Vés al contingut

Bei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Beg)
Infotaula de títol nobiliariBei
Tipustítol nobiliari,tractament protocol·lariiepítet honoríficModifica el valor a Wikidata
EstatTurquiaiImperi OtomàModifica el valor a Wikidata
LlenguaturcModifica el valor a Wikidata
El general uigur Khojs, que va morir el 1781, va ser bei de Turban i posteriorment es va establir a Pequín. Pintura d'un artista jesuïta europeu a la cort xinesa el 1775.[1]

Beiobey(delturcbey,del turc anticbeg) és un títol d'origenturcamb diferents usos, relacionats amb l'autoritat i l'honor, que han rebut diferents tipus de governants. Com altres títols d'origen turc, es posposa al nom.[2]

L'han rebut persones amb llinatges especials relacionats amb els líders o governants d'àrees de diferents mides als nombrosos regnes, emirats, sultanats i imperis turcs de l'Àsia central,Àsia del Sud,iOrient Mitjà,com elsotomans,els timúrideso els diferentskanatsiemiratsd' Àsia centrali l'estepa euroasiàtica.El títol equivalent femení erabegum.Les regions o províncies que els "beys" governaven o administraven eren anomenadesbeylik,l'equivalent acomtaten altres parts d'Europa. No obstant això, l'àmbit exacte del poder lliurat als beys variava amb cada país, per la qual cosa no hi havia un sistema clar, aplicat de manera rígida a tots els països que definia tot el poder i prestigi possibles que comportava el títol.

Al seglexxi,la paraula encara s'utilitza formalment com a títol social per als homes, de manera similar a com s'utilitzen el títol "senyor" en català. A més, s'utilitza àmpliament en els costums de denominació de l'Àsia central,concretament en països comUzbekistan,Tadjikistan,KazakhstaniKirguizistan.En particular, la designació ètnica delsuzbeksprové del nom d'Öz Beg Khande l'Horda d'Or,sent un exemple de l'ús d'aquesta paraula en noms personals i fins i tot noms de grups ètnics sencers. La regla general és que l'honorífic s'utilitza amb el nom i no amb els cognoms.

Etimologia

[modifica]

La paraula procedeixdel turcbey,[3]i deriva del turc anticbeg,[4]que, en la formabäg,apareix ja a lesinscripcions d'Orkhon(segleviii) i es tradueix normalment com líder "tribal".[5][6]L'origen real de la paraula encara es discuteix, encara que s'acorda majoritàriament que es tractava d'un préstec[5]en turc antic.[7]Aquesta paraula turca es considera generalment un préstec d'unallengua iraniana.[6][8]No obstant això, el turcòleg alemany Gerhard Doerfer va apuntar que la derivació de l'iranià era superficialment atractiva però força incerta,[6]i va assenyalar la possibilitat que la paraula fos genuïnamentturca.[5]Els estudiosos han proposat dues etimologies principals:

  1. el títolpahlavibag(tambébaγoβaγ,[6]iranià anticbaga;cf.Sànscritभग /bhaga) que significa "senyor" i "mestre".[6]Peter Golden sosté que la paraula deriva viasogdiàbġyde la mateixa arreliraniana.[5][9]Totes les llengüesiranianes mitjanesconserven formes derivades debaga-en el sentit de "déu": elbayde pèrsia (plur.bayān,baʾān), delpartbaγ,delbactriàbago,del sogdiàβγ-,[6]i es van utilitzar com a títols honorífics de reis i altres homes d'alt rang en el sentit de "senyor".[6][10]L'iraniàbāy(a través de la connexió amb el nom indi anticbhāgá"possessions"[6][11]) va donar la paraula turcabai(ric), d'on el nom mongolBayan(ric).[6][8]
  2. el títolxinès( bámandarí;la seva pronunciació històrica éspökopakoperjk,segons reconstrueix Edwin Pulleyblank), que significagermà granisenyor feudal.[5]

El que és segur és que la paraula no té cap connexió amb el turcberk,"fort" (mongolberke), o el turcbögü,"xaman"(Mong.böge).[12]

Història

[modifica]

Originàriament és un títol que les tribusturcmanesusaven per a designar els seus caps. Ja apareix a les inscripcions de l'OrkhonaMongòlia,onbagdesigna els nobles, generalment associat al germà o cunyat delkan,i estès més tard a persones d'alt rang. Amb elskarakhànidesportaven el títol uns quants alts funcionaris. Amb elsil-kansera un títol de dona que es va portar més tard a l'Índiasota la formabegum.

El va utilitzar el monarca otomà fins a1394,quanBaiazet Iva adoptar el títol desoldà.El títol de bei va passar a designar els governadors de les províncies, que de vegades van arribar a ser gairebé independents d'Istanbul(per exemple, els deBursaiEdirneabans de1453). Els beis sovint tenien les seves pròpies banderes.

El1705,va passar a anomenar-se bei odeiel sobirà de Tunis.

En uns quants llocs, com aAlbània,s'anomenavabegels batlles dels pobles.

