Vés al contingut

Qazvín

(S'ha redirigit des de:Kazwin)
Plantilla:Infotaula geografia políticaQazvín
Imatge

Localització
Map
36° 17′ 08″ N, 50° 00′ 15″ E/ 36.2854367°N,50.0041°E/36.2854367; 50.0041
EstatIran
ProvínciaProvíncia de Qazvin
XarestanQazvin County(en)Tradueix
BakhshCentral District(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població402.748(2016)Modifica el valor a Wikidata(6.279,99hab./km²)
Geografia
Superfície64,132 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.347 mModifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Prefix telefònic28Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Bixkek(2003–)Modifica el valor a Wikidata

Lloc webshahrdariqazvinModifica el valor a Wikidata

Qazvín(persa:قزوین,Qazvīn), també transcritQazwin,oGhazvin,és una ciutat de l'l'Irancapital de laprovíncia de Qazvin.La seva població el2005era de 331.409 habitants (81.000 el1966). Està a uns 12 km al sud de les muntanyes i controla un pas que és i era el tradicional camí entre lamar Càspiai l'Àsia Menorfins algolf Pèrsic.La ciutat ha patit una tradicional manca d'aigua el que li va impedir un desenvolupament com altres ciutats comRayy,tot i la seva millor situació estratègica.

La moderna economia està basada en els tèxtils, especialment cotó, seda i vellut amb llarga tradició, i la pell. A la rodalia hi ha l'estació electricaShahid Raja'ique produeix el 7% de l'electricitat del país. La ciutat disposa de diverses universitats i centres d'educació superior: la Universitat Internacional Imam Khomeini, la Universitat Raja, la Universitat de Qazvin de Ciències Mèdiques, la Universitat Kar i la Universitat Islàmica Azad de Qazwin.

Història

[modifica]

Les troballes arqueològiques demostren l'existència d'establiments a la zona de fa uns nou mil anys. El reisassànidaSapor IIdePèrsia(310-379) va fundar la ciutat com una fortalesa fronterera contra els atacs daylamites, amb el nom deShad Shahpur,sobre una ciutat ja existent fundada perSapor I(240-270) vers el250.

"Peighambariyeh" on estan enterrats quatre suposats sants jueus, els noms àrabs dels quals són Salam, Solum, al-Qiya, i Sohuli

Conquesta musulmana

[modifica]

Fou conquerida peral-Barà al-Àzibi Zayd ibn al-Jabal al-Tai el644.Els habitants van obtenir un tractat del tipussulhi després, per no pagar ladjizya,es van fer musulmans. Des de Qazvín es van fer expedicions alDaylamiGilan,i al-Bara va conquerirZandjan.Sad ibn Abi-Waqqàs,successor d'al-Walid ibn Ukba com a governador deKufa,va fer expedicions a Daylam i va construir un barri a Qazvín. Sota elsomeiesi després amb elsabbàssides,Qazvín va tenir governadors locals. Un segon barri fou fundat pel califa Musaal-Hadi(785-786) sent anomenat Madinat Musa. El mateix califa va comprar la veïnaRustamabadper crear unwakfa favor de Qazvín. Mubarak al-Turki,llibertd'al-Hadi, va construir un tercer barri a Qazvín anomenat Mubarakabad (792/793).

Sota el Califat

[modifica]

En temps d'Harun ar-Raixid(786-809) aquest va visitar la ciutat de camí aKhurasani impressionat pels freqüents atacsdaylamites,va eximir a Qazvín delkharajo impost de la terra a canvi d'un pagament anual de 10.000dírhams,i fou erigida en província; també va ordenar la construcció d'un mur aMadinat MusaiMubarakabad(que no es va acabar fins al868) i d'una mesquita pel manteniment de la qual es van crear diversos edificis enwakf.Fou governada per al-Qàssim ibn ar-Raixid sota el qual els terrenys de l'estat es van ampliar considerablement per l'entrega dels terrenys pels terratinents als que es garantia la protecció; els terratinents pagaven uns tributs determinats i mantenien l'usdefruit perpetu.

