Latin

indoeuropæisk sprog

Latin(latin:lingua latīna) er et sprog, der blev talt ioldtidensRomerrige.Det har været brugt som internationalt sprog indtil midten af 1800-tallet. Latin er stadigden Hellige Stols(Vatikanets) officielle sprog.

Latin
(lingua latina)
Talt i: Romerske kongerige,Den Romerske republik,Romerriget,MiddelalderensogNyere tids Europa,Det armenske kongedømme Kilikien(somLingua franca),Vatikanstaten
Talere i alt:
Rang: ?
Sprogstamme: Indoeuropæisk
Italiske sprog
Latin
Officiel status
Officielt sprog i: VatikanstatenVatikanstaten
Reguleret af: I antikken, romerske skoler med hensyn til grammatik og retorik[1].I dag er Opus Fundatum Latinitas[2].
Sprogkoder
ISO 639-1: la
ISO 639-2: lat
ISO 639-3: lat
Største udbredelse afRomerriget.Latin var på ingen måde begrænset til disse regioner, ogkoiné,koptisk,syriskog andre indfødte sprog dominerede den østlige halvdel af Romerriget.

Historie

redigér

Latin hører til denitaliskegruppe af deindoeuropæiske sprogsom de uddøde sprog oskisk ogumbrisk.Latin er dendialekt,der blev talt i detantikkeLatium(Lazio), dvs. området syd for Rom. Efterhånden som Rom underlagde sig resten afItalienog landene omkringMiddelhavet,voksede latin i indflydelse, og latin blev administrationssprog i den vestlige del afRomerriget.I øst holdt man derimod fast vedgræsk,der var blevet udbredt efterAlexander den Storeserobringer, og som alle dannede romere talte.

Der var i oldtiden forskel på det lærde klassiske latin, som blev brugt i litteratur og offentlige taler, og som der undervistes i i traditionel latinundervisning, og det enklere folkelige"vulgærlatin",som blev brugt i daglig tale, og som vi kan se spor af ikomedierneogPetronius'Satyricon.Cicerogjaldt som det sproglige ideal, og hans samtidige forfatteren Marcus Terentius Varro fremholdt i sit værkDe lingua latina,at det at tale latin godt, var at tale "romersk". Man kendte romeren på, at han udtalteh'et og de afsluttendes'er.Catullusgør i et digt nar af en udannet mand, Arrius, der prøver at virke dannet ved at udtaleh,hvor det ikke skal være, som hvis man udtalte "ovenpå" som "hovenpå". EngravstelefraTarragonahar indskriftenHave Volusia(= Farvel, Volusia), hvor der skulle have ståetAve Volusia.Med udgangspunkt i de mange sprogfejl, han hørte, bekymrede Varro sig for det latinske sprogs fremtid.[3]

Fra omkring300e.Kr. blev latin den vestligekirkessprog. Det varede helemiddelalderen.Latin blev det internationale sprog, som lærde og videnskabsmænd i det vestligeEuropabrugte til udveksling aftankerogopdagelser.Tidspunktet, hvorpå latin ophørte med at væremodersmål,sættes til ca år600.[4]

SkøntLutherafskaffede latin somgudstjenestesprog,beholdt latin også efterreformationensin plads påKøbenhavns Universitetog andre europæiskeuniversiteter.Videnskabelige værker var på latin indtil midten af1800-tallet.Det blev herefter isærtysk,der kom i brug (bl.a. af den klassiskefilologJohan Nicolai Madvig), førengelsktog over hundrede år senere.

Da Romerriget brød sammen, og de enkelteprovinserfaldt i forskelligegermanskekongers hænder, begyndte det latinske sprog at blive splittet op i en række vulgærlatinske dialekter. Disse var til sidst så forskellige fra hinanden, at der var tale om forskellige sprog, deromanske sprog,hvor man netop har ophørt med at udtale den indledendeh.Således er det latinske ordhabére(= at have) blevet til detitalienskeordavéreog detfranskeordavoir.I lang tid blev man ved med at skrive på klassisk latin, som man altid har gjort, og det er først i 800-tallet, vi finder de tidligste tekster på romansk. På det tidspunkt har det talte sprog bevæget sig så langt væk fra det skrevne sprog, at almindelige mennesker næppe har kunnet forstå meget af de lærdes latin. Sproget i provinserne kom også under indflydelse af disses oprindelige sprog.

