Vés al contingut

Niacina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicNiacina
Substància químicagrup de substàncies químiquesModifica el valor a Wikidata
Rolvitamina BModifica el valor a Wikidata
Estructura química

Laniacina,també coneguda com avitamina PPoàcid nicotínic,és unavitaminahidrosolubleincolora molt abundant a la natura. Pertany al grup de lesvitamines B.La sevafórmula químicaésCHNO₂. La designacióvitamina B3inclou l'àcid nicotínic i també un altre compost, l'amida corresponent a aquest àcid (ungrup amino-NH₂ substitueix elgrup hidroxil-OH): lanicotinamidao niacinamida, que queda amb la fórmulaCHNO.

La niacina és part essencial dels coenzims NAD+, NADH, NADP+ i NADPH. A més té un paper important almetabolismede les cèl·lules i a la producciód'hormones esteroidesa laglàndula suprarenal,que tenen a veure amb el creixement.

L'ab sắc ncia o quantitat insuficient de vitamina B3 a ladietaés causant de lamalaltiaanomenadapel·lagra.[1]

Diferències fonamentals entre la niacina i la nicotinamida

[modifica]

La niacina i la nicotinamida són ambdues considerades vitamina B3 i el seu comportament quant a vitamina és idèntic. Les dues acabaran a formar part del NAD, NADH+, NADP i NADPH* i en són fonamentals, però les seves altres propietats i funcions dintre de l'organisme són diferents. La diferència fonamental està en el que passa a la conversió de niacina a nicotinamida. Per exemple, la niacina ajuda a reduir elcolesterol dolentperò la nicotinamida no.

Fonts alimentàries

[modifica]

Lavitamina B3és abundant a la natura. La forma àcida (niacina, vitamina PP) és més freqüent als vegetals (fruita,llegums,verdures de fulles verdes,tomàquet,pastanaga,espàrrec,bolet,nou,etc.) mentre quela forma amidaho és al món animal (peix blau,aus,fetge,ronyons). L'aminoácidtriptòfan,precursor de la niacina, es troba a lacarnmagra,ousillet.Com additiu alimentari té la numeració E-375.

Referències

[modifica]
  1. Villalobos,Pilar;Montesinos,Manuel;Roig,Núria;Coto,D. Costa;García,A. Cabacas «Pel·lagra en una adolescent afectada d'anorèxia nerviosa».Pediatria catalana: butlletí de la Societat Catalana de Pediatria,77, 1, 2017, pàg. 27–29.ISSN:1135-8831.