Vés al contingut

Toronto

Per a altres significats, vegeu «Toronto (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaToronto
City of Toronto(en)Modifica el valor a Wikidata
Vista nocturna
Vista aèria
Fotomuntatge
Vista hivernal
Imatge

Lema«Diversity Our Strength»Modifica el valor a Wikidata
EpònimFort RouilléModifica el valor a Wikidata
Localització
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
43° 40′ 13″ N, 79° 23′ 12″ O/ 43.6703°N,79.3867°O/43.6703; -79.3867
EstatCanadà
ProvínciaOntarioModifica el valor a Wikidata
Capital de
Ontario(1867–)Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població2.794.356(2021)Modifica el valor a Wikidata(4.434,01hab./km²)
Geografia
Superfície630,21 km²Modifica el valor a Wikidata
Banyat perllac Ontario,riu Humber(oc)Tradueix,riu Don(oc)Tradueixiriu Rouge(oc)TradueixModifica el valor a Wikidata
Altitud76 mModifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
FundadorJohn Graves SimcoeModifica el valor a Wikidata
Creació1750Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• AlcaldessaModifica el valor a WikidataOlivia Chow(2023–)Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuConsell de TorontoCircumscripció: 44,(Escó: 45)Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalMModifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic416, 647 i 437Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webtoronto.caModifica el valor a Wikidata
Twitter (X): TorontoCommsInstagram: cityoftoGitHub: CityofTorontoModifica el valor a Wikidata

Torontoés la ciutat més gran delCanadài la capital de la província d'Ontario.La població de la ciutat és de 2,5 milions d'habitants, però l'àrea metropolitanade Toronto té una població de 5,8 milions. És considerada el motor econòmic del Canadà, amb influència regional, nacional i internacional, i el centre financer i cultural del país, i és una de les ciutats més segures de l'Amèrica del Nord.Encara que l'anglèsés la llengua dominant (Toronto és la capital angloparlant del Canadà), hi ha un gran nombre d'habitants que parlen una altra llengua com elxinèsi l'italià.

Fins als anys setanta Toronto era la segona ciutat més important del Canadà, després deMont-real.Però, després del desenvolupament de la indústria de l'automòbil, la indústria minera i la construcció dels canals de St. Lawrence, la qual cosa permet l'accés alsGrans Llacsdes de l'oceà Atlàntic,Toronto s'ha convertit en una ciutat de ràpid creixement i el centre de negocis del Canadà.

Localitzada a la riba nord-oest delllac Ontario,és la cinquena ciutat més gran de l'Amèrica del Nordi la 21a més poblada del món. Toronto es troba al cor de l'Àrea Metropolitana de Toronto (Greater Toronto Areaenanglèsi abreujat com GTA), la major àrea metropolitana del Canadà, i és part d'una regió densament poblada en el centre-sud d'Ontario coneguda com aGolden Horseshoe(Ferradura Daurada), on resideixen vuit milions d'habitants. L'Àrea Metropolitana de Toronto comprèn les municipalitats regionals de Durham (561.258), Halton (439.256), Peel (1.159.405) i York (892.712).

En ser la capital econòmica del Canadà, Toronto és considerada una ciutat global i una de les principals ciutats financeres del món. Lidera els sectors econòmics de finances, serveis empresarials,telecomunicacions,aeroespacial,transport,mitjans de comunicació,art,cinema,televisió,publicitat,programari,investigació mèdica,educació,turisme,i indústria de l'esport.El Toronto Stock Exchange és la majorborsa de valorsdel país i la setena del món.

Toronto és famosa per laTorre CN,amb 553 metres d'altura. La ciutat es considera el centre de la cultura canadencaanglòfonai és l'amfitriona de moltes celebracions nacionals.

Etimologia

[modifica]
Localització de Toronto dins d'Ontario

L'origen i el significat de la paraula "Toronto" encara segueix sent objecte de debat. La definició més comuna de la paraula diu que "Toronto" ve de la paraula huronaToran-ten,que significa "lloc de trobada". No obstant això, altres creuen que el terme en qüestió ve de la paraulamohawktkaronto,que significa "on hi ha arbres sobre l'aigua", en referència a les aigües del nord de l'actual llac Simcoe, en aquella època, els mohawk anomenaven a aquest llac "llac Taronto". Aquest litoral estava connectat al litoral delllac Ontarioper una carretera que portava fins al riu Humber i la seva desembocadura en el llac Ontario. A mesura que la carretera es feia servir cada vegada més, també ho feia el terme "Toronto", passant a usar-se també per designar un lloc comercial francès pròxim a la desembocadura del riu Humber. Part d'aquesta confusió se li pot atribuir a la successió depobles indígenesque van viure a la zona al llarg del seglexviii,que eren tribusalgonquinesoiroqueses,amb la notable excepció dels mississauges, part delschippewa(que són l'origen del nom de la segona major ciutat de l'Àrea Metropolitana de Toronto, Mississauga, localitzada immediatament a l'oest de Toronto).

Fins a l'inici de la colonitzacióbritànica,no existien assentaments permanents a la regió, encara que tant els nadius com els francesos van intentar instal·lar assentaments permanents, que incloïen la construcció d'un petit fort proper a la desembocadura del riu Humber, actualment enterrat sota el terra, on es localitza la Canadian National Exhibition. Els britànics van construir un fort i un assentament que van anomenar "York". El1834van batejar oficialment a la ciutat com "Toronto".

Història

[modifica]
Vista de Toronto des de Front Street al1854.

Els primers europeus a explorar la regió on actualment s'assenta Toronto van ser elsfrancesos.De fet, comerciants francesos van fundar Fort rouille el1750,però el van abandonar el1759.Durant laGuerra de la Independència dels Estats Units,la regió va rebre una afluència de colons britànics lleials a l'Imperi Britànicque escapaven a terres sense colonitzar al nord del llac Ontario. Gràcies al seuportnatural protegit, l'assentament va servir de base naval britànica. El1787,els britànics van negociar a Toronto la compra de Mississauga amb un nou crèdit, a fi de garantir més d'un quart de milió d'hectàrees (1.000 km²) de terra en l'àrea de Toronto.

