Vés al contingut

Yangon

Aquest article tracta sobre la ciutat. Vegeu-ne altres significats a «Yangon (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaYangon
ရန်ကုန်(my)Modifica el valor a Wikidata
Vista nocturna
Vista aèria
Fotomuntatge
Imatge

Localització
Map
16° 47′ 42″ N, 96° 09′ 36″ E/ 16.795°N,96.16°E/16.795; 96.16
EstatMyanmar
RegióDivisió de YangonModifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població6.874.000(2022)Modifica el valor a Wikidata(11.934,03hab./km²)
Geografia
Superfície576 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud15 mModifica el valor a Wikidata
Creació1028 ↔ 1043Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Fus horari
Prefix telefònic01Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Kunming(2008–)
Haikou(2017–)Modifica el valor a Wikidata

Lloc webycdc.gov.mmModifica el valor a Wikidata

Yangon(abans coneguda amb el nomanglèsdeRangoon,sovint catalanitzadaRangun;enbirmàရန်ကုန် Rankun mrui pronunciat jàŋɡòũ mjo̰) és la ciutat principal i més poblada deMyanmar,l'antiga Birmània, amb 4.350.000 habitants[1](2010) i 576 km² de superfície municipal. És a la confluència dels riusriu Rangoono Yangon iBagoo Pegu, a uns 30 km delgolf de Martaban,a 16° 48′ N i 96° 9′ E. Capital tradicional del país, el novembre del 2005 la junta militar birmana va començar a traslladar la capitalitat a la ciutat deNaypyidaw,a ladivisió de Mandalay.També és la capital de ladivisió de Yangon,de 10.170 km² i 5.420.000 habitants el 1999.

En comparació amb altres ciutats importants delsud-est d'Àsia,Yangon no està gaire desenvolupada. Actualment hi ha unboomde la construcció degut majoritàriament a la influència de la inversió privada, especialment deSingapuri de laXina.Al centre de la ciutat i a l'àrea metropolitana s'hi han reconstruït o remodelat molts edificis de pisos i centres comercials (els anomenatstaik). Yangon té el nombre més gran d'edificis colonials del sud-est d'Àsia, entre els quals destaquen les oficines del Govern, la Cort Suprema, l'Ajuntament, el mercat de Bogyoke i l'Hospital General, tots els quals recentment restaurats o en procés de restauració. Els barris perifèrics com Thaketa o les "noves ciutats" (myo-thit) són àrees pobres amb un marcat caràcter suburbial.

A part dels edificis colonials britànics esmentats, Yangon destaca per les seves pagodes de cúpules daurades, entre les quals les deShwedagoni Sule, a part de les de Chaukhtatgyi i Kyaukdawgyi. Altres llocs notables són la Universitat, la catedral de Santa Maria, el Monument als Aliats, el Zoològic i els llacs de Kandawgyi i Inya.

L'Aeroport Internacional de Yangonés a 19 km del centre de la ciutat.

Història

[modifica]
Una vista delsCantonment Gardensel 1868 (actualment jardins Kandaw Minglar)
Mapa de Yangon i el seu entorn (1911)
Danys al centre de Yangon després de la Segona Guerra Mundial

Segons les tradicions mons el primer poble en el lloc, anomenat Dagon, fou fundat el 585 aC per dos germans: Pu i Ta-paw, que van rebre alguns cabells deSidartha Gautamad'ell mateix i els van guardar a la famosa pagoda de Shwe-Dagon.

