Vés al contingut

Comunisme

Els 1.000 fonamentals de la Viquipèdia
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Comunista)

Elcomunismeés una pràctica social i una teoria que s'ha manifestat al llarg de la història en diversos corrents, pràctiques i filosofies, les quals basen les seves propostes d'organització social en la igualtat absoluta d'oportunitats per a tothom, l'eliminació de les jerarquies i l'apropiació col·lectiva o la no-propietat dels mitjans de producció. El comunisme no pretén abolir la propietat privada en general, sinó només la propietat burgesa, és a dir, tota aquella que suposi una explotació sobre la classe treballadora.

En l'àmbit teòric, podem trobar-ne exemples des dePlató,passant perThomas Morei la sevaUtopiai un bon grapat de reformadors medievals i moderns —on destaquen corrents radicals de laReforma Protestanttals com l'anabaptismeo els radicals anglesos de mitjan seglexvii(levellersidiggers)—, fins aFrançois-Noël Babeufi laConjura dels Iguals.

Com a forma d'organització social, en la pràctica podem trobar-ne la materialització en múltiples experiències de caràcter religiós (cristianismeprimitiu,catarisme,anabaptisme, larevolta de Münster…) o en diverses revoltes socials principalment camperoles a l'Europa medieval i moderna. Més enllà de l'ús estricte del mot i de les societats de classes principalment europees que l'han originat de forma dialèctica, podem usar-lo per definir societats igualitàries sense propietat, que han existit arreu del món i al llarg de la història.

Contemporàniament —i com a ideologia social, política i econòmica— es basa principalment en les idees deKarl MarxiFriedrich Engels,exposades alManifest del Partit Comunista,encara que posteriorment ha tingut altres aportacions importants, en què destaca sobretot l'obra deLenin.Aquest lligam fa que avui dia s'identifiqui la paraulacomunistaamb elmarxisme,tot i que hi ha moviments comunistes que difereixen de les tesis deMarx,com per exemple l'anarcocomunismeo elcomunisme llibertari.

També com a pràctica i més enllà delsocialisme realo d'experiències revolucionàries com el 36 aragonès o català, o bé elcastrisme,podem considerar sota aquesta etiqueta diverses experiències de vida col·lectiva alternatives icontraculturalsals anys 60 i 70 del seglexx(com lescomunesassociades, entre d'altres, al movimenthippie), i també per l'ús que en feien del concepte alguns dels seus primers protagonistes. En aquest sentit, hom pot veure elements d'aquesta forma d'organització social en les comunitatszapatisteso en el movimentokupadels anys 90.

Història

[modifica]

El comunisme s'ha desenvolupat organitzativament, a través de la història, per mitjà de diversos moviments polítics. Aquest desenvolupament s'ha dut a terme mitjançant la formació de lesInternacionals Comunistes.

La Primera Internacional

[modifica]

LaPrimera Internacional(AIT) fou la primera organització que reuní elssindicatsi elspartits políticsassociats a la classe treballadora. Es fundà aLondres,durant una reunió entre treballadors, duta a terme aSaint Martin's Hall.El seu primer congrés es dugué a terme el 1866 aGinebra.El 1872 la seva seu es traslladà de Londres aNova York.En el seu moment, la Internacional arribà a comptar amb 1,2 milions de membres arreu del món, tot i que la seva gaseta oficial tenia una tirada de 8 milions.

En l'Associació Internacional dels treballadors s'evidenciaren els conflictes ideològics entreanarquismeimarxisme.

L'AIT no s'ha de confondre amb l'Associació Internacional dels Treballadorsfundada molts anys després, entre 1922 i 1923 peranarquistesianarcosindicalistes.

La Segona Internacional

[modifica]

Després de diversos fracassos per refundar la Primera Internacional, es fundà el 1889 laSegona Internacional(SI), que agrupà diversos partitssocialistesilaboristes.La SI és una part de lahistòria del comunisme,únicament en referència als grups, a l'interior d'aquesta mateixa SI, que després formaren la Tercera Internacional, a causa del seu caràcter eminentmentsocialdemòcrata.La SI es dissolgué el 1916, després de l'inici de laPrimera Guerra Mundial.La Segona Internacional assentaria les bases del que seria lasocialdemocràciaactual.

La Tercera Internacional

[modifica]
La falç i el martell,símbols del comunisme adoptats pels partitsmarxistes-leninistesa partir de laTercera Internacional,tal com apareixien a labandera de la Unió Soviètica.

