Vés al contingut

Rastafarisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Rastafari)
Infotaula d'organitzacióRastafarisme
(en)RastafariModifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimHaile SelassieModifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusreligió
ideologia
moviment socialModifica el valor a Wikidata
Activitat
Influències
Governança corporativa
Part denou moviment religiósModifica el valor a Wikidata

Elrastafarismeés unareligiómonoteista,amb una base semblant alcristianisme,que veneraJah,tal com s'anomenaHaile Selassie,emperador d'Etiòpiai que es reconeix com a encarnació deDéu.El nom prové de la fusió de la paraulaRas(príncep) iTafari Makonnen,nom que tenia Haile Selassie I abans de ser coronat.[1]Els seus seguidors s'anomenenrastafarisi són coneguts especialment a través de la forta repercussió que va tenir aquesta religió a l'illa deJamaicadurant ladècada del 1970.

Els orígens es remunten a ladècada del 1930,quan sorgí en el col·lectiu negre obrer de l'illa de Jamaica. S'interpreta Haile Selassie I com a personatgebíblici des dels seus orígens el moviment incloïa l'ús delcànnabiscom a instrument sagrat, com també diverses aspiracions afrocèntriques. Cal destacar el panafricanistaMarcus Garvey,que militava en el moviment 'Back to Africa'. Garvey defensava la idea que els descendents dels esclaus només serien lliures si tornaven al continent negre i construïen una nació, i inspirant-se en el nom preimperial, Ras Tafari, amb la seva visió cultural i política va ajudar a crear aquesta nova visió del món. L’any 1916, va pronosticar: “Mireu l’Àfrica, un rei negre serà coronat, perquè el dia de l’alliberament és a prop”. Com que Etiòpia ja gaudia de prestigi pel fet de no haver estat mai colonitzada, quan el 1930 els jamaicans seguidors de Garvey van tenir notícia de la coronació de l'emperador Haile Selassie, publicada a la portada de la revistaTime,envoltat de dignataris i membres de la reialesa d’arreu del món, van pensar que la profecia s’havia fet realitat: Haile era el Messies; Etiòpia, la Terra Promesa. Agraït pel suport dels moviments panafricanistes i els rastafarians jamaicans, el 1948 Selassie va cedir 500 hectàrees al poble de Sashemene (a Etiòpia) perquè hi residissin els rastafarians, fet que es va produir amb més celeritat a partir de l’any 1966, quan va visitar Jamaica. A poc a poc, molts rastes jamaicans s'hi van instal·lar.[2]

Elmoviment rastafaris'ha escampat i fet conèixer arreu, especialment gràcies a la popularització de la músicareggae.A ladècada del 2000hi havia més d'un milió de seguidors d'aquesta religió, incloent-hi un deu per cent de la població de Jamaica, que se'n proclama seguidora.

Referències

[modifica]
  1. Price,Charles.Becoming Rasta: Origins of Rastafari Identity in Jamaica(en anglès). NYU Press, 2009, p. 87-88.ISBN 0814767680.
  2. Montanyà,Xavier. «Quina relació hi ha entre els rastafaris i l'emperador d'Etiòpia?». Sàpiens. [Consulta: 28 setembre 2021].