Vés al contingut

Manat (mitologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeManat

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeessa
deïtat de la mortModifica el valor a Wikidata
Dades
GènerefemeníModifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia àrabModifica el valor a Wikidata

Manat(àrab:مَناة,Manāt) va ser unadeïtatdelpanteósemitadeMesopotàmiade l'època presargònida. Era una divinitat femenina, considerada la deessa del destí, i segurament va ser una divinitat molt antiga dins del panteó semita, i més important que altres deus.

També era coneguda amb el nom deMenutum,que era un dels nom d'Ixtar.A laBíblias'esmenta amb el nom deMeni,que correspon aManat.El seu equivalent romà era la deessaFortuna,ja que Manat significava també la sort, el destí i l'atzar. Va ser una deïtat adorada entre elsàrabsa l'època preislàmicai amb les seves germanesal-Latial-Uzzaformava la triada de divinitats adorades ala Meca.

Tenia un santuari principal, ara perdut, entre la Meca iMedina,a la riba de laMar Roja.Les tribus delsBanu Awsi delsBanu Khàzrajeren considerades les més devotes de la deessa, tant que el lloc on se li oferien sacrificis portava els seus noms.

SegonsHixam ibn al-Kalbí,hi havia una representació de Manat entre els 360 ídols que es trobaven a laKaaba,i quan els peregrins hi feien la volta, la invocaven, juntament amb el nom de les seves germanes al-Lat i al-Uzza, buscant la seva benedicció. Es creia també que Manat protegia les tombes i castigava als que les profanaven.[1]

Referències

[modifica]
  1. Jordan,Michael.Dictionary of Gods and Goddesses.Nova York: Facts on File, 2004, p. 187-188.ISBN 9780816059232.

Bibliografia

[modifica]