En dissoldre's laSegona Internacional,els grups socialistes revolucionaris que s'havien oposat a laPrimera Guerra Mundialconvocaren laConferència de Zimmerwald,al setembre del 1915, i laConferència de Kienthal,l'abril del 1916. Aquestes conferències foren l'antecedent directe de laTercera Internacional,també coneguda per la seva abreviatura enrusKomintern(Коминтерн, abreviatura de Коммунистический Интернационал,"Internacional Comunista"), la qual fou fundada en el seu primer congrés dePetrograd,el 1919, per iniciativa del Partit Comunista Rus (bolxevic), que molts anys després es convertiria en elPartit Comunista de la Unió Soviètica.La Tercera Internacional trencà definitivament amb els grupssocialdemòcrates,i seguí les directrius marcades pel Partit Comunista Rus.

En aquesta internacional també es manifestà el conflicte entreestalinistesitrotskistes.Els trotskistes només reconeixen la legitimitat dels primers quatre congressos de la Internacional, que tingueren lloc abans de l'arribada al poder deHitleraAlemanya,moment en el qual els trotskistes se separen definitivament de la Internacional i començaren la formació d'unaQuarta Internacional.

El 15 de maig del1943,després de celebrada laConferència de Teheran,elPresidiumdel Comitè Executiu de la Internacional Comunista, «tenint en compte la maduresa dels partits comunistes», i per evitar els recels dels països capitalistes aliats, va decidir dissoldre la Internacional Comunista.

Els partits comunistes a partir de la Revolució Russa

[modifica]
L'estrella roja,símbol utilitzat de manera recurrent per representar elspartits comunisteso el comunisme en general, tal com apareixia a labandera de la Unió Soviètica.

La primera revolució que seguia els postulats marxistes es va produir a Rússia el 1917. El líder del moviment,Vladímir Lenin,explicà aquesta imprevista (per Marx i Engels) resolució de les contradiccions capitalistes assenyalant que elcapitalismehavia fallat en el seu «enllaç més dèbil». En efecte, Rússia era un país d'escàs desenvolupament industrial i de predominant base camperola semifeudal.

A partir de laRevolució russa,la denominació de comunista quedà restringida als partits marxistes que s'alinearen amb laUnió Soviètica.Larevolució russadugué a terme la supressió de lapropietat privadaa la indústria, creà cooperatives agràries, fomentant-ne la incorporació entre els camperols (convertida més tard, durant el règimestalinista,encol·lectivització forçosa) i avançà cap a la multiplicació dels mitjans de producció, al mig d'unaguerra civilque durà quatre anys. Un dels primers objectius de Lenin fou electrificar Rússia (Lenin digué, en una ocasió, que el comunisme era «sovietsmés electricitat»).

Durant el govern deStalin,la industrialització es feu a pas accelerat, ateses les circumstàncies internacionals. LaSegona Guerra Mundialaguditzà el procés de creació d'indústria pesant i d'aliments, alhora que augmentà els controls estatals. Aquest període es caracteritzà per una etapa de transició cap al socialisme, a través de diversos plans quinquennals, en contrast amb la gradual concentració de poder polític en mans de la burocràcia del Partit i del Comitè Central, segons els partidaris de Stalin, necessària per les condicions de guerra. També comportà, a escala política, un augment de les persecucions polítiques, pel règim, als diferents sectors dissidents i d'oposició dins del Partit Comunista, estès més tard a la resta de laTercera Internacional,el màxim exponent de les quals serà laGran Purga.

La Kominform

[modifica]

El 1947 fou creada laKominform(Oficina d'Informació Comunista) com a substituta de la Komintern, i reunia els partits comunistes de Bulgària, Txecoslovàquia, França, Hongria, Itàlia, Polònia, la Unió Soviètica i Iugoslàvia. Fou dissolta, al seu torn, el 1956.

La Quarta Internacional

[modifica]

AFrança,Trotskii els seus simpatitzants de l'Oposició d'Esquerra,després de ser expulsat aquest de laUnió Soviètica,a causa de la seva rivalitat ambStalin(suportat per la burocràcia del Partit), consideraren que la Tercera Internacional havia quedat sotmesa a l'estalinismei que seria incapaç de dur la classe treballadora al poder. En conseqüència fundaren laQuarta Internacional(QI).

A través de la seva història, la QI fou perseguida tant per diversos governs de països capitalistes com per lapolicia secreta sovièticai diversos partits membres de la Tercera Internacional. Els seguidors de la Unió Soviètica i més tard elsmaoistesconsideren la Quarta Internacional i eltrotskismeen general com un corrent il·legítim delmarxisme,elbolxevismei el comunisme.

La Quarta Internacional patí diverses escissions a partir de 1940. Des de llavors diverses organitzacions s'atribuïren l'exclusivitat com a representants o hereves de la Quarta Internacional, tot i que altres en reivindiquen el llegat o programa polític però, conscients de la dispersió existent, aposten per la seva reconstrucció.

