Spring til indhold

Avis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sidste side tilBerlingske1749.
Denne artikel omhandler en publikation. Opslagsordet har også en anden betydning, seAvis (biludlejningsfirma).

Enaviser en ofte og jævnligt udkommendejournalistiskpublikation trykt på billigt, tyndt papir, som gør den nem at arbejde med i alle faser af dens korte livscyklus; fremstilling, distribution, læsning, bortskaffelse. De mest almindelige måder at modtage aviser på er abonnere på dem, eller at købe dem i løssalg i butikker eller hos bladhandlere.

Udgivelsestidspunkter

[redigér|rediger kildetekst]

Historisk set har alle udgivelsestidspunkter på dagen været i spil: Morgen, formiddag, frokost, eftermiddag og aften. Ændringer i udgivelsestidspunkt er noget, man omgås med stor forsigtighed i avisbranchen, men de seneste årtiers trend er gået mod, at skulle der ændres noget, så skulle det gå mod morgenudgivelser.

Mange aviser udkommer dagligt (fem til syv dage om ugen), hvor den ene dags avis så tænkes at afløse den foregående dags. Disse aviser kaldes ogsådagbladeeller hverdagsaviser. Andre aviser udgives kun én gang om ugen og kaldes derforugeaviser.

Avisernes indhold kan formmæssigt deles i to store overordnede grupper: Den ene gruppe er detredaktionelle/journalistiskeindhold. Det handler omartiklerinden for forskelligejournalistiske genrersom eksempelvisnyheder,interview,reportagerogopinionsstof.Den anden gruppe af indhold udgøres afannoncerne.Her kan der skelnes mellem den klassiske informerende/bekendtgørenderubrikannonceog så den mere salgsorienteredereklameannonce.

Emnemæssigt arbejdes der i det redaktionelle indhold med en lang række stofområder. Blandt de mest dominerende kan nævnes politik, personer, erhverv, kunst og kultur, kriminalstof og sport. Enkelte aviser dyrker specialområder somfodbold,fotografiog andrehobbyerog ligner her mere ettidsskrift/magasin.

Avisfremstillingvar tidligere knyttet tiltypografer,blyogrotationspresser– men i dag kan en avis fremstilles næsten 100 procent elektronisk – med undtagelser af de sidste processer:Trykningogdistribution.

Tidligere, da avisen var det største medie, var det normalt, at en avis kunne komme i flere udgaver i løbet af dagen, særligt i forbindelse med større nyheder, der udviklede sig, mens avisen blev trykt. Altså den type af nyheder, som i dag kaldes forbreaking news.Fx var det meget udbredt, at resultaterne fra etfolketingsvalgblev opdateret, efterhånden som resultaterne kom ind, og det stod klart, hvilke personer der var valgt, genvalgt, fravalgt og havde mistet deres mandat.

Traditionelt bliver aviser, for de fleste morgenavisers vedkommende, udbragt direkte til abonnenten eller butikken af avisbude, ansat af distributionsfirmaer, eller, for eftermiddagsavisernes vedkommende af postvæsenet.

Internet-udviklingen har ført elektroniske avisudgaver med sig, hvor enten dele af, eller hele avisen gengives. I daglig tale kaldes de fornetaviserog bringer tillige ofte stof, der kun er produceret til internetavisen. Mange steder skal man betale et abonnement for at få adgang til større artikler.

Aviser bliver i dag solgt næsten overalt, hvor der drivesdetailhandel.Mange steder rundt om i verden er det også muligt at købe aviser iselvbetjeningsautomatereller i egentlige aviskiosker, der kun handler medtidsskrifter.

Spisesedlerbenyttes til at reklamere for løssalg af aviser i detailhandlen. Historisk set var det udbredt, atløbesedlerblev uddelt som reklame for en ny udgave af dagens avis i forbindelse med helt aktuelle hændelser. Disse uddeltes steder, hvor mange personer færdedes, fxjernbanestationer,sporvognsstoppestederog større pladser.