Latin i nyere tid

redigér

Latin har været benyttet som officielt sprog, når det nationale sprog har været forbudt. IPolenvar latin officielt sprog frem til1795for at undgå, atrussiskeller tysk blev påtvunget befolkningen. IUngarnvar latin administrativt sprog frem til1844.Ungarsk var forbudt af myndighederne, og for at slippe at bruge erobrernes sprog, tysk, benyttede ungarerne sig af latin.[5]

IEUer alle medlemslandenes officielle sprog gjort til officielle EU-sprog. Det medfører, at mindst 40% af EUs administrative omkostninger går tiloversættelseogtolketjeneste.Den italienske repræsentant Mario Capanna har holdt en tale på latin iEuropa-parlamentet.Han blev anmodet om at benytte et mere tidsmæssigt sprog, men Capanna påpegede, at ingen forskrifter forbød ham at benytte latin, og fik støtte fra den tyske repræsentant Otto von Habsburg – på latin. Også densvenskelatin-professor Birger Bergh støtter tanken om latin som fællessprog i Europa, fordi latin har fungeret længere end engelsk og fransk tilsammen.

Ole Borchudtalte i1680,at på samme måde som egyptiskemumierødelægges, hvis man rører ved dem, ødelægges latin af forandringer. Efterligning først og fremmest af Cicero var efter Borchs mening idealet. Men hvis man ikke kan skrive noget på latin, som Cicero kunne have skrevet, er latin ikke til megen nytte.Erasmus af Rotterdamprotesterede mod sin tids ciceronianere ved at skrive om aktuelletemaerpå latin. Denfinskeprofessor Tuomo Pekkanen fra universitetet iJyväskylähar oversat de ca 22.000 vers iKalevalatil latin, udarbejder sammen med en kollega nyheder på latin for finskradio,og har tilrettelagt digte afHoratstiljazz-sange. Ligeledes udkom en samlingCatullus-digte med titlenVariationes Catullianae jazzicae.[6]

Latin er officielt sprog imikronationenLadoniaKulleniSverige.[kilde mangler]

Ave Maria udtalt på latin.

Er der problemer med lyden? Se da eventueltHjælp:Ogg Vorbiseller"Media help"(engelsk)

Forskningen har et ganske godt indtryk af, hvordan latin blev udtalt i oldtiden. Den latinske sprogvidenskab har en række indicier at støtte sig til:

  1. De romerske grammatikeres beskrivelse af udtalen.
  2. Stavefejl i indskrifterne.
  3. Lydenes videre udvikling i de romanske sprog.
  4. Latinske låneord i fremmede sprog (især græsk og germansk).
  5. Fremmede låneord i latin (især fra græsk).

Dendanskeskoleudtale har traditionelt fulgt det danske lydsystem og har desuden haft en række senlatinske udtalevaner, der også kendes fra den latinske udtale i de andre europæiske lande, først og fremmestc= [s] foran fortungevokaler, ogae= [ε:]. I løbet af det 20. århundrede har man gjort stadig flere indrømmelser til den klassiske udtale, som den sprogvidenskaben har rekonstrueret. De fleste udtaler derforcogaesom [kʰ] (danskk) og [ɑɪ] (danskej).

Det er derimod kun få specialister, der konsekvent skelnervokal- ogkonsonantlængde,selv om vi ved, at kvantitetsforskellen var betydningsbærende. Et typisk eksempel eranus'gammel kone',ānus'numsehul',annus'år', der på klassisk latin alle blev udtalt forskelligt, hvorimod de to første falder sammen i den europæiske latin. Hvor konsonantlængden normalt bliver gengivet med en dobbeltskrivning af den pågældende konsonant, bliver vokallængden normalt ikke markeret i de latinske tekster (en del ældre indskrifter bruger dog en såkaldt apex til at markere de lange vokaler, men ikke konsekvent). I dansk eksisterer der ingen forskel mellem lange og korte konsonanter, men derimod mellem korte vokaler i lukkede stavelser (og foran oprindeligt lange konsonanter) og lange vokaler i åbne stavelser.

Trykket falder på den næstsidste stavelse, hvis den indeholder en lang vokal eller en diftong, eller hvis stavelsen er lukket:atur,amoenus,perfectus.Ellers falder det på den tredjesidste stavelse:īnsula,lius.Eftersom vokallængden normalt ikke er markeret, skal trykket i tvivlstilfælde slås efter eller læres udenad. Det gælder både i den klassisk latinske udtale og i den danske skoleudtale. Når trykket falder på den tredjesidste stavelse, har den danske skoleudtale imidlertid også etstødpå en eventuelt lang vokal eller diftong eller pån,m,r,l,f.eks.ul’timus,Ta’citus,ter’ritus.Det samme gælder i den næstsidste stavelse, hvis den ordet ender på-er,f.eks.pa’ter,Alexan’der.