Els partits comunistes al seglexx

[modifica]

A cada lloc del món tingueren fortunes diverses, però poques vegades arribaren al poder. Les excepcions foren els països d'Europade l'est, que estigueren sota el control del règim polític instaurat a l'URSSdesprés de l'ascens al poder deStalin(heretat pels successius governs), durant més de 40 anys, a partir de la derrota de l'exèrcit nazii la conquesta militar de la regió per l'Exèrcit Roigdesprés de la Segona Guerra Mundial. Tot i així tantIugoslàviacom, posteriorment,AlbàniaiRomania,mantingueren la seva autonomia, sovint amb importants discrepàncies amb Moscou. Fora dels països de l'est, els comunistes arribaren al poder a laRepública Popular de la Xina,Corea del Nord,elVietnamiCuba—a través de revoltes armades o moviments guerrillers, dirigits o influenciats pel seu respectiuPartit Comunista,amb suport camperol i de sectors populars.

AXile,a començaments de ladècada del 1970,laUnitat Popular(UP) arribà al govern presidencial, després de guanyar amb el seu capdavanterSalvador Allendeles eleccions de setembre del 1970. La coalició de govern era una aliança de partits i moviments d'esquerra que tenien representació no majoritària al parlament. ElPartit Comunistaconformava aquesta aliança juntament amb altres, com elPartit Socialista,l'Esquerra Cristiana,elPartit Radical,i elMoviment d'Acció Popular Unitària(o MAPU, escindit de laDemocràcia Cristiana), entre altres. La seva principal consigna fou la «via pacífica al socialisme», base programàtica de l'aliança política al voltant d'Allende, però que no era defensada per tots els moviments revolucionaris presents al panorama polític de l'època. Aquesta via implicava la construcció delsocialismea través de les institucions pròpies de l'estat parlamentari burgès, seguint l'estratègia dels anomenatsfronts popularsd'establir governs sobre la base de la coalició electoral entre diferents forces polítiques considerades «progressistes» o populars. Aquesta experiència fou frustrada per la fèrria oposició de les forces de centre i dreta, que, amb el suport dels Estats Units, produïren finalment uncop d'estatel 1973, amb la immediata conseqüència de l'aniquilació dels focus de resistència obrera (com elscordons industrials) liderats pelMIRo la facció marxista delMAPU,la mort del president socialistaSalvador Allende,el tancament del parlament i l'establiment d'un règim militar, per continuar en els anys següents amb una repressió sostinguda i sistemàtica dels principals dirigents i activistes de totes les organitzacions polítiques i sindicals, tant del Partit Comunista com dels altres partits polítics que participaren en el govern de laUnitat Popularo hi donaren suport.

El moviment comunista internacional passà per diverses crisis al llarg del seglexx.La primera, relacionada amb l'allunyament deLev Trotskide la conducció de la Unió Soviètica, a causa de les seves diferències amb Stalin. Trotski s'exilià a Mèxic, on fou assassinat per un agent, sota el comandament de la GPU:Ramon Mercader.L'ex conductor de l'Exèrcit Roigpostulava larevolució permanent.La segona gran crisi la provocà l'enfrontament de la Unió Soviètica i la Xina, quant a la política internacional. Des dels anys de l'encimbellament delfeixismea Europa, la Unió Soviètica sostingué una política d'unitat amb les forces democràtiques de la burgesia pels partits comunistes que actuaven al món capitalista i de coexistència pacífica amb l'imperialisme.ElPartit Comunista de la Xinatenia una política de confrontació directa amb l'imperialisme, tot i que donava suport a acords amb les burgesiesnacionalsque s'hi confrontaven. Aquesta política provocà un altre cisma en molts partits comunistes. En la dècada del 1970, el comunisme proxinès virà cap a estranyes aliances, segons com fos la relació de cada govern amb Pequín.

Els partits comunistes després de la Segona Guerra Mundial

[modifica]

En acabar la Segona Guerra Mundial, laUnió de Repúbliques Socialistes Soviètiques(URSS), que agrupava els antics dominis deltsar,era una potència mundial. Amb la mort de Stalin, el 1953, sobrevingué la crítica als seus mètodes i el denominatculte a la personalitat,tolerats i afavorits des del poder. Aquesta etapa, abanderada perKhrusxov,fou coneguda com aetapa del desglaç.Això no impedí que, més tard, s'acusés tambéKhrusxovde mètodes autoritaris.