A la mort d'Harun (809) va seguir laguerra civilentre els seus fillsal-Aminial-Mamuni el governador delJibal,Abu Dulaf al-Kasim ibn Isa,va donar suport al primer. Aquest el va enviar contra el seu germà i rival, a les ordes d'Ali ibn Isa ibn Mahan,però aquest fou derrotat i mort per les forces d'al-Mamun dirigides perTahir Abu l-Tayyib Dhu'l-Yaminayn(Tahir ibn Husayn) que va conquerir Qazvín,Hulwan,KanekiniAhwazi va assetjarBagdadjunt ambHarthama ibn Ayanel812/813.Abu Dulaf es va retirar aKaradji des de llavors va romandre neutral però va refusar jurar fidelitat a al-Mamun mentre al-Amin fou viu. Ho va fer a la mort d'al-Amin el813.Al-Mamun el va cridar aRayy,el va perdonar i el va nomenar altre cop governador del Jibal. El gust d'al-Mamun per la poesia els va convertir en bons companys. Com a governador va rebutjar atacs dels daylamites a Qazvín, i els va perseguir i destruir les seves fortaleses obligant-los a pagar l'impost de ladjizyao a convertir-se a l'islam. En premi el seu govern fou ampliat per abraçarIsfahani Qazvín. A la mort d'al-Mamun, Abu Dulaf va tenir el favor del califaal-Mutasim(833-842) i del príncepal-Wathiq,que després fou califa. Va mantenir el govern de Qazvín i va servir a les ordes d'al-Afshina la campanya contraBabaka l'Azerbaidjan(836/837). En aquest temps la majoria de la població era d'origen àrab. El califa al-Mútassim (833-842) va decidir mantenir la lluita contra els daylamites i va enviar com a governador de Qazvín a Abu Mansur al-Kufi que durant 20 anys va lluitar contra ells (838-858) i va conservar el càrrec a l'entorn de 20 anys més posteriorment (858-878). El863/864Qazvín va patir un terratrèmol important.

Els Alides

[modifica]

Elsàyyidalidaal-Hassan ibn Zayd(o Zaid) al-da'i al-kabir (Hassan ibn al-Bakir ibn Zayd), va agafar la direcció de l'aixecament alida aČalusiKalaralTabaristanel864i va donar protecció als habitants contra el governadortahíridaque volia apoderar-se de les terres comunals de pastura. El governant localdjustànidaWahsudan es va sotmetre a al-Hassan ibn Zaid vers el865,però al cap d'un temps ambdós es van enemistar, i el poder va passar al seu fillJustan III ibn Wahsudan,que tenia bones relacions amb al-Hassan ibn Zaid (que portava el títol deda'i) i el va invitar a enviar representants aDaylam.Amb l'ajuda d'al-Hassan,Justan IIIva ocupar Rayy als tahírides, i es va apropiar després de Qazvín iZandjan(866) on el governadorAbu Mansur al-Kufiva reconèixer a al-Hassan ibn Zayd. El867el califa va enviar un fort exèrcit dirigit perMusa Qazvín Bughaque va recuperar Rayy, Qazvín iZandjan(868); el príncep legítim deVaspurakan,AshotArtsruní,ostatge del califa, va aprofitar que fou enviat a aquesta expedició, dirigint un cos d'auxiliars armenis, per (després de guanyar la batalla) escapar-se cap al seu país. Abu Mansur al-Kufi va reconèixer l'autoritat de Musa ibn Bugha, el qual va acabar les muralles, va ampliar la població i va reprimir una revolta alida dirigida perKawkabi(probablement el869). En aquest temps va agafar preeminència la família local dels Sadat.

Sota els samànides

[modifica]

