Spring til indhold

Nysted

Koordinater:54°40′N11°44′Ø/ 54.667°N 11.733°Ø/54.667; 11.733
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nysted
Købstadsvåben Nysted Kirke set fra Gl. Torv
Nysted Station, i baggrunden posthuset
Nysted Station, i baggrunden posthuset
Overblik
LandDanmarkDanmark
BorgmesterSimon Hansen,A(fra 2022)Rediger på Wikidata
RegionRegion Sjælland
KommuneGuldborgsund Kommune
Grundlagt1200-tallet
Postnr.4880 Nysted
Demografi
Nysted by1.265[1](2024)
Kommunen59.759[1](2024)
- Areal903,42 km²
Andet
TidszoneUTC+1
Hjemmesidewww.guldborgsund.dk
Oversigtskort
Nysted ligger i Sjælland
Nysted
Nysted
Nysteds beliggenhed54°40′N11°44′Ø/ 54.667°N 11.733°Ø/54.667; 11.733

Nysteder en dansk tidligerekøbstad– Danmarks sydligste – og ligger på det sydøstligeLolland27 km øst forRødby,24 km sydøst forMaribo,19 km syd forSakskøbingog 18 km sydvest for kommunesædetNykøbing Falster.Byen hører tilGuldborgsund Kommuneog ligger iRegion Sjælland.Nysted har 1.265 indbyggere (2024)[1]og hører tilNysted Sogn.

Byen er sandsynligvis opstået omkring kongeborgenAalholmog etfranciskanerkloster,der lå i udkanten af den nuværende by indtilReformationen.Nysted Kirkestammer fra ca. 1300. Byen fikkøbstadsprivilegieri1409og var imiddelalderenen driftig handelsby med gode forbindelser tilRostockogLübeck.Senere kom Danmarks førsterutebiltil at køre mellem Nysted og Nykøbing, snart efter fulgt afNystedbanen,der forbandt Nysted medStubbekøbingvia Nykøbing. I nyere tid er Nysteds erhvervsliv især knyttet tilturismemedlystbådehavnog nært liggendesommerhusområder.

DigterenEmil Aarestrupvar læge i Nysted i en række år, oghans boliger nu indrettet som museum for ham.

Nysted ligger på østsiden afNysted Norover for slottetAalholmog har ennaturhavn,den eneste på Lollands sydkyst efter inddæmningen afRødby Fjordi1878.8-10 km uden for havnen ligger sandbarrenRødsand,og det mellemliggende farvand er lavvandet med mange store sten, så havnen har givet god beskyttelse tilmiddelalderensskibe, men vore dages fragtskibe kan ikke sejle derind. Nysted Havn er nu hovedsageligt enlystbådehavn.Nærmest ved havnen er der en 20 m bred gravet sejlrende. Vanddybden i havnen og sejlrenden er 3,7 m.[2]

Nysted ligger højt efter lollandske forhold. Byens højeste punkt ved rådhuset er 12½ m o.h. Derfor led byen ikke nær så stor skade vedstormfloden 1872som andre byer vedØstersøen.

Under den sidsteistidtyngede isen så meget påSkandinavien,at jordskorpen bulede indad. Det bevirkede, at skorpen i områderne rundt om isen, bl.a. i området hvor Nysted ligger, hævede sig. Da isen forsvandt, var Lolland stort set landfast med det nuværendeTyskland,kun adskilt af en stor og vandrigflod,der nu er blevet tilFemern Bælt,Lillebælt,Storebæltm.m.

Samtidig havde isen efterladt et landskab med tykkemoræneaflejringer(jord og sten), som var blevet samlet op af den glidende is undervejs hen overØstersø-egnene. Nogle steder skete aflejringen i form af store, flade sletter (det meste af Lolland ogFalster), mens is og smeltevand andre steder lavede mere dramatiske landskaber (randmoræner,dødishuller,tunneldalem.m.).

I varierende dybde under morænen ligger storekalkaflejringer,der er dannet i tidligere perioder, da hele Danmark var dækket af vand. I Nysted ligger kalken tæt på overfladen og har flere steder været brudt. Nysted ligger på den sydøstligste del af et system af "bakker" og søer, der strækker sig på skrå tværs over Lolland fra Nysted overMaribotilRavnsborgog videre ud iSmålandshavet,hvor øerne er dele af samme system.

I årene efter at isen var smeltet, hævede Skandinavien sig igen, og tilsvarende sank Nystedområdet, sådan at tidligere tiders bopladser i dag ligger på bunden af havet. Landet syd for den nuværende by "druknede" og efterlod det landskab, man kan se i dag.

Fra før historisk tid kendes en rækkeoldtidsgrave omkring Nysted.

Nysted nævnes ikke iKong Valdemars Jordebogog er utvivlsomt først opstået senere omkring kongeborgen Aalholm ogNysted franciskanerkloster.De ældste dele af det nuværende Aalholm er fra1300-talletsbegyndelse. KongChristoffer 2,Valdemar Atterdagsfar, skal efter sigende en overgang have været fange på Aalholm hos grevJohan af Holsten,som kongen selv havde overladt Aalholm til. Senere flyttede Christoffer tilNykøbing Falster,hvor han døde.

Byens indbyggere blev anset som bønder ogvornedeunder Aalholm Slot, indtilErik af Pommerni1409gav dem deres frihed og samtidig gav byen dens købstadsprivilegier, der blev bekræftet i1513.Byen havde handel og sejlads, navnlig påRostockogLübeck.I1455siges omtrent 100 gårde og huse at være gået til under en stor brand.

