Vés al contingut

Transoxiana

Infotaula de geografia físicaTransoxiana
TipusRegió geogràficairegió històricaModifica el valor a Wikidata
EpònimAmudariàModifica el valor a Wikidata
Part deÀsia centralModifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata Map
42° 25′ 49″ N, 63° 53′ 59″ E/ 42.43027604°N,63.89963342°E/42.43027604; 63.89963342

LaTransoxiana(literalment ‘més enllà de l'Oxus’) és una denominació històrica per a l'àrea geogràfica delimitada pels riusAmudarià(antigament Oxus) iSirdarià,que incloïa laSogdianai part de laBactriana,i que correspon bàsicament a l'Uzbekistanactual.

Ubicació de Transoxiana.

En àrab era coneguda comMa warà an-Nahr(àrab:ما وراء النهر,Mā warāʾ an-Nahr,‘el Que hi ha darrera el riu [Jayhun]’) i en persa comFarā-rūd(persa:فرارود,Farā-rūd,‘darrera el riu [Amu]’), igual que en tadjik:Faro-rüd(tadjik:Фарорӯд) iVaraz-rüd(tadjik:Варазрӯд), mentre que en xinès se l'anomenavaHezhong(xinès:Giữa sông khu vực). Per oposició, els àrabs anomenaren els territoris abans de l'Oxus com Ma dun an-Nahr ‘el Que hi ha davant del riu [Jayhun]’. El terme àrab va passar al persa en l'ús literari fins al període post-mongol.[1]Els antics iranians l'anomenavenTuran,un terme emprat al poema èpic persaXahnamé,[2]i els romansTransoxiana(‘[País] més enllà de l'Oxus’).

Transoxiana preislàmica

[modifica]

La Transoxiana preislàmica estava formada principalment per laSogdiana(àrabSughd) amb la conca delZarafxài fins alSirdariàiKhwarizmi a l'est fins a laregió de Ferganài darrere les muntanyesTien Chan.Es parlaven llengües iranianes com elcorasmii elsogdiàescrits en alfabet derivat de l'arameu,elbactrià(aTukharistan,Caghaniyan,KhuttaliWakhsh) escrit enalfabet grec(amb modificacions) i elskhotanèsitocaria la conca delTarim,escrits en alfabets propis. El sogdià es va mantenir a les ciutats uns dos segles després de la conquesta musulmana i fou substituït pel persa dari, tot i que a les zones rurals va subsistir més temps. La religió dominant era el budisme que seguien elsheftalites,i el centre del budisme eraBalkh.Hiuen Tsangva estar aSamarcandael630i va veurezoroastriansarreu mentre els monestirbudistesestaven buits. La pre sắc ncia cristiana era forta: hi havia un bisbe aMervdes del334i segurament una altra aSamarcanda;hi estaven representatsnestorians,jacobitesimelquites.[3]Elmaniqueismeestava força estès i especialment entre elsuigursalTurquestan oriental.[4]També hi haviamazdaqueusper la regió i la rebel·lió del final del segleviiid'al-Mukanna es pensa que tenia suport mazdaqueu (també podria ser maniqueu) i van tenir adeptes molt de temps aKishiNakhshab.La possessió de la terra estava en mans dedihkans,amb extenses terres i algunes viles; l'aristocràcia de les ciutats negociava amb terres llunyanes fins aSibèria.[5]Se sap de l'existència de diversos prínceps locals en especial els de la zona de l'Ilak,delShahs,i de laregió de Ferganà,i els prínceps deSamarcandaoBukharà,que en realitat eren el més poderosos de la classe delsdihkansque havien agafat títols reials comikhxid(a Sogdiana i Ferganà),afshin,i altres, i foren els principals opositors a la conquesta musulmana.

Conquesta musulmana

[modifica]

SotaAbd-Al·lah ibn Àmir,governador del Khorasan (651-655) una expedició dirigida perAbu-Ubayda ibn al-Jarrahva penetrar a la Transoxiana i va arribar fins aMaymurgh,prop deSamarcanda(653/654) però si això realment va passar fou merament una ràtzia, doncs elsheftalitesencara dominaven al sud del riu iBalkhestava per conquerir (el primer atac es va fer precisament el653però no fou ocupada fins deu anys més tard).

