Vés al contingut

Violència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escena violenta

Laviolènciaés l'ús de laforçao depoderusat per adominar,coaccionar, malmetre, destruir o matar, implicant sofriment o fins i tot destrucció d'elements naturals, béns humans, etc. En general pot ser descrit com a "violent" qualsevolcomportament,ideologia,actitudoconductaagressiva,noamistosa,nopacifista,bel·ligerant, enemiga, que provocadolorosofriment,físic o psicològic.

Segons l'OMSés "l'ús intencionat de la força física o del poder, sia en grau d'amenaça o de fet, contra un mateix, una altra persona, un grup o una comunitat que té com a conseqüència o és molt probable que tingui com a conseqüència untraumatisme,o la mort, danys psicològics, problemes de desenvolupament o privacions ".[1][2]

La violència apareix quan en una confrontació hi haabús,prepotència ocrueltat,o sempre que s'atropelli la integritat física, psicològica o social d'alguna persona. També pot ser una manifestació extrema delconflicte,tot i que qualsevol conflicte es pot gestionar altrament d'una manerano violenta.[3][4]

L'objecte de la violència pot ser un ésser viu, un grup humà, una cultura, una obra, un espai físic natural o no natural. Filòsofs comMax WeberoHannah Arendt,per exemple, estudien elmonopoli de la violènciapolítica,com el poder impositiu de policia o l'exèrcital conjunt de lasocietat.

Etimologia

[modifica]

El mot en català "violència" prové del llatíviolentia,amb el mateix significat. En llatí el seu origen ésvis,que designa l'ús de la força sense respecte per la seva legitimitat.[5]

Tipus

[modifica]

Segons qui l'exerceix

[modifica]
Violència iboc expiatori

La violència reactiva surt com una explosió quan s'experimenta un nivell de tensió o de dificultat que supera la capacitat de la persona o del grup, mentre que la violència es considera instrumental quan s'utilitza la força i l'agressiópremeditadament per aconseguir unsobjectiusdeterminats.

A més, segons el context on es dona, es pot parlar deviolència a la feina(mobbing), a les institucions,a les aules(bulling),a casa,per part d'automobilistes,en l'esport,en la família o en un grup social determinat, com les dones (masclisme) o els negres (racisme).

Laviolència sectàriaocorre entre entre dos o més sectors poblacionals, o actors no estatals que representen a diferents grups de lapoblació.[6]

Segons el tipus d'acte violent

[modifica]
La violència emocional pot ser legitimada pel pensament cultural d'un grup (violència cultural)
Violència comunal a Xipre

La violència pot ser:

Segons la seva legitimitat

[modifica]
Violència directa
Violència en unapresó

La intensitat de la violència depèn a vegades de criteris objectius, com laintensitatde laconductaagressiva.Però està íntimament vinculada a lapercepciód'aquestcomportamentque varia molt d'un individu a l'altre.

És violent el fet de ser ignorat per algú conegut i també el de ser insultat, per un conegut o desconegut; però culturalment la violència pot ser legitimada. Per exemple, lalegítima defensa,quan una víctima d'una agressió usa la violència per defensar-se, i també unaguerra,unlinxament,una negació i invisibilització de certs col·lectius i qualsevol acte violent en general. L'anomenada "violència gratuïta" pot ser un tipus de violència que una societat i cultura pot considerar no legitimada i motivada per desequilibrispsíquicsinterns de l'agressor.

Políticament, alguns actors o ideologies poden legitimar la violència provinent de larepressiói elmonopoli en l'ús legítim de la força física.Ladivisió sexual del treballi elmicromasclismesón exemples de violència estructural legitimada, en aquest cas masclista, i normalitzada socialment en l'actualitat en elmón occidental.[7][12][13]Alguns altres exemples de violències que han estat legitimades per societats, cultures o ideologies són l'apartheid,la violènciafeixista,inclosa laneteja ètnicai laviolència ultradretana en la transició espanyolaidel País Valencià.Altres formes són l'elitisme,l'etnocentrisme,elclassisme,elracisme,elsexisme,ladiscriminaciónacionalista,l'heterosexismeihomofòbiao ladiscriminació per edat,que es relacionen i promouen la violència directa.

Les violències social iculturalmentno legitimades solen esdevenirdelictes,com per exemple, a la societat occidental actual, segons quinrobatoriosegrest.Un exemple de deslegitimació d'una violència prèviament legitimada és laPau i Treva de Déudel seglexi,com a resposta de l'Església i dels pagesos a les violències perpetrades pels nobles feudals.

Algunes causes

[modifica]
Les violències cultural i estructural causen violència directa. La violència a persones o pobles provoca més violència.[14]
Triangle de la violència segons Johan Galtung

Segons Johan Galtung, la violència directa és "la punta de l'iceberg" visible de la violènciaestructuraliculturald'ungrup socialen un instant de temps donat. La cultura d'un grup legitimitza o no els seuscomportaments,actituds,símbolsirelacions.La violència cultural, a més de ser violència per ella mateixa, legitimitza la violència i directa i l'estructural. La seva teoria diu que l'estructural, que també és violència, també té la funció de generar i legitimar les violències cultural i directa. La violència estructural és conseqüència de ladominaciói larepressióper part d'algun individu o grup, l'abús de poder,discriminacionsen forma de diferentsestrats socials,dretsollibertats,injust repartiment de lariquesao qualsevol perjudici a ladignitatonecessitats humanesd'una persona. Aquestes violències causen altres violències indirectes.[7]