Punnarika, que va regnar aPegudel746al761hauria refundat la població que va anomenar Aramana, però més tard va recuperar el nom de Dagon. Consta que fou ocupada pels birmans el1413.Bya-nya-kin, fill de Razadirit (1385-1423) fou nomenat governador; la seva germana Shin-tsaw-bu, hi va construir un palau el1460;encara ara un festival en honor seu se celebra cada any. Progressivament la població va esdevenir una sắc rie de llogarets aïllats un de l'altra. Da-la, un suburbi a la dreta delHlaing,iSyriam,a la part oposada del riu Pegu, són esmentades sovint, però de la mateixa Dagon no es diu res o molt poc. Gaspar Balbi, que va anar a Pegu el 1579-1580, va escriure sobre Dagon:

« Després de desembarcar, van començar a anar pel costat dret d'un gran carrer en el qual vam veure cases de fusta, de color daurat i adornades am delicats jardins al seu costat, on tenien els talapoing (les paelles) mirant a la pagoda o varella de Dogon; el costat esquerre estava cobert per portal i tendes... i per aquest carrer s'anava cap a la pagoda a un parell de kilòmetres, a vegades sota cases pintades o a vegades per carrer obert on es podia caminar lliurement. »

Els anglesos, holandesos i francesos van tenir factories a Than-lyin, més coneguda com aSyriam,a l'altre costat del riu; els oficials al càrrec comunicaven amb la corttalaingaPegua través del governador de Dagon, el qual en orde d'estar preparat per suprimir qualsevol conflicte entre les factories europees (cadascuna de les quals s'esforçava per aconseguir el màxim de benefici pel seu propi estat), va rebre amplis poders, esdevenint la segona persona del regne després del mateix rei.

En les guerres entre els reis de Pegu i els birmans, Dagon va canviar diverses vegades de mans. El1763Alaung-payaoAlomprava expulsar els talaings delRegne d'Avai després va conquerir el regne talaing. Va entrar a Dagon i va restaurar la gran pagoda. Alaung-paya va reconstruir la ciutat a la qual va batejar com Ran-kun (literalment "El final de la guerra" mentre Yangon deriva deyanikounque vol dir "ciutat sense enemics" ) on va establir un virrei. El nom Ran Kun fou deformat pels europeus (de fet pels britànics) a Rangoon; encara que seu d'un virregnat va restar poc més que una sắc rie de cases per sobre el nivell de la marinada baixa. Fins al1790va ser objecte de lluites entre birmans i mons; en aquest darrer any la ciutat fou ocupada pels mons aixecats, però la revolta fou sufocada pel rei Min-tara-gyi o Bo-daw Paya.

En aquest període els britànics van obtenir dret a obrir factoria a Rangoon. El1794van esclatar conflictes en el govern birmà i laCompanyia Britànica de les Índies OrientalssobreChittagongiArakan,i el coronel Symes fou enviat en ambaixada a Ava; un dels resultats de la missió fou el nomenament d'un resident britànic a Rngoon el1798.Symes va descriure també la ciutat:

« S'estén sobre la riba del riu per un parell de kilòmetres i l'amplada es de mig km com a màxim, estan rodejada d'una alta muralla d'estaques que a la part nord es complementa amb una rasa que pot ser passat per un pont; en aquesta part hi ha dues portes i als altres costats només una. A la part sud, cap al riu... hi ha un nombre de cabanes i tres embarcadors amb grues per descarregar materials. Una bateria de 12 canons i nou trituradores estaven a la riba, dominant el riu però tant els canons com els accessoris estaven en tant males condiciones que difícilment es podien utilitzar. Els carrers de la ciutat són estrets i inferiors en molt als de Pegu, però nets i ben pavimentats; hi ha nombrosos canals per conduir l'aigua de pluja sobre els quals s'havien posat forts taulons per impedir la seva obstrucció. Les cases estaven aixecades en pals clavats al terre... Tots els oficials del govern, el mercaders més rics i les persones de consideració vivien a la fortalesa, i els mariners i la població de inferior rang habitava als suburbis. Els porcs tenien dificultat per deambular per tota la ciutat; eren criats en uns rentadors públics; els naturals era amants dels gossos que infestaven els carrers. »