Senest fra ca. 1300 var Nysted det naturlige midtpunkt på egnen og det administrative centrum som kongeligtlen.Landskabet omkring Nysted var afgrænset af vådområder i form afFlintinge Å/Sakskøbing Åmod nord ogMaribosøernesamt (nu afvandede)moservedVester Ulslevmod vest, så hele egnen var et naturligt opland til byen.

Nysteds havn bidrog væsentligt til byens opretholdelse. Allerede tidligt har man vidnesbyrd om eksport afkornog især levendekreaturertilTysklandsamt import aføl,vin,vævedestofferog andre varer, som ikke blev produceret på egnen.

Franciskanerklosteret, der har ligget ved den østlige ende af Klosterstræde, skal være stiftet1286af ejerne til Kjærstrup og Kjelstrup, men i øvrigt ved man meget lidt om det. I klosterkirken blev blandt andre begravet OdensebispenValdemar Podebusk,død1392,ridder Anders Siundesen af Kjærstrup (1390) og gråbrødre-vikaren Michael de Lyra (1483). I1472fik Laurentius Brandere tilladelse til at reformere klosteret, men først1477,efter megen modstand fra en del af munkenes side, blev konventet bragt til lydighed. I Nysted havdeGråbrødreordenensit sidste tilflugtssted i Danmark efterReformationen;først i1538synes klosteret helt nedlagt.

Aalholm Slotset fra havnen.

I1554fik præsten Nic. Wulf klosterets abildhave og humlehave foræret, men i øvrigt blev jorderne henlagt under Aalholm Slot. Klosterets nedbrydning blev påbudt i1551for at materialerne kunne anvendes til et slot, som kongen agtede at opføre i Nakskov. Dette blev dog opgivet, og murstenene synes at være blevet sendt til København og Kolding. I1577stod der dog endnu et stenhus tilbage, som kongen lod nedbryde til brug ved byggearbejder på Aalholm.

I1560skal 200 gårde og huse være gået op i luer under en ny storbrand. I1641og1651nævnes også ildebrande. 22. maj1654brændte 100 gårde og huse, hvorefter borgerne fik store lettelser i skatter.

Under enevælden

[redigér|rediger kildetekst]
Nysted år 1767

I denne periode, i hvert fald frem til midt i1800-tallet,var Nysted fuldt på højde med mange andre byer i Danmark. Nysted kunne stadig drage fordel af sin placering ved Østersøen og havde gennem alle årene en mindrehandelsflådeog en delfiskeri.

I1700,14. november1729og i1831brændte atter store dele af byen. I1750brændte Nysted (Aalholm) Ladegård, der var oprettet af klostergodset. Efter at den var genopbygget, blev den senere nedlagt og kom ind under Christiansholm. I1672havde byen 691 indbyggere, i1769kun 486 indbyggere.

Nysteds gamle rådhus.

Helt op til1740lå der enlatinskolei byen. Den var lille og fostrede kun en enkelt kendt person. Det var teologenNiels Hemmingsen(1513-1600), der blev født iErrindlevmellem Nysted og Rødby. Han var danskteologog studerede1537-42ved universitetet iWittenberg,hvor han var elev afPhilipp Melanchthon.Fra1553var HemmingsenprofessoriteologivedKøbenhavns Universitetog en kendt person i det europæiske akademiske miljø.

Da latinskolen blev nedlagt, overgik bygningen til "Danske Christendoms Skole", som fungerede dér og siden i en nabobygning indtil1852,da en ny skolebygning blev opført ved siden af det nye rådhus.

Emil Aarestrups mindesten
Indre skanse

I oktober1811,mens Danmark var i krig medEnglandunderNapoleonskrigene,havde englænderne samlet en flåde på 120 fragtskibe iHanøbugtenud for det sydlige Sverige. De skulle eskorteres gennem de danske farvande af ottelinjeskibeog flere mindre krigsskibe. Englænderne havde bitre erfaringer med de danskekaperskibe,som lynhurtigt brød frem fra kysten, bordede et fragtskib og slæbte det i havn. Den 9. november begav konvojen sig på vej. Mellem Falster ogRygensank ti fragtskibe i en storm. 15. november ankrede flåden op ud for Nysted, syd for Rødsand. Stormen blæste atter op og to skibe sank, mens tolv skibe strandede og blev dansk krigsbytte. Også linjeskibetSt. Georgemed over 800 mand om bord gik på grund.Takkelage,masterog frem for altroretgik til, men skibet kom atter flot og sejlede videre, blot for sammen med et andet linjeskib,Defence,at splintres vedThorsmindeiVestjylland24. december 1811. Mellem 1.300 og 1.400søfolkogsoldaterdruknede, kun sytten blev reddet i land. I2002blev roret fundet ved Rødsand i forbindelse med etablering afRødsand Havmøllepark.Det er 11,5 m langt og vejer 8,5tons.

UnderEnglandskrigeneblev der bygget toskanseanlægved Nysted. Det ene, ved indsejlingen til Nysted Nor, ses stadig i det strandanlæg, som i dag hedder Skansen. Den anden skanse er meget mindre, måske snarere et skjul for geværskytter. Den ligger der, hvor havnepladsen starter. Så vidt vides blev skanserne ikke brugt, men i forbindelse med deslesvigske krigeblev de atter aktuelle for en kort stund.