Klassisk latin Dansk skoleudtale
lukket stavelse åben stavelse
a [ɑ] (som itam) [æ] (som iland); foranp,b,m,c,g,nc,ng,i[ɑ] (som itam) [æ:] (som idame)
ā [ɑ:] (som ivarme)
ae [ɑɪ] (som i danskrejse) [ɛ:] (som dansklæne)
au [ɑʊ] (som i danskhavne) [ɑu] (som i danskhavne)
b [b] (som i franskbeurre) [b] (som i danskbør)
c (k) [k] (som fransk, omtrent = danskg) [s] forani,e,y,ae,oe;ellers [kʰ] (som i danskkande)
ch [kʰ] (som i danskkande) [kʰ] (som i danskkande)
d [d] (som i franskdeux) [d] (som i dansk)
e [ɛ] (som i danskhætte) [ɛ] (som i danskhætte); foran og efterr[æ], tryksvagt [ɐ] (somei danskherre) [e:] (som i dansksene); efterr[æ:] (somei danskkredse)
ē [e:] (som i dansksene)
eu [ɛʊ] (omtrent som i dansklevne) [œu] (som i danskneutral)
f [f] [f]
g [g] (som i franskguerre); forann[ŋ] (som isungne) [g] (som i danskgærde); forann[ŋ] (som isungne)
gu [gʷ] (omtrent som i engelsklinguist,men med rundingen samtidig med konsonanten) [gv] (som i danskskvalder)
h [h] (i dagligsproget ofte stumt) [h]
i [ɪ] (som engelsksit,tysksitzen,mindre nøjagtigt danskmidte) [i] (som i danskbidt); forann,m[e] (somii danskkvinde) [i:] (som i danskline)
ī [i:] (som i danskline)
j [j]; mellem vokaler [j:] [j]
l [l] (som i danskbulle); efteru,o[ł] (som i engelskbull,russiskбыл). [l]
m [m]
i udlyd foran vokal stumt
[m]
n [n]; (somsynge) foranc,g,x[ŋ]; foransi reglen stumt [n]
[ŋ] (somsynge) foranc,g,x
o [ɔ] (som i engelskpoteller mellem dansklukkeogpotte) [ʌ] (som i danskpotte) [o:] (som i dansktone)
ō [o:] (som i dansktone)
oe [ɔɪ] (som i dansksøjleeller mere præcist engelsksoil,tyskSäule) [ø:] (som i danskløse)
p [p] (som i franskpère,omtrent = danskbibære) [pʰ] (som i danskpære)
ph [pʰ] (som i danskpære) [f]
qu [kw] (omtrent som i engelskqueen,men uden pust og med rundingen samtidig med konsonanten) [kʰv] (som i danskkvinde)
r [r] (som italiensk) [ʁ] (som i danskråbe); [ɐ] efter vokal (som i danskværre,tærte)
t [t] (som i fransktête,omtrent som i danskdette) [tˢ] (som i dansktæt)
th [tʰ] (som i dansktæt) [tˢ] (som i dansktæt)
u [ʊ] (som i engelskput,tyskputzen) [u] (som i danskbudt); forann,m[ɔ] (som i danskkunde); efterr[o] (som i danskkrudt) [u:] (som i danskkugle); efterr[o:] (som i danskrune).
ū [u:] (som i danskkugle)
v [w] (som i engelskwarm) [ʋ] (som i danskvarm)
y [y] (som i danskhytte) - kun i græske ord [y] (som i danskhytte); forann,m[ø] (som i danskyngel) [y:] (som i danskhyle).
ȳ [y:] (som i danskhyle) - kun i græske ord
x [ks] [gs]

Se også

redigér

Henvisninger

redigér
  1. ^"Schools".Britannica(1911 udgave).
  2. ^Opus Fundatum Latinitas et organ under denromersk-katolske kirke,der regulerer latin med hensyn til dets status som officielt sprog vedDen Hellige Stolog til brug af katolske præster.
  3. ^Vibeke Roggen m.fl.:Antikkens kultur(s. 184-5), forlaget Aschehoug, Oslo 2010,ISBN978-82-03-33743-7
  4. ^Vibeke Roggen m.fl.:Antikkens kultur(s. 185)
  5. ^Vibeke Roggen: "Latin – fortsatt god latin?",Gobelin Europa(s. 74-5), forlaget Sypress, Oslo 1995,ISBN82-91224-12-9
  6. ^Vibeke Roggen: "Latin – fortsatt god latin?",Gobelin Europa(s. 76-7)

Eksterne henvisninger

redigér

Generelle

redigér

Udtale, betydning og stavning

redigér

Ordbøger

redigér
  • Latinsk-dansk Ordbog
  • Latin – Engelsk ordbog
  • Saxo-middelalderlatinsk ordbog– Vademecum in opus Saxonis et alia opera Danica compendium ex indice verborum
  • Neues Latein-Lexikon.Lexicon recentis latinitatis.Über 15.000 Stichwörter der heutigen Alltagssprache in lateinischer Übersetzung. Von Astronaut (nauta sideralis) bis Zabaione (merummovo infusum). Herausgeber: libraria editoria vaticana. Originalausgabe 1992: Libraria Editoria Vaticana. Deutsche Ausgabe 1998: Mathias Lempertz Buchhandlung und Antiquariat GmbH, Bonn,ISBN3-933070-01-5.