El902els samànides es van apoderar deTabaristanque estava en poder de la dinastiazaidita,i poc després de Qazvín i Rayy. Ilyas ibn Ahmad va esdevenir governador el905/906.L'any següent (906/907) Abu Ali, ancestre de l'historiadoral-Mustawfi,va ser nomenat governador pel califa, i va governar sota diverses autoritats, durant 27 anys i els seus descendents fins al1029/1030.El913/914fou posada sota autoritat d'Alí ibn al-Múqtadir junt ambRayy,Dinawar,Zandjan,AbhariTarum.Yusuf ibn Abi l-Sadj,governador de l'Azerbaidjan,va ocupar el917la Pèrsia del nord:Zandjan,Abhar,Qazvín i Rayy que pertanyien alssamànidesque hi tenien un governador anomenat Muhàmmad ibn Ali Suluk; el califa va enviar a l'Azerbaidjan un exèrcit dirigit per Munis al-Mudhàffar que va derrotar a Yusuf el919i el va portar presoner aBagdadi va romandre tancat tres anys, però després fou alliberat i restaurat en el seu govern de l'Azerbaidjan així com al govern de Rayy i elJibal,El927Asfar ben Shiroyaque s'havia revoltat contraMaqan ibn KakideGurganva derrotar a un exèrcit enviat pel califaal-Múqtadir(908-932) a la rodalia de Qazvín i va establir el seu poder sobre la ciutat i els territoris entre Tabaristan i Gurgan fins aQomiHamadan.La població de Qazvín era lleial al califa però la ciutadella fou ocupada per Asfar i gran nombre de ciutadans foren executats; la ciutat va quedar parcialment destruïda i va haver de pagar una forta contribució en espècies.

El928la va ocuparMardawij ibn Ziyar.Vers el933o934el califa al-Qàhir va escriure a Mardawij i li va proposar el seu reconeixement com a governador de Rayy i Jibal (Qazvín i Qom) a canvi d'evacuar Isfahan, cosa que fou acceptada. Mentre Ali ibn Buya (conegut després a la història comImad-ad-Dawla), governador deKaradj,que havia reunit una tropa important i moltes riqueses arrabassades alskhurramites,es va apoderar deFars(934); assassinat Mardawij per les tropes turques, Imad-ad-Dawla va enviar al seu germà Hassan (conegut després com aRukn-ad-Dawla) a Isfahan (936). Inicialment els ziyàrides dirigits perWuixamguir ibn Ziyar(germà de Mardawij), ocupats lluitant contra els samànides, van oposar mínima resistència a Isfahan, que fou ocupada per Rukn-ad-Dawla, però diversos conflictes en les forces buwàyhides i un contraatac de Wuixamguir, van obligar a Rukn-ad-Dawla a evacuar (939) la ciutat, que va quedar en mans del ziyàrida. Tot i que Ali (Imad-ad-Dawla) no va enviar gaire suport al seu germà, aquest va passar a l'ofensiva i va reconquerir Isfahan (940) i després de derrotar a Wuixamguir en una batalla, va entrar a Rayy (que els ziyàrides havien arrabassat als samànides) i Qazvín. El govern local va restar en mans dels ancestres de l'historiador al-Mustawfi sota sobirania dels emirsbuwàyhides.

Sota els Buwàyhides

[modifica]

Hassan (Rukn-ad-Dawla) va governar fins a la seva mort el976;el 968/969 es van produir greus disturbis a Qazvín i el visir Abu l-Fath Ali ibn Muhàmmad fou enviat a la ciutat i va imposar als habitants una forta multa (1.200.000 dirhams); l'any següent (970/971) Qazvín va patir un fort terratrèmol. Mort Rukn-ad-Dawla el seu domini va passar al seu fillMuàyyid-ad-Dawla(976-984) sota l'autoritat del cap de família, el seu germà granÀdud-ad-Dawla.Va tenir com awazira Ismaïl ibn Abbad que va tenir un govern encertat. El seu germà Fakhr-ad-Dawla va governar després (976-980 i 984-997); va fer front a una revolta local a Qazvín el987;a la seva mort el997el va succeir el seu fill de 4 anysMajd-ad-Dawla) que va governar sota tutela de la seva mare.

Conquesta gaznèvida

[modifica]

El1029/1030Rayy i Qazvín foren ocupades pels gaznèvides liquidant la sobirania buwàyhida i el govern dels ancestres d'al-Mustawfi que en endavant ja no apareixen més com a governadors sinó exercint el càrrec demustawfique els va donar nom. El1033/1034el govern fou confiat a Abu Ali Muhàmmad Jafari que la va conservar uns anys i després el van succeir els seus fills fins a un total d'uns 60 anys; el1038/1039elsoghuzes van presentar a la ciutat i també el daylamita Fana Khusraw que el1037havia ocupatRayyi massacrat part dels seus habitants, i Abu Ali Muhàmmad Jafari va comprar la retirada d'ambdós per set mil dinars. Després de la batalla deDandanakandel23 de maigde1040que va donar elKhurasanalsseljúcidesque es van apoderar tanmateix dels dominisgaznèvidesaPèrsia,com Rayy i Qazvín, el governador local d'aquesta darrera va reconèixer aToghril Beg I.El1046la va visitar el geògrafNasir-i Khusrawque diu que tenia jardins, mercats i un mur, però mancava l'aigua. Va romandre sota domini de diversosmaliksiamirs.