Nysted som færgeby

[redigér|rediger kildetekst]
Byen set fra havnen.

Hertugdømmet Holstenpå den anden side afØstersøenhørte med til det danske rige indtil1864,så der var brug for rejseruter mellem landsdelene. To gange var Nysted på tale i den forbindelse. I1804blev det besluttet at oprette en færgefart med kongelig understøttelse. Der rejste sig imidlertid et væld af problemer med materiel og personkreds, men også med besejlingsforholdene. Resultatet blev, at færgefarten blev indstillet i1807(måske også under indtryk af krigen med England) og aldrig kom i gang igen siden.

I slutningen af1800-talletbegyndte man at tale om dét, der i dag kaldesFugleflugtslinjen.Det blev undersøgt om kysten lige øst for Nysted var et egnet sted for en færgehavn, men svaret var nej. Rødsand var endnu engang i vejen.

Den tidlige industrialisering

[redigér|rediger kildetekst]

Nysteds befolkning var stigende i slutningen af 1800-tallet men stagnerede i begyndelsen af1900-tallet:1.082 i1850,1.227 i1855,1.261 i1860,1.336 i1870,1.438 i1880,1.414 i1890,1.411 i1901,1.457 i1906og 1.479 i1911.[3]

I1875blev Mette Christiansens Stiftelse for 2 fattige enker oprettet. I1876blev Industri- og Håndværkerforeningen oprettet. I1877opførte Borgerforeningen, der var oprettet1863,en stiftelse med 4 lejligheder på Østergade 9. I 1880 blev en kommunal realklasse nedlagt. I1880-erneblevteglværketi Klostermosen på byens markjorder nedlagt. I1886fik byen telefonforbindelse. I1883blev der etableret epidemihus med 6 senge på Skansevej. Samme år blev Falsters Landbostands Sparekasse oprettet. I1891blev en høj- og landbrugsskole etableret på Munkestien 4. I1893blev en Teknisk Skole opført på Smedestræde 6. I1896blev et nytsygehusi Fiskergade med mindst 12 senge opført; samme år blevarresthusetopført. Endvidere blev der oprettet en privatrealskole,der benyttede Teknisk Skoles lokaler, samtandelsmejeriogdampsavværk.I1899havde byen ugentligdampskibsforbindelsemedLübeckogKøbenhavn.

Affabrikkerog industrielle anlæg havde byen i1856kalkbrænderi, skibsbyggeri og 5brændevinsbrænderier.[4]I1871havde den kun 1 brændevinsbrænderi, men desuden et teglværk.[5]I1899havde byen dampmølle, dampsav- og høvleværk, kalkovn, skibsbyggeri og andelsmejeri (i landdistriktet).[6]

I Nysted blev der afholdt markeder i marts, april og september medhesteogkvæg,og i november med heste.[6]

Nysted omkring 1900.

Byens havn blev i slutningen af 1800-tallet forbedret ved at den bugtede sejlrende blev uddybet til 3,4 m, og der blev udgravet en anlægs- og svajeplads for dampskibe.[6]Aftoldregnskabernefra anden halvdel af 1800-tallet ser man, at de indførte varer mest kom fra København, Nordtyskland,NorgeogSverige.Til byen sejledes varer somjern,vin,spiritus,humle,kaffe,kul,te,bomuld,silke,ris,husholdningssalt,sirup/sukkerogtræ.Fra byen sejledes først og fremmestkornogkreaturer.

Befolkningens næringsveje var i 1890: 156 levede af immateriel virksomhed, 514 af håndværk og industri, 239 af handel og omsætning, 42 af søfart, 62 var fiskere, 171 levede af jordbrug, 15 af gartneri, 157 af andre erhverv, 40 af deres midler, 18 nød almisse.[7]I1906var indbyggertallet 1.457, heraf ernærede 114 sig ved immateriel virksomhed, 166 ved landbrug, skovbrug og mejeridrift, 106 ved fiskeri, 649 ved håndværk og industri, 210 ved handel med mere, 75 ved samfærdsel, 66 var aftægtsfolk, 45 levede af offentlig understøttelse og 26 af anden eller uangiven virksomhed.[8]

I1902blev høj- og landbrugsskolen nedlagt. Etacetylengasværk,der skulle forsyne byensgadelampermed gas, blev oprettet. I1904blev hospitalet fra 1676 nedlagt og omdannet til legat. Toldboden, det senerehotel,blev opført. I 1905 blev der oprettet en handelsskole med aftenundervisning i kommuneskolens lokaler. I1907blev Marie Christiansens stiftelse fra 1875 i Søstræde (Slotsgade) nedlagt og omdannet til legat. I1909blevfattighuseti Søndergade 18 nedlagt.

I1911fik skolen en ny bygning med gymnastiksal, den kommunale realskole genopstod i dele af skolebygningen fra 1852, og Skansepavillonen blev flyttet til Skanseanlægget fra Folehaven. I1912etablerede Industri- og Landbrugsbanken i Nykøbing en afdeling i Nysted, og der blev bygget nytgasværkogelektricitetsværk.I1913blev der byggetvandværkmed tårn. I1917blev der opstillet etmindesmærkeforbyfogedHolck i Skanseanlægget.