El1793John Greus Simcoe va establir la ciutat de York a l'actual assentament després de ser nomenat governador pel príncep Frederic, duc de York i Albany. Simcoe va triar la ciutat per substituir Newark com a capital de l'Alt Canadà, creient que la nova ubicació seria menys vulnerable als atacs dels nord-americans. Fort York es va construir a l'entrada del port natural de la ciutat, protegit per una llarga franja de sorra.

Mapa de Toronto,1894.

El1813,com a part de laguerra de 1812,la Batalla de York es va saldar amb la captura de la ciutat i el saqueig d'aquesta per part de lesforces estatunidenques.El lliurament de la ciutat va ser negociada per John Strachan. Els soldats nord-americans van destruir gran part de Fort York i van calar foc als edificis del parlament durant els cinc dies de l'ocupació.

York va ser incorporada a la ciutat de Toronto el 6 de març del1834,tornant a ser nomenada amb el seu nom natiu original. La població llavors era de 9.000 habitants, però es va excloure del cens als esclaus afroamericans, tot i que l'esclavitudva ser abolida a l'Alt Canadà el1834.El polític reformista William Lion Mackenzie es va convertir en el primer alcalde de Toronto, i va fracassar en l'intent de rebel·lió que es va produir el 1837 per part de l'Alt Canadà contra el govern colonial britànic. La ciutat va créixer ràpidament durant la resta del seglexixcom una important destinació dels immigrants que arribaven al Canadà. La primera gran afluència de població es va produir amb lagran fam irlandesaentre1846i1849,el que va portar a un gran nombre de la diàspora irlandesa a la ciutat, alguns d'ells transitoris i la majoria d'ellscatòlics.Per1851,la població d'origen irlandès s'havia convertit en el major grup ètnic de la ciutat. Un nombre menor d'immigrants irlandesosprotestantsvan ser rebuts per la població escocesa i anglesa, donant lloc a l'Orde d'Orange de Toronto que comptava amb una notable influència en la societat.

Toronto va ser, durant dos breus períodes, la capital de laProvíncia del Canadà:des del1849al1852,arran dels disturbis aMont-real,i posteriorment des del1856al1858.Va ser substituïda perQuebec,que va esdevenir la capital fins a1866(un any abans de la Confederació Canadenca); des d'aquesta última data, la capital ésOttawa.Tal com ho havia estat a l'Alt Canadà des del1793,Toronto va esdevenir la capital de la província d'Ontario després de la seva creació oficial el1867.A causa de la seva condició de capital, la ciutat va ser també la ubicació de la Casa de Govern i la residència delvirrei,representant de la Corona.

Port de Toronto,1919.En primer pla hi ha la seu de la Comissió del Port al final d'un moll, que avui dia es troba a uns 500 m del port. Union Station també es pot veure en construcció.
Vista de la Yonge Street al1903.

Al seglexix,es va construir un extens sistema declaveguerami es van il·luminar els carrers amb gas amb un servei regular. Es van construir línies de ferrocarril de llarga distància, incloent una ruta acabada el1854que unia la ciutat amb elsGrans Llacs d'Amèrica del Nord.Les companyies de ferrocarrilGrand Trunk RailwayiGreat Northern Railwayes van unir en la construcció de la primera estació de ferrocarril. L'arribada del ferrocarril va augmentar dràsticament el comerç i el nombre d'immigrants que van arribar i, en estar a la vora delllac Ontario,va permetre a Toronto esdevenir un punt neuràlgic del comerç desenvolupat a l'interior del continent americà. Unes calesses tirades per cavalls van donar pas als tramvies elèctrics el 1891, quan la ciutat va concedir el funcionament del trànsit a la franquíciaToronto Railway Company.El sistema de transport públic va passar a ser propietat de la Toronto Transit Commission el1921i segueix en l'actualitat en la seva propietat, a més de les línies d'autobusos,tramviaimetro.El sistema de transport públic de la ciutat és el tercer amb major ús de l'Amèrica del Nord,només per darrere dels deNova YorkiCiutat de Mèxic.

El Gran Incendi de Toronto de1904va destruir una gran part del centre de la ciutat, però aquesta va ser ràpidament reconstruïda. El foc va provocar danys valorats en més de 10 milions de dòlars i va donar lloc a les més estrictes lleis de seguretat contra incendis; a causa d'això, també es va augmentar el departament de bombers de la ciutat.

La ciutat va rebre una nova onada de grups d'immigrants al pas del seglexixal XX, sobretotalemanys,italiansijueusde diverses parts de l'Europa oriental. Aquests van ser aviat seguits delsxinesos,elsrussos,elspolonesosi els immigrants d'altres nacions d'Europa oriental. Com els irlandesos abans que ells, molts d'aquests nous immigrants es van instal·lar amuntegats en tuguris, com elWard,que es localitzava al carrer Bay Street, que actualment és el centre financer del país. Malgrat el seu ràpid creixement a la dècada de 1920, la població de Toronto i la seva importància econòmica al Canadà es va mantenir en segon lloc molt de temps, per darrere deMont-real.No obstant això, el 1934 laBorsa de Valors de Toronto(Toronto Stock Exchange) es va convertir en la més gran del país.

Després de laSegona Guerra Mundial,van arribar a la ciutat refugiats europeus i xinesos sense mitjans econòmics, igual que un bon nombre de treballadors de la construcció, sobretot italians i portuguesos. Després de l'eliminació de les polítiques d'immigració per motius de raça el 1962,[1]van arribar immigrants d'arreu del món. La població va créixer en més d'un milió d'habitants el1951quan es va iniciar a gran escala la suburbanització, i es va duplicar a dos milions el1971.En la dècada de 1980 havia superat aMont-realcom la ciutat més poblada i principal centre econòmic del Canadà. Durant aquest temps, en part a causa de la incertesa política plantejada pel ressorgiment de la sobirania delQuebec,moltes empreses nacionals i multinacionals van traslladar la seva seu social des de Mont-real a Toronto i a altres ciutats occidentals delCanadà.