Durant laprimera Guerra Anglo-birmana(1824-1826) Rangoon fou ocupada pels britànics (1825) que la van evacuar el1827d'acord amb el que s'estableix en el tractat deYandabu.El1840la ciutat fou descrita com poc conflictiva i gens pobre, dissipant la suggestió excitada per anteriors narratives. El1841el rei Kun-baung-min, més conegut com a príncep Tharawadi, va ordenar traslladar la muralla d'estaques a un lloc a dos km de la ciutat anomenat Ok-ka-la-ba, i el trasllat de Rangoon a aquest lloc, que seria anomenat en endavant pel seu nom d'Ok-ka-laba i no pas Rankun; en part fou obeït i els edificis principals i els del govern foren posats en el nou emplaçament.

Allí els van trobar els britànics quan l'abril de1852van ocupar per segona vegada la ciutat durant lasegona Guerra Anglo-birmana.Al cap de sis mesos ja s'havien pres mesures per construir carrers regulars, aixecar el nivell i conduir el riu. Pràcticament va sorgir una nova ciutat. Un acantonament (campament militar) es va establir al nord. La pagoda Shwe-Dagon va quedar dins els seus límits i el turó on està situada fou fortificat; a l'est de la pagoda hi havia el gran Llac Reial; una estació de ferrocarril es va construir al centre de la ciutat que fou dividida en 11 barris; a la riba dreta del Hlaing el barri de Da-la hi havia els molls i les drassanes. A la ciutat pròpia hi havia els edificis administratius, entre els quals la cort de justícia, telègrafs i correus, banc de Bengala, Esglésies catòlica i anglicana, duanes, etc. Entre els edificis singulars la pagoda de Tsu-lai a la Plaça Fytche, un tanc d'aigua en un espai obert rodejat d'arbres. A l'est hi havia el punt d'unió entre els rius Hlaing i el torrent Pu-zun-daung conegut com a Monkey Point, amb una bateria; a la riba del riu camps de cultiu d'arròs i altres i algunes serradores; altres edificis de nota eren un manicomi, la presó, l'hospital, elsAgri-Horticultural Society's Gardens,el museu Phayre, l'escola superior, el col·legi de Sant Joan, L'escola dioscesana i altres.

La municipalitat es va crear el31 de juliolde1874i el sistema d'elecció es va introduir el 1882-1883. Al comitè municipal es van deure alguns mercats, l'abastiment d'aigua del Llac Reial (i després d'un embassament a Kokaing des de 1883), la il·luminació dels carrers amb llums de quero sắc i altres.

El1879es va decidir la seva separació deldistricte de Pegu(també anomenat districte de Rangoon per ser aquesta la capital), i el1883es va fer efectiva i es van formar eldistricte d'Hanthawaddy(o Pegu) i el de Rangoon formar per la mateixa ciutat que es va constituir al mateix temps en districte. La població era el1795d'uns 25.000 habitants; el1812de 8.2150; el1852tornava a ser d'uns 25.000; el1872era de 89.897 i el1880s'estimaven uns 110.700; el cens de1881va donar 134.176 dels quals 115.136 a la municipalitat, 9.652 al campament militar i 9.388 al port. L'administració del districte va quedar en mans d'un subcomissionat dependent del comissionat de Baixa Birmània que era magistrat de districte i estava assistit per un magistrat de l'acantonament i tres magistrats de subdivisió. El districte aleshores una superfície de 57 km² i la població esmentada que el 1883 estava basada en el cens de1881(de 134.176 habitants).

El1893hi van haver uns disturbis causat per incidents menors. El1901s'esmenten com a gran suburbis Kemmendine i Pazundaung a la part esquerra o nord delriu Rangoon,i al sud els de Dala, Kamakasit, Kanaungto i Seikgyi. La població el1891era de 180.324 habitants i el1901de 234.881 (la sisena ciutat de l'Índia Britànicadesprés deCalcuta,Bombai,Madras,HyderabadiLucknow). El port va passar a estar administrat pel Port Trust constituït sota laRangoon Port Actde1905.

