Vés al contingut

Iang-Tsé

Infotaula de geografia físicaIang-Tsé
Imatge
TipusRiuModifica el valor a Wikidata
Inici
ContinentÀsiaModifica el valor a Wikidata
País de la concaRepública Popular de la XinaModifica el valor a Wikidata
Cota inicial6.621 m
Entitat territorial administrativaQinghai (RP Xina),Tibet (RP Xina),Yunnan (RP Xina),Sichuan (RP Xina),Chongqing (RP Xina),Hubei (RP Xina),Hunan (RP Xina),Jiangxi (RP Xina),Anhui (RP Xina),Jiangsu (RP Xina)iShanghai (RP Xina)Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióaltiplà del TibetModifica el valor a Wikidata
Final
Entitat territorial administrativaRepública Popular de la Xina (RP Xina)Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióShanghaiModifica el valor a Wikidata
Desembocaduramar de la Xina OrientalModifica el valor a Wikidata
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
33° 26′ 39″ N, 90° 56′ 10″ E/ 33.4442°N,90.9361°E/33.4442; 90.9361
B31° 23′ 37″ N, 121° 58′ 59″ E/ 31.3936°N,121.9831°E/31.3936; 121.9831
Afluent
34
Conca hidrogràficaconca del Iang-TséModifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida6.300 (longitud) km
TravessaXina
Superfície de conca hidrogràfica1.808.500 km²Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Cabal31.900 m³/sModifica el valor a Wikidata

ElIang-Tsé(en català també escritIangtsé,Iang-tsé,Iang-TseoYangzi) és la denominació tradicional d'unriude l'Àsiaoriental que neix alTibeti desemboca aXangai(Xina). Enxinès simplificats'escriu dương tử giang,transliteratenpinyincom a Yángzǐ Jiāng.

Actualment és conegut també com aChang Jiang(en xinès simplificat Trường Giang, en pinyin Cháng Jiāng,escolteuescolteu(pàg.),que vol dir el Gran Riu. Entibetàés anomenatDrichu(འབྲི་ཆུ་), oRiu del iac femella.Altres noms que rep al llarg del seu recorregut són els següents:Dangqu( đương khúc ),Tuotuo( đà đà hà ),Tongtian( thông thiên hà ),Jinsha( Kim Sa giang ) i, finalment,Yangzi( dương tử giang ), que és com se'n diu del tram final entreYangzhoui Zhen gian g a la província deJiangsu,prop de la desembocadura.

Com que aquest fou el primer nom que van sentir els missioners i comerciants occidentals, fou el que es va aplicar al riu sencer en les llengües europees. En xinès,Yangzi Jianges considera el nom històric o poètic del riu. AFrançaiItàliaes denominaRiu Blau,probablement aquest nom se'l van inventar a França per diferenciar-lo de l'altre gran riu de laXina,elriu Groc(enxinès:Hoàng Hà;pinyin:Huáng Hé).

És el riu més llarg d'Àsia(6.300 km) i el tercer del món després de l'Amazonesi delNili el segon de méscabaldesprés de l'Amazones. Neix a l'altiplà del Tibet,creua laXinad'oest a est completament i desemboca en un gran delta almar de la Xina Oriental,al nord de la ciutat deXangai.La conca cobreix un 18% de la superfície d'aquest extens país.

El Iang-Tsé té més de 700afluents;els principals són els rius Yalong, Min, Jialing, Tuo He,Hani Fushui.

Maqueta de lapresa de les Tres Gorges.

És navegable en milers de quilòmetres. Permet per exemple que la ciutat més gran de laXina,Chongqing,que és a més de 1.000 km terra endins, hi tingui un port. Té una gran importància econòmica, com a via de comunicació, com a font de recursos naturals (pesca, mineria) i com a font d'aigua potable per als regadius i la població.

Actualment s'hi està construint lapresa de les Tres Gorges,una de les obres d'enginyeria més grans que s'han fet mai, i lapresahidroelèctrica més gran del món,[1]que està tenint un gran impacte econòmic, social, ecològic i polític.

