Vés al contingut

Verí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Amanita phalloides,un dels bolets més tòxics.
Símbol estandarditzat per a les substàncies tòxiques a laUEesmentat a laDirectiva 67/548/EEC.

Unverí,tòxic,substància tòxicaometzinaés un producte químic, o una mescla de substàncies, ja siguisòlid,líquidogasós,capaç de produir unaintoxicacióque altera les funcions normals de l'organisme quan entra en contacte amb ell, i que pot arribar a provocarlesionso fins i tot lamort.

Els verins són substàncies que bloquegen o inhibeixen unareacció química,unint-se a uncatalitzadoroenzimmés fortament que el reactiu normal. Aquesta definició descarta fenòmens físics com lacalor,laradiació,lapressió…que també poden provocar lesions en els organismes.

SegonsParacels:Alle Dinge sind ein Gift und nichts ist ohne Gift. Allein die Dosis macht, daß ein Ding kein Gift ist.( "Tot és verí, res és sense verí. Només ladosifa el verí ").

Segons l'observació de Paracels, totes les substàncies són tòxiques a dosis altes, com l'aigua,l'oxigeni lesvitamines.Els verins són substàncies nocives adosiso concentracions relativament baixes.

La diferència entre un verí i unfàrmacés la dosi administrada o acumulada en el cos, però generalment un verí és mortal a una petita dosi determinada i sense cap funció terapèutica.

Els verins poden tenir un origen:

La ciència dels verins o substàncies tòxiques es diutoxicologia.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Thómas,Roberto.Tratado de medicina práctica moderna(en castellà). 5a. Madrid: Imp. que fue de Fuentenebro, 1824, p. 302. «DE LOS VENENOS MINERALES, Entre estos venenos los principales son el arsénico, el oximuriate de mercurio, y el plomo.»