Vés al contingut

Amasya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
«Amasia» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Amàsia».
Plantilla:Infotaula geografia políticaAmasya
Imatge
Tipusciutat,districte de Turquia,gran ciutatimunicipiModifica el valor a Wikidata

Localització
Map
40° 39′ N, 35° 50′ E/ 40.65°N,35.83°E/40.65; 35.83
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia d'AmasyaModifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població114.921(2021)Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Banyat perRiu IrisModifica el valor a Wikidata
Altitud411 mModifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Esdeveniment clau
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webamasya.bel.trModifica el valor a Wikidata

Facebook: BelediyeAmasyaX: amasyabel Modifica el valor a Wikidata
Amasya i el riuYeşilırmak.

Amasyaés una ciutat deTurquiacapital de l'iloprovíncia d'Amasya.La ciutat té més de cent mil habitants (133.000, dels quals 74.000 a la ciutat i la resta als pobles de la rodalia). La província d'Amasya (il) té 5.452 km² i quasi quatre-cents mil habitants (final del 2005).

Història

[modifica]

És l'antiga ciutat d'Amasia(del grec ἈμάσειαAmàseia;en llatí, Ămăsīa). Fou una ciutat delPonta la riba del riu Iris, avui Yeshil Ermak, en una plana anomenadaQuiliocòmon(Χιλιόκωμον πεδίον, «la plana de les mil viles»). Al nord, quedaven la comarca deDiacopenei la dePimolisene(en grec, ΠιμωλισηνήPimōlisēnḗ;nom derivat de la ciutat dePimolisa), i al sud el Babànomon i laXimene,que arribava fins a l'Halis.Està al nord-oest deSebaste.

La primera vegada que s'esmenta la ciutat, vers el302 aC,ja era residència del sobirà delPont,però la ciutat fou probablement d'origenhitita.Fou capital fins que Sinope fou inclosa en el regne el183 aC.Quan el Pont va passar a Roma, va esdevenir ciutat lliure. Fou també la capital de la província del Pont sota els romans i, durant el regnat deTrajà,portava el títol de metròpolis.

A Amasia, va néixer el geògrafEstrabó.Es conserven a la ciutat unes muralles que són d'època romana d'Orient (probablement, del temps de Justinià) i amb una part feta o refeta pelsseljúcides.Les tombes dels reis del Pont són a la ciutadella de la part sud, tres a l'oest i dues a l'est.

Després del1071,fou ocupada pels seljúcides i va portar llavors el nom d'Amasya.Fou una de les capitals de la dinastiadanishmèndida(la principal en fouSivas), per a passar als seljúcides de Rum sotaKilidj Arslan II(1156-1192), a la mort del qual el soldanat es va dividir entre els seus fills (1193) i Amasya va correspondre a Nizam al-Din Arghun Shah, però la va perdre davant el seu germà Rukn al-Din Sulayman.

Ocupada pels mongolsdesprés del1231,va formar part dels dominis delsIl-kan,però va retornar als seljúcides sota Tadj al-Din Altintash, fill del darrer soldà seljúcida de Rum, Masud II (soldà fins al1308). El1341,va passar a Habil-oghlu i poc després aAla al-Din Eretna,emir delBeylik d'Eretna.[1]Ali Beg Eretna-oghlu va perdre Amasya davant Hadjdj Shadgeldi, però aquest es va enfrontar llavors al seu aliat Malik Ahmad, que reclamava la ciutat que també intentava recuperar el cadi dels Eretna-oghlu, Burhan al-Din (vertader governant de l'emirat); a la mort de Shadgeldi, el seu fill Ahmad va conservar la ciutat amb ajut de l'otomàBaiazet I.Finalment, aquest la va ocupar vers1390;després de la Batalla d'Ankara contra Tamerlà (1402) el fill de Baiazet I, Mehmet Çelebi, es va refugiar a Amasya, que li va servir de base en la lluita contra els seus germans. A partir del1413,fou per un temps residència dels prínceps hereus que n'eren designats sovint governadors. El1486,els otomans hi van construir una gran mesquita. Fou un centre cultural d'Anatòlia durant segles i, al seglexix,fou un centre de trànsit. El29 de maigdel1555,s'hi va signar eltractat d'Amasyaamb Turquia, que va posar fi a la guerra.

El1900tenia entre 25.000 i 30.000 habitants incloent-hi armenis i alguns grecs. El1915,es va produir la matança dels armenis. El1930,es va acabar la via fèrria Samsun-Sivas. El1939,fou destruïda en bona part per un terratrèmol i, el1940,tenia 13.732 habitants, quasi tots turcs.

Personatges il·lustres

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Ágoston,Gábor;Masters,Bruce Alan.Encyclopedia of the Ottoman Empire(en anglès). Infobase Publishing, p.41, p. 2009.ISBN 0816062595.