Laideologia conservadoramodernaassocia la violència alconflictei per això considera que les dues coses són indesitjables, negatives i que s'han d'evitar. Tanmateix, altres corrents veuen el conflicte com a quelcom desitjable i, de fet, inevitable, no forçosament font de violència.[3]

Estructura i cultura d'un grup fonamentat en la desigualtat i l'opressió

[modifica]
Detall delKnochenhauer-Amtshaus

Es parla deviolència estructuralquan el mateixsistemaprovoca reaccions violentes en l'individu, usualment per manca dejustíciaillibertato per afavorir uns valors que obliden elrespectecap als altres. Aquesta mena de violència és cultural, és a dir, que depèn de cada societat determinada. Per exemple, un sistemapatriarcaliandrocentristaoriginaviolència contra totes les dones(i també contra els homes que no siguin heterosexuals, en unheteropatriarcat), incloentviolència domèstica,agressions sexualsi també altres violències més subtils, com elsmicromasclismes.[12]

Aprenentatge a l'escola, la família i la xarxa social

[modifica]

Des d'una perspectiva sistèmica la violència sorgeix com a conseqüència d'una interacció problemàtica entre l'individu i l'entornque l'envolta. Elmodel ecològic de Bronfenbrenner i Belskyplanteja que l'individu que està immers en una sắc rie de "sistemes" i que la violència pot aprendre's a la família, l'escola, per una comunicació de poca qualitat entre família i l'escola, per una falta de xarxes socials de suport davant de situacions que sobrepassen els recursos personals o a través de costums, creences i actituds socials.

Manca d'autocontrol i mala gestió emocional

[modifica]

Existeix alguna teoria segons la qual potser determinats gens que predisposen a l'agressivitat o més concretament a tenir mésira.Aquesta és unaemociónormal, pressent a totes les persones, que en principi té una funció, la de protegir-se i reaccionar de manera eficaç enfront a un perill o amenaça extern. Els sentits es posen en estat d'alerta, el cor batega més fort per aportar més oxigen als músculs en cas que la persona hagi de córrer o barallar-se físicament, també impulsa a l'acció,com per exemple denunciar unainjustíciao defensar a un altre ser més indefens que estigui sent atacat.

La ira és funcional quan ajuda a tirar endavant accions que la persona que les du a terme considera interessants, importants o desitjables. És impossible no sentir-la però no implica actuar ambagressivitatni violència. Algunes cultures, com per exemple les influenciades pel cristianisme, neguen la ira i proposen reprimir-la o fer veure que no existeix. Hi ha també persones que incentiven la ira i altres emocions, com lapor,per incitar a d'altres a certs comportaments.

Referències

[modifica]
  1. ViolènciaOrganització Mundial de la Salut(castellà)
  2. Prevenció de la violència i els traumatismesOrganització Mundial de la Salut(anglès)
  3. 3,03,1Educació i Cultura,editat per laUniversitat de les Illes Balears,número 18, 2005, ISSN 02123169(català)(castellà)
  4. La globalización del bienestar,Universitat Politècnica de Catalunya,editorial Icària, 2006,ISBN 8474268583(castellà)
  5. Jean-François Malherbe, doctor en filosofia de la Universitat Catòlica de Louvain i en teologia de la Universitat de París, aViolence et démocratie,2003.(francès)
  6. SIPRI Yearbook 2008: Armaments, Disarmament, and International Security(en anglès). Stockholm International Peace Research Institute, 2008.
  7. 7,07,17,27,37,47,57,67,7Johan Galtung,Cultural Violence,Journal of Peace Research,volum 27, número 3, d'agost de1990,pàgs. 291-305(anglès)
  8. Wellman,James; Tokuno, Kyoko «Is Religious Violence Inevitable?» (en anglès).Journal for the Scientific Study of Religion.Journal for the Scientific Study of Religion, 43, 3, 2004, pàg. 291.DOI:10.1111/j.1468-5906.2004.00234.x.
  9. «Prevención y erradicación de la falta de respeto y el maltrato durante la atención del parto en centros de salud» (en castellà).Organització Mundial de la Salut,2014. [Consulta: 24 març 2015].
  10. «Parto Humanizado - Ley nacional Nº 25.929 de Derechos de Padres e Hijos durante el Proceso de Nacimiento. Declaración de Interés del Sistema Nacional de Información Mujer, por parte del Senado de la Nación. Declaración sobre difusión del Parto Humanizado» (en castellà). Congreso Argentino, 2004. Arxivat de l'originalel 27 de maig 2016. [Consulta: 24 març 2015].
  11. Ley orgánica sobre el derecho de las mujeres a una vida libre de violencia,Fons de Població de lesNacions Unides(UNFPA),Veneçuela.(castellà)
  12. 12,012,1Miguel Lorente Acosta,Mi marido me pega lo normal:realidades y mitos.,2001.ISBN 9788484321996(castellà)
  13. Violencia directa, estructural y culturalArxivat2017-04-13 aWayback Machine.el correo de Zamora,8 de desembrede2014(castellà)
  14. Encarna Canet,Qui incita a la violència a qui?,diari La Veu, 20 de maig de 2014(català)

Bibliografia

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]