Spring til indhold

Allegori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingenkildehenvisningeri denne artikel,hvilket er et problem.Du kan hjælpe ved at angivetroværdige kildertil de påstande, som fremføres i artiklen.
JustitiamedUskyldentil venstre ogLasternetil højre, Justitspaladset iMünchen,1897. Arkitekt: Friedrich von Thiersch.

Enallegori(græsk:allegoria,afallegoreinsige noget andet) er en fortælling, etdigteller et billede, hvis personer og begivenheder ersymbolerpå noget andet, fxtålmodighed,misundelseellersandhed;som regel brugt imoralsk,religiøsellerpolitisksammenhæng.

Allegoribetegner i dengræskeretoriken udtryksmåde, der indeholder noget andet end det, der formelt ligger i den; den vender sig tilindbildningskraftenog er altsåbilledlig.Medensmetaforenkun giver den enkelte tanke billedlig form, erallegorienmere sammensat, går i enkeltheder og fastholdes længere.

Således erfablenogparablenforskellige former for allegori, der allerede forekommer i folkedigtningen hos de flestenationer.Det var også tilfældet hos grækerne og blev især optaget af de græskesofisternetil indskærpelse afmoralskegrundsætninger.

Det er ikke blot en fortsættelse af folkedigtningens moraliseren, men også af demytiskefortællinger, som hænger tæt sammen med religiøse forestillinger. De bliver, da de efterhånden mister deres religiøse indhold,tydetallegorisk, idet personerne opfattes som udtryk for abstrakte egenskaber,dyder,laster,goder, onder og så videre.

Denne allegoriske tydning finder også anvendelse på dehomeriskedigte,stoikerneog dealexandrinskejøder.Mødes de med det princip, bliver det af gennemgribende betydning for den senere tidsfortolkningaf ældre værker, bådehedenskeogkirkelige.Fortolkningen kommer til at beherske heleMiddelalderen.

Allegorien fik efterhånden en noget snævrere betydning. Medens fablen blot sætter dyr eller genstande i stedet for mennesker med visse bestemte egenskaber, bliver allegoriens personer eller genstande billeder på abstrakte egenskaber eller sammensatte abstrakte forestillinger:Herakleser den aldrig trættede stræben mod det høje, mensbrudgommeniHøjsangenerKristus.

Allegori i kunsten

[redigér|rediger kildetekst]
Eirene(Freden) med den ungePlutos.
Statue af Kephisodot 370 f.Kr. til markedspladsen iAthen.
Foto fra Glyptoteket i München.

Også ikunstenfinder allegorien anvendelse hos grækerne og hænger sammen med denantropomorfistiskeopfattelse og gengivelse afguderne.Da grænsen mellem egentlige guder og blotte personifikationer efterhånden udviskes, opstår skikkelser, der med rette må betegnes som allegoriske fremstillinger; en af de tidligste er den berømte gruppe i glyptoteket iMünchenafEirene(freden) med drengenPlutos(rigdommen) på armen; her har tanken – hvis restaurationen er rigtig – været anskueliggjort ved et overflødighedshorn i hendes anden hånd.

Det oprindeligefirspandBrandenburger Torhavde en bevinget fredsgudinde Eirene. Da hun blev krigsbytte under napoleonskrigene, skete der en omtolkning til sejrsgudinden Victoria.

Imalerietanvendtes også allegori, og symbolets navn blev ofte skrevet ved siden af som påvasebilleder– for at være på den sikre side.

I den senere græske og i den romerske kunst florerede allegorien og blev herfra optaget i den kirkelige kunst, hvor den spillede en lige så stor rolle som i den kirkelige litteratur middelalderen igennem. Den bekendte[forklar yderligere]liggendeNilgud,(Hapi?), er ikke så meget et gudebillede som en allegori påfloden.Den godehyrdemedlammetpå sine skuldre erFrelseren.Mange allegoriske figurer fra den antikke verden optages af kirken, når de betegner almenebegreber,dyder, laster og så videre.

I det13. århundredeer allegorien altbeherskende; den kendes fraGiottosbillederiPaduaogAssisi,såvel som fraDantesdigterværker, og her mere abstrakt og mere sammensat end nogen sinde.

Renæssancenbringer også her en fornyelse;RaffaelsFilosofienosv.,stanzerneStanzerne,en række sale i Vatikanet medfreskerafRaffael(1483–1520, han kaldes også: Raffael da Urbino, Raffaello Santi, Raffaello Sanzio eller Raphael, ogMichelangelosfigurer påMedici-gravene er enkle og klare menneskeskikkelser, men har som sådanne sprængt den allegori, de skal udtrykke.