Sota els Seljúcides

[modifica]

Després del1090els ismaïlites es van apoderar d'Alamut.L'emir Abu l-Mahasin Ruyani (vers1093) va convèncer a la població de condemnar a mort a tots els que vinguessin de la direcció d'Alamut, per evitar el contagiismaïlita.El1119/1120Qazvín va patir un terratrèmol important que va causar molts danys. Des de les fortaleses delRudbarels ismaïlites van atacar Qazvín algunes vegades com el1129sotaBuzurg-Ummid(1124–1138) quan van matar a 400 persones en revenja pel linxament d'un enviat ismaïlita a Isfahan. SotaMuhàmmad I(1138–1162) i va haver diversos atacs i contraatacs. El1165els ismaïlites van construir la fortalesa de Majil, al pas del mateix nom, des de la que podien amenaçar Qazvín situada a pocs quilòmetres.

Sota els atabegs

[modifica]

El sultàSandjar(1118-1157) va concedir Qazvín aTughril ibn Muhàmmad.El sultà seljúcida Muhàmmad va morir el1160i després d'un breu regnat de Sulayman Shah que fou assassinat segurament sota ordres d'Ildegiz,els amirs van acceptar com sultà al seu fillastre Arslanshah, que va anar a Hamadan i fou proclamat i segurament llavors Ildegiz fou proclamat granatabeg.Com a governant virtual de l'Iraq,va aconseguir l'aliança dels governants deFars,Kirman,Khuzestan,Kelat (Akhlat) iShirwan.Va enfrontar dues revoltes dirigides per Hussam-ad-Din Inandj de Rayy, el1161,i després altre cop el1165.Després de la primera va aconseguir la seva aliança casant-se una filla d'Inandj ambMuhàmmad Pahlawan,fill d'Ildeguiz; però el1165Inandj, aliat alkhwarizmshahi als amirs de Fars i de Qazvín va intentar deposar a Arslanshah en favor del seu germà Muhàmmad; aquesta segona revolta fou derrotada per Ildegiz però Inandj va aconseguir retirar-se a Rayy i va obtenir el suport del khwarizmshah Il Arslan; el1169Ildegiz es va presentar a Rayy i va subornar al visir d'Inandj, Sad-ad-Din al-Ashall, per assassinar al seu superior, crim que va posar fi a la revolta i llavors Rayy va passar a Muhàmmad Pahlawan, el fill d'Ildegiz que ja havia rebutArdabila la mort del seu amir. Muhàmmad Pahlawan va esdeveniramir-i hidjaba la cort del sultà; un altre fill, Arslan Uthman, que havia quedat amb el control d'Arran,va rebre el càrrec d'amir-i isfahlasar.

