Vés al contingut

Alexandria

Per a altres significats, vegeu «Alexandria (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaAlexandria
الإسكندرية(ar)Modifica el valor a Wikidata
Vista nocturna
Imatge

EpònimAlexandre el GranModifica el valor a Wikidata
Localització
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
31° 11′ 51″ N, 29° 53′ 33″ E/ 31.1975°N,29.8925°E/31.1975; 29.8925
EstatEgipte

Governaciógovernació d'AlexandriaModifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població4.870.000(2016)Modifica el valor a Wikidata(1.930,24hab./km²)
Idioma oficialàrabModifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície2.523 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud−1 mModifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació331 aCModifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal21500Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic03Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data28 juliol 2003
Identificador1822

Lloc webalexandria.gov.egModifica el valor a Wikidata

Alexandria(àrab:الإسكندرية,al-Iskandariyya;àrab egipci:الإسكندريه,al-Eskandareya;copte:ⲣⲁⲕⲟϯ,Rakot;grec antic:Αλεξάνδρεια;anticegipci:raqedum) és una ciutat d'Egipte,capital de lagovernació d'Alexandria.És la capital de lagovernació d'Alexandriaamb 2.679 km² i una població de 4.110.015 habitants[1](2006) i és la segona ciutat de l'estat i el primer port pel que passen el 80% de les importacions i exportacions. Va ser fundada entre el332i el331 aCperAlexandre el Gran.Va esdevenir durant l'antiguitat el primer port d'Egipte.Fou en el seu moment un dels grans centres culturals de laMediterrània.Alexandria va ser molt coneguda per la seuaBiblioteca d'Alexandriai pelFar d'Alexandria,una de les meravelles clàssiques. La ciutat disposa de metro, aeroports (El Nozha o Al-Nozha a 7 km al sud-est i Borg al-Arab a uns 25 km que fou base militar fins al 2003), i una bona xarxa d'autopistes i trens. També hi ha autobusos i taxis. La ciutat disposa de dos ports, oriental i occidental.

Història

[modifica]
ModernaBiblioteca d'Alexandria
Estació ferroviària Misr

Alexandre Magne

[modifica]

Alexandria fou fundada perAlexandre el Grancap el332 aCamb el nom de Ἀλεξάνδρεια (Alexándreia). L'arquitecte que va definir el seu traçathipodàmicva serDinòcrates de Macedònia.La seva fundació està rodejada de mites. Alexandria tenia la missió de superarNaucratiscom a centre hel·lenístic d'Egipte i enllaçarGrèciai elNil.El lloc triat fou darrere l'illa de Farosa l'oest de labranca canòpicadel riu que oferia defensa contra els enemics, el desert libi a l'oest i sud-oest, i el delta a l'est. Ja hi havia un llogaret egipci anomenat Rhakotis, freqüent refugi de pirates i pescadors, i a la rodalia hi havia cinc poblets més entre el llacMareotisi la mar. Al cap d'uns mesos Alexandre va sortir d'Egipte i ja no hi va tornar. El seu virrei Cleomenes va continuar l'expansió de la ciutat, que seria lacapital d'Egiptedurant el període grecoromà.

Dinastia ptolemaica

[modifica]

En la lluita per la successió d'Alexandre, el general Ptolemeu, desprésPtolemeu I Soter,va aconseguir portar el cos d'Alexandre a Egipte i construir una tomba a Alexandria. Latomba d'Alexandre el Granfou en endavant un destí per viatgers i per turistes.

ElHeptastadioni els barris principals de terra foren obra dels ptolemeus. Recollint el comerç que abans feiaTir,ara arruïnada, va esdevenir el centre comercial entreEuropaiAràbiai l'Índia.En una generació la ciutat era més gran queCartagoi al cap d'un segle era la ciutat més gran del món occidental i durant uns segles després fou la segona després de Roma. Era també la ciutat grega principal d'Egipte amb una gran barreja de grecs d'arreu. També era la ciutat amb la comunitat jueva més important del món; a la ciutat es va produir laSeptuaginta,traducció grega de laToràoBíblia hebrea.Culturalment va destacar laBiblioteca d'Alexandria.Les tres comunitats, grega, egípcia i jueva van romandre separades dins la ciutat. Les lleis gregues estaven basades en la llei àtica i altres lleis gregues.