Geografia

[modifica]

El riuIang-Tsées forma per la unió de diverses i importants capçaleres, sent-ne la principal, i la més llunyana, científicament, la que hauria de portar el nom del mateix riu Iang-Tsé. Aquesta és la capçalera occidental, la del riuJinsha,que a la vegada continua aigües amunt com ariu Tongtiani després com ariu Tuotuo.A partir de la ciutat deYibin,on s'uneixen els rius Jinsha i el riuMin—la capçalera septentrional del Iang-Tsé—, el riu adopta ja definitivament el nom d'Iang-Tsé. A la vegada, al mateix Iang-Tsé, se l'ha dividit tradicionalment en tres trams: el curs superior, que es considera la secció que va des de Yibin a la ciutat deYichang;el curs mitjà, el que es correspon a la secció entre Yichang i el comtat deHukou,on el riu es troba amb elllac Poyang;i el curs inferior, el tram que va des de Hukou aXangai,la desembocadura al mar.

Característiques

[modifica]
Ferry en direcció al sud, a prop de Nantong.

El Iang-Tsé desemboca almar de la Xina Orientali va ser navegable per vaixells oceànics fins a mil milles de la seva desembocadura, fins i tot abans que la presa de les Tres Gorges fos construïda. Des del juny de 2003, aquest embassament afecta el riu, inundantFengjie,el primer d'una sắc rie de pobles afectats pel control de les inundacions massives i el projecte de generació d'energia. Aquest és el projecte de reg més gran del món i té un impacte significatiu en l'agricultura xinesa. Els seus defensors argumenten que alliberarà d'inundacions les persones que viuen al llarg del riu, que en repetides ocasions les van patir en el passat i els oferiràelectricitati transport d'aigua, encara que a costa de les inundacions de forma permanent de moltes ciutats existents (incloent nombroses relíquies culturals antigues) i causant grans canvis a l'ecologialocal.

Els opositors a la presa afirmen que hi ha tres tipus diferents d'inundacions al riu Iang-Tsé: inundacions que s'originen a les parts altes, inundacions que s'originen a les parts baixes i inundacions al llarg de tota la longitud del riu. Ells argumenten que la presa de les Tres Gorges en realitat farà que les inundacions a la part superior siguin pitjors i que tinguin poc o cap impacte en les inundacions que s'originen en les parts baixes. Hi ha registrades marques d'aigua de fins a mil dos-cents anys en inscripcions i escultures aBaiheliang,ara submergida.

El Iang-Tsé està flanquejat per cinturons de maquinària industrial del sector de la metal·lúrgica, l'energia, la química, els automòbils, els materials de construcció i també de zones de desenvolupament d'alta tecnologia. Està exercint un paper cada vegada més crucial en el creixement econòmic de la vall del riu i ha esdevingut una baula vital per al transport marítim internacional de les províncies de l'interior. El riu és una artèria important del transport per a la Xina, que connecta l'interior amb la costa.

El riu és una de les vies navegables més concorregudes del món. El trànsit inclou el tràfic comercial de transport de mercaderies a granel com el carbó, així com els productes manufacturats i els passatgers. El transport de càrrega va arribar a les 795.000.000 de tones el 2005.[2]Creuers fluvials de diversos dies, especialment a través de la bella i pintoresca zona de lesTres Gorges,s'estan tornant populars com a part de la creixent del turisme a laXina.

Les inundacions al llarg del riu han estat un problema important. La temporada de pluges a la Xina va des del mes de maig al mes de juny a les zones al sud del riu Iang-Tsé, i entre els mesos de juliol i agost a les àrees al nord del curs fluvial. El sistema del riu és enorme i rep aigua d'ambdós flancs, sud i nord, cosa que provoca que la seva temporada d'inundacions es pugui estendre des del maig fins a l'agost. I a la vegada, l'alta densitat de població i el gran nombre de ciutats al llarg del riu fan que les inundacions esdevinguin més mortals i costoses. La inundació greu més recent van ser lainundació del Iang-Tsé el 1998,però la més desastrosa de totes va ser lainundació del 1954,que va provocar la mort d'unes 30.000 persones. Altres greus inundacions van ser les del 1911, que va matar unes 100.000 persones, la del 1931 (145.000 morts) i la del 1935 (142.000 morts).

Hidrometria

[modifica]

El cabal del Iang-Tsé ha estat observat durant 64 anys (1923-86) aDatong,una localitat situada 511 km aigües amunt de la desembocadura almar de la Xina Oriental.[3] A Datong el cabal anual mitjà observat en aquest període ha estat de 28.811 m³/s, per a una superfície drenada d'1.712.673 km², si fa no fa el 95% del total de la conca del riu i gairebé no varia respecte al cabal final a la desembocadura.

