Vés al contingut

Cel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el cel físic; per al concepte religiós i espiritual, vegeu l'articleCel (religió).
El cel de dia

Elcelés l'espai visible des de laTerraquan es mira en direcció oposada a aquesta. Elzenités el punt del cel que es correspon amb la vertical del lloc, i el seu oposat s'anomenanadir.

Enastronomiacelés sinònim d'esfera celestial:unavoltaimaginària sobre la qual es distribueixen elSol,elsestels,elsplanetesi laLluna.L'esfera celestial es divideix en regions denominadesconstel·lacions.[1]

Enmeteorologiael termecelfa referència a la zona gasosa més densa de l'atmosferad'unplaneta.[2]

El color del cel és el resultat de laradiació difusa,interacció de lallumsolar amb l'atmosfera.[3]En un dia solejat el cel del nostre planeta es veu generalment blau clar. El color varia entre eltaronjai elvermelldurant l'albai elcapvespre.Quan arriba lanitel color passa a ser blau molt fosc, quasi negre.

El cel a l'alba

Durant el dia el sol es pot veure al cel, a menys que estigui ocult pelsnúvols.Durant la nit (i en cert grau durant el dia) laLluna,elsestelsi, a vegades, algunsplanetesveïns són visibles al cel.

Alguns dels fenòmens naturals vistos al cel són els núvols, l'arc de Sant Martíi l'aurora.Elllampes pot veure al cel durant lestempesteselèctriques. Com a resultat d'activitats humanes, laboiraes veu sovint sobre grans ciutats durant les primeres hores del matí.

Història de l'observació del cel

[modifica]

Al llarg de la història l'home ha mirat al cel i ha buscat una relació entre totes les seves particularitats. Un primer enfocament de la disciplina astronòmica va abordar por el costat pràctic observant l'esfera celeste.

Lesculturesprimitives identificaven els objectes celestials amb elsdéusi elséssers espirituals.[4]En l'Antiguitat lacivilització mesopotàmicavan dividir l'esfera celesteenconstel·lacions,i van anomenarconstel·lacions zodiacalsles 12 que marquen el moviment anual del Sol en el cel. Elsantics grecsvan fer importants contribucions a l'astronomia. SegonsAristòtiliPlató,l'universerafinitiesfèric.El primer ja presenta les observacions i especulacions sobre l'origen dels fenòmens atmosfèrics icelestes.[5]Teofrast,deixeble seu va publicar un text centrat a la previsió del temps sobre la base de les observacions dels fenòmens meteorològics.[6]Posteriorment se succeeixen diferents progressos al camp meteorològic amb el desenvolupament d'instruments més segurs.Galileuconstrueix untermòmetreel 1607, seguit de la invenció delbaròmetreperEvangelista Torricelliel 1643. La primera acció sobre la dependència de lapressió atmosfèricaen funció de l'alçada la faBlaise PascaliRené Descartes.Amb larevolució copernicanaque va començar l'any 1543 es va acabar la vinculació de l'astrologia i l'astronomia que tant suport econòmic i social havia rebut per part de l'Església cristiana,des del segle XII fins a laIl·lustració.[7]

L'anemòmetreper a la mesura de la velocitat delventel construeix el 1667Robert Hooke,[8]mentre queHoraci de Saussureincorpora el 1780 amb l'higròmetrede cabell, que mesura lahumitat.[9]Benjamin Franklin va investigar la dependència del volum degasossobre lapressió,que conduiria a latermodinàmica,i va ser el primer americà a registrar de manera detallada la condició del temps diàriament, i dels primers a efectuarprevisions meteorològiques.George Hadley,va donar una correcta explicació general de lacirculació atmosfèricaglobal. Ja al seglexixLuke HowardiFrancis Beaufortintrodueixen el seu sistema de classificació de núvols, de 1802[10]i de la força del vent, de 1806.[11]

A Catalunya,Eduard Fontseréva ser un meteoròleg que va contribuir a la consolidació d'aquesta ciència al nostre país. Un dels seus assaigs "El Cel de Catalunya ",[12]llegit a l'Ateneu Barcelonèsel 1935 és considerat com un text clau per la ciènciameteorològicacatalana.[13]

Colors

[modifica]

Durant el dia

[modifica]

Durant el dia el cel és normalment de color blau,[14]això és degut a la desviació dels raigs delongitud d'onacurta, com el blau i el violeta, i perquè les molècules d'airedispersen longituds d'ona més curtesde lallum solarmés que les més llargues (llum més vermella).[15][16]Elcel nocturnsembla ser una superfície o regió majoritàriament fosca ambestels.[17]El Sol i, de vegades, la Lluna són visibles al cel durant el dia, tret que estiguin enfosquits pelsnúvols.A la nit, la Lluna, els planetes i les estrelles són igualment visibles al cel.

