Vés al contingut

Walter Gilbert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaWalter Gilbert

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 març 1932Modifica el valor a Wikidata(92 anys)
Boston (Massachusetts)Modifica el valor a Wikidata
CiutadaniaEstats Units
FormacióUniversitat Harvard
Universitat de Cambridge
Trinity College
Sidwell Friends SchoolModifica el valor a Wikidata
Director de tesiAbdus SalamModifica el valor a Wikidata
Es coneix perDissenyar elMètode de Maxam-Gilbertdeseqüenciació química de l'ADN
Activitat
Camp de treballBioquímicaifísicaModifica el valor a Wikidata
Ocupaciófísic,químic,bioquímic,biòleg molecular,investigadorModifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Harvard
Universitat de CambridgeModifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsAbdus SalamModifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralGerald Guralnik,George M. Church,Allan MaxamiMartin Brent Halpern(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Família
MareEmma Cohen GilbertModifica el valor a Wikidata
Premis

Walter Gilbert(21 de marçde1932Boston,EUA) és unfísic,bioquímici professor universitari nord-americà guardonat amb elPremi Nobel de Químical'any1980.

Biografia

[modifica]

Va estudiarfísica,químicaimatemàtiquesa laUniversitat Harvard.Posteriorment realitzà el doctorat en matemàtiques a laUniversitat de Cambridgei enbioquímicaa Harvard, on fou professor debiologia molecular.

Recerca científica

[modifica]

La seva contribució a la determinació de les seqüències de base delsàcids nucleicsli va valer elPremi Nobel de Químicade l'any1980,que va compartir amb el seu compatriotaPaul Bergi el britànicFrederick Sanger.Gilbert i Sanger van ser guardonats pel seu treball pioner en la determinació de la seqüència denucleòtidsdels àcids nucleics.[1]

Posteriorment Gilbert va proposar per primera vegada la hipòtesi del “món d'ARN”per a l'origen de la vida,model proposat perCarl Woesel'any1967.

Dissidència pel que fa a la sida

[modifica]

Gilbert és un dissident sobre la vinculació entre elvirus de la immunodeficiència humanai la malaltia de lasida,[2]acceptada per la majoria de la comunitat científica mundial. Gilbert considera que el doctorPeter Duesbergté raó en les seves posicions heterodoxes pel que fa a la malaltia.

« '"[Duesberg]té raó en dir que no està provat que la sida sigui provocat pel virus de la sida. No hi ha model animal per a la sida, i sense model animal, un no pot establir elspostulats de Koch(per a provar el paper d'alguna cosa que se sospita que és patogen) ".[2] »
« "La comunitat en el seu conjunt no escolta pacientment els crítics que adopten punts de vista alternatius. Encara que la gran lliçó de la història és que el coneixement es desenvolupa a través del conflicte entre punts de vista". »

Bibliografia

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Pàgina de l'Institut Nobel, Premi Nobel de Química 1980(anglès)
  2. 2,02,1Duesberg,Peter H.Inventing the AIDS Virus(en anglès). Regnery Publishing, 1997, p. contraportada.ISBN 0895263998.