La primavera del674el general omeiaUbayd-Al·lah ibn Ziyad(673-676) va creuar l'Oxusi va atacarPaykandi va derrotar l'exèrcit del príncep de Bukharà anomenarBukhar-khuda;el governador Salm ibn Ziyad (680-683) fou el primer que va passar l'hivern a l'altre costat del riu, però les guerres civils del califat van aturar la progressió musulmana en els anys següents. Fins aQutayba ibn Múslim al-Bahilí) (705-715) no va tornar la penetració. Ja només arribar, Qutayba va fer campanya en suport del príncep deCaghaniyanque havia demanat el seu ajut contra rivals locals. Entre706i709va conquerir Paykand i Bukharà i va instal·lar a aquesta darrera un príncep local fidel de nom Tugshada. Va rebre també la submissió del príncep Tarkhan de Samarcanda i del seu successor Ghurak i es van construir mesquites en aquestes ciutats. Una guarnició àrab es va establir a Bukharà[6] El707va rebutjar un atac delsTurcs Orientalsquan la població de Bukharà va cridar en ajut al kagan (qaghan) el nom del qual fou conegut primer només en la seva forma xinesa de Mo-c'o o Mo-tch'o o Mo-tcho, i després anomenat Baktshor i també Qapagan-qag (693-716). Els habitants de Samarcanda també van cridar alsTurcs Orientalsque van envair Sogdiana per segona vegada (712) i altre cop foren rebutjats per Qutayba.[7]

Qutayba va fer dues expedicions aKhwarizm,el712;a la primera el sobirà, Khurrazad, fou derrotat, i el seu germà Askadjamuk que el va succeir, fou mort per Qutayba en la segona expedició, pujant al tron un nou sobirà del qual no s'esmenta el nom. També va fer campanya a la conca del Sirdarià i aUshrusanaiShash,sense trobar resistència. S'esmenta una incursió[8]d'un dels seus oficials, finsKashghar,però probablement no va arribar tan lluny.

Durant uns anys elsTurcs Orientalsi elsTurcs Occidentalsvan tenir conflictes entre ells però des del716un kan va arribar al poder entre els Turcs Occidentals anomenat com Su-lu que seria Mogilian Bilghe Khan (716-734), que va restaurar una mica el decadent kanat, i que el724va infligir una seriosa derrota al general Said ibn Amr al-Haraixi (que havia envaït Ferganà) en l'anomenada "Diada de la Set" a la vall delSirdarià,el que va aturar l'expansió àrab durant dues dècades. D'aquest temps es conserven els arxius del príncep Divastič dePandjkent(al curs superior del riu Zarafshan) trobats a la fortalesa deMugh(saquejada pels àrabs el 722/723. Els prínceps sogdians aliats al turcs van poder rebutjar als àrabs durant els següents anys i el728només dominaven Samarcanda iDabusiyya.

El734va esclatar entre els àrabs la revolta d'al-Harith ibn Suraydj al-Mudjaixi que va durar uns anys; primer va afectar el Tukharistan i després a tota la Transoxiana. El cap rebel es va aliar alkaghandels Türgesh o Turcs Occidentals que encara era Su-lu. La població local havia estat obligada a convertir-se a l'islam però se li va mantenir el pagament de l'impost i això feia el domini califal impopular. Fins al govern deNasr ibn Sayyaral-Kinani (738-748) els àrabs no van tornar a l'ofensiva; va acordar a la població un reglament impositiu favorable als convertits i als que havien fet apostasia, i va vèncer a al-Harith ibn Suraydj al-Mudjaixi que va capitular (744); va atacar Ferganà però es va dedicar més a pacificar Sogdiana. El741va enviar ambaixadors a la Xina que no hi havien anat des de feia 8 anys.

El748Nasr va haver d'abandonar elKhorasandavant l'aixecament abbàssida. Al triomfar aquestsAbu-Múslim Abd-ar-Rahman(748-755) va agafar el poder a la província i es van nomenar fidels abbàssides als càrrecs principals a les províncies orientals. La revolució va tenir el suport dels terratinents odihkansque esperaven que s'aturarien les conversions de sOgdians a l'islam. El 750/751un aixecament pro alida a la guarnició de Bukharà fou sufocat pel nou governador local abbàssidaZiyad ibn Sàlih al-Khuzaí.ElBukhar-khudaQutayba, tot i haver restat lleial i cooperat amb els àrabs, fou executat per orde d'Abu-Múslim.