El Iang-Tsé és un curs d'aigua molt cabalós, bastant regular i amb un període de crescudes que se situen de maig a octubre. El cabal màxim mensual registrat a Datong durant aquest període fou de 84.200 m³/s, mentre que el menor fou de 1.110 m³/s.

Cabals mitjans del Iang-Tsé (en m³/s) mesurats a l'estació hidromètrica de Datong
(Dades calculades en el període de 1923-86, 64 anys)

Contaminació de l'aigua

[modifica]

El Iang-Tsé actualment es troba moltpol·luït,especialment aHubei(districte Shashi).

El maig de 2006 diversos experts xinesos van emetre informes alarmants sobre l'estat de lacontaminació de l'aiguadel riu, segons els quals el subministrament d'aigua potable a l'aglomeració deXangaipodria arribar a ser problemàtic si no s'hi posa remei.

Segons Lu Jian gian, professor d'una universitat a la Xina, el 40% dels residus del país van a parar al riu, uns 25 mil milions de tones l'any.[4]Un terç de la contaminació provindria delsfertilitzantsi productes químics, plaguicides i residus agrícoles; la resta vindria de les ciutats, del sector industrial i dels vaixells que naveguen pel riu. A més, aquestes aigües es consideren les més tèrboles del planeta, amb un transport desedimentsque s'estima en 680 milions de tones l'any.[5]

Fauna aquàtica

[modifica]

Un altre greu problema fa referència al nombre d'espècies d'animals que viuen a les ribes del riu, ja que el seu nombre passà de les 126 a mitjan anys vuitanta a tan sols 52 el 2002. El Iang-Tsé és la llar de com a mínim dues espècies en perill d'extinció: l'aligàtor xinèsi elpeix espàtula del Iang-Tsé.Lamarsopa sense aletatambé viu al riu.

Entre la fauna aquàtica del riu destacava fins fa ben poc eldofí de riu xinès(Lipotes vexillifer), però el desembre de 2006 una extensa recerca pel riu no revelà cap signe dels dofins i fou declarat funcionalment extint. Amb tot, un exemplar fou vist poc després.[6][7]

Història

[modifica]

Els ports del Iang-Tsé són importants per l'origen cultural del sud de laXina.L'activitat humana a l'àrea de les Tres Gorges es remunta 27 mil anys enrere, en l'origen del poble xinès. En el període dePrimaveres i Tardors,BaiEstat de Shues trobaven al llarg de la part occidental del riu, que actualment abastaSichuan,ChongqingiHubei occidental.L'Estat de Chues trobava al llarg de la part central del riu, corresponent aHubei,Hunan,Jiangxi,i al sud d'Anhui.WuiYuees trobaven al llarg de la part oriental del riu, araJiangsu,Zhe gian g,iXangai.Tot i que la zona delriu Grocera més rica i més desenvolupada en aquell moment, el clima més suau i més pacífic entorn feien la zona del riu Iang-Tsé més apta per l'agricultura.

A partir de ladinastia Han,la regió del riu Iang-Tsé va esdevenir cada cop més important en l'economia de laXina.L'establiment de sistemes de reg (el més famós és el de Du gian gyan, al nord-oest deChengdu,construït durant elPeríode dels Regnes Combatents) va fer l'agriculturamolt estable i productiva. A començaments de ladinastia Qing,la regió anomenadaJiangnan(que inclou la part sud deJiangsu,la part nord deZhe gian g,i la part sud-est de l'Anhui), produïa entre la meitat i un terç dels ingressos de la nació.

Històricament, el Iang-Tsé va esdevenir la frontera política entre el nord de la Xina i sud de la Xina en diverses ocasions (vegeuhistòria de la Xina) a causa de la dificultat de travessar el riu. Moltes batalles van tenir lloc al llarg del riu, la més famosa és laBatalla dels Penya-segats Rojosa 208 dC, durant el període delsTres Regnes.

Políticament,Nanquínva ser la capital de la Xina en diverses ocasions, encara que la major part del temps el seu territori només comprèn la part sud-est de la Xina, com elRegne de Wuen el període delsTres Regnes,la dinastia Jin, i països més petits en els períodes de lesDinasties del Nord i del Sudi de lesCinc Dinasties.Només ladinastia Mingocupà la major part de la Xina i la seva capital a Nanquín, encara que més tard es va traslladar la capital aPequín.La capital de laRepública de la Xinaestigué a Nanquín en els períodes1911-1912,1927-1937i1945-1949.