Danmarks første rutebil

[redigér|rediger kildetekst]
Danmarks første rutebil Nysted-Nykøbing 1903

Danmarks første omnibusbilrute blev startet17. september1903mellem Nysted og Nykøbing. Ruten blev etableret af C.H. Fuglsang, der dannede selskabet Dansk Automobilselskab, som han havde en ambition om at gøre landsdækkende. Foruden denne rute fik selskabet ruter bl.a.København-Slangerup,København-DragørogAssens-Aarup,men allerede i1906gik foretagendetfallitog de fleste ruter, heriblandt Nysted-Nykøbing, blev indstillet.

Det første køretøj på ruten var en Maurer-Union, der var bygget iNürnbergog havde en motor, der ydede 14hestekræftermed kun 380 cm3slagvolumen. Den kostede 4.500 kr. og man skulle betale 1,50 kr. for en returbillet mellem de 2 byer, hvilket f.eks. svarede til mere end 2 timelønninger for en lærerinde. Den første chauffør var den 18-årige Martin Fischer, der senere blev Københavns førstekørelærer.Bussen kunne rumme 12 passagerer, men var meget upålidelig, så bønderne langs ruten holdt efter sigende nogle heste i beredskab, så de kunne assistere i tilfælde af havari. Ruten var valgt som demonstrationsrute fordi vejen er næsten uden bakker, og fordi der på den tid endnu ikke var var en jernbane på strækningen. Den første bus blev senere afløst af en danskbygget bus, der var mere komfortabel, men ikke mere solid.

Nysted fik endestation påStubbekøbing-Nykøbing-Nysted Banensstrækning Nykøbing-Nysted (1910-1966). I1911blevposthusetopført ved siden afjernbanestationen.Som endestation havde Nysted 3 gennemgående spor, hvoraf det yderste havde stikspor til en tosporetremise,drejeskiveog kulgård. Desuden var der læssespor med omløb, svinefold og stikspor til enderampe og varehus. Stationen lå nordøst for den daværende by, og sporet fortsatte i en 1,8 km langhavnebane,der i et skarpt sving med en radius på kun 220 m og med en stejl højdekurve gik øst og syd om byen og til havnen fra syd. Ved overskæringen syd for byen nær Skansen var derperronfor udflugtstog med skolebørn.[9]Stationsbygningen, der blev tegnet afarkitektenH.C. Glahn,er bevaret på Jernbanegade 24.

Mellemkrigstiden

[redigér|rediger kildetekst]

Gennemmellemkrigstidenvar Nysteds indbyggertal nærmest stagnerende: i19161.536, i19211.642[10],i19251.724[11],i19301.716[12],i19351.601[13],i19401.511 indbyggere.[14]Der opstod ingen forstæder.

Ved folketællingen i 1930 havde Nysted 1.716 indbyggere, heraf ernærede 123 sig ved immateriel virksomhed, 598 ved håndværk og industri, 292 ved handel m.m., 127 ved samfærdsel, 201 ved landbrug, skovbrug og fiskeri, 139 ved husgerning, 227 var ude af erhverv og 9 havde ikke oplyst indkomstkilde.[15]

I1918blev sygehuset nedlagt og i en periode anvendt som husvildeboliger. I en periode rummede detDen engelske Skole.Der blev opført en ny bygning til andelsmejeriet på hjørnet af Jernbanegade og Østergade. Lollandske Brostens- og Skærvekompagni havde ca. 30 ansatte. Wichmands købmandsforretning i Adelgade handlede også med foderstoffer, trælast, korn, kul og støbegods og bredte sig over et anseligt bygningskompleks, hvoraf bygningerne mod Adelgade stadig står og bruges sombibliotek,apotekog privat beboelse. Virksomheden omfattede også et savværk, der beskæftigede 32 mennesker og først blev nedlagt i2006,men atter er i drift fra2014.Byen havde flere af den slags store kombinationsforretninger. M. Engelbredt Beklædnings-Magasin blev senere fabrik for og importør afarbejdstøj.I1919var 7 sejlskibe og 1 motorskib hjemmehørende i byen.

Rådhusetblev udvidet med lokaler i Adelgade 90 fra1920-1955.I1921blev Maribo Amts Optagelseshjem for piger oprettet med 70 pladser. Byen havdegarveriogbogtrykkeri.Politikorpsetbestod af 2 betjente, 1 statsbetjent, 1 landbetjent og en arrestbetjent. Alle mandlige borgere skulle gøre tjeneste ibrandkorpset.Byen havde en ugentlig dampskibsforbindelse med København. Der blev fanget ca. 200sæler.

I1926blev Nysted Kalk- og Kridtværk med egen anløbsbro oprettet til fremstilling af gødningskalk og foderkridt. I 1931 blev det omdannet tilasfaltfabrik,som producerede 6.000 tons asfaltmastix pr. år.

I 1930 blev Det Kampmann-Boysenske Kystsanatorium (tuberkulosesanatorium) opført med plads til 30 børn.

I 1936 blevfolkebiblioteketoprettet i det gamle arresthus. I 1955, hvor det havde 3.300 bind, blev det flyttet til Adelgade 90. I1938blev sygehuset ombygget tilalderdomshjem.

Efterkrigstiden

[redigér|rediger kildetekst]

Efter2. verdenskrigfortsatte Nysted sin stagnerende befolkningsudvikling. I1945boede der 1.637 indbyggere i købstaden, i 1950 1.503, i 1955 1.420, i19601.328 og i19651.300. I landsognet blev en mindre forstad dannet i forbindelse med Adelgade.

