Vés al contingut

Úbeda

Plantilla:Infotaula geografia políticaÚbeda
Imatge
Tipusciutatimunicipi d'EspanyaModifica el valor a Wikidata

HimneHimne d'Úbeda(14 maig 1982)Modifica el valor a Wikidata

Localització
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
38° 00′ 42″ N, 3° 22′ 18″ O/ 38.0117°N,3.3717°O/38.0117; -3.3717
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de JaénModifica el valor a Wikidata
Capital de
La Loma(2003–)Modifica el valor a Wikidata
CapitalÚbedaModifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població33.810(2023)Modifica el valor a Wikidata(85,14hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície397,1 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud748 mModifica el valor a Wikidata
Limita amb
PatrociniSant Miquel ArcàngeliVerge de GuadalupeModifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan legislatiuple de l'Ajuntament d'Úbeda,(Escó: 21)Modifica el valor a Wikidata
• AlcaldessaModifica el valor a WikidataAntonia Olivares Martínez(2015–)Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Pressupost35.943.862,28 € (2008)Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal23400, 23509, 23413 i 23314Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic953 75 i 953 79Modifica el valor a Wikidata
Codi INE23092Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webubeda.esModifica el valor a Wikidata

Facebook: aytoubedaX: aytoubedaYoutube: UCXPF_Xee41JMtboaHoBYY9g Modifica el valor a Wikidata

Úbedaés unmunicipide laprovíncia de Jaén(Andalusia). Capçalera de la comarca deLa Loma.

L'any2003el seu centrerenaixentistafou nomenatPatrimoni de la Humanitatper part de laUNESCO.

Història

[modifica]

Hi va haver assentaments de poca importància des de fa sis mil anys; s'hi han trobat restes de l'edat del coure,de lacultura argàrica,delsoretans,d'unoppidumibèric (Iltiraka) que va dependre de la colònia romana de Salària, dels visigots i hispanoromans, tots a la zona on avui dia hi ha l'Alcàsser, excepte els ibèrics (zona avui coneguda com aÚbeda la Vieja), que es troben al lloc de la desembocadura del riu Jandulilla alGuadalquivir.Durant l'Imperi Romà,Iltiraka s'havia convertit en Betula (Baetula), sent centre de població disseminada per la comarca. Elsvàndalsal seu pas van assolar la regió i els habitants es van concentrar en la que fou coneguda com a Bétula Nova.

La ciutat com a tal hauria estat fundada perAbd-ar-Rahman II(822-852) i acabada sota l'emirat del seu fillMuhàmmad I(852-886) pel governador deJaén(Jayyan) Haixim ibn Abd-al-Aziz. Va portar el nom d'Ubbadhai fou coneguda també com aUbbadhat al-Arab('dels àrabs') a causa de l'existència d'un altra ciutat amb el mateix nom (Ubbadha Farwa) a lacorad'Ilbira(Elvira). Tenia com a finalitat controlar els mossàrabs deBaeza;la població va ser dotada amb unes muralles defensives i va agafar certa importància per la fertilitat dels seus camps (vinya i cereals, principalment blat i civada) i la seva artesania i comerç, sense deixar de ser una vila mitjana. Un tal Ibn Maymun s'hi va revoltar durant el regnat d'Abd-Al·lah ibn Muhàmmad(888-912). El 913Abd-ar-Rahman IIIva sotmetre els rebels de Jaén i va poder dominar tota la cora (kura) però el 916/917 es va apoderar de la ciutat el fill d'Umar ibn Hafsun, Sulayman ibn Umar, que finalment es va haver de sotmetre a l'emir cordovès (després califa) un any després.

A la caiguda del califat a Còrdova als primers anys del seglexi,Jaén, Baeza i Úbeda devien passar sota control dels BanudDhi l-Nun,que abans del 1035 van prendre el poder a lataifa de Toledo;en tot cas estava en poder d'al-Mamunde Toledo quan aquest va morir el 1075, però llavors va caure en mans delsabbaditesdeSevillaamb tota la vall del Guadalquivir. Sevilla va conservar el territori fins que al seu torn fou ocupada pelsalmoràvitsel 1091. Úbeda també fou dominada per aquestos fins al final del seu domini, excepte el 1144 quanZafadola(Àhmad ibn Abd-al-Màlik Sayf-ad-Dawla) antic emir delsBanu Hud,que havia governat aRueda de Jalóndel 1130 al 1139 quan va cedir el territori aCastellaa canvi d'un important feu a Toledo, i que es va posar al front de l'antiga noblesa reial i els seus partidaris d'arreu a l'Àndalus,en contra delsalmoràvits,ocupantQurtuba,Jayyan,Granada,Mursiyya(1145) iBalànsiya(1146), però en la batalla d'al-Lujj contra els cristians, el5 de febrerde1146,fou derrotat i mort. No s'esmenta Úbeda però segurament la va ocupar junt amb Baeza quan va dominar Jaén. Retornada als almoràvits el 1146, el seu darrer representant, Yahya Ibn Ghaniya, va haver de cedir-la junt amb Baeza aAlfons VII,que les va ocupar (junt amb Almeria) fins que els almohades les van recuperar el 1157. El 1159Muhàmmad ibn Mardanix(el Rei Llop) i el seu sogreIbrahim ibn Hamushk,de Jaén, van ocupar Baeza i Úbeda el 1159. El 1165, quan Ibn Mardanix va intentar ocuparCòrdova,es va posar en marxa a Sevilla un formidable exèrcit almohade vingut delMarroci reforçat a la Península, sota direcció de Uthman, el governador almohade de Còrdova. Els almohades van conquerirAndújar,Baeza,Baza,Caravaca,CuéllariVélez-Rubio,i finalment el Rei Llop i el seu exèrcit, reforçats amb 13.000 cristians, patiren una indiscutible derrota en el lloc on la vall delGuadalentís'uneix a la vega murciana (15 d'octubrede1165). Les inexpugnables muralles de la ciutat deMadina Mursiyyavaren protegir l'emir, les restes del seu exèrcit i la població civil, però la rica horta i les sumptuoses mansions d'esbarjo dels nobles murcians van quedar a mercè dels invasors, que van destruir i saquejar tot el que van voler: la resistència deMontagutli valgué ser assolada. Aprofitant la derrota patida per Ibn Mardanix davant dels almohades, el reiAlfons II d'Aragóva obrir un nou front per a la conquesta cristiana, avançant pel riuTúriai pel riuGuadalop.