El títol de bei té també un caràcter honorífic. Ja en època otomana, es feia servir de vegades com tractament similar a l'anglèssir.Després de la proclamació de laRepública de Turquia,es democratitza l'ús i passa a significar 'senyor', susceptible d'aplicar-se a qualsevol persona en un context formal.

La dignitat de bei o el territori sotmès a la seva autoritat es diubeilicat.

Beis turcs i azerbaidjans

[modifica]

Els tres primers governants del regne otomà es deienBei.El principalsobiràde l’Imperi Otomàva passar a ser anomenatsultàa partir de 1383 quanMurad Iva rebre aquest títol pelcalifade l'ombra alCaire.

L'estat otomà havia començat com un d'una dotzenade GhaziBeilicatsturcs, aproximadament comparables als ducats d'Europa occidental, en els qualsAnatòlia(és a dir, Turquia asiàtica o Àsia Menor) s'havia dividit després de la ruptura del sultanatseljúcidad'Ikonion.Konya) i la desaparició militar de l'Imperi Bizantí.La seva capital eraBursa.El 1336, s'havia annexat el Beylik deKarasy,el seu veí occidental a la costa delmar de Màrmara,i després va començar a expandir-se força ràpidament.

A mesura que el regne otomà va passar d'un beilicat a un sultanat Imperial, el títolBeies va aplicar als oficials militars i administratius subordinats, com ara un administrador de districte i governadors militars menors de nivell inferior. Aquests últims s'anomenaven generalment Sanjak Bey (després del terme "Sanjak", que denota un estendard militar de cua de cavall). Els beis eren de rang inferior alspaixàsi governadors provincials (vālís,generalment amb el títol de paixà), que governaven la majoria dels vilayets (províncies) otomans, però més alts queels efendis.

Finalment, els caps de les antigues capitals otomanesBursaiEdirne(anteriorment l'Adrianopoli bizantí aTràcia) van ser designatsBei.

Amb el temps, el títol es va devaluar una mica, ja que Bei es va utilitzar com a títol de cortesia per al fill d'unPaixà.També es va adjuntar als oficials i dignataris per sota dels que tenien dret a ser pasxàs, en particular els següents rangs d'oficials militars (els rangs encara més baixos van ser anomenatsefendi):

  • Miralai (coronel de l'exèrcit o capità de la marina)
  • Caimacan(tinent coronel de l'exèrcit o comandant de la marina)

Curiosament, el compostBeiefendiformava part del títol del marit (estil completDamad-i-Shahyari(nom de pila)Beiefendi) i dels fills (estil completSultanzade(nom de pila)Beiefendi) d'una princesa Imperial, i els seus fills al seu torn eren amb el títol de cortesiaBeizade,fill del Bei.Per als néts d'una princesa Imperial, l'estil oficial era simplement Bei després del nom.

A finals del seglexix,Beihavia estat reduït a l'Imperi Otomà a un títol honorífic. Mentre que enKazakhi altresllengües turquesde l'Àsia central,бай[bɑj] segueix sent un títol més aviat honorífic, en turc modern, i al'Azerbaidjan,la paraula "bey" (o "badia" ) simplement significa "senyor" (vegeuEfendi) osenyori s'utilitza en el significat decapitalnomés en el context històric.Baytambé s'utilitza en turc en forma combinada per a certs rangs militars, per exemplealbay,que significacoronel,d'alay,'regiment' i-bay,iyarbay,que significatinent coronel,deyardim"assistència" i-bay(per tant, un "assistentalbay").

Lucy Mary Jane Garnett va escriure a l'obra de 1904Turkish Life in Town and Countryque «persones distingides i els seus fills», així com «alts funcionaris del govern» podrien serbei,que era una de les dues «designacions merament convencionals tan indefinides com la nostraEsquireha arribat a existir.[al Regne Unit]».[13]

Com passa amb la majoria dels títols turcs, segueix el nom en lloc de precedir-lo, per exemple "Ahmet Bei" per "Mr. Ahmet". Quan es parla deMr. Ahmet,el títol s'ha d'escriure amb majúscula (Ahmet Bei), però quan s'hi dirigeix directament s'escriu simplement sense majúscula (Ahmet bey).Beies pot combinar ambefendiper donar una forma comuna d'adreça, a la qual se sol afegir el sufix possessiu-(i)m:beyefendim,efendim.

Beyefendité el seu homòleg femení:hanımefendi[haˈnɯmefendi], utilitzat sol, per adreçar-se a una dona sense el seunom.I amb el primer nom:Ayşe HanımoAyşe hanım,per exemple, segons la regla donada anteriorment sobre l'ús de la majúscula.

