramon va morir cap al1020i el va succeir el seu fill Berenguer I, que va ser també nominal comte deTarragona.i es va casar amb Garsenda deBesalú;el seu germà Guillem I va rebre elMenerbèsamb el títol devescomte de Menerbai va iniciar una dinastia narbonesa a aquesta regió; el tercer germà Ermengol, va rebre la senyoria deTralhasi va iniciar una dinastia de senyors; i la germana Ermengarda es va casar amb Llop Ató vescomte deZuberoa.

A la mort de Berenguer I el1067el van succeir enindivísels seus fills: Bernat I i Ramon II; el primer es va casar amb Fe deRoerguei va seguir la línia; el segon es va casar amb Garsenda deCarcassona-Besiersi més tard amb Ricarda deMilhaui van tenir quatre fills: Ricsenda (casada amb el vescomte Jofre I deMarsella), Bernat Pelet (fundador de la brancaPelet,senyors d'Alés,després comtes deMelguelh), Berenguer i Ricard; fills de Berenguer I foren també Ricsenda (morta cap al1070) casada amb Ricard II vescomte deMillauiGavaldà;Adelaida, casada amb Ramon vescomte dePeralada;Ermengarda, casada amb Guillem V senyor deMontpelleri després amb Ramon d'Andusa senyor d'Andusa;i finalment Pere, bisbe deRodési Arquebisbe de Narbona que va morir el1089.

Bernat I va morir cap al1077(no més tard del 1080) i el va succeir el seu fill Eimeric I, casat amb Mafalda dePulla i Calàbria,que abans havia estat casada ambRamon Berenguer IIde Barcelona; germans d'Eimeric foren Fe, casada amb el vescomte Ató deBruniquel,Hug, i Berenguer. Eimeric va morir cap al1106i el va succeir el seu fill Eimeric II, casat successivament amb Ermengarda deCarcassona-Besiersi amb Ermessenda; va ser també senyor deFenolletoPerapertusai va perdre el vescomtat davantAlfons I Jordà de Tolosa;altres fills d'Eimeric I foren: Berenguer (abat de La Grassai arquebisbe de Narbona, Guiscard, Bernat Ramon, Mabília (casada amb Pere III, vescomte de Carcassona-Besiers), i una altra filla de nom no conservat (que es va casar amb Eustaqui dePoitiers). Eimeric II va morir després de perdre el vescomtat i no va deixar fills mascles (un fill anomenat Eimeric havia mort jove); la seva fillaErmengardava rebre el vescomtat de mans del comte de Tolosa Alfons I que el va restituir a la família; es va casar després amb Bernat d'Andusa (Bernat II) que va portar el títol vescomtal.

La seva germana Ermessenda es va casar ambManrique de Larasenyor deMolinai de Mesa en el fill del qual, Pere I Manrique de Lara va abdicar Ermengarda el1192,retirant-se aPerpinyàon va morir el1194.Altres fills d'Ermessenda foren Eimeric (mort el1177), Guillem, Sanç, Major (casada amb Gómez González de Marañón) i Elvira de Subirats (casada amb el comteErmengol VIII d'Urgelli després amb Pere de Cervera senyor deJuneda,i morta el1220). Pere I es va casar amb Sança deNavarrai va morir el1202després d'abdicar el vescomtat en el seu fill Eimeric III mentre l'altra fill Gonzalo Pérez Manrique de Lara (casat amb Teresa Sança Gómez de Trava) rebia els senyorius de Molina i Mesa; un tercer fill, Rodrigo Pérez Manrique es va casar amb Maria deBragança;i la filla Ricsenda fou l'amistançada del comteRamon Roger I de Foix.

Eimeric III es va casar ambGuillema I de Castellvellsenyora deCastellvell de Rosanesconsiderada vídua de Guillem Ramon de Montcada futur vescomte de Bearn. Més tard es tornà a casar ambMargarida de Montmorency-Marly,i va morir el1239deixant cinc fills: Margarida (casada amb Guillem I deMontcada,senyor deTortosaiFraga), Eimeric (Canonge deChartres), Ermengarda (casada amb el comteRoger Bernat II de Foixi vescomte deCastellbó), Alícia (monja) i el primogènit i successor Amalric I, casat amb Felipa de Bermon d'Andusa.

