Vés al contingut

Viana

Plantilla:Infotaula geografia políticaViana
Imatge

Localització
Map
42° 30′ 54″ N, 2° 22′ 18″ O/ 42.5151°N,2.3718°O/42.5151; -2.3718
EstatEspanya
Comunitat foralNavarraModifica el valor a Wikidata
Capital de
CapitalViana(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Viana(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Població humana
Població4.370(2023)Modifica el valor a Wikidata(55,58hab./km²)
Zona lingüísticanobascòfona
Geografia
Part de
Superfície78,62 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud469 mModifica el valor a Wikidata
Limita amb
Partit judicialEstella-Lizarra
MerindadMerindad d'Estella
Dades històriques
Creació1r febrer 1219Modifica el valor a Wikidata
PatrociniMaria MagdalenaModifica el valor a Wikidata
Dia de mercatDivendres
Organització política
• AlcaldeModifica el valor a WikidataGregorio Galilea ArazuriModifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal31230Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE31251Modifica el valor a Wikidata

Lloc webviana.esModifica el valor a Wikidata

Vianaés un municipi deNavarra,a la comarca d'Estella Occidental,dins lamerindad d'Estella.Limita al nord ambAras,Aguilar de CodésiBargota,a l'est ambBargotaiMendavia,a l'oest ambOyóniMoredai al sud amb AgoncilloLa Rioja.

Topònim

[modifica]

L'origen del topònimVianaés dubtós, existint moltes hipòtesis referent a això. Mikel Belasko en el seu llibre sobre etimologia de localitats de Navarra fa un resum de les principals hipòtesis existents:

  • Que el reiSanç VII de Navarra,fundador de la vila en1219,li donés el nom d'altra localitat preexistent i que fos famosa en la seva època. Aquesta era un costum molt arrelat en les fundacions medievals i existeixen nombroses ciutats amb nom semblant a Viana a Europa, la més coneguda, laVienaaustríaca. La ciutat portuguesaViana do Castelova ser fundada unes poques dècades més tard que Viana amb el mateix nom. La principal candidata per a haver estat lapadrinade la Viana navarresa seria la ciutat francesa deViena del Delfinat,que fou una ciutat important en l'Edat Mitjana, encara que després va declinar i que va ser coneguda també com aViannaiViana.Aquesta tesi resultava bastant convincent aJulio Caro Barojai és la qual considera Belasko més probable en la seva obra.
  • Que Viana sigui un nom anterior a la fundació de la vila i que entrés en la tipologia de localitats navarreses i alabeses amb terminació-ana.Julio Caro Barojaconsiderava aquesta terminació com indicativa d'un origen relacionat amb unavila romana,sent el primer terme del topònim el nom propi del seu antic propietari. Existeixen restes de viles romanes en la zona de Viana, però l'existència de moltes altres Vianas per Europa i el fet que Viana aparentment sigui unafundació novarealitzada en el seglexiiifan que el mateix Caro Baroja considerés que aquesta tesi perdia força.
  • Julio Caro Baroja també considerava que existia la possibilitat que el nom de la localitat estigués relacionat amb algunavia romana.
  • Que procedeixi d'alguna expressió enllengua basca,com per exemplebi anai(dos germans), tal com va proposar Juan Antonio Frago García, catedràtic d'Història de la Llengua espanyola en laUniversitat de Saragossa.(Compari's amb el topònimDos Hermanas).
  • Que sigui un topònim prerromà, tal com suggeriria latéseraceltiberaque va ser trobada en el poblat deLa Custodia(situat en el terme de Viana) amb la inscripcióueniakum(dels de Uenia) i que va ser estudiada pels filòlegs Juan Cruz Labeaga iJürgen Untermann.Aquests van establir una possible relació entre laUeniaesmentada en la inscripció i la modernaViana;encara que van trobar fonèticament problemàtic el pas d'un nom a un altre.
  • Existeixen etimologies populars que relacionen el nom de Viana ambviivinyers,considerant que els romans (arribats des de les valls del nord) en arribar a Viana van veure una terra apta per al cultiu de la vinya i van batejarvinetum(vinyer) al lloc.

Història

[modifica]

El4 de novembrede1834els carlins va tenir lloc labatalla de Viana,en la que els carlins van derrotar la columna liberal deBaró de Carondeletque pretenia envaïr lavall de Baztan.[1]

Demografia

[modifica]
Evolució demogràfica
1996 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007
3 389 3 389 3 488 3 493 3 614 3 563 3 589 3 580 3 596 3 661 3 711
Fonts:VianaiInstitut d'Estadística de Navarra
Església de San Pedro de Viana

Personatges il·lustres

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Martinez Lopez,Pedro.Ensayo historico sobre las provincias Vascongadas y sobre la guerra que sostienen(en castellà). Dulac, 1836, p. 128.

Enllaços externs

[modifica]