År 1945 1950 1955 1960 1965
Nysted købstad 1.637 1.503 1.420 1.328 1.300
Adelgade - - - 22 14
Nysted med forstæder 1.637 1.503 1.420 1.350 1.314

I1948blev alderdomshjemmet udvidet mod både nord og syd. I1954blev en større tilbygning til skolen taget i brug. I 1955 blev Arresthuset fra 1896 ombygget til rådhus, og der blev etableretvandrehjemom sommeren i Teknisk Skole. Byen havde 3banker:Andelsbanken, Landmandsbanken og Lolland-Falsters Industri- og Landbrugsbank. Omkring1964blev skolens loftsetage taget i brug som undervisningslokaler. I1969havde byen følgende handlende: 9 mindre købmandsbutikker, 3 slagterbutikker, 3 bagerbutikker, 2 boghandlere, en tobaksforretning, en radioforretning, en skotøjsforretning samt en herretøjs- og en dametøjsforretning.

Efter kommunalreformen i 1970

[redigér|rediger kildetekst]

Vedkommunalreformen i 1970bortfaldt begrebet "købstad", men Nysted blev kommunesæde i den nyeNysted Kommune,der foruden købstaden og dens landdistrikt (Vantore Sogn) omfattedesognekommunerneDøllefjelde-Musse, Herritslev, Kettinge-Bregninge, Vester Ulslev og Øster Ulslev-Godsted.

  • ca. 1970: En pavillon blev opført ved Nysted Skole, og der kom politistation i den tidligere toldbod
  • 1980: Første etape af en ny skole blev taget i brug
  • 1983: Alderdomshjemmet blev nedlagt og bygningen solgt til Nysted Efterskole
  • 1986: Den nye skole blev færdig
  • 2001: Skolen blev udvidet til ca. det dobbelte
  • 2007: Nysted Kommune blev nedlagt og lagt ind under Guldborgsund Kommune
  • 2015: Nye turisttiltag med bl.a. sæl-safari til Rødsand. Sengepladser i byen var fuldt belagt i næsten hele turistsæsonen.

I perioden er der lagt stor vægt på at udvikle områdets turisme. Der er bygget en del sommerhuse, og der arbejdes på af offentlig sauna og badeanstalt. Nysted mistede en stor turistattraktion, da Aalholm Automobilmuseum med en af Europas største bilsamlinger måtte lukke, og bilerne blev solgt på auktion i 2012-13.[16][17]Slottet er lukket for offentligheden, men der arbejdes på at udvikle kajak- og cykelruter i og omkring Aalholm Hestehave. Den regionalecykelrute 38(Paradisruten) ogMargueritrutenfører gennem byen.

Byens handelsliv tæller nu foruden et større antal håndværkere: 2 supermarkeder, butik med jagt- og fiskeriudstyr, savværk, biograf, 2 hoteller, 3 restauranter, 2 pizzariaer, campingplads, slagter, bager, optiker, materialist/tøjbutik, 2 frisører m.fl. Der findes servicefunktioner som bibliotek, borgerservice m.m.

Nysteds befolkningstal i udvalgte år.

Frem til omkring år 1900 havde Nysted en jævn stigende befolkning. På det tidspunkt gik udviklingen i stå. Skibene blev større, så de ikke kunne anløbe havnen. Jernbaner og biler overtog transporten, og for dem lå Nysted i en afkrog. Byen mistede en stor del af sit opland til først og fremmest Nykøbing på grund af broerne overGuldborg Sund.Industriudviklingen gik uden om Nysted. På trods af den generelle nedgang af befolkningstal i landdistrikterne siden 1960'erne, har Nysted dog formået at bevare sit indbyggertal siden ca. 1975. Siden 2014 har indbyggertallet igen været svagt stigende.

Brande og antal huse i byen.

Nysted har gennem tiden været plaget af mange omfattende brande. Det har den til fælles med en række andre byer i Danmark. Oplysningerne om brandenes omfang skal dog tages med et gran salt. F.eks. oplyses det at en brand i1560ødelagde 200 huse og gårde. Så mange huse har der næppe været i hele byen på den tid.

Infrastruktur og transport

[redigér|rediger kildetekst]

Offentlig transport

[redigér|rediger kildetekst]

Ved etableringen afStubbekøbing-Nykøbing-Nysted Banensvar Nysted endestation på strækning Nykøbing-Nysted fra1910-1966.

Byfoged Holck bestilte i 1905 dette maleri med udsigt mod Nysted hos malerenPeder Mønsted.

IPeder Hansen ResenskortAtlas Danicuser angivet gadenavne i en lang række købstæder.

Adelgade,er Nysteds hovedgade, og navnet er kendt i mange byer landet over, muligvis i formen Algade. Navnet betyder” den fornemste gade” eller bare” hovedgaden”. Resten af gaderne var stræder eller stier.

Bomstræde:Byen udfaldsvej mod øst. Navnet er gammelt, men var en overgang erstattet med Vantorevej. Landets købstadshandel var tidligere beskyttet af ind- og udførselstold og tolden blev opkrævet ved byens” porte”, der måske blot var en bom eller en usynlig grænse.