El748els xinesos ocupavenSuyab,que havia estat la capital delTurcs Occidentalsi el749executaven al príncep local deXaixacusat de deslleialtat. Per la mateixa època diversos prínceps delTukharistanentre els quals elyabghu,van enviar ambaixadors a la Xina per demanar ajut contra els àrabs. El 750/751el general coreà Kao-hsien-tchih fou enviat pel governador xinès deKucha,contra els rebels de la regió de Gilgit alPamiri després a Ferganà on els xinesos ajudats pels turcskarlucses van trobar amb un exèrcit àrab manat per Ziyad ibn Sàlih i foren totalment derrotats a labatalla del TalasaAthlakhoAtlakh(751). Els àrabs van fer molts presoners. Això fou el final dels intents xinesos d'expandir-se per Àsia Central,és enllà de les muntanyesTien Chan.

En els anys següents el prínceps locals de la Transoxiana van demanar desesperadament l'ajut dels xinesos, però ladinastia Tangtenia problemes interns i va respondre evasivament (755a763). Els àrabs van poder establir sòlidament el seu poder, ja que elsdihkansi altres classes que es podien oposar als àrabs, ara no tenien cap aliat de pes: ni els xinesos ni els turcs, els dos kanats dels quals havien desaparegut, el dels Turcs Oriental el744amb la mort d'Ozmich qaghan (xinès Mo-ki-lien).[9]Encara que la població no era favorable als àrabs, el domini d'aquests ja no fou mai més posat en perill seriós.

Província del Califat

[modifica]

Els primers governadors nomenats perAbu-Múslimaviat van intrigar contra el seu superior, instigats pel califa que sospitava d'aquest al que considerava massa poderós. Abu-Múslim va fer executar a Sibab ibn al-Numan al-Azdi (1752/1753) aAmol,i Ziyad ibn Sàlih al-Khuzaí deBukharà,que fugia, fou capturat i entregat peldihkaniranià de Barkath, entre Samarcanda i Uixrusana. Abu-Múslim fou executat el755i els seus partidaris el van començar a considerar un personatge quasi diví i messiànic, una mena demahdí.Els governadors del Khorasan foren canviats molt sovint[10]i el seu principal desig era assegurar-se el màxim de riquesses en el breu temps que havien de governar; alguns van alterar el percentatge de plata a la moneda. El governador de Khorasan Halid al-Djatrif ibn Assab (KhalidGhitrif ibn Ata790-791) oncle d'Harun ar-Raixidva emetre moneda una moneda anomenadaghitrifsper substituir l'antiga moneda delsBukhar-khudesque havia desaparegut quasi del tot.

Del període entre la presa del poder delsabbàssidesi l'arribada delssamànides,el que millor se sap són les diverses rebel·lions que hi va haver. Una molt important fou la que va tenir lloc en el govern d'Humayd ibn Qutayba al-Tai (768-776) dirigida pelmawlakharigitaYússuf al-Barm ath-Thaqafí,centrada aBukharài aBadghisi la de Hashim ibn Hakim o Ata (conegut comal-Mukanna,768-783). En el temps del califaal-Mamunes va revoltar el net del kharigita Yusuf Mansur ibn Abd Allah. La rebel·lio més greu fou evidentment la de Hashim ibn Hakim (conegut comal-Mukanna,768-783) el profeta velat, als partidaris del qual se'ls anomenava com "els del vestits blancs" (al-mubayyida,ispidh-djamagan). Al-Mukanna era un antic adepte d'Abu-Múslim. La revolta es va iniciar sota el governador Humayd i va seguir sota el seu successor Abu Awn Abd al-Malik ibn Yazid (776-777) i dos successors més (Muad ibn Múslim 777-779, al-Mussayyib ibn Zuhayr ad-Dabbí 779-783) fins al 783. Sogdiana li va donar al rebel un ampli suport, especialment a Kish, a Nakhshab (o Nasaf) i a Bukharà;[11]aquestes doctrines no són conegudes i se'l fa unzoroastriàesdevingut mazdaqueu o neomazdaqueu potser amb element delmaniqueisme;es declarava avatar d'Abu-Múslim. La revolta fou reprimida per al-Musayib ibn Zuhayr al-Dabbi i encara el seu successor van combatre els seguidors en zones rurals i no es van extingir fins passats dos segles.