LaRepública Popular de la Xina,sorgida després de la victòria, el 1949, de la direcció militar delPartit Comunista Xinès,liderat perMao Zedongi sostingut per un nombrós exèrcit, una revolució camperola al medi agrari i una revolta estudiantil a la ciutat, seguí endavant amb el procés, en mig de creixents contradiccions, fins que començà a acceptar formes econòmiques mixtes des de la fi de la dècada del 1970, ambDeng Xiaoping,sense canviar el sistema polític de partit únic i encara exercint un fort control polític i policial estatal.

Després de la Segona Guerra Mundial, dos partits comunistes europeus, el francès i l'italià, creixeren fins al punt de convertir-se en forces polítiques clau als seus respectius països. Dominaven àmpliament el moviment sindical, tenien una important representació parlamentària i jugaven una complexa política d'aliances en el pla intern. Foren crítics, en molts aspectes, de la Unió Soviètica. Aquesta posició independent convertí ambdós partits en nucli de l'eurocomunisme,el tret distintiu del qual era la confiança en assolir el poder als països capitalistes a través de les eleccions pluripartidistes parlamentàries. L'eurocomunisme s'enfrontà en diverses ocasions amb el PCUS i acabà tenint un significatiu suport, especialment a Itàlia. ElPartit Comunista Francèsno modificà, tanmateix, el mètode de conducció centralista desenvolupat en èpoques anteriors. Menys rígid fou en aquell sentit elPartit Comunista Italià.Aquest, a més, dissenyà una política decompromís històriccap a laDemocràcia Cristiana(centredreta) que significava molt més que eventuals aliances tàctiques. ElPartit Comunista d'Espanya,menys poderós, se sumà a l'eurocomunisme, renunciant ambCarrilloa moltes de les reivindicacions del partit durant latransicióde la dictadura franquista al nourègim constitucional,acceptant lamonarquiai donant suport alsPactes de la Moncloa.

Els partits comunistes després de la caiguda de l'URSS

[modifica]

El 1991, després d'un procés de successius intents de reformesprivatitzadoresa l'àmbit econòmic, conegut com aPerestroika,que acceleraran la crisi interna, i pressionat per laGuerra Fredai les potències occidentals, el país sucumbeix davant les seves pròpies contradiccions, donant lloc a la desintegració de l'URSSi que les repúbliques que integraven l'URSS s'independitzin. La destrucció delMur de Berlín,a laRepública Democràtica Alemanya,que separava la zona d'influència soviètica de la zona controlada per les potències occidentals (herència de la divisió territorial posterior a la Segona Guerra Mundial), és considerada un dels símbols de la caiguda de tot el bloc.

Després de la caiguda de laUnió Soviètica,els partits comunistes patiren transformacions i divisions arreu del món. Algunes fraccions adoptaren una política reformista, altres desenvoluparen una tàctica d'oposició a laglobalitzaciócapitalista buscant estrènyer llaços amb les masses marginades per l'anomenatcapitalismeconsumista i orientant-se en alguns casos cap alcomunisme llibertari.Molts simpatitzants del marxisme en les dècades anteriors van donar suport a movimentssocialdemòcratesa Europa i Amèrica Llatina.

ACuba,si bé la revolució del 1959 fou conduïda per joves revolucionaris que no pertanyien al Partit Comunista, aquest es va anar convertint en força hegemònica en gran part a causa del bloqueig econòmic que establiren els Estats Units, el que portà a que l'economia del país es fes cada vegada més dependent de l'URSS. Caiguda aquesta, Cuba romangué com un solitari baluard del comunisme a Amèrica, tot i que acceptant la participació de capitals privats estrangers en la seva dèbil economia, centrada en el turisme.

Fins i tot a la República Popular de la Xina s'han desenvolupat profundes transformacions al voltant d'una internacionalització i un model econòmic que disten molt dels principis polítics que promulguen, a mig camí entre el capitalisme d'estat i el socialisme de mercat.

Vietnam i en menor mesuraLaosvan iniciar reformes en el mateix sentit que la Xina, mentreCorea del Nords'ha destacat pel rebuig de reformes liberalitzadores i una defensa fèrria del patriotisme i l'economia socialista, tot i que últimament està adoptant mecanismes per permetre l'entrada de capital estranger.

A Rússia es fundà elPartit Comunista de la Federació Russael 1993 a partir delPartit Comunista de la Unió Soviètica,que es va centrar en les característiques pròpies de Rússia, i en conseqüència va combinar el comunisme amb un fort patriotisme en els seus plantejaments. Ideològicament s'ha denominatnacional-bolxevismela combinació de la lluita socialanticapitalistaamb elnacionalisme,tendència que des de la dècada del 1920 estigué present en cert mode en elPCUS.[1]El nouPC de la Federació Russaobtingué més de l'40% de vots en la segona volta de les eleccions presidencials de 1996, el 24% en les legislatives de 1999 i el 19% en les legislatives del 2011 i del 2021.