Imperi romà

[modifica]

Al segleiiaC i I aC fou teatre de totes les intrigues i lluites pel poder. Nombroses personalitats de la cultura van néixer a Alexandria.

La ciutat va passar sota influència romana el80 aCencara que la influència romana al país ja existia.Juli Cèsarva viure ambCleòpatra VIIa Alexandria el47 aCi després va fer el mateixMarc Antoni.Després de la derrota d'Àccium,OctaviAugustva conquerir Egipte (31 aC), on va nomenar un prefecte responsable personalment davant ell mateix i no davant elsenat.Va visitar la tomba d'Alexandre a Alexandria, però va refusar de visitar les tombes dels faraons.

Nominalment fou una ciutat lliure sota els romans conservant el seu senat i les funcions judicials d'aquest cos, que li havien estat retirades per August, li foren retornades més tard perSeptimi Sever.La prosperitat aturada per les guerres va retornar aviat amb lapax romana;Egipte era el graner de Roma, i Alexandria el lloc pel qual sortia el gra.

El115fou destruïda durant la guerra civil entre jueus i grecs de la ciutat iHadriàla va reconstruir seguint els plànols del seu arquitecte Decrià (Decriannus). El215l'emperadorCaracal·lala va visitar i per algunes sàtires dels seus habitants en contra seva va fer matar tots els joves capacitats per portar armes, la qual cosa va causar una gran massacre (Dió Cassidiu que van morir unes 20.000 persones). La tomba d'Alexandre es va tancar al segleiiii la seva localització es va oblidar amb el temps.

Cristianisme

[modifica]

A partir del segleiiis'hi va introduir el cristianisme i alsegleivfou un centre d'aquesta religió. Amb el bisbeAtanasi d'Alexandrial'arrianismei el paganisme foren combatuts amb energia, i elpatriarcat d'Alexandriava esdevenir un dels principals poders eclesiàstics. La ciutat cada vegada estava més separada de la cultura egípcia. Les guerres de l'Imperi als seglesiiiiivvan provocar, com en altres llocsuna decadència accelerada.Quan Constanci Clor fou nomenat comandant suprem a laGàl·lia,BritànniaiHispàniacom un dels doscèsarsde latetrarquia,el293,Constantí va romandre ambDiocleciàaNicomèdia,probablement com una mena d'ostatgeque garantia la fidelitat del seu pare.Luci Domici Domiciàs'hi va declarar emperador el297atiat perAureli Aquil·leu,iDiocleciàva suprimir la revolta després de conquerir Alexandria en298.[2]Els pagans foren perseguits i temples i estàtues foren destruïdes; els rituals pagans foren prohibits de vegades sota pena de mort, i les biblioteques foren tancades. El21 de julioldel365,Alexandria fou devastada per untsunamicausat per un terratrèmol aCreta,del qual donà notíciaAmmià Marcel·lí,que es va commemorar durant dos-cents anys com "el dia de l'horror".

El391Teodosi el Granva ordenar tancar els temples pagans que restaven i el patriarcaTeòfil d'Alexandriava fer complir l'ordre, i sembla que fou llavors quan foren destruïdes laBiblioteca d'Alexandriai elSerapeum.Entre les víctimes hi hagué la matemàtica i neoplatònicaHipàcia.En els segles següents les informacions sobre Alexandria són minses.

ElBrucheumi el barri jueu estaven deserts al seglevi els monuments centrals com el mausoleu d'Alexandre i el Museu queien en ruïnes. La vida de la ciutat se centrava a la zona delSerapeumiCaesareum,que havien esdevingut esglésies cristianes. Els barris dePharosiHeptastadiumvan romandre força habitats i no van patir destruccions.

Conquesta àrab

[modifica]

El619,Alexandria fou assetjada pels persessassànidesque la van ocupar però fou reconquerida deu anys després. El641fou assetjada pels àrabs dirigits pel generalAmr ibn al-As,i conquerida el642després de 14 mesos. Molts grecs van abandonar llavors la ciutat però els conqueridors no van molestar a la població. En aquest moment segons els historiadors àrabs hi vivien entre 40.000 i 70.000 jueus i un nombre que s'estimava fins a 600.000 grecs (200.000 homes) però aquestes xifres són dubtoses. El645el general Manel, enviat per l'emperadorConstant II,la va reconquerir i Amr la va assetjar trobant una forta resistència, que fou finalment aniquilada. La ciutat disposava aleshores d'una bona muralla. L'illa de Farosseparava els dos ports, oriental i occidental i estava unida a terra per un dic (heptastade); al nord de l'illa i havia el far que encara és descrit acuradament el1165fins que fou destruït per diversos terratrèmols.