El 806-809 va veure la revolta deRafi ibn Layth,net deNasr ibn Sayyarcentrada a la Transoxiana però amb partidaris principalment aCaghaniyaniKhuttali alKhwarizm.Aquesta rebel·lió hauria estat per motius personals i no religiosos o ideològics. Rafi va aconseguir matar el governador de Samarcanda i obtenir el suport del príncep de Shash i delskarluks[12]i elstoghuz-oghuz[13]de les estepes, i finalment es va sotmetre aal-Mamuni fou perdonat.

La intervenció dels karluks i altres turcs en favors de rebels o de prínceps locals, es va repetir de tant en tant i en revenja els àrabs enviaven al seu torn expedicions.[14]També es va construir un mur defensiu al tancament meridional del Sirdarià atribuït al governador interí Abd-Al·lah ibn Humayd al-Kàhtaba (776). El califaal-Mahdí(775-786) va rebre la submissió de diversos prínceps entre els quals elikhxidde Sogdiana, l'afshind'Ushrusana, el príncep delRegne de Ferganà,elyabghudelskarluksi elkaghandels toghuz-oghuz, però aquestes submissions no van implicar gaires canvis sobre el terreny. Alguns prínceps van entrar a l'exèrcit califal sotaal-Mútassim(833-842) ambAl-Afshin Haydard'Ushrusanaque va tenir un paper destacat a la revoltakhurràmidadeBabak(841); la dinastiaikhxídidaaEgipteva tenir origen aSogdiana.

El califaal-Mumun,que va governar aMerv,va afavorir els seus partidaris que el van ajudar contra el seu germàal-Amin.El seu generalTahir Abu l-Tayyib Dhu'l-Yaminaynfou governador delKhorasan(821-822) i va obrir l'anomenada dinastiatahírida del Khorasanque va durar fins al873,amb el seu fillTalha ibn Tahir(822-828), el germà d'aquestAbd Allah Abu l-Abbas ibn Tahir(828-845), el seu fillTahir ibn Abd Allah(845-862) i el darrer,Muhàmmad at-Tahirí(862-873).

Sota els tahírides es va establir el poder delssamànidesa la Transoxiana[15]que va durar del819al1005.El seu ancestre mític portava el títol deSaman-khuda(Sàman-khudà) i era un suposat descendent delssassànides;no se sap si això és cert però en tot cas eren una família iraniana dedihkansdelTukharistan;un sàman-khudà es va convertir a l'islam vers la primera meitat del segleviiien el govern d'Asad ibn Abd-Allahal-Kasri (724-727).[16]Sota el califa al-Mamun quatre dels seus nets, que li foren lleials, van rebre com a recompensa els governs deSamarcanda,Ferganà,ShashiHerat.[17]Quan eltahírides del Khorasanforen eliminats perAbú Yussuf Yaqub ibn al-Layth al-Saffar(873-879), el califa va confirmar (875) als governadors locals samànides que van esdevenir de fet independents.

Samànides

[modifica]

Política essencial dels samànides era fer front al perill turc representat pelskarluks,elsoghuzi elskimaks.El893Ismaïl ibn Àhmad(892-907) va fer una expedició contra els karluks i va fer un gran botí aTarazi al mateix temps va matar el príncep d'Ushrusana,país que fou annexionat, encara que altres principats van subsistir com a vassalls i tributaris. Entre aquests cal destacar elskhwarizmshahs,elssafàridesalSistan,elsfarigúnidesaGuzgan,elsAbu DawúdidesaBalkh,i elsmuhtàdjidesaCaghaniyan,entre altres menors. Nombrososribatses van establir a la part nord de la Transoxiana per lluitar contra els infidels turcs. AIsfidjabse'n comptaven 1.700, poblats per voluntaris deNakhshab,SamarcandaiBukharà.Molts turc van abraçar l'islam però elsribatsseguien sent necessaris perquè molts turcmans no s'havien convertit de veritat i seguien fent atacs, i van esdevenir posicions de frontera (taghran). D'aquestes posicions van sortir molts predicadors a difondre l'islam a la terra incògnita de les estepes. El missioner deNishapur,Abu l-Hasan Muhammad al-Kalimati hauria treballat amb els karluks i hauria tingut part en la conversió del primerkarakhànidaSatuk Bughra Khanesdevingut Abd al-Karim.

