Vés al contingut

Vallenato

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de gènere musicalVallenato
OrigenColòmbiaModifica el valor a Wikidata
Creaciódècada del 1900Modifica el valor a Wikidata
Part deHispanic American music(en)Tradueix,música colombiana,música del Caribimúsica tropicalModifica el valor a Wikidata

Elvallenato(enWayuunaiki:Szlager) és ungènere musicalautòcton de laRegió Carib de Colòmbia(regió geogràfica que alberga els departaments colombians deLa Guajira,Cesar,Magdalena,Atlàntic,Bolívar,SucreiCórdoba) amb origen a laprovíncia de Padilla,antigament Magdalena Grande avui centre i sud del departament de la Guajira, declaratPatrimoni cultural immaterial de la humanitatel2015.

Té influència de la immigració europea, ja que l'acordió va ser portat per immigrants alemanys aRiohacha,La Guajira,a la fi delseglexix,i tant l'organització estròfica com la mètrica es valen de la tradició espanyola; d'altra banda, el component dels esclaus afrocolombians fa pre sắc ncia amb lacaixa vallenata,una mena de tambor que en gran manera dona el ritme a la melodia de l'acordió, i finalment l'indígena s'evidencia amb laguacharaca.[1]

La seva popularitat es va estendre a totes les regions de Colòmbia (tots els altres departaments colombians després de laregió Carib,els quals són:Antioquia,Boyacá,Caldas,Cundinamarca,Huila,Nord de Santander,Quindío,Risaralda,Santander,Tolima,Cauca,Chocó,Nariño,Valle del Cauca,Arauca,Casanare,Meta,Vichada,Amazones,Caquetá,Guainía,Guaviare,Putumayo,Vaupés,San Andrés y Providenciai laciutat de Bogotà DC,i també a països colindants com elBrasil,l'Equador,elPerú,Veneçuela,a altres països llatinoamericans com l'Argentina(només a les ciutats del nord-est argentí, les quals són:Formosa,Resistencia,CorrientesiPosadas),Bolívia(principalment a la ciutat deSanta Cruz de la Sierra),Mèxic(principalment a la ciutat deMonterrey),Paraguai,i fins i tot països d'Europa.

S'interpreta tradicionalment amb tres instruments: l'acordió diatònic,laguacharacai la caixa vallenata. Els ritmes o aires musicals del vallenato són elpaseo,elmerengue,lapuya,elsoni latambora.El vallenato a més es pot interpretar ambguitarrai amb la instrumentació de lacúmbiaencumbiambesi grups de millo.

El 29 de novembre de 2013, el vallenato tradicional va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Nació pel Consell Nacional de Patrimoni delMinisteri de Cultura.[2]L'1 de desembre de 2015 va ser inclòs a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, a la llista de salvaguarda urgent per laUnesco.[3]

Bibliografia

[modifica]
  • Araújo Noguera, Consuelo. Vallenatologia: orígens i fonaments de la música vallenata. Tercer Món, Bogotà, 1973.
  • Gutiérrez H. Tomás Darío. Cultura vallenata, teoria i proves. Plaça i Janés, Bogotà, 1992.
  • Llerena, Ritu. Memòria cultural del vallenato. Universitat d'Antioquia, Medellín, 1985.
  • Oñate, Julio. L'abc del vallenat. Taurus, Bogotà, 2003.
  • QUIROZ, Ciro. Vallenato, Home i Cant. Icaro Editors Ltda. 1 ed. 1983.

Referències

[modifica]
  1. Mundo,Redacción BBC. «Colombia: 13 vallenatos esenciales que hay que conocer ahora que es patrimonio de la humanidad» (en castellà).BBC News Mundo.[Consulta: 4 desembre 2018].
  2. Vallenato tradicional es patrimonio cultural e inmaterial de la Nación«Copia archivada». Arxivat de l'originalel 14 de desembre de 2013. [Consulta: 1r desembre 2013].
  3. «El Vallenato, música tradicional del Magdalena Grande». UNESCO Culture Sector. [Consulta: 1r desembre 2015].

Enllaços externs

[modifica]