Spring til indhold

Betahenfald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Betahenfald i en atomkerne

Betahenfalder den type afradioaktivehenfald, hvor der fraatomkernerudsendesbetastråling(elektronerellerpositroner). For elektronens tilfælde betegnes henfaldet "beta minus" (β-), mens udsendelse af positroner kaldes beta plus-henfald (β+). De udsendte partiklerskinetiske energifordeler sig kontinuert mellem 0 og den maksimale tilgængelige energi, Q, der afhænger af hvilke tilstande af moder- og datterkernerne, der indgår i henfaldet. Q har typisk værdier omkring 1 MeV, men kan variere fra få keV til nogle få 10 MeV. De mest energirige betapartikler er ultrarelativistiske, det vil sige har hastigheder tæt pålysets hastighed.

β--henfald[redigér|rediger kildetekst]

I β--henfald, omdanner densvage vekselvirkningenneutrontil enprotonunder udsendelse af enelektronog en antielektronneutrino():

elementarniveausker en omdannelse af en af neutronensdownkvarkertil en upkvark under udsendelse af enW--boson.W--bosonen henfalder derefter til elektronen og antineutrinoen.

β+-henfald[redigér|rediger kildetekst]

I β+-henfald – der observeres i protonrige kerner – bruges energi til at omdanne en proton til en neutron, en positron og en elektronneutrino:

I modsætning til beta minus-henfald kræver beta plus-henfald energi, idet neutronens masse er større end en protons. Beta plus-henfald kan således ikke finde sted isoleret, men kræver at datterkernens bindingsenergi er højere end moderkernens.

Elektronindfangning[redigér|rediger kildetekst]

Når β+er mulig er også elektronindfangning mulig. Det er en proces, hvor en af atomets elektroner (typisk en elektron i den inderste skal) indfanges af kernen:

Hvis den tilgængelige energi er mindre end 2mec² er β+ikke mulig og elektronindfangning er eneste henfaldsmulighed. Man kan læse mere på artiklenelektronindfangning.

Neutrinoens rolle[redigér|rediger kildetekst]

På grund af neutrinoen vil atomet og betapartiklen sædvanligvis ikke have modsatrettet rekyl. Denne iagttagelse ledteWolfgang Paulitil at postulere neutrinoens eksistens for at kunne undgå brud på lovene omenergibevarelseogimpulsbevarelse.

Eksterne links[redigér|rediger kildetekst]