En general pel període samànida fou de prosperitat i fins i tot d'abundància. L'administració central era a Bukharà. Les tradicions iranianes estaven i es van mantenir vives, socials, orals i literàries. D'aquesta època és el poetaFirdawsi.Es diu que ccada any enviava aBagdad20.000 esclaus com a tribut.

Al final del seglexpoderosos emirs turcs com elsimdjúrides,Faiq,iBegtuzun,que tenien gran poder sobre els emirs i dirigien de fet la política, unit a una crisi financera interior que va provocar augments dels impostos sobtats i considerables, van provocar dissensions internes. La caiguda de la dinastia era inevitable. Fou llavors quan van aparèixer a la frontera nord de la Transoxiana, no vigilada, els karluks, convertits a l'islam vers960i procedents deKashghariBalasagun,i encoratjats pelsdihkansiranians. El992els karluks van ocupar temporalmentBukharà,i van seguir noves incursions i finalment la família dels karakhànides, que dirigia els karluks i als altres turcs confederats, es van repartir el país ambMahmud de Gazni[18]

Karluks (dinastia karakhànida) i oghuz (dinastia seljúcida)

[modifica]

Vegeu:Karakhànides,Kara-khitai,Seljúcides

Els seljúcides van dominar la Transoxiana en els regnats deMalik Shah Ii deSandjar.La Transoxiana fou turquitzada en un procés que durarà cinc segles. La llengua sogdiana i la iraniana delKhwarizmes van extingir en aquest temps. Només alCaghaniyan,KhuttaliWakhshva subsistir una llengua iraniana que fou després eltadjik.En endavant a la Transoxiana se la conegué com a Turquestan (occidental per distingir-la de l'oriental o xinès)

Mongols

[modifica]

Genguis Kanva ocuparBalasagundesprés d'haver sofert un rigorós setge delskara-khitai.Bukharà fou assolada el1220i va seguirOtraroUtrar(antigaFarab),Samarcandai altres ciutats, entrant llavors els mongols alKhorasanperseguint alkhwarizmshahAla al-Din Muhammad.Gurgandja Khwarizm fou defensada valerosament però ocupada el1221i rebatejadaUrganch.

Ogodei(1227-1241) va nomenar governadors a la Transoxiana amb seu a Bukharà, Samarcanda i Nakhshab i la població indígena fou governada per un representant anomenatMahmud Yalavač(vers 1228-1239)[19] i després el seu fill Masud Beg (1239-?), tot i que el 1239 Ogodei va reconèixer la regió al seu germàTxagatai.Aquestos governadors van restaurar la prosperitat de la zona fins vers la meitat del seglexiii.La Transoxiana (sense Khwarizm) i les estepes al nord formaren part de l'ulusde Txagatai i el Turquestan oriental. Elkanat de Txagataino es va començar a estructurar fins a algun temps després de la mort (1241) del fundador, Txagatai Khan. Els kans successius no van tenir gaire interès en la vida sedentària de les ciutats; els karakhànides van estar al poder a Ferganà; en general la vida urbana sobretot al nord de l'Ili, va declinar en favor de la vida pastoral. A les grans ciutats la influència va anar a mans dels caps religiosos de l'escolahanafita,coneguts com asadrs(títolsadrosadr-i djahan) que van governar a Samarcanda, Bukharà,Khudjand,Uzgen,Shash,iAlmaliq(Almaligh). Els més coneguts són els Al-i Burhan de Bukharà[20] i després del1239els Al-i Mahbudi (fins a la meitat del seglexiv). Els kans txagatais vivien com a nòmades i principalment aSemiretxiea la conca de l'Ilii la ciutat d'Almaliq. El seu centre estava entre les muntanyesTien Chani elllac Baikal(Balkhash).Almaliqva fer sovint les funcions de capital però fou destruïda en les guerres civils del seglexiv.

