Barca solar
Labarca solarés un element simbòlic de lamitologia egípciavinculat al cicle diari delSoli eldemiürg,que s'associa ambRa. Per alsegipcis de l'antiguitat,el cicle perpetu de l'arribada i la posta del Sol és comparable al cicle de la vida i de la mort. Així, cada matí el Sol neix a orient, creix fins alzenit,envelleix cap a occident, i després desapareix en el regne dels morts, laDuat.Aquest viatge diürn, el déu solar, Ra, l'efectua a bord d'una barca anomenadamandyet.L'elecció d'una barca com a mitjà de transport es comprèn fàcilment en una civilització eminentment fluvial on elNilrepresenta la via principal de comunicació i font primordial d'aliments, gràcies a les fertilitzants crescudes, la irrigació i la pesca.
El periple perpetu de Ra no coneix pausa ni al vespre, al contrari, només comença de nou. És en una altra barca, anomenadamesektet,en què comença el seu periple subterrani, el qual travessa durant les dotze hores de la nit abans de poder renéixer al matí. En el regne dels morts, s'ha d'enfrontar amb les forces del caos, en què el representant més poderós és la serpApofis.A la barca, és acompanyat per altres divinitats que, comSeth,l'ajuden a lluitar contra el caos.
Els egipcis de l'antiguitat van imaginar que, associant-se amb el déu solar en el moment del seu viatge perpetu a bord de les barques sagrades, les seves ànimes viurien eternament. Així és com el culte funerari va quedar fortament marcat per aquest mite solar. Per això, normalment, les tombes es van construir sobre la riba occidental del Nil, on "mor" el Sol, i en el ritual funerari s'incloïa travessar el riu amb el difunt sobre barques semblants a les del déu solar.
S'han trobat diverses representacions d'aquestes barques en maquetes i aixovars funeraris, la més espectacular és segurament la barca solar[1]de més de 4.500 anys, que es va trobar en un fossar al costat de laGran Piràmide,el 1954, desmuntada en 1.224 peces.[2]La barca, de més de 43 metres d'eslora,es va tornar a muntar, una feina que va durar una dècada i la col·laboració de diversos experts. Actualment, està exposada en el Museu de la Barca Solar, una construcció al costat sud de la piràmide. S'han trobat quatre fossars més per a barques solars al costat de la piràmide i cinc més al voltant de lapiràmide de Kefren.[3]
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]- ↑Parra Ortiz, José Miguel «La morada eterna de Keops, la Gran Pirámide».Historia National Geographic,55, 2008. 1696-7755D, 40.
- ↑Barco solar de KeopsArxivat2008-04-30 aWayback Machine.(castellà)
- ↑La barca solar, viaje al más allá(castellà)
Enllaços externs
[modifica]- La barca solar en el arte del Antiguo Egipto.J. M. Benito Goerlich.Universitat de València.(castellà)
- Discovery of Cheops' Solar Boat by Kamal el Mallakh, Egypt Antiquity News.(anglès)
- Extraen las primeras piezas de la segunda barca solar de KeopsArxivat2013-10-20 aWayback Machine..National Geographic.(castellà)