Ponts

[modifica]
El Primer pont aWuhan.

Els principals punts on es pot travessar el riu, ordenats per província des de la desembocadura cap al naixement són:

Xangai:

JiangsuiXangai:

Jiangsu:

Anhui:

Jiangxi:

Hubei:

Chongqing

Sichuan

Preses

[modifica]

El 2007, hi havia dues preses al riu Iang-Tsé: laPresa de les Tres Gorgesi la Presa de Gezhouba. Una tercera, la presa de Xiluodu Dam es troba en construcció. Més preses es troben en una fase de planificació, com les de Wudongde, Baihetan, i Xiangjiaba.

Ciutats destacades

[modifica]
Ferri en direcció sud cap a Nantong.

La conca del riu Iang-Tsé creua aquestes grans ciutats:

Àrees protegides

[modifica]

Xarxa hidrogràfica

[modifica]

El riu Iang-Tsé compta amb més de 700 afluents d'importància. Els principals afluents (enumerats de la font fins a la desembocadura), amb els punts on s'uneixen al Iang-Tsé, es recullen en la taula següent:

El riu Iang-Tsé i els seus afluents
Branca Nom de l'afluent Xinès Longitud (km) Conca (km²) Cabal (m³/s) Desembocadura Províncies que creua
Capçaleres - D SistemaJinsha-Tongtian-Tuotuo[14] 340.000 Riu Iang-Tsé
- - RiuJinsha(Chang Jiang) Trường Giang - Kim Sa giang 2.308 340.000 31.900 Riu Iang-Tsé
- - - RiuGuan(Guan He o Yokoe) 305 14.780 Riu Jisha
- - - RiuNiulan(o Kraal) 461 13.787 Riu Jisha
- - - RiuPudu 294 Riu Jisha
- - - RiuYalong Nhã lung giang 1.323 128.444 Riu Jisha Yunnan
- - - RiuXianshui 680 Riu Yalong
- - - RiuAnning An bình hà 320 Riu Yalong
- - - RiuTongtian Thông thiên hà 813 Riu Jisha
- - - RiuQumar(o Qu Mar) Mal 527 Riu Tongtian
- - - RiuTuotuo Đà đà hà 375 Riu Tongtian
- - - RiuDanqu Đương khúc 352 30.220 Riu Tongtian
E - Riu Min Mân giang 735 140.000 Riu Jisha Sichuan
- - - RiuDadu Đại qua sông 1.155 92.000 Riu Min
- - - RiuQingyi 284 12.897 Riu Dadu
Curs superior - D RiuNanguang Riu Iang-Tsé
- D RiuChangning Riu Iang-Tsé
- D RiuYongning Riu Iang-Tsé
E - RiuTuo Đà giang 655 27 500 Iang-Tsé (aLuzhou) Sichuan
- D RiuChishui Riu Iang-Tsé
- D RiuShangxi Riu Iang-Tsé
- D RiuQi gian g Riu Iang-Tsé
E - RiuJialing Sông Gia Lăng 1.119 230.000 Riu Iang-Tsé Chongqing
- - - RiuFu Phù giang 700 36.400 572 Riu Jialing
- - - RiuQu Cừ giang 720 39.200 663 Riu Jialing
- - - RiuBailong Bạch Long Giang Riu Jialing
- - - RiuBaishui Bạch thủy Riu Jialing
- D RiuWu(junt amb el Sancha i el Yachi) Ô giang 1.150 80.300 Riu Iang-Tsé Guizhou i Chongqing
E - RiuPengxi Riu Iang-Tsé
E - RiuTangxi Riu Iang-Tsé
E - RiuMeixi Riu Iang-Tsé
E - RiuShennongxi Riu Iang-Tsé
E - RiuLongmen Xia Riu Iang-Tsé
E - RiuMeixi Riu Iang-Tsé
E - RiuShennongxi Riu Iang-Tsé Hubei
E - RiuHuangbo(o Huangbai) Riu Iang-Tsé
E - RiuQing gian g Đà giang 423 Riu Iang-Tsé
Curs mitjà - D Llac Dongting Riu Iang-Tsé
- - - RiuLi(o Lishui) Lễ thủy 388 18.500 Llac Dongting Hunan
- - - Riu Yuan(o Yuan gian g) Nguyên giang 1.033 89 163 Llac Dongting
- - - RiuYou(o Youshui) Dậu thủy 477 18.350 Riu Yuan
- - - Riu Wu Vu thủy 168 Riu Yuan
- - - RiuZi(Zi gian g) Tư giang 653 28.100 Llac Dongting
- - - RiuMiluo Mịch la giang 400 Llac Dongting
- - - Riu Xiang Tương Giang 856 96.400 Llac Dongting GuangxiiHunan
- - - RiuXiao Tiêu thủy 354 12.099 Riu Xiang
- - - RiuLiuyang 234 4.665 Riu Xiang
- - - RiuLian Liên Thủy 232 7.150 Riu Xiang
- - - RiuMi Mễ thủy 296 10.305 Riu Xiang
- - - RiuZheng Chưng thủy Riu Xiang
- - - RiuLei Lỗi thủy 439 11.905 Riu Xiang
E - RiuDongjing Riu Iang-Tsé
E - RiuHuangsi Riu Iang-Tsé
E - RiuRiu Han Hán giang - sông Hán 1.532 176.000 1.200 Riu Iang-Tsé ShaanxiiHubei
E - RiuFushui Phú thủy 196 Riu Iang-Tsé Hubei
Curs inferior - D Llac Poyang Riu Iang-Tsé Jiangxi
- - - RiuXiushui 357 14.793 Llac Poyang
- - - Riu Gan(o Gan gian g) Cán Giang 885 81.600 Llac Poyang Jiangxi
- - - RiuHeshui Riu Gan
- - - RiuZhang Chương giang 466 Riu Gan
- - - RiuGong Cống thủy 278 26.589 Riu Gan
- - - RiuMeihe Mai hà Riu
- - - RiuRiu Xiang Sông Tương Riu
- - - RiuFuhe 312 15.800 483 Llac Poyang
- - - RiuXin gian g Llac Poyang
- - - RiuRaohe 40 15.000 Llac Poyang
- - - RiuChang gian g 267 7.036 181 Riu Raohe
- - - RiuLe'an 279 8.456 489 Riu Raohe
E - RiuHuai He-Llacs Shaobohu-Gaoyou-Hongze Riu Iang-Tsé