Kebek, kan del1318al1326,que no acceptava l'islam, va traslladar la seva residència a la Transoxiana i va construir un palau (karshi) a Nakhshab a la vall delKashkaDarya, però no va voler renunciar a la vida nòmada. La vila sorgida al costat del palau es va dirKarshii encara el porta avui dia. Però aquest trasllat havia de tenir efectes religiosos i Tarmashirin (1326-1334) va acceptar finalment l'islam. La dinastia va restar a la Transoxiana fins al temps deTamerlài més temps en altres regions de l'Àsia central, però la desunió de la família, els kans de la qual eren posats peramirso generals, va facilitar la tasca conqueridora de Tamerlà. Aquest, natural de Kish, de la tribu truca de Barlas, va prendre el poder a la Transoxiana el1370governant en nom de kansogodeïdessense poder.[21]Es va aliar a la casa delstxagataïdesper matrimoni casant-se amb una filla de Khidr Khodja, kan txagataïda deMoghulistanmort el1399,que era fill del considerat com darrer kan important de la nissagaTughluk Timur(1359-1370).[22]Tamerlà va tenir la seva residència principal aSamarcanda,que era la seva preferida i allí el va visitar l'ambaixador deCastella,Clavijo el1403.Encara avui dia les restes arquitectòniques de la seva època testimonien l'esplendor de la ciutat. La seva segona capital fouXahrisabza la vall delKashka Daryaprop del territori dels tucs barles i prop del lloc on va néixer, on va deixar també fastuoses construccions entre les quals la seva tomba. Sota els descendents de Tamerlà, especialment sotaShah Rukh(1405-1447) la Transoxiana va gaudir de notable prosperitat, amb Samarcanda i Bukharà com a centres culturals. Sota el net de Tamerlà,Ulugh Beg(sobirà a la Transoxiana 1411-1449, primer com a representant de Shah Rukh) es van construir nous monuments i edificis. El besnet de TamerlàAbu Said,i el fill d'aquest Sultan Ahmad van afavorir a la confrarianakshabàndidadelxeicKhodja Ubayd Allah Ahrar (1404-1490).

Mentre els txagataïdes havien conservat els territoris més enllà de la Transoxiana i sotaEsen Buka II(1429-1462) van tornar a tenir cert poder al Turquestan oriental però enfrontats alstimúrides.El1500Muhàmmad Xaibani,un descendent d'una línia de kans originada en un fill deJotxide nomXiban(del qual la dinastia fou anomenadaxibànidaencara que de vegades apareixen comxaibànides) que tenia el poder aTiumén(on va quedar un altre kan) es va dirigir al sud a la Transoxiana i va formar l'Horda dels uzbeks(özbegs). Muhammad Shaybani es va apoderar del territori i hi va establir residència. La seva capital fouYasii van afavorir el culte al sant sufita Ahmad Yasawi que tenia la tomba a la ciutat (i ja era lloc de pelegrinatge popular). Yasi fou rebatejadaTurkestano Turkistan. Aspiraven a dominar laprovíncia del Khorasanque van disputar durant anys amb elssafàvides,però ni Muhammad Shaybani niAbu l-Ghazi Ubayd Allah(1534-1539) van aconseguir l'objectiu almenys de manera permanent i foren derrotats perIsmail IiTahmasp I.

Dels xibànides o uzbeks van derivar les dinasties delsdjànidesoastrakhànidesdeBukharà(i finalment elsmangits) i elsarabshàhidesdeKhivà(i després elskungrats), kanats que a partir del seglexviivan estar enfrontats, i al seglexviiies va afegir un tercer kanat, el deKokand.En moments diferents van acabar conquerits o dominats perRússia.Abolits els kanats, les repúbliques resultants van ingressar a laUnió Soviètica;l'Àsia centralfou dividida el1924en línies ètniques i es va establir laRepública Socialista Soviètica de l'Uzbekistanque el1991va esdevenir independent.

