Vés al contingut

Sudetenland

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sudetenland
Bandera la Sudetenland
Territori dels Sudets
Capital Teplitz
Creació 1939Incorporació a Alemanya
Dissolució 1945Incorporació a Txecoslovàquia
Llengua oficial Alemany

Sudetenland(alemany:Sudetenland;txec:Sudety,polonès:Kraj Sudetów) era un territori habitat per un poble de parla alemanya anomenatalemanys sudets(alemany:Sudetendeutsche,txec:Sudetští Němci,polonès:Niemcy Sudeccy), a les terres deBohèmiafrontereres ambAlemanya.

Eren descendents de colons alemanys cridats a partir del seglexiiipels reis de Bohèmia. Una part d'ells demanà el 1919 la incorporació de llur territori a la República Alemanya, però elTractat de Saint-Germainl'adscriví aTxecoslovàquia.El fet que fossin exclosos de les indemnitzacions per ser suspectes d'hostilitat vers la nació txeca, i la depuració del 50% dels funcionaris alemanys provocaren que es mostressin hostils des d'un principi i creessin elsTurnverband,contraris alssokols.Per suavitzar les tensions, el febrer del 1920 s'aprovà la Llei dels Idiomes, en teoria força tolerant, i una constitució que garantia els drets de les minories.

La reivindicació d'unir-se a Alemanya, esmorteïda els anys vint, es revifà el 1933, que, amb el suport de Hitler,Konrad HenleiniKarl Hermann Frankfundaren elFront Patriòtic dels Alemanys Sudets(Sudeten Deustche Heimatfront), de caràcter corporativista ivölkisch,transformat el 1935 enPartit Alemany dels Sudets(Sudetendeutsche Partei). El 1935 ja obtindrà ell sol el 66% dels vots germanòfons (1.249.541 vots). D'antuvi només perseguien arrencar concessions al govern txec, però des del 1938 se subordinarien al govern d'Adolf Hitler.

Arran del seu triomf a les eleccions legislatives del 1935,Pragafeu propostes conciliadores, que Henlein rebutjà. Després d'un nou triomf a les eleccions municipals del maig del 1938, Henlein exigí l'acompliment dels anomenatsvuit punts de Karlovy Vary,els quals, a més de l'autonomia completa, exigien deTxecoslovàquiala reparació dels hipotètics danys causats als sudets des del 1918 i una eventual reunificació amb Alemanya. Aquestes peticions, sostingudes perAlemanyai refusades pel govern de Praga, foren parcialment acceptades perFrançai laGran Bretanya;el primer ministre britànic,Neville Chamberlain,amb l'anuència d'Édouard Daladier,temptà, sense èxit, una mediació entre txecs i alemanys (agost del1938).

Sudets expulsats el 1945

Les entrevistes de Chamberlain ambAdolf HitleraBerchtesgadeni Bad Godesberg (15 i 22-24 de setembre) no van donar cap resultat. Quan, després de la mobilització general decretada per Praga i l'ultimàtum delTercer Reicha Txecoslovàquia (26 de setembre), semblava imminent la guerra, laConferència de Múnic(29-30 de setembre), celebrada a proposta deBenito Mussolini,acordà l'annexió de la regió dels sudets per Alemanya, si era ratificada per un plebiscit. Però el plebiscit no arribà a tenir lloc, perquè l'1 d'octubre de 1938 l'exèrcit alemany ocupà el territori. Uns 800.000 txecs restarien dins el territori com a ciutadans alemanys, sense cap dret per a ells enmig de 2.800.000 alemanys.

En tornar a Txecoslovàquia el 1945, fou expulsada la major part dels quasi tres milions de sudets.

Vegeu també

[modifica]

Fonts i referències

[modifica]