El1954la ciutat de Toronto va ser federada en un govern regional conegut com aZona Metropolitana de Toronto.El gran creixement de la postguerra es va traduir en un ràpid desenvolupament suburbà, ja que es creia que una estratègia coordinada en l'ús del territori i dels serveis compartits proporcionaria una major eficiència per a la regió. El govern metropolità va començar a gestionar els serveis que travessaven els límits municipals, incloent carreteres, aigua i transport públic. El1967,els set municipis més petits de la regió es van fusionar amb els seus veïns més grans, el que va donar lloc a la configuració de sis municipis que inclouen l'antiga ciutat de Toronto i els municipis del seu voltant East York, Etobicoke, North York, Scarborough i York. El1998,el govern metropolità va ser dissolt i els sis municipis van ser consolidats en un sol municipi, amb la creació de l'actual ciutat de Toronto.

Geografia

[modifica]
Imatge per satèl·lit de Toronto.

Toronto cobreix una àrea de 630km²), amb una extensió màxima de nord a sud de 21 km i una extensió màxima d'est a oest de 43 km. La seva costa delllac Ontarioés de 46 km de llarg. Les seves fronteres estan conformades pel llac Ontario al sud, la riera Etobicoke i l'Autopista 427 a l'oest, l'Avinguda Steeles al nord i el riu Rouge a l'est.

Topografia

[modifica]

La ciutat està travessada per dos rius i nombrosos afluents: elriu Humbera l'extrem oest i elriu Dona l'est del centre de la ciutat, trobant-se els rius en extrems oposats de la badia de Toronto. La badia va ser creada naturalment per acumulació de sediments provinents dels corrents del llac que van crear les Illes de Toronto. La gran quantitat de rius i rierols que corrien des del nord cap al llac van crear grans barrancs altamentboscosos,i van proveir llocs ideals per a parcs i llocs d'esbarjo. Tanmateix, els barrancs també interfereixen amb el plànol ortogonal de la ciutat, i això provoca que alguns carrers importants com l'Avinguda Finch, Carrer Leslie, Avinguda Lawrence i Avinguda St Clair acabin en un costat dels barrancs i continuïn en l'altre. Altres vies públiques com el Viaducte del Carrer Bloor requereixen creuar per sobre dels barrancs. Aquests profunds barrancs són útils per drenar el vast sistema de clavegueram de la ciutat durant l'època de pluges, però altres seccions, particularment a prop delriu Don,són propenses a fortes inundacions.

Durant l'últimaEdat de Gel,la part baixa de Toronto es trobava a sota del llac glacial Iroquois. Ara, una sắc rie d'escarpaments marquen l'antiga vora del llac. Els escarpaments són més prominents des de l'Avinguda Victoria Park fins a la desembocadura del rierol Highland, on formen els Penya-segats de Scarborougs. Altres seccions destacades inclouen l'àrea a prop de l'Avinguda St Clair entre el Carrer Bathurst i el riu Don, i al nord del Carrer Davenport des de l'Avinguda Caledònia a l'Avinguda Spadina, els jardins de Casa Loma jeuen a sobre d'aquest escarpament. Encara que el seu terreny no és marcadament accidentat, Toronto té diferències d'elevació que van dels 75 m sobre el nivell del mar a la vora delllac Ontariofins als 270 m sobre el nivell del mar a prop dels terrenys de la Universitat de York a l'extrem nord de la ciutat.

Gran part del terreny de la riba del llac a la badia de Toronto és en realitat terreny artificial. A mitjans del seglexixla vora del llac va ser desplaçada un quilòmetre terra endins. En realitat les Illes de Toronto estaven connectades amb la costa fins que una tempesta el1858va debilitar la seva connexió, creant un canal que més tard seria usat per accedir als molls a través de la navegació.

Clima

[modifica]
Aspecte primaveral de l'High Park de Toronto.

El clima de Toronto és suau (segons els estàndards canadencs) a causa de la seva localització meridional dins del país i per la seva proximitat al llac Ontario. Té unclima humit continental(Dfaen laclassificació climàtica de Köppen), ambestiustemperats i humits i generalmenthivernsfreds, encara que bastant benignes en comparació als estàndards del Canadà i del nord delsEstats Units.La ciutat experimenta quatre diferents estacions amb variacions considerables en la temperatura diària, particularment durant la temporada de clima fred. A causa de la urbanització i a la proximitat de l'aigua, Toronto té un rang de temperatures diürnes força baix, almenys en les zones urbanes i en les àrees properes al llac. En diferents èpoques de l'any, aquesta influència lacustre té diversos impactes locals i regionals en el clima, com el retard del començament de laprimaverai de latardor.

Toronto durant un dia de mitjans d'hivern.

Els hiverns de Toronto a vegades presenten curtesonades de fredquan les temperatures màximes romanen per sota dels -10 °C, encara que en general lasensació de fredés major a causa del vent. Les tempestes de neu, de vegades barrejades ambgelipluja,poden interferir amb els horaris de treball i viatge. La neu pot caure en qualsevol moment entre novembre i mitjans d'abril. L'estiu a Toronto es caracteritza per llargs períodes de clima humit. Les temperatures durant el dia poden arribar a superar els 35 °C. La primavera i la tardor són estacions de transició amb temperatures generalment temperades o fresques amb alguns períodes secs o humits.

Les precipitacions es distribueixen al llarg de l'any de forma bastant homogènia, però l'estiu és usualment l'estació més humida, comptant fins i tot amb tempestes elèctriques. La precipitació anual mitjana és de 83 cm, amb nevades anuals mitjanes d'uns 133 cm. Toronto experimenta una mitjana de 2.038 hores amb llum, el que representa el 44% de les possibles, la major part d'elles durant la temporada de clima càlid.