Vegeu també

[modifica]

Notes

[modifica]
  1. C. Edmund Bosworth, (2002),'CENTRAL ASIA iv. In the Islamic Period up to the Mongols'Encyclopaedia Iranica(online)
  2. Sabloff,Paula L.W..Mapping Mongolia: Situating Mongolia in the World from Geologic Time to the Present.Philadelphia: University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology, 2011, p. 62.ISBN 978-1934536186.OCLC794700604.
  3. consta que l'emirsamànidaIsmail ibn Ahmadva conquerirTarazel893i la gran església local fou convertida en mesquita
  4. A Samarcanda hi havia un convent maniqueu encara el982
  5. foren favorables als musulmans ja que van poder obrir mercats pels seus productes a terres musulmanes
  6. Els habitants rebien una quantitat de diners per anar a la mesquita els divendres ja que no ho volien fer per iniciativa pròpia
  7. segurament aquest és l'atac que esmenten les inscripcions de l'Orkhon,com dirigida pel príncep Kültigin, després kan, que hauria penetrat fins a "Tamir Kapigh" (La Porta de Ferro, que és el congost deBuzgalaentreKishiTirmidh). Així ho proposenMarquartiBarthold.La mateixa inscripció esmenta una expedició anterior, el701,manada pel príncep Toyunkuk o Toyunquq; detalls a R. Giraud,L'empire des Turcs célestes, les règnes d'Elterich, Qapghan et Bilgä (680-734),París 1960
  8. al-Tabari
  9. els seus successors foren elsbasmils,elskarluksi sobretot elkanat Uigur,però cap d'aquestos tenia ambicions cap al sud, i dirigien els seus interessos cap aMongòliai elTurquestan oriental.
  10. La llista de governadors apareix a Eduard Karl Max von Zambaur,Manuel de généalogie pour l'histoire de l'Islam,Hannover 1955; presenta algunes petites diferències amb la qual consta a l'articleKhorasan (província del Califat)a la que s'han fet petits ajustos resultants de noves dades
  11. el sobirà Bunyat, fill de l'anticBukhar-thudaTughshada (+739), va abjurar de l'islam i es va unir a la revolta i a les doctrines d'al-Mukanna; va perdre el tron el 782
  12. els karkuks van sorgir als antics kanats turcs i es pensa que foren els antecessors delsIlek kansokarakhànides;ocupaven la part oriental de la conca del Sirdarià i elSemmirechyeen turcYeti Suque vol dir "País dels Set Rius"; el766els karluks van ocupar Suyab l'antiga capital dels Turcs Occidentals
  13. sorgits també als antics kanats turcs, foren els precursors delsoghuz;en aquest temps, al segleix,vivien a les fronteres deKhwarizmi al llarg delSirdariàinferior
  14. el791Ghitrif ibn Ata van fer un atac contra elyabghudels karluks ial-Fadl ibn Yahyaal-Barmaki (793-795)va imposar la submissió alafshind'Ushrusanaque fins aleshores, mercès a l'ajut dels turcs, mai havia reconegut la sobirania àrab
  15. Més tard també alKhorasan
  16. el seu fill fou anomenatÀssad ibn Sàman-khudàen honor del governador
  17. la branca d'Herat,al sud de l'Oxus, va perdre el poder aviat, però a la Transoxiana els seus germans van anar guanyant poder
  18. elkarakhànidesvan dominar la Transoxiana i elsgaznèvidesvan obtenirKhorasan
  19. Vers el1238es va revoltar a Bukharà Mahmud Turabi, que no fou sotmès fins que es van enviar un poderós exèrcit el 1238/1239
  20. Mahmud Tarabi, el cap rebel de 1238-1239 n'era membre
  21. Soyurgatmish del 1370 al 1388 i el seu fill Mahmud del 1388 a vers el 1413
  22. encara va fer altres enllaços

Bibliografia

[modifica]
  • René Grousset,L'Empire des Steppes,París 1952
  • Barthold,Histoire des Turcs d'Asie Centrale,Parísa, 1945
  • Barthold,Turkestan down to the Mongol invasion,Londres 1968
  • Gibb,The Arab conquests in Central Asia,Londres 1923
  • Frye,The Samanids,a la Cambridge History of Iran
  • Barthold,Turkestan