Beis en altres llocs

[modifica]

Fins i tot molt abans, el títol del sobirà virtual als estats deregènciabarbarescs del nord d'Àfrica era "Bei" (compareu ambDey). Sobretot aTunis,[14]ladinastia husaïnidava utilitzar tota una sắc rie de títols i estils, incloent-hi Bei:

  • JustBeiera part del títol territorial del governant, i també com un títol utilitzat per tots els membres masculins de la família (més aviat com el sultà de la dinastia otomana).
  • Bey al-Kursi"Bey del tron", terme equivalent a príncep regnant.
  • Bey al-Mahalla"Bey del Camp", títol utilitzat per al següent membre més antic de la família Beylical després del Bey regnant, l'hereu aparent al tron.
  • Bey al-Taula"Bey de la Taula", el títol de l'Hereu Presunt, el príncep més gran de la família Beylical, que va gaudir de preferència immediatament després del Bey al-Mahalla.
  • Beglerbegi,Senyor dels Senyors,era el rang administratiu que gaudien formalment el governant d'Alger i els governants de parts dels Balcans en la seva capacitat oficial de governador general otomà dins de l'Imperi turc. Aquest títol també es va utilitzar a l'Imperi safàvida.

Beitambé va ser el títol que va ser atorgat pel sultà de Turquia en el crepuscle de l'Imperi Otomà a Oloye Mohammed Shitta, un príncep comerciant africà delpoble iorubaque va servir com a líder de la comunitat musulmana al regne deLagos.Posteriorment, ell i els seus fills es van fer coneguts aNigèriaamb el cognom de doble barrilShitta-Bey,una tradició que ha sobreviscut fins als nostres dies a través dels seus descendents lineals.

En el períodeotomà,els senyors de lapenínsula semiautònoma de Maniutilitzaven el títol debeis(μπέης); per exemple,Petros Mavromichalisera conegut coma Petrobey.

Altres beis van veure el seu propiBeylikpromogut a l'estat, per exemple:

  • aConstantina(Constantine en francès), un districte otomà subjecte a laregència d'Algerdes de 1525 (va tenir els seus propis beis des de 1567), l'últim titular, Ahmed Bey ben Mohamed Chérif (b. c. 1784, al càrrec 1826–1848, d. 1850), es va mantenir quan el 1826 la població localcabilva declarar la independència, i quan va ser conquerida per França el 13 d'octubre de 1837, fins que va ser incorporada aAlgèriael 1848.

Bei o una variació també s'ha utilitzat com a títol aristocràtic en diversos estats turcs, com araBäkalkhanattàtarde Kazan, a càrrec d'un beylik anomenatBäklek.El khanatuzbekde Khivà,l'emirat de Bukharài elKanat de Kokandutilitzaven els «beks» com a administracions locals de «bekliks» o províncies. Els príncepsBalkarsde les terres altes delCaucas del Norderen coneguts comtaubiy(taubey), que significacap muntanyós.

De vegades, un bei era un vassall territorial dins d'un khanat, com en cadascun dels treszuzessota elKandels kazakhs.

La variacióBeg,BaigoBai,encara s'utilitza com a cognom o part d'un nom a Àsia del Sud i Central, així com alsBalcans.En els noms d'influènciaeslava,es pot veure en conjunció amb els sufixos eslaus-ov/-ović/evque signifiquen 'fill de', com en Bakir i AlijaIzetbegović,Abaj Kunanbajev.

El títol també s'utilitza com a honorífic per membres del Temple de la Ciència Morisca d'Amèrica i l’Església Ortodoxa Morisca.

Beitambé s'utilitza col·loquialment a les parts de l'Índiade parlaurdú,i el seu ús és similar achapohome.Quan s'utilitza de manera agressiva, és un terme ofensiu.

Referències

[modifica]
  1. «Bắc Kinh bảo lợi quốc tế bán đấu giá công ty hữu hạn».polypm.cn.
  2. «Bey | Ottoman Empire, Sultans, Caliphs | Britannica» (en anglès). [Consulta: 17 juliol 2023].
  3. «Bey». Merriam-Webster. [Consulta: 22 març 2008].
  4. «Bey».The American Heritage Dictionary of the English Language.Arxivat de l'originalel 8 de març de 2008. [Consulta: 22 març 2008].
  5. 5,05,15,25,35,4«Beg». Encyclopædia Iranica. [Consulta: 7 maig 2011].
  6. 6,06,16,26,36,46,56,66,76,8«Baga». Encyclopædia Iranica. [Consulta: 22 agost 2011].
  7. "Bey"inNişanyan Dictionary
  8. 8,08,1Alemko Gluhak (1993),Hrvatski etimološki rječnik,August Cesarec: Zagreb, pàgines 123–124
  9. P. Golden, "Turks and Iranians: An historical sketch", in S. Agcagül/V. Karam/L. Johanson/C. Bulut,Turkic-Iranian Contact Areas: Historical and Linguistic Aspects,Harrassowit, 2006, p. 19ff
  10. «Ardashir and the Sasanian's Rise to Power». Arxivat de l'originalel 2016-03-04. [Consulta: 24 abril 2015].
  11. «Bāḡ». A:,22 d'agost de 2011.
  12. «Beg». Encyclopædia Iranica. [Consulta: 7 maig 2011].
  13. Garnett,Lucy Mary Jane.Turkish Life in Town and Country(en anglès). G.P. Putnam's Sons, 1904.
  14. «Private Drawing Room, I, Kasr-el-Said, Tunisia».World Digital Library.[Consulta: 2 març 2013].

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]