Vés al contingut

Estàter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatEstàter
Tipusmoneda fora de curs,unitat de massa,denominacióitipus de monedaModifica el valor a Wikidata
Unitat demassaModifica el valor a Wikidata
Estàter d'ordeBactriana.

Estàter(engrec anticστατὴρ) que es pot traduir per estàndard, era una mesura mestra de pes i de diner. Es creu que correspon a la paraula שקל,sheqel,Sicle,una unitat monetària usada a l'Orient Mitjài aMesopotàmia(AssíriaiBabilònia), i correspondria aldàricpersa.

Inicialment era la moneda estàndard en els antics sistemes grecs, i la paraula estàter s'aplicava a l'antiga Grèciaa una gran varietat de monedes que variaven tant en el metall com en el pes.

Monedes d'or

[modifica]

Les primeres monedes batudes amb or s'atribueixen aCressus,rei deLídia,que portaven gravades les figures d'un lleó i d'un toro, i tenien un pes de 130grans(uns 8'80 grams), i s'anomenaven στατῆρες Κροίσειοι (estàters de Cressos). Després van aparèixer les monedes d'or perses del mateix pes, anomenades dàrics o στατῆρες Δαρεικοί (estàters deDarios). Cap a l'any400 aC,Atenes,Rodes,Olinti altres ciutats van emetre els seus estàters d'or amb un pes gairebé igual, 133 grans, i aquest pes el van conservar els estàters emesos perFilip II de MacedòniaiAlexandre el Gran.L'estàter grec era invariablement a Grècia un equivalent a ladidracmaàtica i a la d'Eubea.Hi ha evidències que l'estàter d'or representava el valor d'un bou.

Monedes de plata

[modifica]

A Grècia, el metall més usat per les monedes era la plata, no l'or. AEgina,l'estàter de plata s'anomenava στατὴρ Αἰγιναῖος (estàter d'Egina) i equivalia a una didracma de 194 grans, i entre elscorintisequivalia a un tridracma de 135 grans, que aSicílias'anomenava δεκάλιτρος στατήρ ( "Dekalitros statér" ), perquè tenia un valor de deu vegades el d'unalitra.A Sicília s'usava també la litra com a estàter, com a mesura del pes i del valor local de les monedes. A Itàlia, les monedes que s'haurien hagut de dir estàters es deienNummus.

A Atenes la paraula estàter s'aplicava a la didracma d'or i a latetradracmade plata, en tot cas en èpoques posteriors. A l'època romana es considerava que eldracmaàtic era equivalent aldenari,i el denari era la vuitena part d'unaunçaromana de pes, i es considerava que un estàter o tetradracma pesava mitja unça. Els estàters de plata delsPtolemeuseren equivalents a les tetradracmes.

Monedes d'electre

[modifica]

Les monedes encunyades amb aquest material en temps antics a l'Àsia menor eren conegudes com a estàters, i es coneixen estàters Φωκαϊκοί (deFocea) i Λαμψακηνοι (deLàmpsac), i Demòstenes parla d'un estàter deCízicque tenia un valor de 28 dracmes àtiques, totes elles fetes d'electre. Es creu que podien ser equivalents en valor a undàric.Els estàters de Làmpsac i de Cízic pesaven 248 grans i se n'han trobat en abundància.[1]

Referències

[modifica]
  1. Smith,William (ed.). «Stater».A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890).[Consulta: 6-XII-2020].