Demografia

[modifica]

Toronto és una de les ciutats amb una major diversitat ètnica del Canadà. En total, la ciutat té més de 150 grups ètnics que parlen més de 100 idiomes. Els grups ètnics més nombrosos de l'àrea de Toronto consisteixen en persones d'ascendènciaanglesa,escocesaiirlandesa.A mitjans del seglexx,molts europeus van emigrar a Toronto, especialment italians i portuguesos. Altres grups ètnics importants a l'àrea inclouenalemanysi a gent de l'Índia,delPakistani deSri Lankai una de les comunitatsxinesesmés grans d'Amèrica del Nord.Toronto té una comunitat en creixement decaribenys,llatinoamericans, brasilers,africansi provinents delsud-est Asiàtic.Aquest gran ventall de cultures ha ajudat a fer de Toronto un centre cosmopolita amb una àmplia varietat de cultures, de gastronomia i amb una exquisida hospitalitat.

L'últim cens de població realitzat per l'Oficina Nacional d'Estadística del Canadà (Statistics Canada) va comptabilitzar 5.113.149 persones residents a Toronto el maig del 2006, població que, projectada, se situa en aproximadament 5.360.000 hab. el gener del 2009. La població de la ciutat va créixer en un 4% (96.073 residents) entre 1996 i 2001, a una taxa anual del 0,8%. Les persones per sota de 14 anys representen el 17,5% de la població i els majors de 65 anys el 13,6%. La mitjana d'edat és de 36,9 anys. El percentatge de persones nascudes a l'estranger és del 49,9%. Segons el Programa de les Nacions Unides, Toronto ocupa el segon lloc en percentatge més alt de població estrangera del món després deMiami.Fins i tot algunes estadístiques del país afirmen que Toronto ha superat a la ciutat deFlorida.Mentre que a Miami han estat sempre els cubans i llatins en general els que han abanderat la immigració estrangera, a Toronto no hi ha una raça ètnica o nacionalitat principal, fent d'ella una de les urbs més diverses del món.

El2001les nacionalitats europees van formar el major grup ètnic de la ciutat, amb un 57,2%, entre els quals destaquen anglesos, irlandesos, escocesos, italians i francesos. Els segueixen els de raça xinesa (amb un 10,6%), els sud-asiàtics i indo-caribenys (10,3%),negresi afro-caribenys (8,3%),filipins(3,5%) i, finalment,llatinoamericans(2,6%).

Quant a les religions de la població torontoriana, elcristianisme,novament segons el cens del 2001, és la religió que compta amb més adeptes, amb un 31,1% decatòlics,seguits d'un 21, 1% que es declaraprotestant,un 4,8%cristians ortodoxosi un 3,9% d'altres credos cristians. La resta de religions el componen musulmans (6,7%), hinduistes (4,8%),jueus(4,2%), budistes (2,7%),sikhs(0,9%) i altres religions orientals (0,2%). El 18,7% assegura ser no-teista.

L'anglèsés l'idioma predominant a la ciutat, però també té un alt percentatge de parlants altres llengües com ara elfrancès,l'italià,espanyol,xinès,portuguès,punjabi,tagalohindi.L'idioma italià és el segon més parlat en l'entorn laboral.

Barris

[modifica]

Moltes comunitats residencials de Toronto expressen un caràcter diferent que el dels gratacels del centre financer de la ciutat. Edificis d'estil victorià i eduardiana poden ser vistos en enclavaments com Rosedale, Forest Hill, Cabbagetown, l'Annex, el Bridle Path i Moore Park.

Wychwood Park és històricament significatiu per l'arquitectura de les seves cases i per ser una de les primeres comunitats que es van assentar a Toronto. El veïnatge de Wychwood Park va ser designada com un districte d'Ontario Heritage Conservation(Conservació de l'Herència d'Ontario) el1985.Al barri de Casa Loma es va construir el1911un castell que tenia unascensor,passadissos secrets i pistes de bitlles. Spadina House és una casa pairal del seglexixque en l'actualitat és un museu.

La Ciutat de Toronto comprèn una àrea geogràfica anteriorment administrada per sis municipis separats. Aquests han desenvolupat cadascun una història i identitat diferent durant anys i els seus noms segueixen sent usats comunament entre els torontonians. A tot arreu de la ciutat hi ha molts veïnatges de mida petita, i algunes més grans que arriben a cobrir quilòmetres quadrats. Els antics municipis que conformen l'actual Ciutat de Toronto són East York, Etobicoke, North York, Old Toronto, Scarborough i York.

El vell Toronto (Old Toronto)

[modifica]
Vista dels gratacels del barri de negocis (Foto feta des de la Torre CN).

Old Torontocobreix l'àrea coneguda normalment com aDowntown(Centre). Aquest és el cor històric de Toronto i la part més densament poblada de la ciutat. El barri de negocis de Toronto és el lloc on mésgratacelshi ha alCanadà:First Canadian Plau, Toronto-Dominion Centre, Scotia Plaça, Royal Bank Plaça, Commerce Court i Brookfield Place. Des d'aquest punt, l'horitzó de Toronto s'estén cap al nord, al llarg de Yonge Street. A Old Toronto hi ha també molts enclavaments residencials històrics com Yorkville, Rosedale, The Annex, Forest Hill, Lorenzo Park, Lytton Park, Moore Park i Casa Loma. En aquests barris destaquen, generalment, les cases de luxe. D'altra banda, en els veïnatges propers al centre de la ciutat, viuen un alt percentatge d'immigrantsi famílies de baixos ingressos, que viuen en allotjaments socials i blocs d'apartaments, com St James Town, Regent Park, Moss Park, Alexandra Park i Parkdale. A l'est i a l'oest del Centre, veïnats com Kensington Market, Leslieville, Cabbagetown i Riverdale són àrees comercials i culturals, així com llar de molts artistes. Aquestes veïnatges compten també amb un creixent percentatge de professionals de classe mitjana i alta que interaccionen amb les situacions de les persones pobres que hi viuen. Altres veïnatges d'Old Toronto conserven una identitat ètnica, incloent dos barris xinesos, un barri grec i altres zones comLittle Italy,Portugal VillageiLittle Indiaentre altres.

Barris interiors

[modifica]
Cases unifamiliars.

