Vés al contingut

Paradigma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El termeparadigmasignifica «exemple» o «model». En tot l'àmbitcientífic,religióso un altre contextepistemològic,el termeparadigmapot indicar el concepte d'esquema formald'organització, i ser utilitzat com a sinònim demarc teòricoconjuntdeteories.Aquest concepte va ser originalment específic de lagramàtica,el1992el diccionari Merriam-Webster definia el seu ús només en aquest context, o enretòricaper referir-se a unaparàbolao unafaula.Enlingüística,Ferdinand de Saussureva fer servirparadigmaper referir-se a una classe d'elements amb similituds. El terme té també un significat en el terreny de la psicologia referint-se a acceptacions d'idees, pensaments, creences incorporades generalment durant la nostra primera etapa de vida que s'accepten com a veritables o falses sense posar-les a prova d'una nova anàlisi.

Descripció

[modifica]

Unparadigmaestà constituït pels supòsits teòrics generals, leslleisi lestècniquesper a la seva aplicació que adopten els membres d'una determinada comunitat científica.

  • Les lleis explícitament establertes i els supòsits teòrics. Per exemple, leslleis del movimentdeNewtonformen part del paradigma newtonià i lesequacions de Maxwellformen part del paradigma que constituïx la teoria electromagnètica clàssica.
  • L'instrumental i les tècniques instrumentals necessaris per a fer que les lleis del paradigma es referisquen al món real. L'aplicació enastronomiadel paradigma newtonià requerix l'ús de diversostelescopis,junt amb tècniques per a la seva utilització i diverses tècniques per a corregir les dades recopilades.
  • Un component addicional dels paradigmes el constituïxen alguns principismetafísicsmolt generals que guien el treball dins del paradigma. Tots els paradigmes, a més, contenen prescripcions metodològiques molt generals com ara: "Cal intentar seriosament compaginar el paradigma amb lanaturalesa".

Etimologia

[modifica]

El termeparadigmas'origina en la paraulagregaπαράδειγμα(parádeigma) que al seu torn es divideix en dos vocables "paràmetres" (al costat) i "déigma" (model), en general, etimològicament significa «model» o «exemple». Al seu torn té les mateixes arrels que«demostrar».

En termes generals es pot definir al terme paradigma com la forma de visualitzar i interpretar els múltiples conceptes, esquemes o models del comportament en totes les etapes de la humanitat en el psicològic i filosòfic, que influeixen en el desenvolupament de les diferents societats així com de les empreses, integrades i influenciades per l'econòmic, intel·lectual, tecnològic, científic, cultural, artístic, i religiós que en ser aplicats poden sofrir modificacions o evolucions segons les situacions per al benefici de tots.

Paradigma científic

[modifica]

Elfilòsofi científicThomas Kuhnva donar aparadigmael seu significat contemporani quan el va adoptar per referir-se al conjunt de pràctiques que defineixen una disciplina científica durant un període especificat de temps. El mateix Kuhn preferia els termesexemplarociència normal,que tenen un significat filosòfic més exacte. Tanmateix, en el seu llibreL'estructura de les revolucions científiques[1]defineix a un paradigma de la següent manera:

  • el que es necessita observar i escrutar;
  • el tipus d'interrogants que se suposa que s'ha de formular per trobar respostes en relació a l'objectiu;
  • com s'han d'estructurar aquests interrogants
  • com s'han d'interpretar els resultats de la investigació científica.
« "Considero als paradigmes com a realitzacions científiques reconegudes universalment que, durant cert temps, proporcionen models de problemes i solucions a una comunitat científica" »
— Thomas Kuhn.

Els models paradigmàtics són models metafísics i epistemològics, que proporcionen el "context" en el qual es formen els diferents models teòrics i teories d'un nivell inferior, prestant les directrius generals d'agrupament de les diferents teories.

Alternativament, elDiccionari Oxforddefineix a paradigma com "Un patró o model, un exemple". Així, un component addicional de la definició de Kuhn és:

  • Com s'ha de conduir un experiment i quin equipament està disponible per realitzar-lo.

Així, dins de la ciència normal, un paradigma és el conjunt d'experiments modèlics capaços de ser copats o emulats; sent la base per crear un consens científic. El paradigma prevalent present en el consens imperant, sovint, una manera més específica de veure la realitat o les limitacions de propostes per a la investigació futura; més que unmètode científicmolt més genèric. Això podria conduir a unparadigma positivista.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Kuhn, Thomas S.;The Structure of Scientific Revolutions,2nd Ed., Univ. of Chicago Press, Chicago & Londres, 1970.

Enllaços externs

[modifica]