Vés al contingut

Oghuz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el grup humà. Vegeu-ne altres significats a «Llengües oguz».
Infotaula grup humàOghuz
TipusètniaModifica el valor a Wikidata
Llenguaproto-oguzModifica el valor a Wikidata
Part depobles turquesosModifica el valor a Wikidata

Elsoghuz(turc:Oğuz;àrab:غز,ḡuzz;engrec medievalOuzoi;també coneguts com aOguz,Kuz,Ouz,Okuz,Oufoi,Ouz,Torks,Uguz,UuzoUz) foren unahordaofederaciódetribusturquesesseminòmadesde l'Àsia central,establerta al nord de lamar Càspiai lamar d'Aral.Practicants del xamanisme, a partir delseglexes convertiren a l'islami en gran quantitat migraren cap occident. Són els antecessors dels actualsturcmansi actualment la majoria habita alTurkmenistan,on constitueixen el 74% de la població (3 milions), a l'Iran(1 milió) i a l'Afganistan(mig milió), sent elsgagausesuna de les seves tribus.

Denominació

[modifica]

La denominació «oghuz» fou donada a un conjunt de tribus turqueses de l'Àsia centralunides en una confederació. Per tant, la denominació «oghuz» no és un nom ètnic i es pot traduir per 'tribus turqueses'. Aquesta unió sociopolítica dugué a l'emergència d'una nova entitat intertribal turca, els «oghuz». Durant els segles VI i VII, en el període de l'Imperi Göktürk,els «oghuz» anaren creixent amb la incorporació de noves tribus. La paraula «oghuz» deriva de la paraulaok,que significa 'fletxa' o 'tribu'. El dibuix d'un arquer disparant la seva fletxa fou la bandera de l'Imperi Seljúcida,imperi creat per un clan d'oghuz elseglex.

Els pobles turquesos es classifiquen en diverses branques; als «oghuz» també se'ls anomena «turquesos occidentals» perquè migraren cap a l'occident després del col·lapse de l'Imperi Göktürki perquè la major part de les àrees que actualment habiten (excepte elTurkmenistan) estan a l'occident de lamar Càspia,mentre que a la resta se'ls anomena «turquesos orientals» pel fet de viure a l'orient de lamar Càspia.A partir del mitjans del seglex,la denominació «oghuz» fou gradualment substituïda entre ells mateixos per la paraula «turc» o «turcoman», un procés que culminà vers elseglexiiii que ha donat lloc a la denominació que reben actualment aquests pobles, «turcs».

Orígens

[modifica]

Elsegleixels oghuz vivien a les estepes adjacents alMar d'Arali pressionaren elspetxenegs,de la regió de l'Embai elriu Ural,cap a l'oest. El seglex,els oghuz habitaven l'estepa dels riusSari-su,Turgaii Emba, al nord del llacBalkhash(actualment alKazakhstan). A la segona meitat delsegleixes van desplaçar a l'oest i ven empènyer elspetxenegs,als quals varen arrebassar l'estepa russa (on s'havien establert) al seglexi.Els romans d'Orient els van anomenarOuzoi.Les cròniques russes els assenyalen primer com atorks(1054). L'emperador romà d'OrientConstantí X Ducasdiu que els oghuz van creuar elDanubiel1065en nombre de sis-cents mil i van devastar els Balcans fins aTessalònicai Grècia del nord, però foren rebutjats pels petxenegs i búlgars amb greus pèrdues; les bandes disperses d'oghuz que van tornar cap a la regió del Volga foren sotmeses, eliminades o assimilades pels kiptxak. Un petit grup va restar a la zona del Dnièper i va originar els moderns gagaüsos.

Dinasties d'origen oghuz

[modifica]

De l'horda dels oghuz se'n separà elclan dels Seljúcidesque, convertits a l'Islam, envaïrenPèrsiaelseglexii hi fundaren l'Imperi Seljúcida.La resta dels oghuz van restar pagans. De la mateixa manera, vers el seglexi,un altre clan dels oghuz, el uz o torks de les cròniques russes i que encara mantenien una religió pagana, destruí la supremacia delspetxenegsa les estepes russes. Pressionats per una altra horda turquesa, elskiptxaks,un branca delskimaks,el clan dels uz acabà per envair la plana del Danubi, creuant i envaint els Balcans; allí foren exterminats, sia per un exèrcit enemic sia per una plaga, fet que provocà que els pocs supervivents acabessin dispersant-se o unint-se com a mercenaris a l'exèrcit romà d'Orient.

Diverses dinasties poderoses han sorgit d'entre els oghuz. Se'n destaquen les següents:

Tribus dels oghuz

[modifica]

Vers elsegleviil'horda o federació de tribus dels oghuz estava formada per 24 tribusseminòmadessota el cabdillatge de l'Oğuz Han (Oghuz Khan). Segons la llegenda, els seus 6 fills es repartiren el cabdillatge de les tribus, escollint un ocell com símbol de les 4 tribus que governarien cadascun. Les tribus governades pels 3 fills majors foren referits com aBozoklar,mentre que les tribus governades pels 3 fills menors foren referides com aÜçoklar:

Bozoklar (Fletxes grises)

[modifica]

Günhan

[modifica]

El seutòtemera unaligot comú

Ayhan

[modifica]

El seutòtemera unaàguila rapaç

Yıldızhan

[modifica]

El seutòtemera unaàguila imperial

Üçoklar (Tres fletxes)

[modifica]

Gökhan

[modifica]

El seutòtemera unfalcó capitost

Dağhan

[modifica]

El seutòtemera unfalcó mostatxut

Denizhan

[modifica]

El seutòtemera unastor

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]