Els barris interiors estan situats en els antics municipis de York i East York. Aquestes són les àrees on resideix normalment la classe obrera, allotjant-se en cases unifamiliars i petits blocs d'apartaments. Els veïnatges com Crescent Town, Thorncliffe Park, Weston i Oakwood-Vaughan consisteixen principalment en alts blocs d'apartaments que són la residència d'immigrants. Recentment, molts veïnats han començat a acollir ètnies de diferents classes i han patit una gentrificació a conseqüència del creixement de la població i de la construcció durant els anys 1990 i els anys 2000. Els primers veïnatges afectats van ser Leaside i North Toronto.

Barris externs

[modifica]

Els anomenats barris exteriors comprenen els antics municipis d'Etobicoke, Scarborough i North York, els quals conserven en gran part el plànol ortogonal que hi havia abans l'esclat de laPrimera Guerra Mundial.La ciutat va començar a créixer i a estendre's molt abans que es produís l'auge en la construcció d'habitatges, com es veu en mímic, Newtonbrook i West Hill. Aquests barris es van desenvolupar ràpidament després de laSegona Guerra Mundiali van començar a construir urbanitzacions de luxe com Bridle Path a North York, que és l'àrea que envolta elsScarborough Bluffs,i en la major part del centre d'Etobicoke: com Humber Valley Village i The Kingsway. Un dels més grans i més antigues "comunitats planificades" va ser Don Mill, les primeres parts van ser construïdes en els anys 1950. La barreja entre les cases unifamiliars i els grans blocs d'apartaments va fer popular el model de desenvolupament d'aquests barris. Alguns d'aquests models han estat copiats per altres municipis circumdants a l'Àrea Metropolitana de Toronto, encara que comptaven amb una menor densitat demogràfica. Més recentment, el centre de North York, que és travessat per Yonge Street, i el centre de Scarborough s'han convertit en barris de negocis secundaris fora del centre de la ciutat. L'alt desenvolupament d'aquestes zona ha atorgat a North York i a Scarborough uns horitzons propis distingibles del centre de Toronto.

El "Districte de la destil·leria"(Distillery district)

[modifica]
Imatge de laStonehouse Distillery.

Un dels veïnatges més insòlits de Toronto és elDistillery district,que acull la col·lecció més gran i més ben conservada de l'arquitectura victoriana industrial a l'Amèrica del Nord.Aquest lloc d'interès nacional va ser catalogat per la revistaNational Geographiccom a important lloc de visita per als turistes del Canadà. Les grans extensions industrials encara existeixen, en particular, a Scarborough i Etobicoke, encara que no a l'altura que una vegada van estar.

Economia

[modifica]
Elsgratacelsdel Toronto-Dominion Centre, dissenyat perMies van der Rohe.

L'economiade Toronto és una de les més variades i fortes d'Amèrica del Nord.És el principal centre industrial, comercial i financer delCanadà,i un dels principals del continent.

Fins a la dècada de 1970, Toronto era el segon nucli comercial delCanadà,darrere deMont-real.El gran creixement econòmic de Toronto va ser estimulat pel descobriment de grans jaciments de recursos naturals al llarg de la província d'Ontario i de la creixent pre sắc ncia de la indústriaautomobilísticaa tot el sud de la província. A més d'això, la inauguració delriu de Sant Llorençva permetre la navegació devaixellsentre l'oceà Atlàntici elsGrans Llacs d'Amèrica del Nord,fent de Toronto un important centreportuari.

Durant la dècada de 1960, elnacionalisme quebequèsi l'aprovació de diverses lleis que obligaven a les empreses amb seu alQuebeca utilitzar només elfrancèscom a idioma de treball, va fer que diverses empreses que tenien anteriorment la seva seu aMont-real(especialment les gransmultinacionals,el mercat s'estén molt més enllà dels límits del Quebec) es mudessin a Toronto, on el francès no és necessari per a les activitats comercials.

Segons dades del2004,elproducte interior brutde Toronto és d'aproximadament 129.000 milions dedòlars canadencsi la sevarenda per capitade 43.000 dòlars. Si Toronto fos un país independent, tindria el 42 major PIB del món. Amb un producte interior brut de prop de 240.000 milions de dòlars, l'àrea metropolitana de Toronto té el novè major PIB entre les grans metròpolis mundials, darrere deNova York,Londres,Tòquio,Osaka,París,Los Angeles,ChicagoiMadrid.

Comerç i finances

[modifica]
Vista exterior del anterior Toronto Stock Exchange (1937), al Bay Street.

Toronto és el principal centrebancaridel país, els cinc grans bancs del país tenen les seves casernes generals a la ciutat. En total, quatre de cada cinc bancs canadencs tenen la seu a la ciutat. Laborsa de valorsde Toronto, laToronto Stock Exchange,és la major del Canadà i la segona més gran delcontinent americà(darrere de laNew York Stock Exchange,localitzada a la ciutat nord-americana deNova York) i la sisena més gran del món. Va ser la primera borsa de valors de tot el continent americà a comercialitzar accions electrònicament. Toronto també és el centre delcomerçmajorista del Canadà. El Bay Street és el corfinancerdel Canadà. Aquí estan localitzades les seus dels quatre majors bancs del Canadà i la majoria delsgratacelsmés alts de la ciutat.

Nombroses empreses tenen la seu a la ciutat, com és el cas de la Hudson s Bay Company, Manulife Financial, TD Canada Trust, Canadian Imperial Bank of Commerce, Royal Bank of Canada, Scotiabank,Bank of Montreal,Celestica, Four Seasons Hotels, Rogers Communications i MDS Inc entre altres. Altres tantes tenen les seves seus a l'Àrea Metropolitana de Toronto, fora dels límits de la ciutat, com Nortel,IBMCanadà, Citibank Canadà i Magna International.

Indústria

[modifica]

Ontario disposa de nombrosos recursos naturals com arafusta,alumini,coure,ferro,níquel,plata,or,uraniizinc.A més d'això, la gran quantitat derius,llacsi cascades va permetre la construcció de diversescentrals hidroelèctriques,i els dipòsits d'urani van permetre la construcció decentrals nuclears.Això, a més d'una eficient xarxa deferrocarril,carreteres icanalshan fet de Toronto el centre industrial del Canadà. Actualment, té més de 5.700 fàbriques. Les fàbriques localitzades a l'àrea metropolitana de Toronto produeixen la meitat dels productes industrialitzats fabricats al Canadà. Prop d'un terç de la força de treball de Toronto treballa en fàbriques.