Især ibarokstilenfinder allegorien rig anvendelse i et vidtløftigtmytologiskapparat både iskulpturog malerkunst og ikke mindst i de kobberstik,som pryder bøgernes titelblade. Den har trodsLessingsprotest holdt sig til vore dage, navnlig imonumentkunst,hvor figurer somBavaria,Den danske kvindeosv. endnu anses for en rimelig udtryksform.

Deattributter,der tjener til vejledning i den allegoriske kunst, er oftest af symbolsk art; symbolet betegner en enkelt side af det væsen eller den tanke, der skal udtrykkes, medens allegorien skal være et billede på det hele.

Allegori i litteraturen, herunder Bibelen

[redigér|rediger kildetekst]

Allegorisk fortolkning,billedlig, uegentlig fortolkning,betegner i almindelighed en fortolkning, som bag ordenes umiddelbareleksikalskebetydning finder en anden, dyberemening,men indskrænkes i sprogbrugen til at betegne en sådan uegentlig fortolkning, der ikke er beregnet af forfatteren. Fortolkning af metafor, parabel og lignende retoriske figurer falder altså uden for den allegoriske fortolkning.

Over for den står teorien om den ene,bogstavelige skriftmening.Allegorisk fortolkning anvendes af de græske filosoffer i forståelsen af digterne, derefter af de alexandrinske jøder – for eksempel Filo – i forståelsen afDet Gamle Testamente.

Fra dem går den over til dekristnei forståelsen af både Det Gamle Testamente ogDet Nye Testamenteog anvendes såvel afgnostikernesom afkirkefædrene.Origeneser den første, der giver en teori for den allegorisk fortolkning.

Efter ham allegoriserer de fleste kirkefædre; mod den allegoriske fortolkning opponerer navnlig denantiochenskeskole medJohannes Chrysostomos. Ligeledes hævderreformatorerneteorien om den ene skriftmening over for den allegorisk fortolkning.

Hovedmotivet for den allegorisk fortolknings anvendelse på de bibelske skrifter er en særliginspirationslære,der i opfattelsen af skriften som stammende fra Gud – al visdoms indehaver – slutter, at Gud må have nedlagt al visdom i skriften. Det er en teori, som når selve teksten ikke tilfredsstiller fortolkeren, fører ham til at søge mere i teksten, end den umiddelbart indeholder.

- George Orwell udgav i 1945 bogen "Animal Farm", på Dansk "Kammerat Napoleon" (han var allerede færdig med bogen i 1942, men turde ikke udgive den af frygt for sin sikkerhed under 2. verdenskrig) Den blev i 1954 blev filmatiseret i en tegnefilm. Historien er om dyrene på en farm. De tager magten via en revolution og smider den onde & fordrukne landmand ud. Historien tager en drejning, da grisen Napoleon, tager magten & det ender i diktatur. Historien er en allegori over Oktoberrevolutionen & den efterfølgende konsolidering af USSR (Sovjetunionen-Nu Rusland), hvor Lenins tropper i 1917 styrtede zaren. Den gamle gris, Old Major, tænder gnisten med beskeden om revolte - & han udånder efterfølgende.

  • Lindhardt, Jan (1983).Martin Luther: erkendelse og formidling i renæssancen.ISBN87-418-5244-3.DK5=99.4 Luther, Martin
Især fra side 117, hvor en forskel hos Luther i opfattelsen af symbol og allegori iden firfoldige fortolkningsmetodebehandles.
Lindhardt mener modsat mange andre, at Luther ikke ville afskaffe denallegorisketolkningsmåde, men densymbolske,idet det her er sådan at der med nogetkendtpeges på nogetukendt;i allegorien derimod skulle virkningen ligge mellem to allerede kendte forhold eller faktorer. (side 123ø) – Symbolet passede godt til opfattelsen iromantikken,fordigeniether havde mulighed for atanehvad dette ukendte var. Symbolet havde derfor gode betingelser i1800-tallet.

Eksterne henvisnnger

[redigér|rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fraSalmonsens Konversationsleksikon2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved atajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybtlink tilSalmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930)som kilde, og indsæt[[Kategori:Salmonsens]]i stedet for Salmonsens-skabelonen.