Comunisme marxista

[modifica]

Marx i Engels, de la mateixa manera que molts altres teòrics socialistes o comunistes, foren molt crítics amb elcapitalisme,al qual acusaven d'explotar a una classe obrera que s'acabaria revoltant contra la classe dominant i destruint el sistema que aquests han creat.

El comunisme marxista proposà un sistema d'organitzaciósocial,econòmicaipolíticaque es caracteritzava per la crítica a lapropietat privadai l'aposta per lasocialitzaciódelsmitjans de producció,canvi, transport iconsum.

Els trets característics del comunisme marxista són:

  • Ús delmaterialismedialèctic com a principi filosòfic de superació de l'idealisme humanista i eina metodològica d'anàlisi de la realitat.
  • Anàlisi materialista de la història (materialisme històric): el desenvolupament de les forces productives impulsa les diferents fases històriques que ha viscut l'home. En totes les fases hi ha uns actors bàsics (les classes) i una relació d'explotació que apareix a partir de l'aparició d'un excedent, i per la qual es desencadena lalluita de classes.
  • L'anàlisi del capitalisme a partir de la teoria del valor-treball i el materialisme històric, segons la qual existeixen unes contradiccions estructurals al capitalisme que duran a la seva destrucció i superació per un sistema d'organització socialista.
  • Consideració de l'Estat com a eina de repressió. Elmarxisme-leninismeconsidera que una vegada superada la fase capitalista i implanta un nou estat socialista, cosa que permetrà el manteniment en el poder de la classe treballadora serà la dictadura del proletariat, per assegurar-se que la burgesia no pugui tornar al poder i fer possible la desaparició de lasocietat de classesi amb ella, l'autodissolució tant de la societat de classes com de l'Estat per si mateix..
Karl Marx(1869)

En altres paraules, el seu objectiu és la substitució de la societatcapitalistaper una societat senseclassesi senseEstat,on tothom hauria de gaudir dels mateixos drets i estatus econòmic, a partir d'unarevoluciói unadictadura del proletariat,per mitjà de la conquesta de l'Estat, arribant a unasocietat socialistaque hauria de ser una etapa de transició cap a lasocietat comunistasense classes i sense Estat.

Al seglexx,diverses revolucions marxistes varen tenir èxit, i es van crear diversos Estats dirigits per partits comunistes (essent el més influent laUnió de Repúbliques Socialistes Soviètiqueso URSS), principalment en països econòmicament endarrerits i en un context de fustigament imperialista.

Al cas de l'URSS, una primera etapa de lluita ideològica i d'èxit econòmic van permetre arribar a posicions capdavanteres del rànquing mundial, tant pel que fa a conquestes socials com a capacitat productiva. Però els anys 60 i 70 van conduir a un procés d'estancament econòmic i polític, culminat per un total enfonsament del sistema al final dels anys 80.

Durant la segona meitat del seglexxes va viure una tensió permanent entre els països capitalistes i socialistes (l'anomenadaguerra freda). Al final de segle, juntament amb l'URSS, la majoria de règims socialistes, sobretot europeus, es van ensorrar, i aquests països van retornar al capitalisme. Avui en dia, laXinaés l'única gran potència formalment comunista, tot i que en la pràctica es pot considerar un capitalsime d'estat o un socialisme de mercat.Cuba,VietnamiCorea del Nordsón altres dels exemples més coneguts de països que encara segueixen una doctrina comunista, tot i que no segueixen un mateix model.

Sobre l'enfonsament delbloc comunistaexisteixen diverses interpretacions, segons el grau d'afinitat ideològica:

  • Segons els sectors comunistes més ortodoxos, la causa de la caiguda ha estat elrevisionisme,considerat un retrocés ideològic cap a tesis més liberals. Al cas de l'URSS, aquesta línia ideològica primer passa per una actitud crítica amb Stalin (Khrusxov), amb Lenin (Bréjnev), i finalment acabar prenent posicions properes a la socialdemocràcia (Gorbatxov). Tot això condueix, segons aquesta interpretació, a l'enfonsament ideològic i econòmic del socialisme, ja que marca el retrocés polític i econòmic delsSoviets,i la corrupció dels membres del partit, titllats com a "nova classe burgesa".
  • Segons els trotskistes ladictadura del proletariates va substituir per la dictadura del partit, aquesta per la del Comitè Central fins a arribar finalment a la del Secretari General. La novel·la1984deGeorge Orwellexposa en certa manera la visió trotskista de la "degeneració" de l'URSS. Aquest corrent intern crític amb el poder establert a l'URSS va ser aprofitat puntualment per les potències capitalistes, per a debilitar al seu adversarigeopolític.
  • Els liberals consideren el comunisme com a sistema inviable a llarg termini, i per tant condemnat al fracàs. Segons aquesta teoria, les traves que el socialisme posa a la iniciativa individual o grupal, així com la falta d'incentius i suposen un ús crònicament ineficient dels recursos. Políticament, opinen que la pèrdua del que considerenllibertats civilsbàsiquesduu necessàriament a la corrupció del poder.
  • Alguns analistes historicistes consideren que el sistema soviètic no es va saber adaptar a les noves circumstàncies històriques, especialment al seu paper de gran potència i la diversificació de necessitats econòmiques, criticant així el que consideren una falta d'adequació de les estructures polítiques i econòmiques al seu context històric. Consideren, per tant, insuficients, tardanes o incorrectes les reformes impulsades pels successius caps d'estat.

