Vés al contingut

Apodíctic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Apodíctic(engrec antic,ἀποδεικτικός, 'demostrable') és enfilosofiaallò que es demostrable, que presenta un caràcter d'universalitat, de necessitat absoluta. Unaproposicióapodíctica sempre és necessàriament vertadera en qualsevol circumstància,[1][2]en oposició a filosofia de les indeterminacions.Jacques Derridautilitza el termelogocentrisme.

Segons lalògica aristotèlica,apodíctic és l'oposat adialèctic,tal com una prova científica s'oposa a un raonament probabilista. SegonsKant,un judici apodíctic s'oposa a un judici assertòric', la veritat del qual no està demostrada, i a un judici problemàtic laveritatdel qual només és versemblant o probable.[3]Si s'afirma "unpuntés inextens ", això seràveritaten qualsevol circumstància icontext.Però si diem «Catalunyapertany a l'estat espanyol» això pot ser veritat avui i no ser-ho demà. Aquest darrer enunciat, tot i no ser fals, no és apodíctic sinó assertòric.

Etimologia

[modifica]

"Apodíctic" prové delgrecapodeiktikos,significant “que demostra, que prova”.

Referències

[modifica]
  1. Pompeu FabraDiccionari General de la Llengua Catalana
  2. Diccionario de Filosofía(en castellà). Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 11 (Biblioteca de Consulta Larousse).ISBN 84-8332-398-2.
  3. Immanuel KantCrítica de la raó pura”,Estètica Transcendental, 1a secció.