Les majors activitats industrials de la ciutat són el processament d'aliments,la indústriaautomobilísticai la impressió de diaris, revistes i material publicitari. Altres activitats industrials importants són laindústria tèxtil,la fabricació de producteselectrònics,paperimobles.

Mitjans de comunicació

[modifica]

La ciutat de Toronto s'ha convertit en un dels centres de laindústria cinematogràficadel Canadà juntament ambVancouver,i un dels més grans d'Amèrica del Nord,a causa del baix preu de la producció de pel·lícules i sắc ries de televisió al Canadà, en relació alsEstats Units.Els seus carrers i monuments es poden veure en una varietat de pel·lícules que imiten els carrers de les grans ciutats dels Estats Units, comChicagoiNova York.Toronto produeix més pel·lícules i programes detelevisióque qualsevol altra ciutat americana a excepció deLos Angelesi Nova York.

Compres

[modifica]
Interior del Toronto Eaton Centre.

A Toronto es poden trobar moltes botigues especialitzades, particularment a prop dels carrers Bloor i Bay, com araboutiquesexclusives i botigues de joguines. Gràcies possiblement al clima, Toronto posseeix un extens conjunt de galeries comercials subterrànies, que en general estan obertes de 9 am a 5 pm Aquestes botigues són generalment de moda, si bé en aquests complexos subterranis són presents també botigues especialitzades en joguines i fins i tot accessos a botigues grans.

Al llarg de Queen Street és la major botiga decàmeresde Toronto. Les grans superfícies escassegen al centre de Toronto, encara que els seus suburbis disposen d'ampliscentres comercials,grans magatzems i botigues especialitzades, especialment a prop de l'Orfus Road, propera als grans magatzems de Yorkdale.

El districte de lamodaes localitza a prop de King i Spadina, a prop de l'Old Chinatown al nord i el districte dels espectacles (Entertainment District) a l'est.

El St Lawrence Market és un històricmercatque compta amb una secció a l'aire lliure durant els mesos d'estiu, en el qual s'ofereixen aliments frescos cultivats en el lloc. Kensington Market també té una secció a l'aire lliure localitzada a prop del Chinatown.

La ciutat en si té grans centres i galeries comercials. Comprar a Toronto s'ha convertit en una atracció més per als turistes. Per exemple, el Toronto Eaton Centre va rebre la designació especial d' "atracció turística" a la dècada de 1980.

Restaurants

[modifica]

Toronto disposa d'una extensa varietat derestaurants,com a resultat de la seva diversitat cultural.

Educació

[modifica]
Labibliotecacentral de Toronto.
El campus central de laUniversitat de Toronto.

Gairebé les tres quartes parts dels estudiants de les escoles primàries i secundàries de Toronto s'educa en l'àmbit públic de la ciutat. La resta ho fan en institucions catòliques privades. Toronto té tres universitats: laUniversitat de Toronto,la Universitat York i la Universitat Ryerson. La primera és la més antiga, fundada el1827.Altres escoles a Toronto inclouen a l'Escola Nacional del Ballet Clàssic, la Universitat d'Art d'Ontario i l'Hivernacle Reial de la Música.

Escoles

[modifica]

El sistema públicescolarde Toronto està administrat pel Consell Escolar del Districte de Toronto (Toronto District School Board,TDSB). En total aquest sistema administra 427 escoles (s'estima que són més de 300.000 els estudiants que estudien en elles anualment, el que fa del TDSB el major districte escolar del Canadà i el quart d'Amèrica del Nord). El sistemacatòlicd'educació administra altres 80 escoles, que són responsables de l'educació de més de 70.000 alumnes.

Biblioteques

[modifica]

El municipi de Toronto administra el major sistema de biblioteques públiques del país i el segon més freqüentat del món en nombre de visites, només per darrere deHong Kong.Són 99 biblioteques repartides per la ciutat, amb més de nou milions d'articles diferents. La gran col·lecció dellibres,revistes,vídeos,disc compacte,DVDi enciclopèdies està disponible en diversos idiomes diferents, sent l'anglèsel més comú.

Ensenyament superior

[modifica]

Toronto posseeix tresuniversitats.Elcampuscentral de laUniversitat de Toronto(U of T) es localitza al centre de la ciutat i és la major universitat del Canadà, emprant a nou mil persones i responsable de l'educació de més de 53.000 estudiants. LaU of Ttambé disposa de dos campus menors, un a Scarborough i un altre a Mississauga. Les tres juntes atenen prop de 71.500 estudiants a l'any. A Toronto es localitzen dues universitats: la Universitat York, localitzada a North York, i la Universitat Ryerson, localitzada en el centre de la ciutat. La primera atén a 45.000 estudiants a l'any, i la segona, a 20.000.

Toronto té també altres cinc facultats. La Facultat d'Art i Disseny d'Ontario és una de les facultats d'artmés prestigioses de l'Amèrica del Nord. Les altres quatre facultats, Facultat Seneca, Facultat Humber, Facultat Centennial i Facultat George Brown, posseeixen un total de 29 campus repartits al llarg de la ciutat.

Govern

[modifica]
Toronto City Hall

El govern de la ciutat està situat en elToronto City Hall,al centre comercial de la ciutat, a prop del Nathan Phillips Square. Va ser construït durant els primers anys de la dècada de 1960, en el lloc on se situava l'antiga Chinatown de la ciutat (que es va mudar a la cruïlla de Spadina Avenue amb Dundas Street), substituint a l'antic edifici de l'ajuntament, l'Old City Hall. Avui és un dels punts més coneguts de la ciutat.

És fruit d'un dels grans concursos d'arquitectura mai organitzats per una ciutat. El jurat internacional format per a l'ocasió va haver d'avaluar 520 projectes de 42 països diferents. El1958,el llavors alcalde de Toronto, Nathan Phillips, va anunciar el guanyador del concurs: es tractava de Viljo Revell, un arquitectefinlandès.Les obres van començar el1961i la inauguració oficial va tenir lloc quatre anys més tard, el 13 de setembre de1965.