Marxisme-Leninisme

[modifica]
Lenin:El cert és que la veritat és sempre revolucionària

L'èxit de laRevolució Russa,l'any1917,implantant el primer govern comunista del món, fou un fet decisiu a la història del seglexx.Pel que fa al marxisme, el va col·locar clarament en posició de lideratge a la lluita anticapitalista, i va llençar a primera plana la important tasca d'ampliació de la teoria marxista duta a terme des de la mort de Marx, destacant la del dirigent d'aquesta revolució: Vladímir Il·litxLenin.

Lenin desenvolupa la teoria de l'organització comunista del proletariat que haurà de dirigir aquest per a la consecució dels seus objectius, sorgits de l'aplicació de les tesis marxistes a l'anàlisi de la realitat.

A més, l'URSSamb Lenin al capdavant del seu govern, impulsa la III Internacional, on les organitzacions revolucionàries d'arreu del món s'agruparen per plantejar i discutir els problemes que es troben en els diferents contextos per assolir aquests objectius, enfrontant-se directament amb les organitzacions que es mantenien a la II Internacional, les quals renunciaven de fet a la lluita per la transformació radical de la societat, optant per reformes negociades amb altres sectors polítics.

La mort de Lenin el1924,amb el projecte de l'Estat Soviètictot just consolidant-se, va dur als membres més destacats de la revolució a una disputa pel lideratge ideològic i polític de l'URSS, per ocupar el lloc buit deixat per Lenin. Aquesta lluita es cristal·litzà en tres vessants sobre com continuar la tasca.

  • Els partidaris deIóssif Stalin,creien que era possible elsocialisme a un sol país,però que calia consolidar-ho amb una forta lluita política interna.
  • Els bukharinistes, o partidaris deNikolai Bukharin,estaven convençuts de què una vegada iniciada la flama revolucionària, ja res podia aturar la seva força. Per tant, no era necessària una lluita interna amb elskulaksikolkhosos.
  • Els seguidors deLev Trotski,consideraven necessària unarevolució permanent,estenent l'exemple bolxevic a altres països i a l'enfrontament obert amb les potències capitalistes, ja que consideraven impossible la supervivència del socialisme només a l'URSS. Van ser expulsats del Partit, i posteriorment perseguits i reprimits pels seguidors deStalin.Les idees de Trotski no moren sinó que reneixen i s'expandeixen en el moviment anomenatQuarta Internacional.

Quarta Internacional

[modifica]

A França, Trotski i els seus simpatitzants, després de ser expulsat aquest de la Unió Soviètica a causa de les seves grans discrepàncies amb Stalin, van considerar que la tercera internacional havia quedat sotmesa a l'estalinisme i que seria incapaç de dur la classe treballadora al poder. En conseqüència van fundar la quarta Internacional (CI). A través de la seva història, la CI va ser perseguida tant pels governs capitalistes com per la Policia secreta Soviètica i els membres de la Tercera Internacional. Els seguidors de la Unió Soviètica i més tard els maoistes consideraren la CI i el trotskisme en general com un corrent contrarevolucionari.

La CI va sofrir una escissió en 1940 i una altra encara més important en 1953. A pesar de la reunificació parcial ocorreguda en 1963 cal dir que actualment són diverses les agrupacions trotskistes que es consideren en l'actualitat els continuadors de la CI.

Maoisme

[modifica]

ElMarxisme-Leninisme,pensamentMao Zedong,n'és una variant pròpia de l'extrem orient i originària de la Xina. La seva importància històrica prové de l'oposició al creixent comportament de l'URSScom a potència imperial després de laSegona Guerra Mundiali, especialment, els anys 60 i 70, que comportà laruptura sinosoviètica.