E - esquerra, D - dreta

Referències

[modifica]
  1. International Rivers, Three Gorges Dam profileArxivat2009-04-20 aWayback Machine., Consultat el 2 d'agost del 2010
  2. «Xinhua» (en anglès). [Consulta: 10 agost 2010].
  3. «Chang Jiang - Datong». [Consulta: 20 desembre 2017].
  4. (en francès) Gaëlle Dupont, «Environnement: menaces sur les grands fleuves», enLe Mondedel 06/04/2007,
  5. «Les eaux de Chine centrale observées au radar depuis l'espace». [Consulta: 22 juliol 2009.].
  6. «ScienceMode » River Dolphin Thought to be Extinct Spotted Again in China». Arxivat de l'originalel 2007-12-21. [Consulta: 22 febrer 2012].
  7. elpais - Notícias - Sin noticias del delfín 'baiji'
  8. Anqing Yangtze Bridge,a Structurae
  9. Tongling Bridgea Structurae
  10. «Chi trưởng thành giang đại kiều Zhicheng Bridge over Yangtze River». Arxivat de l'originalel 2009-03-16. [Consulta: 20 juliol 2009].
  11. «Jingzhou Yangtze River Bridge (Jingzhou, 2002) | Structurae» (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2017].
  12. Yangluo Bridgea Structurae
  13. Huangshi Yangtze River BridgeA Structurae
  14. la capçalera principal del Iang-Tsé, formada pel Jinsha, que continua aigües amunt i s'anomena Tongtian (813 km), la font més llunyana del qual és el riu Tuotuo (375 km).

Bibliografia

[modifica]
  • Grover,David H.American Merchant Ships on the Yangtze, 1920-1941(en anglès).Wesport(Connecticut): Praeger Publishers.
  • Van Slyke,Lyman P.Yangtze: nature, history, and the river(en anglès). A Portable Stanford Book, 1988.ISBN 0-201-08894-0.
  • Winchester,Simon.The River at the Center of the World: A Journey up the Yangtze & Back in Chinese Time(en anglès). Henry Holt and Company Publishers, 1996.ISBN 0-8050-3888-4.
  • Wilkinson,Philip.Yang Tseu Kiang(en anglès). Nathan, 2005.

Vegeu també

[modifica]