Cultura i entreteniment

[modifica]
Vista del Toronto Eaton Centre, el centre comercial més conegut de la ciutat.
Nathan Phillips Square.
Platja urbana de Toronto.
Vista de l'Air Canada Centredes de la Torre CN.

Arquitectura

[modifica]

L'arquitecturadels edificis de Toronto és majoritàriament contemporània, encara que alguns dels més antics tenen una arquitectura basada en l'estil gòtico en l'estilArt Déco.El cel de Toronto està dominat per gransgratacels.És la ciutat amb els gratacels més grans en desenvolupament i construcció de tot l'hemisferi occidental.

Moderna i contemporània
  • La Torre CN, la principal targeta de presentació de la ciutat i l'estructura més alta del món no sostinguda per cables i en terra ferma després del Burj Khalifa. La torre té un total de 553 metres d'altura, localitzada en el centre de la ciutat, prop del litoral, atrau milions de turistes per any. Va ser inaugurada el1976.
  • El Toronto City Hall, l'edifici de l'ajuntament, és una distingida atracció arquitectònica, amb el seu estilmodernista,d'aproximadament 100 metres d'altura. Propera a l'ajuntament hi ha l'edifici del Consell Municipal, que té la forma d'unaostra.Els dos edificis que componen l'ajuntament i l'edifici del Consell Municipal es localitzen en una plaça de cinc hectàrees de superfície, la Nathan Phillips Square, localitzada pròxima a l'Old City Hall, l'antic edifici de l'ajuntament.
  • Toronto té nombrosos gratacels. Són en total 1.623 edificis amb més de 12 pisos. Toronto és considerada per Emporis la desena ciutat del món amb el cel més dominat per gratacels. Diversos dels seus gratacels són uns dels més alts del món. Actualment, el més alt d'ells, el First Canadian Plau, té 296 metres d'altura. Serà superat en breu pel Trump International Hotel & Tower.
Neoclàssica, neogòtica, Art Déco
  • El nou edifici de l'ajuntament va substituir a l'antic ajuntament de Toronto, un edifici construït en els motlles de l'arquitecturaRomanesque Revival,que data de1896i té 104 metres d'altura.
  • La Casa Loma és una gran mansió, que per la seva mida fa l'efecte de ser uncastell,inaugurada el1918,amb una àrea total de disset mil metres quadrats.
  • La Union Station, la principal estació ferroviària de la ciutat. Va ser construïda entre1913i1927,i inaugurada oficialment el 6 d'agost de1926.

Arts

[modifica]
  • El Reial Museu d'Ontario és el majormuseudel Canadà. Exhibeix al públic principalment obres arqueològiques i paleontològiques. Posseeix una de les col·leccions de més prestigi d'objectes de l'Antiga Xina.
  • La Galeria d'Art d'Ontario alberga diverses pintures i escultures d'artistes de renom internacional, com araHenry Moore.
  • L'Ontario Science Centreés un museu de les ciències i latecnologia.Està destinat especialment alsnens.
  • L'àrea metropolitana de Toronto és el tercer major centre delteatreanglòfondel món, només per darrere deNova YorkiLondres,amb més de 90 teatres repartits per la metròpoli. A Toronto es localitzen diversos teatres de renom, i diverses companyies teatrals del Canadà també tenen aquí la seva seu.
  • El National Ballet of Canada, el grup deballetmés prestigiós del Canadà, té la seu a Toronto. La majoria dels espectacles del grup es representen en el Hummingbird Centre.
  • La Canadian Opera Company, la principalòperadel país, també té la seu al Hummingbird Centre.
  • Toronto és un centre de laindústria cinematogràficad'Amèrica del Nord,i la producció de pel·lícules domèstiques i internacionals és una de les principals fonts d'ingressos de la ciutat. Toronto és l'escenari de diverses pel·lícules, que sol representar sovint a grans ciutats americanes comNova YorkiChicago.Moltes pel·lícules americanes s'estrenen primer a Toronto abans de ser llançades a una major escala. La importància de la indústria cinematogràfica a la ciutat es posa en relleu amb elToronto International Film Festival(Festival Internacional de Cinema de Toronto), el festival cinematogràfic del món, que rivalitza amb elFestival Internacional de Cinema de Cannesen importància.
  • En total, la ciutat compta amb més de 50 companyies de ballet i dansa, sis companyies d'òpera i dues orquestres simfòniques.

Toronto té sis grans i modernscentres comercials.El més conegut d'ells és el Toronto Eaton Centre, localitzat al centre de la ciutat, a prop de la Nathan Phillips Square, i un dels principals punts turístics de la ciutat. Altres grans centres comercials són el Yorkdale Shopping Centre, el Scarborough Town Centre, els Sherway Gardens i el Fairview Mall, tots amb dues-centes botigues o més. Per la ciutat es reparteixen el mateix nombre de centres comercials de menor importància.

  • El Parlament d'Ontario es localitza al Queen's Park.
  • Encara que no sigui especialment coneguda per les seves àrees verdes, Toronto compta amb diversosparcsi platges. Les dues grans àrees verdes de la ciutat són les Illes Toronto (amb 230 hectàrees de mida) i la Leslie Street Spit, amb aproximadament 200 hectàrees. Altres parcs populars de la ciutat són l'High Park, el Sunnybrook Park, el Rouge Park i el Christie Pits.
  • Les aigües del litoral delllac Ontarioes congelen durant els dies més freds de l'hivern,la qual cosa les converteix en una atracció turística més.

Esports

[modifica]

Toronto és l'única ciutat canadenca amb representació en sis lligues esportives professionals, comptant amb equips a laNHL,MLB,National Lacrosse League,NBA,Canadian Football League iMajor League Soccer.