La ciutat va tenir generalment governadors musulmans però també coptes cristians com Teodosi, nomenat pel califaYazid Iibn Muawiya; els coptes ocupaven molt sovint l'administració financera i la civil i els àrabs la militar. El816va ser ocupada per exiliats andalusins amb el suport de la població local i es va establir una república dirigida perUmar ben Hafs ben Shuayb ben Isa al-Ghaliz(el Gros). El827Ibn Tahir, governador enviat a Egipte pel califa Mamun va assetjar la ciutat (maig) que va haver de capitular (juny). Els assetjats van obtenir l'aman i van poder sortir de la ciutat sans i estalvis amb la condició de no emportar-se cap esclau ni cap egipci. SotaÀhmad ibn Tulun(868-884) la ciutat va esdevenir autònoma, és a dir amb administració separada, situació que va durar fins alseglex(encara era entitat separada el948).

Al seglexiel patriarca copte es va traslladar al Caire i llavors la ciutat fou donada algunes vegades com a feu (ikta) encara que generalment estava sota un governador, funcionari del govern de torn, amb un cadi local com autoritat judicial civil i religiosa.

A l'època medieval la ciutat estava ben fortificada però no se'n saben els detalls.Al-Muttawakil(846-861) va fer construir nous murs o restaurar els antics. Altres reformes es van fer sotaÀhmad ibn Tulun(868-884),Saladí(1172-1193),Baybars I(1260-1276) ial-Ashraf Shaban(1363-1376) i algun altre. Un fortí fou construït al lloc del far perQàït-bayel1477.El1326la ciutat es va revoltar per les fortes càrregues fiscals.

La ciutat disposava de diverses portes: Bab al-Bahr que donava al port, Bab Rashid o Porta de Rosetta a l'oest, Bab Sidra, al sud, Bab al-Bahar (porta de les espècies o Porta de Sant Marc (per les caravanes de l'interior del país) i Bab al-Akhdar o Bab al-Khirdr (al nord, portant al cementiri)

Sota els àrabs la capital egípcia eraal-Fustatoel Cairei el viatge a aquestes des d'Alexandria (pel Nil) prenia set dies. Al seglexiiila població total s'estimava en 65.000 habitants però va tenir una forta baixada al seglexiv,per la pesta que entre1347i1350matava entre 100 i 200 persones al dia (700 al moment més fort). Es van tancar els negocis i es va aturar l'activitat per manca de mà d'obra o mort dels propietaris; no operaven els mercats ni les duanes. Però després de l'epidèmia es va recuperar ràpidament i el1384s'estimava ja en 50.000 o 60.000 persones.

Sota elsmamelucsel governador tenia el rang detablkhanaperò després de ser atacada per Pere de Lusignan (deXipre) s'hi va establir unamir mia,el mateix rang que els governadors deTrípoli del Líban,SafadiHamataSíria.

Mesquites notables de la ciutat foren la Mesquita d'Umar o Djami al-Gharbi (antiga església de Théonas, i la mesquita d'al-Djuyush o al-Attarin (antiga església de Sant Atanasi). Hi havia també alguns ribats com el d'al-Wasi (mort el1274) i el Ribat Siwar o de Muhammad ibn Sulayman al-Shatibi (mort també el 1274).

Edat contemporània

[modifica]

En les operacions militars franceses en temps deNapoleó Bonaparteen1798les tropes franceses van assaltar la ciutat el2 de juliolde1798i va romandre a les seves mans fins a l'arribada dels britànics el 1801; després de la victòria naval britànica d'Alexandria el21 de marçde1801la ciutat fou assetjada i ocupada el2 de setembrede1801.Les destruccions patides es van començar a reparar el1810i el1850tornava a ser una ciutat notable. El juliol de1882fou bombardejada per la flota britànica que la van ocupar.