Demografia

[modifica]

La població ha crescut molt ràpidament:

  • 1911295.000 19,0%
  • 1921340.000 15,3%
  • 1931400.000 17,6%
  • 1941500.000 25,0%
  • 19501.300.002 160,4%
  • 19601.592.000 22,3%
  • 19701.946.000 22,2%
  • 19802.378.000 22,2%
  • 19902.907.000 22,2%
  • 20003.553.000 22,2%
  • 20074.088.000 15,1%
  • 20104.348.000 6,4%
  • 20205.361.000 23,3% (estimació)
  • 20255.869.000 9,5% (estimació)

Clima

[modifica]
Temperatures i precipitacions mitjanes de Yangon (Rangoon), Burma
Mes Gen Feb Mar Abr Mai Jun Jul Ago Set Oct Nov Des
Mitjana més altes °C (°F) 32
(90)
33
(91)
36
(97)
36
(97)
33
(91)
30
(86)
29
(84)
29
(84)
30
(86)
31
(88)
31
(88)
31
(88)
Mitjana més baixes °C (°F) 18
(64)
19
(66)
22
(72)
24
(75)
25
(77)
24
(75)
24
(75)
24
(75)
24
(75)
24
(75)
23
(73)
19
(66)
Precipitaciómm (inches) 3
(0.12)
5
(0.2)
8
(0.31)
51
(2.01)
307
(12.09)
480
(18.9)
582
(22.91)
528
(20.79)
394
(15.51)
180
(7.09)
69
(2.72)
3
(0.12)
Font: BBC Weather[2]{{{accessdate}}}

Administració

[modifica]

La ciutat està administrada per la Yangon City Development Committee (YCDC). La ciutat està dividida en quatre districtes amb 33 townships. LesMyo-thit(literalment "noves ciutats", o ciutats satel·lits) no estan dins la seva jurisdicció.

Western Eastern Southern Northern

Yangon és membre de l'Asian Network of Major Cities 21(Xarxa de les 21 ciutats més grans d'Àsia).

Llocs d'interès

[modifica]
La pagoda de Shwedagon, a Yangon
La catedral de Santa Maria a Bo Aung Kyaw Road
Porta sud de la pagoda Shwe Dagon

Pagodes

[modifica]
  • Shwedagon
  • Sule
  • Botataung
  • Chaukhtatgyi
  • Kyaukdawgyi
  • Kabaaye

Diversos

[modifica]
  • Cementiri de Guerra Taukkyan (Allied War Memorial)
  • Mercat Bogyoke (Scott's Market)
  • Llac Inya (antic Lake Victoria)
  • Llac Kandawgyi (antic Royal Lake)
  • Hlawga National Park
  • Maha Bandula Park
  • People’s Square i People's Park
  • Catedral de Santa Maria
  • Universitat de Yangon
  • Jardins zoològics de Yangon (Zoo)

Museus i galeries d'art

[modifica]
  • Museu Nacional de Myanmar
  • Defence Services Museum de Yangon
  • Museu Myanmar Gems
  • Museu Bogyoke Aung San
  • Museu Yangon Drugs Elimination
  • Planetarium

Llocs de música i teatre

[modifica]
  • Yangon National Theatre
  • Myanmar Convention Centre

Agermanaments

[modifica]

Galeria

[modifica]

Notes

[modifica]
  1. Estimació per a l'any 2010 dePerspectives d'Urbanització mundials de l'ONUArxivat2013-10-31 aWayback Machine.. Mentre que la llista de l'ONU és, nominalment, una llista de les aglomeracions urbanes, aquesta ciutat en particular es considera l'ús de la "ciutat pròpiament dita" concepte estadístic ensources sectionArxivat2011-09-27 aWayback Machine.de l'informe de l'ONU.
  2. «Monthly Averages for Yangon, Burma». Arxivat de l'originalel 2008-05-11. [Consulta: 20 gener 2010].

Bibliografia

[modifica]