Al costat de la Torre CN es troba el Rogers Centre (antic nom:SkyDome), un granestadi,inaugurat el1989,el primer del món amb un sostre totalment retràctil, i seu delsToronto Blue Jays(el principal equip debeisbolde Toronto) i dels Toronto Argonauts (el seu principal equip de futbol canadenc). El club defutbolde la ciutat és elToronto FC,que juga a laMajor League Soccer,la principal lliga d'Amèrica del Nord,i el seu estadi és elBMO Field.En la intersecció amb el Bay Street, la York Street i la Gardiner Expressway es troba l'Air Canada Centre.És la seu delsToronto Raptors(el principal equip debàsquetde la ciutat) i delsToronto Maple Leafs(el principal equip d'hoquei sobre gel). Tots els equips esmentats juguen en les principals lligues d'Amèrica del Norddels respectius esports.

En el Hoquei Hall of Fame es ret homenatge als jugadors d'hoquei sobre gelde més renom, l'esport nacional del Canadà.

El Gran Premi de Toronto és una cursa d'automobilisme de velocitat de la categoria de monoplaces Champ Car des del 1986 fins al 2007 i l'IndyCar Sèries des del 2009. Es disputa en un circuit de carrer a l'Exhibition Place, i és la tercera cursa d'automobilisme de carrer més antiga de l'Amèrica del Nord.

Turisme

[modifica]

Toronto és la ciutat canadenca més visitada pels turistes, rebent cada any una mica més de 4 milions de persones i ocupant el lloc 14. La següent ciutat del país,Mont-real,queda molt lluny amb 679.000 turistes, segons un estudi realitzat amb relació a l'any2006.La major atracció de la ciutat continua sent la Torre CN, la segona estructura més alta del món només superada pel Burj Dubai, Emirats Àrabs Units, i que ha estat 30 anys en la primera posició dels majors gratacels del món.

El centre de Toronto vist de nit.

Gràcies a les més de 80 nacionalitats que han anat immigrant a la ciutat durant els darrers dos-cents anys, Toronto disposa de multitud de zones multiculturals entre les quals hi ha Portugal Vila, Chinatown, Little Budapest, Little Italy, Little Poland, Greektown, Little Índia, Koreatown i l'àrea que envolta la Bathurst Street, poblada per la comunitat caribenya. Cada un d'aquests barris celebren les festes nacionals de la mateixa manera que els seus compatriotes i van obrir negocis, com ara restaurants, permetent als turistes i als torontonians gaudir i contemplar l'ambient com si estiguessin al país d'origen del barri.

En el turisme cultural, Toronto és el tercer major centre deteatrede parla anglesa amb les seves 44 sales en total i més de 140 companyies artístiques. Els edificis culturals més importants són elRoyal Ontario Museum,l'Art Gallery of Torontoi l'Ontario Science Center.

Lagastronomiatípica de la ciutat destaca per dos plats imprescindibles, elsalmói elcérvol.Una de les cites culinàries obligades per als amants de la gastronomia internacional que es donin cita a Toronto és el St Lawrence Market, situat al mateix carrer que dona nom al mercat, i que obre els dissabtes. En ell es pot gaudir decaviarés nacionals i importats i multitud de fumats, sent el producte estrella l' "American Candy" (Caramel Nord-americà), que és salmó canadenc curat amb xarop d'auró i empolvorat ambpebre.Una altra especialitat de la ciutat és, sorprenentment, elvi.El vi típic és l' "Ice Wine" (vi de gel), ja que està fet amb raïms collits després de congelar-se en la mateixa vinya, d'aquí el seu nom. Una vegada premsades, elraïmcongelat desprèn un dolç suc que produeix un vi amb aroma avainilla,nouimel.

ElFestival Internacional de Cinema de Torontoés una de les dates assenyalades per als turistes i els amants del cinema.

Turisme

[modifica]
Vista nocturna de la Torre CN.
Casa Loma.
  • SkyDome o Rogers Centre, centre esportiu.
  • Air Canada Centre,centre esportiu.
  • Toronto City Hall.
  • Toronto Eaton Centre, centre comercial.
  • Queen's Park, lloc de l'Assemblea legislativa d'Ontario.
  • St Michael's Cathedral, la catedral de l'Arxidiòcesi de Toronto.
  • St James Cathedral, la catedral de la diòcesi anglicana de Toronto.
  • Princess of Wales Theatre i Royal Alexandra Theatre.
  • Museu Reial d'Ontario (Royal Ontario Museum).
  • Galeria d'Art d'Ontario (Art Gallery of Ontario).
  • Universitat de Toronto.
  • Museu Bata Shoe (Bata Shoe Museum).
  • Museu Gardinerd'art ceràmic (Gardiner Museum of Ceramic Art).
  • Castell Casa Loma.
  • Le Petit Glenn.
  • La Plaça Dundas Square.
  • High Park.
  • Harbourfront.
  • Barri de Yorkville.
  • Barri Petita Itàlia / Little Italy.
  • Barri Xinès / Chinatown.
  • Kensington Market.
  • Centre de ciències d'Ontario (Ontario Science Centre).
  • Toronto Zoo, parc zoològic.
  • Canada's Wonderland, parc de diversions.
  • TIFF - Toronto International Film Festival /Festival Internacional de Cinema de Toronto.
  • Pride Week.
  • Nuit Blanche.
  • Caribana.
  • Much Music Video Awards / Premis de vídeo de Much Music.

Persones notables

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Fulford, Robert (1995).Accidental city: the transformation of Toronto.Toronto: Macfarlane, Walter & Ross.ISBN 0-921912-91-9;ISBN 1-55199-010-5.
  • Rayburn, Alan (2001).Naming Canada: stories about Canadian place names.Toronto: University of Toronto Press. 2ª ed. (ISBN 0-8020-8293-9).
  • Phillips, Robert, Bram, Leon y Dickey, Norma (1971).Funk & Wagnalls New Encyclopedia.New York: Funk & Wagnalls Inc. Volum 23,ISBN 0-8343-0025-7.
  • Careless, J.M.S..TorontoArxivat2006-01-03 aWayback Machine..The Canadian Encyclopedia.Històrica Foundation of Canada.

Referències

[modifica]
  1. «Immigration Regulations, Order-in-Council PC 1962-86, 1962» (en anglès). Pier 21. [Consulta: 19 setembre 2018].

Enllaços externs

[modifica]