Apodíctic
Apodíctic(engrec antic,ἀποδεικτικός, 'demostrable') és enfilosofiaallò que es demostrable, que presenta un caràcter d'universalitat, de necessitat absoluta. Unaproposicióapodíctica sempre és necessàriament vertadera en qualsevol circumstància,[1][2]en oposició a filosofia de les indeterminacions.Jacques Derridautilitza el termelogocentrisme.
Segons lalògica aristotèlica,apodíctic és l'oposat adialèctic,tal com una prova científica s'oposa a un raonament probabilista. SegonsKant,un judici apodíctic s'oposa a un judici assertòric', la veritat del qual no està demostrada, i a un judici problemàtic laveritatdel qual només és versemblant o probable.[3]Si s'afirma "unpuntés inextens ", això seràveritaten qualsevol circumstància icontext.Però si diem «Catalunyapertany a l'estat espanyol» això pot ser veritat avui i no ser-ho demà. Aquest darrer enunciat, tot i no ser fals, no és apodíctic sinó assertòric.
Etimologia
[modifica]"Apodíctic" prové delgrecapodeiktikos,significant “que demostra, que prova”.
Referències
[modifica]- ↑Pompeu Fabra“Diccionari General de la Llengua Catalana”
- ↑Diccionario de Filosofía(en castellà). Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 11 (Biblioteca de Consulta Larousse).ISBN 84-8332-398-2.
- ↑Immanuel Kant“Crítica de la raó pura”,Estètica Transcendental, 1a secció.