Byfoged Holcksvej:Enfogeder en udøvende embedsmand. I denne sammenhæng var en byfoged en blanding af politichef, dommer og borgmester afhængig af hvilken tid vi taler om. Frem til 1919 var Nysteds byfoged udnævnt af kongen og var birkedommer iNysted Birksamt chef for ordenshåndhæverne, der til sidst bestod af en politibetjent, en landbetjent og en vægter. Harald Julius Holck fungerede som den næstsidste byfoged fra 26. marts 1892 til 1. januar 1917. Fra 1919 blev posterne skilt ad og borgmesteren var fra da af folkevalgt. Der står en mindesten for Holck i Skanseanlægget

C.A. Hansens Vej:Carl Adam Hansenvar læge i Nysted fra 1875, byrådsmedlem i mange år og lokalhistorisk forfatter. Han skrev bl.a. Nysteds historie til byens 500 års-jubilæum i 1909.

Skovstræde:Før 1850'erne var købstædernes jord delt i 2 portioner. Den centrale del var forbeholdt huse og mindre haver, og var tit indhegnet og altid forsynet med toldboder (accise-boder) ved indkørslerne. De ydre del kaldtes markjorden, og var landbrugsjord, der kun måtte ejes af byens borgere. Skovstræde førte ud til byens markjord hvis yderste dele hed Nysted Skov. Skovstræde endte blindt, hvad "Nysted Skov" stadig gør.

Wichmandsvej:Er opkaldt efter købmand B. Svend Wichmand. Hans butiks- og kontorbygning i Adelgade rummer i dag byens apotek og biblioteket er indrettet i et kornmagasin, mens et andet magasin,Bønnelyches Pakhus,benyttes til lejlighedsvise udstillinger. Wichmand overtog købmandsforretningen i 1883, efter at en af hans slægtninge, Chr. Bønnelyche, var gået fallit med den nogle år før.

Aarestrupvej:er opkaldt efter digterenEmil Aarestrup,der var læge i Nysted, hvor han boede fra 1827-1838

I de forskellige udgaver af Traps danmarksbeskrivelse kan man læse at byen i 1855 og 1873 havde et politikorps på 24 mand og i 1899 12 ikke-uniformerede mænd og en assistent. Til daglig har den ene politiassistent og hans forgængere været ene om bestillingen. De 24 mand har været en slags reserve der kunne trækkes på i farlige situationer. I 1923 bestod korpset da også kun af 2 betjente (kommunalt politi), 1 statsbetjent, 1 landbetjent og en arrestbetjent, hvilket i realiteten var en udvidelse i forhold til 1800-tallets bemanding.

I moderne tid er styrken gradvist reduceret og er nu i realiteten nedlagt. Omkring 1969 var der stadig 2 politiassistenter og en landbetjent, ca. 1980 1 landbetjent og 1 politiassistent, ca. 1990 1 landbetjent og i 2008 et par timers kontortid pr. uge og ellers betjening fraNykøbing Falster(Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi).

Nysted Bibliotek er i dag indrettet iClausens Pakhus.

Industri- og Arbejderforeningen i Nysted stiftedes 13. april 1868 på initiativ af den lokale læge Lütken og begyndte bl.a. straks at samle bøger til et bibliotek. I 1869 var beholdningen 133 bind, i 1885 havde man 1000 og i 1900 var der 1800 bind i biblioteket, der havde til huse på” Hotellet” (uvist hvilket) med udlån hver mandag aften. Bestanden er”væsentlig bestaaende af Æsthetisk Litteratur, dog ogsaa flere gode rejsebeskrivelser, Troels Lunds historiske Værker o.a”,som Nysted Krønikens forfatter, C.A. Hansen skriver i 1901. Samme kilde oplyser at foreningen i 1907 har 158 medlemmer og 20 damer!

I 1919 bevilligede Nysted Byråd 200 kr. til oprettelse af et folkebibliotek. Det betyder sikkert at kommune overtog den private bogsamling, der sikkert samtidig er flyttet til rådhuset. I de næste år var en af bibliotekets ledere Julie Helene Pantmann, som kom til Nysted i 1934, da hendes ægtefælle Rude Pantmann tiltrådte stillingen somkæmneri den daværende NystedKøbstadskommune.

22. december 1955 flyttedes biblioteket fra rådhuset til Adelgade 90 med udlåns- og læsesal i stueetagen og på 1. sal arkiv og mødelokale. På det tidspunkt var bibliotekaren Magda Andersen, der var gift med skoleinspektør Chr. Andersen. Denne bygning havde da i en årrække rummet en del af kommunalforvaltningen. Samme år vides udgifterne til biblioteket at andrage 2000 kr. I 1958 meldes at fru Eli Brønholt, der også var lærer på Nysted Skole, forlader stillingen som bibliotekar.

Ved kommunesammenlægningen i 1970 indgår den nyeNysted” storkommune”en samarbejdsoverenskomst med Centralbiblioteket i nabokommunenNykøbing.Den indebærer bl.a. at landdistrikterne betjenes med en bogbus. Fra 1975 er bibliotekets leder Bodil Clausen. 11. april 1980 flytter man fra Adelgade 90 til Wichmandsgården på Vantorevej, stuehuset til en nedlagt landbrugsejendom, men i 1988 flyttes biblioteket til den nuværende placering i en fredet bygning, et tidligere pakhus fra 1807 i Adelgade og samtidig overtager Ellen Larsen ledelsen. Hun afløses i 2006 af den nuværende leder Marianne Mortensen.