Defensa fortament la no-ingerència d'uns països en els assumptes dels altres, així com una doctrina de comportament molt jerarquitzada, donant preponderància a l'entorn rural davant del proletariat urbà. Destaca que la lluita de classes continua durant tota lafase socialista,ja que sempre existeixen elements disposats a restaurar el sistema capitalista, especialment dins la mateixa cúpula del Partit Comunista. Sobre aquesta idea funda laRevolució Cultural(1966 - 1969).

Altres corrents marxistes

[modifica]

Tot i que s'utilitzen les denominacions estalinista, trotskista o maoista, per designar diferents corrents del comunisme, el cert és que els únics que han aconseguit desenvolupar teories capaces de funcionar a la pràctica i evolucionar amb el pas del temps per poder ser utilitzades com a instruments de defensa i lluita per al proletariat, foren Marx i Engels amb el desenvolupament del materialisme dialèctic i històric, i Lenin amb el desenvolupament de la teoria del partit de la i per a la classe treballadora.

Per això, el grup majoritari de corrents marxistes no-leninistes foren els presents a laII Internacional,de caràcter clarament reformista, i qualificats com asocialdemòcrates.Aquest defensen la possibilitat de la reforma de l'Estat per la via pacífica, participant en els "sistemes parlamentaris burgesos". En la pràctica, aquest sector hauria renunciat al marxisme. En una situació similar es troben els corrents que es defineixen com aecosocialistes.

  • Comunisme de consellsés un corrent proletària-revolucionària sorgida en l'àmbit de l'esquerra comunistagermano-holandesa dels anys 1920-1930. El seu punt de diferenciació i ruptura amb lasocialdemocràciai elleninismeestà en la crítica dels models tradicionals departitsi polítiquescomunistes.La formulació primerenca de la teoria comunista-consellista va ser portada a terme perAnton PannekoekiOtto Rühle,en el transcurs de larevolució alemanya.Un teòric de consells posterior i més jove però no menys important va serPaul Mattick.
  • Luxemburguismees refereix al moviment marxista revolucionari creat perRosa LuxemburgiKarl Liebknecht,conegut inicialment pel nom deLliga Espartaquista,que es caracteritzava pel seu rebuig total de laguerra de 1914i la seva defensa de lademocràcia obreraenfront de lavisió més autoritària del partitque atribuïen aLenin.La frase deKarl Marxl'emancipació dels treballadors serà obra dels treballadors mateixosera el punt de partida de les seves idees.
  • Marxisme autònomsorgit des de l'esquerra políticai és en alguns casos part de les interpretacions delmarxisme llibertari(principalment) i arriba a coincidir amb alguns postulats de l'anarquisme.Promou un desenvolupament democràtic i socialitzant del poder polític, lademocràcia participativa,l'horitzontalitati una constant adequació de les estratègies i tàctiques a les realitats concretes de cada espai. Es caracteritza per criticar i evitar l'avantguardisme i el burocratisme dels partits i els sindicats d'esquerra clàssics des d'un discursanticapitalistaiantiestatista.
  • Freudomarxismeés un intent de síntesi entre lapsicoanàlisifreudianai el marxisme, sent els seus representants principalsWilhelm ReichiHerbert Marcuse.Posteriorment es donaran nous intents per conjugar les dues posicions especialment des de ladècada dels setanta.
  • Situacionismeseria la denominació del pensament i la pràctica en la política i les arts inspirada per la Internacional Situacionista (1957-1972), si bé el substantiusituacionismesol ser rebutjat pels autors d'aquest. Aquest corrent, el plantejament central és lacreació de situacions,va emergir a causa d'una convergència de plantejaments del marxisme i de l'avant-gardecom laInternacional Lletristai el Moviment Internacional per una Bauhaus Imaginista (MIBI). El1968el moviment va proposar elcomunisme consellistacom a ordre social ideal.
  • Neomarxismeva ser una escola delseglexxque es remunta als primers escrits de Karl Marx abans de la influència d'Engels, que es va enfocar a l'idealismedialèctic més que en elmaterialisme dialèctic,rebutjant així el determinisme econòmic percebut en Marx més endavant, preferint enfocar-se en unarevoluciópsicològica, més cultural que política. Molts neomarxistes comHerbert Marcusevan ser sociòlegs i psicòlegs. Estava lligat alsmoviments estudiantils dels 60.El neomarxisme és també utilitzat sovint per a descriure l'oposició a desigualtats experimentades per països en vies de desenvolupament en el nou ordre econòmic internacional. En un sentit social, el neomarxisme afegeix l'enteniment més ampli deMax Webersobre ladesigualtat social,en conceptes com ara l'estatus i el poder, a lafilosofia marxista.
  • Escola de Frankfurtés el nom amb el qual és coneguda la tendència filosòfica representada per un conjunt de pensadors alemanys agrupats entorn de l'Institut für Sozialforschung de Frankfurt, creat el 1922 a la Universitat deFrankfurt del Main.El projecte de l'Institut consistia a renovar lateoria marxistade l'època, posant l'accent en el desenvolupament interdisciplinari i en la reflexió filosòfica sobre la pràctica científica, i va agrupar estudiosos d'altra banda molt diferents. Va ser la primera institució acadèmica d'Alemanyaque va abraçar obertament el marxisme; es va traslladar a l'exiliamericàdurant el règimnazi,per a tornar a Frankfurt després de la victòria aliada. Encara que l'Institut continua actiu avui sota la direcció deAxel Honneth,habitualment es consideraJürgen Habermasl'últim membre de l'Escola de Frankfurt pròpiament dita.