L'ullhumà és més sensible al blau que el violeta, a més a més lallumsolar compta amb més blau. Això fa que el cel no sigui lila, que té longitud més curta. la part que envolta elSol,té un color groc vermellós, que és degut a la desviació dels raigs de longitud d'ona llarga. La del groc i el vermell és molt petita, per la qual cosa aquests arriben quasi en línia recta des delSol.

Posta de sol

[modifica]

Plantilla:Ap Durant la posta de sol lallumdel sol arriba de manera tangent a la superfície de laTerra,per tant recorre molt més aire, fet que provoca que els raigs grocs siguin difuminats, només els raigs vermells arriben directament delSol,això provoca que vegem el cel ataronjat o groguenc i el Sol pràcticament vermell. També influeix la pols i les partícules que floten en l'aire, factor que augmenta significativament quan hi ha altes pressions.[18]

La lluentor i el color del cel varien molt al llarg d'un dia, i la causa principal d'aquestes propietats també difereix. Quan el Sol està molt per sobre de l'horitzó, la dispersió directa de la llum solar (dispersió de Rayleigh) és la font de llum aclaparadorament dominant. No obstant això, durant el crepuscle, el període entre la posta de sol i la nit o entre la nit i l'alba, la situació és més complexa.

Les llampades i els raigs verds són fenòmens òptics que es produeixen poc després de la posta de sol o abans de l'alba, quan un punt verd és visible per sobre del Sol, normalment durant no més d'un o dos segons, o pot assemblar-se a un raig verd que surt disparat des del punt de la posta de sol. Els centelleigs verds són un grup de fenòmens que obeeixen a diferents causes,[19]la majoria es produeixen quan hi ha una inversió de temperatura (quan la temperatura augmenta amb l'altitud en lloc de la disminució normal de la temperatura amb l'altitud). Els centelleigs verds poden observar-se des de qualsevol altitud (fins i tot des d'un avió). Solen veure's per sobre d'un horitzó sense obstacles, com ara sobre l'oceà, però també es veuen per sobre dels núvols i les muntanyes. Els centelleigs verds també es poden observar a l'horitzó en associació amb la Lluna i els planetes brillants, inclosos Venus i Júpiter.[20][21]

L'ombra de la Terraés la que projecta el planeta a través de la seva atmosfera i cap a l'espai exterior.Aquest fenomen atmosfèric és visible durant el crepuscle civil (després de la posta del sol i abans de la sortida). Quan les condicions meteorològiques i el lloc d'observació permeten una visió clara de l'horitzó, la franja de l‟ombra apareix com una banda fosca o blavosa apagada just per sobre de l'horitzó, a la part baixa del cel oposada a la direcció del Sol (ponent o naixent). Un fenomen relacionat és elCinturó de Venus(o arc anticrepuscular), una banda rosada que és visible per sobre de la banda blavosa de l'ombra de la Terra a la mateixa part del cel. Cap línia definida no divideix l'ombra de la Terra i el Cinturó de Venus; una banda de color s'esvaeix a l'altra al cel.[22][23]

El crepuscle es divideix en tres etapes segons la profunditat del Sol sota l'horitzó, mesurada en segments de 6°. Després de la posta de sol, es produeix el crepuscle civil, que finalitza quan el Sol baixa més de 6° per sota de l'horitzó. El segueix el crepuscle nàutic, quan el Sol està entre 6° i 12° per sota de l'horitzó (profunditat entre -6° i -12°), després del qual ve el crepuscle astronòmic, definit com el període entre -12° i -18°. Quan el Sol baixa més de 18° per sota de l'horitzó, el cel sol assolir la seva brillantor mínima.[24]

Es poden identificar diverses fonts com a origen de la brillantor intrínseca del cel, és a dir, la resplendor de l'aire, la dispersió indirecta de la llum solar, la dispersió de la llum de les estrelles i la contaminació lumínica artificial.

Per la nit es veu el cel extremadament fosc, es podria dir, fins i tot, negre. Aquest fenomen és a causa del fet que no arriba un número molt lleu de llum, només reflectida per laLlunai lesestrelles,que no arriben a il·luminar la superfície terrestre.

Altres casos

[modifica]

Els núvols que es formen de grans partícules incolores, reben llum i la reflecteixen sense canviar de color, per això, veiem elsnúvolsblancs Això és un exemple de ladifusió de Mie.[25]Si aquesta succeís de forma exagerada, la llum no seria reflectida sinó absorbida, y el blanc passaria a una escala de grisos a negre, depenent de l'amplitud del núvol.