I 1992 koster biblioteksvæsenet i Nysted Kommune 1.039.000 kr. På landsbasis er den årlige udgift pr. indbygger 377 kr. I Storstrøms Amt er gennemsnittet 336 kr., men i Nysted kommune kan biblioteksvæsenet drives for 192 kr. pr. år pr. indbygger hvilket gør Nysted til en af landets billigste bibliotekskommuner. Samme år nedlægges bogbussen og lånerne i hele kommunen er henvist til at benytte biblioteket i Nysted. Den første januar 2007 indgik Nysted Kommune iGuldborgsund Kommuneog biblioteket er fra da en afdeling afGuldborgsundbibliotekerne.

Der har muligvis været en form for undervisning i Nysted franciskanerkloster. Det blev nedlagt i 1538, men allerede få år senere (før 1578) blev der oprettet en latinskole i Adelgade 101. Latinskolen blev nedlagt 1740 og en borgerskole blev oprettet i bygningen. Skolen blev senere flyttet til Adelgade 103 og i 1852 blev der taget en ny skole i brug i Adelgade. Både 1911 og 1954 bygges til, i 1966 indrettes nye lokaler i skolens loftsetage og i 1970 opstilles en pavillon. Ca. 1975 nedrives 1852-bygningen og skolens ældste klasser overføres til Kettinge Skole. I 1980-1986 opføres en ny skole med syv klassetrin i byens udkant. Den udvides til 10 klassetrin i 2001 og eksisterer nu med ni klassetrin ca. 375 elever.

Nysted Efterskoleblev oprettet i 1977, og den har i dag ca. 130 elever.

Emil Aarestrups Hus.

Nysted er en af Danmarks mest velbevarede købstæder[kilde mangler]og har bevaret sit gamle bymiljø med adskillige bindingsværkshuse og ældre bygninger i det gamle bykvarter omkring kirken. Der er ikke megen industri i Nysted, hvilket er med til at skabe et roligt bymiljø.

DigterenEmil Aarestrups Huser indrettet som museum med genstande fra Aarestrups tid og en udstilling om Aarestrup.[18]

Et nyere museum erNysted Orgelmuseum,der foruden at arrangere forskellige koncerter og en årlig orgelfestival også har en fast udstilling med forskelligeorgeler.

Clausens Pakhuser en fredetbindingsværksbygning,der blev opført i 1807 af en lokal købmand. Det er i dag indrettet sombibliotek.Tæt ved liggerBønnelyches Pakhus,der blev opført i 1851. Denne bygning er ligeledes fredet, og bruges i dag til udstillinger. Nysted Apoteker opført i 1755.

Middelalderfestivalen startede i2009som fejring af byens 500 års købstadsjubilæum, og det blev gentaget i årene efter. En lokal forening blev oprettet for at varetage festivallen. I 2014 blev samarbejdede festivalen medNykøbing Falster FestugeogMiddelaldercentretder havde en særligridderturnering,om markedsføring af de tre arrangementer samt rabat ved besøg af flere arrangementer.[19] I december 2018 blev det udmeldt at der ikke ville blive afholdt en festival i 2019, da der ifølge foreningens formand var "brug for en pause til at gentænke konceptet".[20]I november 2019 meldte bestyrelsen ud, at foreningen, og dermed festivalen, blev nedlagt.[21]Markedet genopstod i 2021[22]og blev også gennemført i 2022.[23]

Siden2008har der været Hajkutter Regatta med kapsejlads tilRostock.Desuden har byen Havnefestival samt Vise- og Lyrikfestival, der afholdes ved Aarestrups Hus.

På sælsafari kan man i sommersæsonen opleve Danmarks største[kilde mangler]sælkoloni ved Rødsand på tæt hold. På sejlturen kan man også se en af verdens største[kilde mangler]havmølleparker med 162 kæmpestore vindmøller.

UddybendeUddybende artikel:Nysted Vandtårn
Vandtårnet set fra syd.

Det Særlige Bygningssynudtalte den20. november2002om Nysteds vandtårn: "Det Særlige Bygningssyn finder, atNysted Vandtårn(1912-13afarkitektAlf JørgensenogingeniørGeorg Jochimsen) både har dekulturhistoriskeog dearkitektoniskeværdier, der kan begrunde enfredning.Vandtårnet er et af de tidligste vandtårne opført ijernbetonog et fint eksempel på datidens brug af dette materiale. Den arkitektoniske udformning i form af en blanding afnybarokkenmed dens svungne former ognationalromantikkeni tårnafslutningen er tidstypisk og afstemt efter datidens opfattelse af jernbeton som etplastisk materiale.Vandtårnet er således et godt eksempel på periodens forsøg med at prøve materialets arkitektoniske muligheder af.[kilde mangler]Bygningssynet hæfter sig specielt ved indgangspartiets udformning, vandbeholderen og iltningstrappen, der fortæller om tårnets funktion, samt det åbne tagværks finetømmerkonstruktion."

Resultatet var at vandtårnet blevfredeti2003.Tårnet var i en ret miserabel forfatning, men blev i 2011 overdraget til en privat foreningForeningen Nysted Vandtaarn,og restaureret udvendigt. I øjeblikket undersøges hvordan tårnet fremover kan anvendes.

Foreningen Nysted Vandtaarn blev stiftet den 15. oktober 2009. I september 2014 er der 77 betalende medlemmer. Foreningens sponsorer er Thorkild Høeghs, Guldborgsund Bevaringsfond, Døllefjelde-Musse Fordelingsudvalg og Lollandsfonden[24].