Estats amb règims socialistes

[modifica]

Després de la creació de l'URSS,revolucions que s'autoanomenaven socialistes dirigides per partits comunistes tingueren lloc a altres llocs durant el seglexx.Eren estats on es van arribar a implantar règims que s'inspiraven en el comunisme marxista:

Comunisme marxista als Països Catalans

[modifica]

Comunisme no-marxista

[modifica]

Essent estrictes, qualsevol sistema on lasobiraniano sigui individual compliria els criteris del comunisme, ja que la propietat és en última instància del col·lectiu, tenint l'individu un dret d'usdefruit. Però descartada aquesta identificació, cal destacar dos corrents comunistes no-marxistes:

  • Socialistes no-marxistes, en sentit genuí. Proposen la total gestió dels mitjans de producció per l'Estat, però no comparteixen gran part de la ideologia marxista (com per exemple, la dictadura del proletariat).
  • Corrents anarquitzants, que refusen unaconquestade l'Estat, i proposen la seva destrucció. Dins d'aquest grup, hi trobaríem l'anarquisme comunista i elcomunisme llibertario comunisme lliure. És una ideologia política relacionada amb elsocialisme llibertari,però que no s'hauria de confondre amb aquest. El comunisme llibertari és una branca concreta del socialisme llibertari.

Referències

[modifica]
  1. Taibo,Carlos.Rusia en la era de Putin(en castellà). 9788483192788: Los Libros de la Catarata, 2006, p. 53 [Consulta: 27 gener 2015].Arxivat2015-04-09 aWayback Machine.; vegeu també Zapater Espí,Luis Tomás.El nacionalismo ruso: la respuesta euroasiática a la globalización(en castellà). Ed. Univ. Politéc. Valencia, 2005, p. 41.ISBN 9788497057301.
  2. Duignan,Peter;Gann,Lewis H.Communism in sub-Saharan Africa: a reappraisal(en anglès). Hoover Press, 194.ISBN 0817937129.

Bibliografia

[modifica]
  • Reason in Revolt: Marxism and Modern Science.d'Alan Woods and Ted Grant](anglès)
  • Forman, James D., "Communism from Marx's Manifesto to 20th century Reality", Nova York, Watts. 1972.ISBN 978-0-531-02571-0(en anglès)
  • Llibres sobre el socialisme, comunisme i trotskyisme(anglès)
  • Furet, Francois,Furet, Deborah Kan (Translator), "The Passing of an Illusion: The Idea of Communism in the Twentieth Century", University of Chicago Press, 2000,ISBN 978-0-226-27341-9(en anglès)
  • Daniels, Robert Vincent, "A Documentary History of Communism and the World: From Revolution to Collapse", University Press of New England, 1994,ISBN 978-0-87451-678-4(en anglès)
  • Marx, KarlandFriedrich Engels,"Communist Manifesto", (Mass Market Paperback - REPRINT), Signet Classics, 1998,ISBN 978-0-451-52710-3(en anglès)
  • Dirlik, Arif, "Origins of Chinese Communism", Oxford University Press, 1989,ISBN 978-0-19-505454-5(en anglès)
  • Deulonder,Xavier.A l'ombra del Mur de Berlín: l'Europa de l'Est sota el comunisme.Madrid:Bubok:, 2016.ISBN 9788468684789.
  • Deulonder,Xavier.Socialisme i Comunisme a Europa fins a la fi de la II Guerra Mundial.Barcelona:Llibres de l'Índex:, 2022.ISBN 978-8479481964.
  • Beer, Max, "The General History of Socialism and Social Struggles Volumes 1 & 2", Nova York, Russel and Russel, Inc. 1957 (en anglès)
  • Adami, Stefano, 'Communism', a Encyclopedia of Italian Literary Studies, ed. Gaetana Marrone - P.Puppa, Routledge, Nova York- Londres, 2006 (en anglès)

Vegeu també

[modifica]