Ordetaviskendes i dansk fra 1600-tallet og er indlånt gennem ældrenyhøjtyskfrafranskavis(middelfranskadvis) ogitalienskavviso,en betegnelse brugt om de brevlignende menings- og nyhedsskrivelser, der blev distribueret i Europa efterMiddelalderensophør. Ordet betyder oprindeligt egentlig "anskuelse" eller "mening" og er dannet af orddele svarende til latinad-( "til, på" ) ogvisum( "syn" ).[1][2]

Aviser i Danmark

[redigér|rediger kildetekst]

Det første danske avisprivilegium blev udstedt i1634,og dermed udkom den første danske avis, der dog var skrevet på tysk. Den ældste bevarede avis skrevet på dansk er fra1657og havde navnetNy Affvjser.Heri skrives blandt andet om svenskekongens angreb på Frederiksodde (nuFredericia).[3]

Ny Affvjserblev udgivet af bogtrykkerPeder Morsing.Ved Morsings død et års tid efter udgivelsen overgik avisen først til enken og herefter tilHenrik Gøde,der omdøbte avisen tilEuropäische wochentliche Zeitung.

AvisenDen Danske Mercurius,der var skrevet på vers, udkom månedligt fra1. august1666til1677,hvor dens udgiver,Anders Bording,døde. Den længstlevende danske avis erBerlingske Tidende,der blev stiftet i1749.Dengang kom avisen to gange om ugen, frem til1841,hvor den begyndte at udkomme dagligt.

Nutidige aviser

[redigér|rediger kildetekst]

Danmarks tre store dagbladeJyllands-Posten,PolitikenogBerlingskeudgives hvert i et oplag på omkring 100.000. De to store formiddagsbladeBTogEkstra Bladetudkommer i omkring 66.000 eksemplarer (2011). Dagbladet Børsenhar et oplag på over 73.000 eksemplarer (2011). De mindre landsdækkende aviserKristeligt DagbladogInformationudgives i henholdsvis cirka 27.000 og 22.000 eksemplarer.[4]

Der findesugeaviser,menWeekendavisenstår efterhånden tilbage som den eneste større, landsdækkende ugeavis, der forholder sig seriøst til en bredere vifte af stofområder. Til gengæld er der en underskov af lokale ugeaviser (også kaldetdistriktsblade), som mange gange er kædet sammen med reklamer,tilbudsaviserog lokal rubrikannoncering. Dertil kommer diverse ugentlige specialaviser, der beskæftiger sig seriøst med særlige stofområder, såsomComputerworld,Version2,IngeniørenogDagens Medicin.

De danske aviser modtager indirekte statsstøtte som del afmediestøtten. Det sker gennem den såkaldtedistributionsstøtteogmomsfritagelse. Puljen for distributionsstøtte er på cirka 340 millioner kroner i 2007 i "dagbladspuljen".[5] Aviser kan være afhængig af denne støtte.[6] For eksempel modtogDagbladet Information25 millioner kroner i distributionsstøtte i 2007, svarende til en fjerdedel af avisensomsætning.[7]

  1. ^avis — Den Danske Ordbog
  2. ^avis– Ordbog over det danske Sprog
  3. ^Avisens historie, Aviser i historien,Wormianum (u.å.)ISBN87-85160-12-1
  4. ^"Kontrollerede oplagstal".Arkiveret fraoriginalen24. december 2011.Hentet 28. december 2011.
  5. ^"UDREDNING AF DEN FREMTIDIGE OFFENTLIGE MEDIESTØTTE"(PDF).Rambøll Management Consulting. november 2009.
  6. ^Palle Weis(26. februar 2009)."Information rammes af fald i distributionsstøtten".Information.
  7. ^Emil Rottbøll(25. november 2008)."Information er i fare uden statsstøtte".Information.
  • Jette D. Søllinge & Niels Thomsen,De danske aviser 1634-1989,3 bind, Dagspressens Fond, i kommission hos Odense Universitetsforlag, 1988-1991.ISBN87-7492-663-2.
  • P.M. Stolpe,Dagspressen i Danmark:dens Vilkaar og Personer indtil Midten af det attende Aarhundrede,4 bind, Rosenkilde og Bagger, 1977 (1. udgave 1878-1888).ISBN87-423-0223-4.
  • Harald Jørgensen,Tidsskriftspressen i Danmark indtil 1848,Berlingske, 1961.
  • Chr. Kirchhoff-Larsen,Den danske Presses Historie,3 bind, Berlingske, 1942-1962.
  • Hakon Stangerup,Avisens historie i de lande, der skabte den: England, Frankrig, Tyskland og USA,3 bind, Politiken, 1973-1974.ISBN87-567-1757-1.
  • Svend Thorsen,Den danske dagspresse,2 bind, Det Danske Selskab, G.E.C. Gad, 1947-51.


Wikimedia Commonshar medier relateret til: