Vés al contingut

Witotos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula grup humàWitotos

Corona uitoto fabricada amb espines deCoendou prehensilis.
Tipuspobles indígenesModifica el valor a Wikidata
Població totalColòmbiaColòmbia6.444 (2005)
PerúPerú1.917 (2007)[1]
BrasilBrasil84 (2014)
LlenguaLlengües witoto
Geografia
EstatBrasil,ColòmbiaiPerúModifica el valor a Wikidata

Elsuitoto,witoto,güitotoomurui-muinanesón unaètniao pobleindígenade l'Amazònia colombianaiperuana,el territori originari de la qual es trobava en la part mitjana delriu Caquetái els seus afluents, i la zona selvàtica que va fins alriu Putumayo.Parlen una llengua de lafamília bora-witoto.[2]

Witotos al Putumayo el 1913

Es troben dispersos en diverses regions de l'Amazones, habitant la regió coneguda com el MitjàAmazonescolombiàaixí com un important sectorperuàa la frontera amb Colòmbia.

Territorialitat

[modifica]

Els witoto considerenLa Chorreracom el seu lloc d'origen.[3]Estan distribuïts en tres segments, cadascun dels quals parla undialectediferent:

Aspectes culturals

[modifica]

Tradicionalment estaven dividits en llinatges, patrilineals i exògams,[4]que habitaven, encara que alguns encara ho fan, en una casa comunitària coneguda comjofómoomaloca.Diverses famílies comparteixen aquest espai vital dirigits per la parella de major coneixement, generalment la més vella. En el seu interior cada família posseeix un fogó independent i un sector especial on penjar la sevahamaca.Allí es processen els aliments on és fonamental elCasabe,arepa feta de farina deiuca bravad'aproximadament un metre de diàmetre, i que és el fonament de la seva dieta, juntament amb la proteïna animal, producte de lacaçai lapesca.

Dins de lamalocaexisteix a més un lloc específic on els homes en la nit, s'asseuen a consumir una pols verda obtinguda en picar fulles decocai cendra deyarumo,procés conegut com "Mambe"ojiibie.Durant aquesta activitat es transmet el coneixementmitològicicosmològicancestral.

Tradicionalment mitjançant un codi de comunicació es transmetien els missatges importants d'unamalocai toquen per mitjà de dos tambors anomenatsMaguaré,el so dels quals solia transmetre's per diversos quilòmetres, a través de l'acústica formada pel llit dels rius i les parets formades pels arbres delbosc.

Fernando Urbina Rangel va investigar la mitologia ancestral dels uitoto.[5]A méás, l'Instituto de Estudios Ambientales (I.D.E.A) va presentar un breviari sobre la cosmovisió dels witoto al seu text "Agaro y la Creación del hombre Uitoto"o Etnia Uitoto"La Cultura de la Yuca".[6]

Economia

[modifica]

El sistema econòmic es basa en laagricultura de frega i crema,la caça, la pesca i la recol·lecció de productes silvestres. Cada chagra té una superfície entre mitjana i dues hectàrees. Els principals cultius sóniucabrava i dolça,nyam,mafafa,ají,coca,chontaduro,plàtans,alvocat,caimo,umaríiblat de moro.Eltabaci elmaníes conreen en una petita parcel·la a part abonada amb cendres.[4]

Història

[modifica]
Collar uitoto
Dos exemplars uitotos demanguarésalMuseu Iquitos,a la ciutat d'Iquitos,Perú.

Els witotos va tenir primer contacte amb els europeus a principis del seglexvii.Tot i això, el contacte va romandre esporàdic fins al seglexix.[7]Els Witoto havien estat formats per 100 pobles o 31 tribus, però les malalties i els conflictes han reduït el seu nombre. A principis del seglexx,la població witoto era de 50.000.

Els primers contactes significatius es van donar al voltant de l'explotació del cautxúen 1886. En 1901 les zones del Caquetá i el Putumayo tenien 22 colònies extractores de cautxú, en la seva majoria de colombians, tots amb mà d'obra huitoto. Aquesta situació va canviar ràpidament quan en 1903 va ingressar a l'extracció del cautxú la Casa Arana oPeruvian Amazon Company,el propietari de la qual eraJulio César Arana.

Producte d'aquesta esclavitud la població va ser delmada en grans proporcions, reubicada en llocs aliens al seu territori original i la seva organització social va ser seriosament alterada.

Aquesta situació va romandre fins quan va tenir lloc l'anomenatConflicte colombiano-peruàen la dècada de1930,ja que sent peruans elscautxersvan haver de retirar-se al sud delriu Putumayoi als voltants delriu Tarapacá,al sud delriu Amazones.

En els últims anys delsegle XXaquest grup s'ha vist embolicat en conflictes com elsprocessos de colonitzaciói les “bonances econòmiques” entre les quals es troben: el trànsit de pells d'animals silvestres, elnarcotràfic,l'explotació d'or i l'explotació fustera, entre altres.

Igual que la resta d'indígenes a Colòmbia,els witoto vénen en un procés de reconeixement amb la resta de la societat nacional on se'ls ha legalitzat les sevesterritorisi participen, d'alguna manera, en l'administració pública. Es troben organitzats en el Consell Regional Indígena del l'Amazones MitjàCRIMA,juntament amb altres ètnies amb les quals comparteixen la seva cosmovisió, els que sónBora,miraña,andoke,nonuya,ocainesimuinane.

Referències

[modifica]
  1. Uitoto (Perú, Colombia)[Enllaç no actiu].Consultado el 7 de marzo de 2013.
  2. "Witoto."Encyclopædia Britannica.Retrieved 6 Dec 2011.
  3. 3,03,1Ministerio de Cultura (2010) "Los uitoto, hijos del tabaco, la coca y la yuca dulce".Bogotá.
  4. 4,04,1Pineda Camacho, Roberto: "Witoto";Introducción a la Colombia Amerindia:151-164. Bogotá: Instituto Colombiano de Antropología.
  5. Urbina Rangel,Fernando.Diijoma, el hombre serpiente águila:.Bogotá, D.C., Colombia: Convenio Andrés Bello, 2004..ISBN 9789586981330[Consulta: 5 setembre 2015].
  6. «Còpia arxivada» (en castellà). Bogotá, D.C., Colombia: Instituto de Estudios Ambientales (I.D.E.A)., 2015. Arxivat de l'originalel 2016-03-05. [Consulta: 23 juliol 2021].
  7. Olson,James Stuart.The Indians of Central and South America: An Ethnohistorical Dictionary.Greenwood Publishing Group, 1991, p. 399–400.ISBN 0313263876.

Fonts

[modifica]
  • Candre Kinerai, Hipólito y Juan Álvaro Echeverri.Tabaco frío, Coca dulce.Bogotá, Colcultura, 1993.
  • Preuss, Theodor Konrad.Religión y Mitología de los uitotos.Bogotá, Ed. Universidad Nacional. 1994.
  • Tagliani, Lino.Mitología y cultura uitoto.Quito, 1993
  • Davis, Wade:El río: exploraciones y descubrimientos en la selva amazónica.Bogotá: El Áncora, editores. 2001.

Enllaços externs

[modifica]