A la mort deMuhàmmad Pahlawanel1186/1187el seu fillKutlug Inandjva rebre un feu alJibal.La seva mare Inandj Khatun, es va casar amb el nou atabegKizil Arslan Uthmani l'afavoria per la successió, ja que el seu nou marit no tenia fills. Assassinat Kizil Arslan Uthman, segurament enverinat per Inandj Khatun, el1191,Kutlug Inandj fou proclamat atabeg, però va haver de fer front al seu germanastre Nusrat-ad-Din Abu Bakr d'Arran i l'Azerbaidjan, que es considerava atabeg, i sobretot al sultà seljúcida Toghrul ibn Arslanshah que acabava de ser alliberat del seu captiveri a l'Azerbaidjan i havia obtingut suports per recuperar el poder. Nusrat-ad-Din Abu Bakr va consolidar el seu poder a Arran i l'Azerbaidjan, mentre Toghrul i Kutlug Inandj disputaven el Jibal. El1192Toghrul va derrotar a Inandj i al seu germà Amir-i Amiran i va dominar la major part del Jibal. Els dos derrotats havent perdut quasi tot el Jibal, van intentar combatre a l'Azerbaidjan i Arran contraAbu-Bakri foren derrotats el1193.Kutlug Inandj va fugir al Jibal on amb el suport del khwarizmshah Ala-ad-Din Muhàmmad va aconseguir finalment eliminar a Toghrul; les tropes coràsmies van matar el sultà seljúcida durant la seva segona incursió el1194.Kutlug va rebre el territori del Jibal com a feudatari del khwarizmshah però algun temps després fou assassinat pel general corasmi Miadjuk. El1195Hamadan, Qazvín i Isfahan ja havien passat al califa abbàssidaal-Nasir,el gran rival dels corasmis, i el poder a la resta del Jibal va quedar en mans delsghulamspahlawanites. Per la seva banda Amir-i Amiran es va enfrontar altra vegada (1193) a Abu Bakr ara amb el suport delShirvanshahi de la reinaTamara de Geòrgia,i va obtenir la victòria prop deGandjaque va ocupar, però Abu Bakr va poder fugir cap aNakhtxivan.Amir-i Amiran va morir al cap de poc i Gandja es va sotmetre llavors altra vegada a Abu Bakr.

Conquestes del Khwarizmxah

[modifica]

El1217/1218,en el conflicte entre elkhwarizmshahi el califaan-Nàssir,Sad I ibn Zangiva marxar al nord i va ocupar Rayy, Qazvín iSemnan,però fou derrotat amb una batalla amb elscorasmisprop de Rayy i fet presoner. Llavors Qazvín va passar aKhwarizm.Però fou per poc temps; la conquesta mongola (1220) va posar en fuita al khwarizmshahAlà-ad-Din Muhàmmad;el general mongolSubotaifinalment van atrapar a Muhàmmad aQarun,però aquest va fugir al darrer moment i en va perdre el rastre; llavors Subotai van tirar enrere i en venjança van destruirZandjani segurament van conquerir a l'assalt Qazvín on tota la població fou massacrada com a càstig. A la sortida dels mongols es va produir un buit de poder i el1124l'amir local va reconèixer aJalal-ad-Din Manguberti.Aquest fou derrotat i mort pels mongols el1131i Qazvín va restar sota domini dels governadors mongols. El1253/1254fou designat governador local Iftikhar-ad-Din Muhàmmad al-Bukhari que va governar ajudat pel seu germà Imam-ad-Din Yahya; junts van governar fins al1278/1279.

Domini mongol i il-kànida

[modifica]

A la primavera del1283Arghun (el futurIl-kanArghun Khan) va retornar al Khurasan. En arribar a Rayy es va trobar que el seu delegat (shehna) en aquesta ciutat havia estat deposat i torturat per orde del seu oncleAhmad Teguderi substituït per un delegat d'aquest; el va detenir i el va retornar al seu oncle muntat en un ase; llavors va intentar aconseguir l'adhesió dels amirs orientals; Kungurtai va caure sota sospita de conspirar amb Arghun per prendre el poder i fou arrestat el17 de generde1284i executat alKarabaghl'endemà. Ahmad llavors va enviar al seu gendre, el general georgià Alinak, en expedició contra Arghun, i ell va marxar al darrere amb l'exèrcit principal, sortint de Pilsavar a l'estepa deMughanel26 d'abrilde1284.Arghun va derrotar a Alinak a Ak Khwadja prop de Qazvín el4 de maig,però es va haver de retirar cap a l'est perseguit per Ahmad; va intentar fer la pau amb el seu oncle, però aquest va descartar qualsevol arranjament.

En els conflictes del regnat deGhazanKhan (1295-1304) va patir els atacs delsilčisi la ciutat es va buidar. SotaOldjeituel govern local va passar a Hussam-ad-Din Amir Umar Shirazi i a Hadjdji Fakhr-ad-Din Ahmad Mustawfi. Abu Said Bahadur Khan va assignar la província per les despeses de la casa (ulus) de la seva mare i del personal. Fou sota els mongols principalment quan a la regió es van establir majoritàriament els turcmans.