I sommerperioden er der adgang til vandtårnet med udsigt over Nysted by for et mindre entrébeløb.

Nysteds fodboldklub B 1990 spiller på Nysted Stadion, hvor der er plads til 1.200 tilskuere.[25]

Derudover findes der tennisklub, crossbane, ridesportcenter, skytteforening, roklub, svømmeklub, håndboldklub og badmintonklub i Nysted eller nærmeste oplandsbyer.

Berømte bysbørn

[redigér|rediger kildetekst]

Postkort fra omkring 1910:

Nysted set fra vest
:Image:Panorama over Nysted.jpg
Nysted set fra vest
  1. ^abcDanmarks Statistik:StatistikbankenTabelBY1:Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^Havneguide for Fritidssejlere
  3. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 37. bind: "Folkemængden 1. Februar 1911 i Kongeriget Danmark efter de vigtigste administrative Inddelinger; København 1911; s. 4f
  4. ^J.P. Trap:Kongeriget Danmark,1. udgave, bind 2; Kjøbenhavn 1858; s. 814
  5. ^J.P. Trap:Kongeriget Danmark;2. Udgave 4. Deel; Amterne Odense, Svendborg og Mariebo; Kjøbenhavn 1873; s. 357
  6. ^abcJ.P. Trap:Kongeriget Danmark;3. Udgave 3. Bind: Bornholms, Maribo, Odense og Svendborg Amter; Kjøbenhavn 1899; s. 146
  7. ^J.P. Trap:Kongeriget Danmark;3. Udgave 3. Bind: Bornholms, Maribo, Odense og Svendborg Amter; Kjøbenhavn 1899; s. 145
  8. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 28. bind: "Befolkningens Erhvervsfordeling efter Folketællingen den 1. Februar 1906"; København 1908; s. 12
  9. ^"EVP (Erik V. Pedersen): 3 - Stationer: (Nykøbing F.)-Nysted".Arkiveretfra originalen 14. december 2017.Hentet 14. december 2017.
  10. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 63. bind, 1 hæfte: "Folkemængden 1. Februar 1921 efter de vigtigste administrative Inddelinger"; København 1921; s. 64
  11. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 76. bind, 1 hæfte: "Folkemængden 5. November 1925 efter de vigtigste administrative Inddelinger"; København 1927; s. 3
  12. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 86. bind, 2 hæfte: "Folkemængden 5. November 1930 efter de vigtigste administrative Inddelinger"; København 1931; s. 167
  13. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 101. bind, 1 hæfte: "Folkemængden 5. November 1935 efter de vigtigste administrative Inddelinger"; København 1936; s. 168
  14. ^Danmarks Statistik:Statistiske Meddelelser,4. række, 113. bind, 3 hæfte: "Folkemængden 5. November 1940 efter de vigtigste administrative Inddelinger"; København 1941; s. 118
  15. ^Danmarks Statistik:Statistisk Tabelværk,5. rk. litra A nr. 20: "Folketællingen i Kongeriget Danmark den 5. November 1930; København 1935; s. 138
  16. ^Nu skal bilerne fra Aalholm Museum sælges.Bil Magasinet.
  17. ^Ålholm SlotArkiveret11. november 2013 hosWayback Machine.Lollands-herregaarde.dk.
  18. ^Emil Aarestrups HusArkiveret11. november 2013 hosWayback Machine.Den Lille Turisme.
  19. ^"Unikke oplevelser venter i tre forskellige verdener".Ugeavisen Guldborgsund.Nykøbing Falster:Folketidende Gruppen. 2007-04-16.{{cite news}}:|access-date=kræver at|url=også er angivet (hjælp)
  20. ^Ingen middelalderfestival i 2019.Lolland-Falsters Folketidende.Hentet 8/4-2020
  21. ^Nysted Middelalderfestival er nedlagt efter indstilling fra bestyrelsen.Nysted Avis.Hente t8/4-2020
  22. ^Så åbnede middelaldermarkedet.Nysted Avis.Hentet 23/8-2022
  23. ^KLAR TIL MIDDELALDER-MARKED.Lolland-Falsters Folketidende.Hentet 23/8-2022
  24. ^Index
  25. ^Nysted StadionArkiveret24. oktober 2013 hosWayback Machine.Stadions.dk. Hentet 11/11-2013
  • Kaj Nilsson:Nysted skoles historie 1852-1977(1977)
  • John Erik Pedersen:Litteratur om Nysted kommune(1978)
  • Fredningsstyrelsen og Nysted kommune:Huse i Nysted(Registrant, 1982 og 2008)
  • Arne Heyn:Nysted kommune historisk set(1984)
  • Jørgen Elsøe Jensen:Danmarks Middelalderlige byplaner – Lolland-Falster og Møn(1994)
  • Nystedkrøniken(årgange fra 1993-2005)
  • Posten er kommet,1979 (om postkontorer bl.a. i Nysted i 17- og 1800-tallet)
  • Poul Sørensen:Nysted Bryggeri(1997)
  • Støvmiderne og Nysted Lokalarkiv:Nysted og omegn på gamle postkort og billeder(2007)
  • alle udgaver afTrap Danmark
  • Allan Vestergaard:Dansk rutebilhistorie(2003)
  • Rutebiltrafik i 75 år(1998)

Eksterne kilder/henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]