El juny de 1169 Ibn Hamushk va adoptar les doctrinesalmohadesi va sotmetre els seus dominis als almohades, entre els quals Úbeda. El poder almohade va començar a tirar enrere després de labatalla de les Navas de Tolosa(per als musulmans, batalla d'al-Ukab) el 1212, coneguda també comla de Úbeda.Al final de la batalla els cristians van entrar a Úbeda, que no havia estat evacuada pels seus habitants (com sí que ho havia estat Baeza); molts foren massacrats i altres convertits en captius, entre els quals el cadi local Abu l-Hasan Ali ibn Katral, que fou alliberat i va ser cadi en diverses viles de l'Àndalus i el Magreb (va morir aMarràqueix). Els cristians no obstant no van restar a Úbeda, que van abandonar per raons que no apareixen clares i varien segons les fonts.

Després de la conquesta final de Baeza pels castellans, el 1233, Úbeda fou conquerida també definitivament perFerran III de Lleó i de Castelladesprés d'un llarg setge iniciat el6 de generde1233i acabat el juliol del mateix any. La ciutat es va rendir, ja que no podia rebre auxilis d'al-MutawakkilIbn Hud,revoltat contra els almohades i reconegut per gran part de l'Àndalus; la població musulmana, d'acord amb el pacte de rendició, va poder abandonar la ciutat amb els seus bens, escortats i protegits pels castellans sota garantia del rei.

El 1367-1368 durant la guerra civil entrePere el CrueliEnric de Trastàmara,el reiMuhàmmad Vde l'Emirat de Gharnatava ocupar Jaén i Úbeda (1368) però no va poder conquerir les ciutadelles de les dues ciutats i per tant no les va poder conservar. Pel seu costat diverses expedicions castellanes van sortir d'Úbeda per assolar terres granadines. Després del 1492 no va tardar a eliminar les muralles (el 1506). El 1526 fou visitada per l'emperadorCarles V del Sacre Imperi Romanogermànic.Fou capçalera d'una jurisdicció que anava de Torres de Acún (Granada) fins aSantisteban del Puerto,passant per Albánchez de Úbeda,HuesaiCanena(a la meitat del seglexvitambé incloïa en el seu partit jurisdiccional les viles deCabra del Santo Cristo,Jimena,Quesada,Peal,SabioteiTorreperogil.Aquesta condició de capital d'un territori extens, i la pau, va portar a un període de prosperitat i creixement demogràfic, i la ciutat va assolir els 18.000 habitants, i esdevingué una de les més poblades de tota Castella. També el bisbat d'Úbeda fou dels més importants i rics.

Però els seglesxviiixviiivan ser de decadència; una pesta el 1681 (ja n'hi havia hagut una el 1585), el terratrèmol del 1755 (seqüela delterratrèmol de Lisboadel mateix any), l'expulsió dels moriscs, l'augment dels impostos per finançar guerres, la competència de productes d'altres llocs, la corrupció, el poder del clergat, la inflació, les lleves militars, l'emigració a Amèrica i altres factors foren la causa d'aquest retrocés; la guerra de Successió del 1700 va contribuir també a la decadència local en haver d'aportar cavalls, armes, diners i soldats; la ciutat estava al límit i es va revoltar el 19 de març de 1706 contra els recaptadors reials. La ruïna era total i molts pobles que depenien d'Úbeda se'n van separar.

Després de 1735 es va tocar fons i encara que el terratrèmol de 1755 va destruir un nombre considerable de cases, la ciutat es va recuperar lentament, però llavors va arribar laGuerra del Francès;Úbeda va estar en mans de forces franceses al servei del reiJosepdel 1810 al 1813, i la ciutat va tornar a arruïnar-se de manera que no hi havia ni bèsties per treballar els camps, ni llavors, ni elements per a la subsistència. Fins a la meitat del segle no va començar a remuntar, tot i que no va gaudir dels beneficis de la revolució industrial. El caciquisme i la falsificació electoral van esdevenir la norma.

Durant la lluita del govern contra els rebels feixistes (1936-1939) la violència i la repressió va afectar la ciutat, que no obstant no fou part del front de guerra. Després de la guerra van venir els anys de la gana, i l'emigració massiva cap aCatalunyaiEuskadi.

El3 de juliolde2003fou designada, junt amb la veïna Baeza,Patrimoni de la Humanitat.

Agermanaments

[modifica]

Referències

[modifica]