Cobànides, jalayírides i timúrides

[modifica]

Després de l'enfonsament il-kànida la regió va acabar a mans delscobànidesi després del1356delsdjalayàrides.El jalayírida Bayazid ibn Uways dominava Qazwin i Sultaniya aliat amb l'amir Sariq Adel (1383) i es va aliar al muzaffàrida Shah Shuja el 1383. Poc després va pactar la pau amb el seu germà Ahmad ibn Uways. Sariq Adil (que dominava a Sultaniya) fou destituït per Shah Shuja que se’l va emportar a Fars, i Sultaniya fou cedida a Ahmad ibn Uways de Tabriz i Bagdad que en va donar el govern al seu fill Akbugha. Bayazid va conservar Qazwin per poc temps i la va abandonar en favor del seu germà per marxar al Luristan. Un general de Tamerlà, Umar Abbas va entrar a Sultaniya i se’n va fer amo i senyor i ho va comunicar a Timur que pel seu costat ja havia entrat a Rayy.[1]Tamerlà no va conservar aquestes places que van tornar a poder dels jalayírides. Però el 1393 l'avantguarda timurida va arribar a Qazwin, al governador de la qual, Shah Suar, van derrotar i el van enviar a Tamerlà.[2]

El 1405 el príncep Abu Bakr es va apoderar de Sultaniya. En dos dies Muhàmmad Umar, sobirà de l'Azerbaidjan, va arribar a la ciutat que Abu Bakr va evacuar, i va enviar a l'amir Abd al-Razzak, fill de l'amir Kodadad Husayni, a perseguir-lo. A la vora de Kazwin els dos exèrcits es van trobar i després d'una batalla que va durar tot el dia, sense guanyador clar, Abu Bakr va poder seguir cap a Rayy i Abd al-Razzak va haver de tornar a Sultaniya d'on Muhàmmad Umar ja se'n havia anat però que havia deixat en mans d'amirs fidels[3]Quan Bayan Kutxin es va revoltar a Xahriyar, Abu Bakr va deixar a Xirin Beg al càrrec de Kazwin i va marxar contra Xahriyar que va assetjar i va derrotar a Bayan.[4]Abu Bakr era a Sultaniya i allí va saber que el seu visir Ilgaz l'havia trait i havia reconegut com a sobirà a Sayyid Rida Kiya, príncep de Gilan; Ilgaz havia abandonat Kazwin per anar a Rudbhar. Abu Bakr va anar a Kazwin i va enviar tropes a perseguir a Ilgaz; es va entregar quan li van dir que el príncep li concedia una amnistia, però portat a Kazwin, fou condemnat a una multa enorme que no va pagar ja que va morir per les tortures.[5]

El 5 d'abril de 1409 Kazwin fou saquejada per Kiya Murad Talikani i Muzid Bekneh, però aquests amirs foren atacats per Bistam Jagir, que no estava molt lluny, i foren derrotats.[6]Abd al-Razzak ibn Kodadad Husayni, amir de Muhàmmad Umar que s'havia passar a Abu Bakr i després actuava per lliure, va prendre el control de Kazwin (1409) i poc després, quan el sultà jalayírida Ahmad ibn Uwaysva es va acostar a l'Iraq Ajamita, el va reconèixer com a sobira igual com van fer altres amirs d'altres ciutats. L'estiu del 1413 elk turcman Kara Yusuf dels kara koyunlu va entrar a les províncies de Kazwin i Sultaniya que foren lliurades a la devastació mes absoluta.[7]

Domini Kara Koyunlu

[modifica]

Fou conquerida pelsqara qoyunlusotaIskandar ibn Kara Yusufel1429;Xah Rukhla va reconquerir el 1430, però vers el1448o1449va retornar als qara qoyunlu.

Ak Koyunlu i safàvides

[modifica]

El1469va passar alsaq qoyunlu,sota domini dels quals fou afectada pel terratrèmol de1484/1485alTalikan;el1501va passar alssafàvides.

Després del1514la capital safàvida que era aArdabiles va traslladar aTabrizperò massa exposada davant els otomans, el1555es va traslladar a Qazvín que havia començar a adquirir importància els darrers anys especialment després de ser afectada el1549/1550per un terratrèmol del Rudbar, quan fou restaurada; com a capital safàvida va rebre el títol deDar al-Saltana(Casa del sobirà) i fou teatre de proclamacions i de morts dels sobirans comHaydar Shahque hi fou proclamat el22 d'agostde1576oIsmail II de Pèrsia,mort a Qazvín el24 de novembrede1577.El1557/1558no obstant fou damnada per unes inundacions.