Els darrer bombardejos foren els de juliol de1954de terroristes enviats pel govern israelià en una campanya que va originar l'afer Lavon, ja que els objectius eren interessos egipcis, americans i britànics. En aquesta ciutat el1955,a la plaça Mansheyya,Gamal Abdel Nasserva patir un atemptat.

Divisió administrativa

[modifica]
Alexandria de nit

Districtes

[modifica]
  • Montazaamb 943.100 habitants
  • Alexandria orientalamb 933.600 habitants
  • Alexandria Mitjanaamb 566.500 habitants
  • Amreyaamb 457.800 habitants
  • Alexandria Occidentalamb 450.300 habitants
  • Gumrokamb 186.900 habitants

Junt amb altres dues ciutats de la governació forma l'àrea metropolitana:

  • Borg al-Arab, amb 186.900 habitants
  • Nova Borg al-Arab, amb 7.600 habitants
Alexandria des de l'espai (1990)

Barris

[modifica]
Estàtua d'Alexandre

Agami, Amreya, Anfoushi] Assafra, Attarine, Azarita (oMazarita;originalmentLlazaret), Bab Sidra, Bahari, Bacchus, Bolkly (Bokla), Borg al-Arab, Camp Shezar, Cleopatra, Dekheila, Ciutat Baixa, Port Oriental, Fleming, Gabbari (o:Qabbari,Qubbary,Kabbary), Gianaclis, Glym (completGlymenópoulos), Gumrok (oal-Gomrok), Hadara, Ibrahimeya, King Mariout, Kafr Abdu, Karmous oKarmouz,Kom el-Dik (oKom el-Dekka), Labban, Laurent, Louran, Platja Maamoura, Maamoura, Mafrouza, Mandara, Manshiyya, Mex, Miami, Montaza, Muharram Bey, Mustafa Kamil, Ramleh (oal-Raml), Ras al-Tin, Rushdy, Saba Pasha, San Stefano,Al-Shatibi,Schutz, Sidi Bishr, Sidi Gaber, Smouha, Sporting, Stanley, Syouf, Tharwat, Victoria, Wardeyan, Port Occidental, i Zizinia.

Monuments i llocs d'interès

[modifica]
Biblioteca Alexandrina

L'antigabiblioteca d'Alexandriafou la més gran del món, alsegleiiiaCi incloïa el temple de les muses del que va derivar la paraula museu. El 2002 es va inaugurar la novaBiblioteca Alexandrina,on posteriorment, s'hi començaria a celebrar laFira Internacional del Llibre d'Alexandria.

  • Elfar d'Alexandria,una de les set meravelles, destruït i les restes sota el mar
  • Amfiteatre romà
  • Pilar de Pompeu
  • Ciutadella de Kaitbay
  • Catacombes de Kom el Shoqafa
  • Bir Massoud
  • Tomba al soldat desconegut
Monument al soldat desconegut
Palau Montaza
  • Jardins reials de Montaza
  • Parc Antoniades
  • Jardins Shallalat
  • Zoo d'Alexandria
  • Plaça Verda
  • Terra Fantasia
  • Platja de Maamoura
  • La Marina
Places
  • Ahmed Orabi
  • Saad Zaghloul
  • Tahrir abans Muhammad Ali i abans Plaça dels cònsols
  • Ahmed Zewail
Palaus
  • Palau Montaza
  • Palau Ras el-Tin
  • Palau Presidencial
Edificis educatius
  • Universitat d'Alexandria
  • Universitat Pharos
  • Universitat Senghor
Museus
Universitats

Fills il·lustres

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Central Agency for Public Mobilisation and Statistics, Population and Housing Census 2006, Governorate level, Population distribution by sex (excel-file)Arxivat2009-01-24 aWayback Machine.El nombre és el resultat del cens ajustat, atès que la governació d'Helwan es va crear el 17 abril 2008 amb parts de la governació del Caire.
  2. Andrew Cain, Noel Emmanuel Lenski.The Power of Religion in Late Antiquity(en angle`s). Ashgate, 2009, p. 221.ISBN 9780754667254.
  3. «Omar Sharif | Biography, Movies, Lawrence of Arabia, Bridge, & Facts» (en anglès). [Consulta: 10 juliol 2021].

Enllaços externs

[modifica]