Vés al contingut

Isquèmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaIsquèmia
modifica
Tipusmalaltia vascular, signe o símptoma hematològic, malaltia i deficiency (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatcirurgia vascular Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
 Medicació
Patogènesi
Causa deamaurosis fugax (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10I24.8 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MeSHD007511 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0022116 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:326 Modifica el valor a Wikidata

Una isquèmia (del grec ἴσχω "retenir" i αἷμα "sang") és el patiment cel·lular causat per la disminució transitòria o permanent del reg sanguini i conseqüentment una disminució de l'aportació d'oxigen a un teixit biològic. Aquest patiment cel·lular pot ser prou intens per causar la mort cel·lular i del teixit. Una de les funcions principals de la sang és repartir per l'organisme l'oxigen captat als pulmons per a que arribi a tots els teixits del cos.

Per sobreviure, les cèl·lules han de menester energia. En general hi ha dues formes de generar-la, totes dues basades en processos químics que aprofiten l'energia emmagatzemada en un o més enllaços químics: per via de la fermentació o bé a partir d'oxigen. Si la isquèmia és molt greu pot arribar a l'anòxia, que implica que els teixits afectats no puguin comptar amb l'energia necessària per a sobreviure. D'aquesta forma, el teixit mor. Cada teixit té un nivell diferent de tolerància a la falta d'oxigen.

Localitzacions d'isquèmia

[modifica]
  • Cerebral: és la reducció del flux sanguini fins a assolir nivells que no donen l'abast per a mantenir el metabolisme necessari per una normal funció i estructura del cervell.
  • Renal: és la reducció del flux sanguini renal (Hipoperfusió uni o bilateral) causada per la reducció del volum sanguini total, per la redistribució de la sang o per obstrucció. Les seves causes solen ser: complicacions quirúrgiques, hemorràgia, traumatisme, rabdomiòlisi amb mioglobinúria, sèpsia per gram-negatius, hemorràgia de postpart, pancreatitis, etc. que poden condicionar una insuficiència renal aguda causada per la necrosi tubular. En casos d'obstrucció unilateral (estenosi renal, embòlia, etc.) poden donar lloc a un infart renal agut o a una atròfia renal (isquèmia crònica).

Vegeu també

[modifica]