SotaTahmasp I(1524-1576) es va difondre l'heretgia nuktarita, dirigida a Qazvín per Darwish Khusraw, suposadament un cap popular de les classes inferiors; després d'un temps associat als nuktawis fora de la ciutat va retornar a Qazvín on gaudia de força suport i per por de la seva popularitat, fou acusat pels ulemes d'heretge, i fou expulsat de la mesquita on havia establert la seva seu. A la mort de Tahmasp II el1576es van produir seriosos disturbis; els turcmans es van revoltar i van proclamar a Tahmasp Mirza, fill del xa difunt, dominant per un temps la ciutat i capital tot i la proclamació d'Haydar Shah. Llavors Darwish Khusraw va reprendre la predicació i va recuperar molts seguidors, fins que fou executat per heretge el1593/1594.La primavera del1586Hamza Mirza, que estava assetjantTabriz(en poder dels otomans) va marxar contra Qazvín, va derrotar elsturcmansi va fer presoner a Tahmasp Mirza, posant fi a la revolta. La vila no va patir gaires desperfectes.

El1596/1597Abbas I el Granva decidir traslladar la capital a Isfahan, però el desembre de1598una delegació britànica dirigida per Sir Anthony Sherley encara va estar a Qazvín on romania la capital; el seu germà Robert Sherley hi va morir el1627amb Sir Dodmore Cotton. El pare carmelita Paul Simon va estar a Qazvín el1607quan ja no era capital, i diu que era tan gran com Isfahan; Pietro della Valle el1618ja no hi va trobar res que li fes pensar en una capital, però en canvi Sir Thomas Herbert el1627diu que igualava en grandària qualsevol altra ciutat de l'imperi menys Isfahan, i calcula la població en 200.000 habitants; deu anys més tard Oleaurius la va calcular en cent mil habitants.

Quan va deixar de ser capital, Qazvín no va esdevenir província separada sinó que va quedar sota administració d'unwazir,undarugha,unkalantari unmustawfi.Sota domini safàvida dues famílies o faccions es van enfrontar pel poder local; els Haydaris i els Nimatis. El1635/1636va patir una epidèmia de pesta (taun). El1674Chardin diu que les muralles estaven en ruïnes i que la vila havia perdut els trets d'una gran capital, i calcula els seus habitants en cent mil. Cap al final del regnat deSultan Husayn I(1694-1722) la ciutat havia perdut força població i la regió es va constituir en província sota unbeglerbegi,el primer dels quals fou elghulamTahmasp, el qual rebia una remuneració amb càrrec als impostos (wudjuhat) recaptats als districtes de la rodalia, i amb el seu import havia de mantenir només 300 soldats, cosa que dona idea de la seva poca importància.

Període de Nadir Xah

[modifica]

El1722fou ocupada per Aman Allah Khan amb 6000 homes, sota ordes de l'afganèsMahmud Khan.El gener de1723la població es va revoltar dirigida pelskalantarsde la ciutat i els afganesos es van retirar a Isfahan després de perdre dos mil homes. El1726la ciutat es va entregar als otomans amb la condició que el governador otomà establert no tingués tropes a la ciutat, però l'acord no es va respectar i Ali Pasha va entrar a la ciutat amb 12000 homes. Algun temps després en foren expulsats i la ciutat es va declarar per Nadir Khan (desprésNadir Shah). El1744un comerciant local va informar a Hanway que la ciutat només tenia uns 10.000 habitants.