Amalric I va morir el1270deixant tres filles i tres fills mascles: Amalric (casat amb Algaia de Rodés, tronc de la casa senyorial deTalheiran(Talleyrand), Guillem (canonge de Chartres i Narbona) i el fill gran Eimeric IV, vescomte de Narbona, casat amb Sibil·la de Foix, que va morir el 1298 deixant quatre filles (dos de nom no conegut; una altra anomenada Mafalda, casada ambAlfons de la Cerdasenyor deGibraleóni pretenent del tron deCastella i Lleó;i una altra anomenada Margarida, casada ambPere de Castellasenyor deLedesma,AlbaiSalvatierra) i un sol fill, Amalric II, casat amb Joana d'Illa-Jordài més tard possiblement amb Maria d'Antioquia.

Amalric II va morir el 1328 i va deixar set fills: Galceranda (casada amb Jaspert Vvescomte de Castellnou), Constança, Joana, Sibil·la, Guillem (casat amb Gallarda de Levis), Pere (Bisbe d'Urgell) i el successor Eimeric V (casat amb Caterina dePoitiersi després amb Timbor de So senyora dePuegseguier) que va morir el1328.El seu fill gran fou Amalric III, casat amb Urianda d'Ais (identificada potser amb Auda deClermont) i després amb Maria deCanet,que va morir el1341.

El seu germàEimeric VIva ser vescomte i es va casar cinc vegades (ambBeatriu de Sully,Violant de Ginebra,Beatriu d'Arborea,Guillema de Vilademanyi Marquesa deFenollet); germans seus foren Guillem baró deMosseti senyor de Montagut, i Sibil·la (casada amb el senyorAndreu I de Fenolletivescomte d'IllaiCanetque la va assassinar cap al1370). Eimeric VI va morir el1388i va deixar 8 fills: Arnau (segurament mort jove), Eimeric, Pere (ambdós morts abans que el pare), Ermengarda, Burguina, Beatriu (les tres darreres monges), Elionor (morta entre1377i1397) i el successor Guillem I, casat amb Garina deBeaufort-Canilhacamb la que va tenir dos fills: Eimeric, que va morir jove, i Guillem I que va heretar el vescomtat i que també fou jutge d'Arboreai comte deGoceà.

Guillem I es va casar amb Margarida d'Armanyacperò no va tenir fills i el va succeir testamentàriament el seu germà per part de mare (Garina de Beaufort-Canilhac es va casar en segones noces amb Guillem deTinièrassenyor deMardoinha) Pere Guillem III, que va heretar tant el vescomtat de Narbona, jutjat d'Arborea i comtat de Goceà, com, per part de pare, la senyoria de Mardoinha, es va casar amb Anna deApchon,però no va tenir descendència i va vendre el vescomtat de Narbona aGastó IV de Foix(Gastó Ide Narbona) el1447,tot i les reclamacions de la seva germana Margarida. Gastó I va cedir el vescomtat al seu fillJoan I de Narbonael1468.Joan fou comte d'Étampesel1478i dePardiacel1479i va morir el1500i fou el pare deGermana de Foixsegona esposa deFerran el Catòlici reina de Catalunya-Aragó, i deGastó II de Narbonaque el1507va canviar el vescomtat pel ducat deNemoursamb el seu oncle el rei de França, que va incorporar Narbona als dominis reials el1508.

Llista de comtes i vescomtes de Narbona

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Coppée,Henry.History of the Conquest of Spain by the Arab Moors(en anglès). Gorgias Press LLC, 2002 (1881), p. 430.ISBN 1931956936.
  2. Ellis,Edward Sylvester.The Story of the Greatest Nations: A Comprehensive History, Extending from the Earliest Times to the Present, Founded on the Most Modern Authorities Including A Complete Chronology of the World and a Pronouncing Vocabulary Of Each Nation(en anglès). F.R. Niglutsch, 1913.
  3. Scott,Samuel Parsons. «Volum I». A:History of the moorish empire in Europe(en anglès). 1a ed.. J.B. Lippincott Company, 1904, p.296-297.
  4. Geary,Patrick J.Before France and Germany(en anglès). Oxford University Press, 1988.ISBN 9780195044584.
  5. 5,05,1d'Abadal i Vinyals i Sobrequés i Callicó, 1986,p. 27.
  6. 6,06,1d'Abadal i Vinyals i Sobrequés i Callicó, 1986,p. 31.
  7. Tot i que Narbona fou presa el759després d'un llarg setge de tres any, des deQúrtubaencara nomenaven valís per governar la ciutat per si resistia i per la part de valiat que romangués sota el poder de l'emirat.