Referències

[modifica]
  1. Zeilik,Michael.Astronomy: The Evolving Universe(en anglès). Cambridge University Press, 2002-01-14, p. 4.ISBN 978-0-521-80090-7.
  2. Ibanez,Jorge G.;Hernandez-Esparza,Margarita;Doria-Serrano,Carmen;Fregoso-Infante,Arturo;Singh,Mono Mohan.Environmental Chemistry: Fundamentals(en anglès). Springer Science & Business Media, 2010-05-27, p. 69.ISBN 978-0-387-31435-8.
  3. «Diffuse Radiation - an overview». ScienceDirect Topics. [Consulta: 29 maig 2022].
  4. Krupp,E. C..Echoes of the Ancient Skies: The Astronomy of Lost Civilizations(en anglès). Courier Corporation, 2003-08-05, p. 62-72.ISBN 978-0-486-42882-6.
  5. «Ancient and pre-Renaissance Contributors to Meteorology». rammb.cira.colostate.edu. [Consulta: 29 maig 2022].
  6. Brunschön,C. W.;Sider,David.Theophrastus of Eresus: On Weather Signs(en anglès). BRILL, 2007-03-31, p. 13.ISBN 978-90-474-1179-6.
  7. Heilbron,J. L.;Heilbron,Professor of the History of Science John L.The Sun in the Church: Cathedrals as Solar Observatories(en anglès). Harvard University Press, 2009-06-01, p. 3.ISBN 978-0-674-03848-6.
  8. Teague,Kevin Anthony;Gallicchio,Nicole.The Evolution of Meteorology: A Look into the Past, Present, and Future of Weather Forecasting(en anglès). John Wiley & Sons, 2017-05-12, p. 16.ISBN 978-1-119-13615-6.
  9. Korotcenkov,Ghenadii.Handbook of Humidity Measurement, Volume 2: Electronic and Electrical Humidity Sensors(en anglès). CRC Press, 2019-01-25, p. 23.ISBN 978-1-351-40056-5.
  10. Siebesma,A. Pier;Bony,Sandrine;Jakob,Christian;Stevens,Bjorn.Clouds and Climate: Climate Science's Greatest Challenge(en anglès). Cambridge University Press, 2020-08-20, p. 3.ISBN 978-1-107-06107-1.
  11. Hamblyn,Richard.The Invention of Clouds: How an Amateur Meteorologist Forged the Language of the Skies(en anglès). Pan Macmillan, 2011-02-28, p. 190.ISBN 978-0-330-53730-8.
  12. Fontseré,Eduard «El Cel de Catalunya. Discurs llegit pel doctor Eduard Fontserè i Riba a l'Ateneu Barcelonès el 20 de març de 1935».Butlletí de les Societats Catalanes de Física, Química,1995.
  13. Arús Dumenjó,Joan «Eduard Fontserè, la meteorologia al servei del país i de la llengua».Terminàlia,11, 2015, pàg. 68–72.ISSN:2013-6706.
  14. «sunlight | Definition, Wavelengths, & Facts» (en anglès). britannica. [Consulta: 29 maig 2022].
  15. Tyndall,John «IV. On the blue colour of the sky, the polarization of skylight, and on the polarization of light by cloudy matter generally».Proceedings of the Royal Society of London,17, 01-01-1869, pàg. 223–233.DOI:10.1098/rspl.1868.0033.
  16. Watson,John G. «Visibility: Science and Regulation».Journal of the Air & Waste Management Association,52, 6, 01-06-2002, pàg. 628–713.DOI:10.1080/10473289.2002.10470813.ISSN:1096-2247.
  17. Roach,F.The Light of the Night Sky(en anglès). Springer Science & Business Media, 1973-12-01.ISBN 978-90-277-0293-7.
  18. Lynch,David K.;Livingston,William Charles;Livingston,William.Color and Light in Nature(en anglès). Cambridge University Press, 2001-06-11, p. 38-39.ISBN 978-0-521-77504-5.
  19. Young, A. «Green flashes at a glance».San Diego State University,2006.
  20. Nave,C. R. «Red Sunset, Green Flash».Georgia State University.HyperPhysics. [Consulta: 11 agost 2010].
  21. O'Connell,D. J. K. «The green flash and other low sun phenomena».Castel Gandolfo: Vatican Observatory, Ricerche Astronomiche,vol. 4, 1958, pàg. 7.Bibcode:1958RA......4.....O.
  22. Cowley,Les. «Earth's shadow», 02-08-2009. [Consulta: 15 febrer 2012].
  23. Lynch,David K.;Livingston,William Charles.Color and light in nature.2nd. Cambridge University Press, July 2001, p. 38, 39.ISBN 978-0-521-77504-5.
  24. Bromberg,Irv. «The Duration of Twilight».University of Toronto,04-04-2011. [Consulta: 15 febrer 2012].
  25. Surjikov,S. T..MIE SCATTERING(en english). Begel House Inc., 2011-02-14.DOI10.1615/atoz.m.mie_scattering.ISBN 978-1-56700-456-4.

Vegeu també

[modifica]