Període qajar

[modifica]

Fath Ali Shahva nomenar governador al príncep Muhàmmad Ali Mirza (1789/1790) que va exercir fins al1806/1807.Progressivament va esdevenir centre estratègic i comercial en estar entreTeheran,TabriziEnzeli(a lamar Càspia). El1809hi va passar James Morier que la va trobar parcialment destruïda per un recent terratrèmol; la població s'estimava per Morier en 25.000 habitants, estimació que es va repetir durant 50 anys. El1818el xa va designar governador aAbbas Mirza,per facilitar el seu camí a Teheran en cas de pujar al tron. Durant el seglexixi la primera meitat del següent va patir diverses epidèmies de còlera, i el1850/1851va patir unes inundacions considerables. El1880un cens estimava la població en 64.362 habitants. El1884Mirza Husayn Farahani diu que tenia 600 botigues, 8 caravanserralls, 40 mesquites i 9 madrasses, i considera la població només d'uns 30.000 habitants i altres estimacions sota Curzon coincideixen en aquesta estimació (uns 40.000 habitants al començar el seglexx). En aquest temps es va iniciar la comunicació telegràfica amb Teheran i el1890es va obrir sucursal del banc Imperial de Pèrsia. El1899fou unida per carretera a Teheran i el1906a Hamadan.

Durant la revolució constitucional va tenir dos representants a l'assemblea consultiva i es va elegir un consell provincial (andjuman-i wilayati) així com consells populars, però foren dissolts després de l'atac de Muhàmmad Ali a l'assemblea el1908.La resistència a Muhàmmad Ali es va fer forta a Tabriz i Isfahan i el moviment nacionalista es va estendre alGilan,on el líder nacionalista Yeprim Khan, d'acord amb els nacionalistes de Qazvín, va ocupar aquesta ciutat el1909i des d'allí va avançar cap a Teheran; per pressionar als nacionalistes, Rússia va enviar tropes a Qazvín (juliol de1909) que hi van restar fins al1911però van retornar al desembre d'aquest mateix any. L'agitació es va mantenir durant laI Guerra Mundial.Elsjangalisvan estar a punt d'ocupar la ciutat el març de1918;el juny de 1918 s'hi va establir la Dunster Force que va iniciar operacions contra els jangalis.

Època contemporània

[modifica]

El1921fou escenari del cop d'estat deRida Khan,que va fundar la dinastiaPahlavi.El1940els russos van bombardejar Qazvín. L'emigració cap a Teheran fou notable entre1930i1960.Els darrers terratrèmols importants foren el de1962i sobretot el de març de2003.

Monuments

[modifica]
Dona resant en una mesquita de Qazvin.
  • Ruïnes de Meimoon Ghal'eh, edifici sassànida.
  • Casa de Chehelsotoon (Kolah Farangi), període safàvida, avui museu.
  • Palau de Shah Tahmasp, restaurat
  • Tomba d'al-Mustawfi, restaurada
  • Mesquita Jame' Atiq
  • Mesquita Heydarieh
  • Mesquita al-Nabi amb 14000 m², safàvida
  • Mesquita Sanjideh
  • Mesquita Panjeh Ali.
  • Mesquita Peighambarieh de 1644
  • Mesquita Mullah Verdikhani de 1648.
  • Mesquita Salehieh de 1845.
  • Mesquita Sheikhol Islam, restaurada el 1903.
  • Escola Eltefatieh, il-kànida
  • Escola i Mesquita Sardar, construïda pels germans Husayn Khan i Hasan Khan Sardar el 1815
  • Edifici de l'Ajumtament (construït pels russos com a Sala de Ballet)
  • Reserva d'aigua (construïda pels russos)
  • Església Cantor (construïda pels russos)
  • Tombes seljúcides
  • Torres bessones de Kharaghan de 1067

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Yazdi Sharaf al-Din Ali, Zafarnama, Trad. al francès de Petis de la Croix sota el títol “Histoire de Timur Bec”, II, 49
  2. Ibid, III, 21
  3. Manuscrit persaMatla-assadein ou-madjma albahrein,aNotices et extraits de la bibliotheque du Roi et autres bibliotheques, tome qatorzieme(volum 14), accesible a Google books, pàg.56 a 58.
  4. Ibid, pàg 112
  5. Ibid, pàg 133
  6. Ibid, pàg 181
  7. Ibid, pàgs 244, 245

Bibliografia

[modifica]
  • E. G. Browne i R. A. Nicholson, traducció de Barbier de Meynard,Description historique de la ville de Kazvin,JA 1857, París 1858
  • Husayn Ali Sutuda,Tarikhça yi Kazwin,1969
  • D. N. Wilber,A Survey of Persian Art,Oxford-Nova York 1939.