Spring til indhold

Castrum doloris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Castrum dolorisfor DronningKatharina Opalińskaaf Polen

Castrum doloris(latin:smertens leje) er den offentlige fremvisning af prominente personerskisteindenbegravelsen.Den viser den døde i dennes magt og vælde.

Kisten står på enkatafalkunder enbaldakinflankeret aflys,blomsterdekorationer,æresvagtog symboler på den dødes position somkroner,kronregalier,ordenerogvåbenskjold.

Hvis liget ligger til fremvisning, er der tale omlit de parade.

Skikken kan føres tilbage tilpavernesbegravelsesceremoniel i midten af 1300-tallet. Den havde sin storhedstid i 1600- og 1700-tallet, hvor den var tæt forbundet medbarokkensglæde ved iscenesættelser og storslåedeceremonier.

Frederik 5.scastrum doloris iChristiansborg Slotskirkei marts 1766.

IDanmarkblev castrum doloris en fast del af detkongeligebegravelsesceremoniel, efterenevældenindførtes i1660.Frederik 3.var den førstekonge,der lå på castrum doloris (i1670). Kongen ellerdronningenlå umiddelbart efterdødenlit de paradei de kongelige gemakker i en åben kiste. Efter et stykke tid lukkedes kisten, der blev overført tilslotskirken,hvor den stod på castrum doloris.

Castrum doloris er det eneste af enevældensceremoniel,der stort set gennemføres uændret. Det er den sidste ceremoni, hvor de danskekronregalieranvendes. Vedregentenscastrum doloris vogtes kisten af de tre sølvløver fraRosenborg.

Sidste gang castrum doloris brugtes i Danmark, var daPrins Henrik,Dronning Margrethe d. 2.smand, lå på castrum doloris iChristiansborg Slotskirkei tre dage i februar 2018.[1]Derudover lå flere danske konger og dronninger på castrum doloris her. Begge dronning Margrethes forældre: Hendes far kong Frederik 9. i 1972 og hendes mor dronning Ingrid i 2000.

Siden 1900 har fire konger, to dronninger og en prins ligget på castrum doloris i Danmark.

I 1906kong Christian 9.og seks år efter hans sønKong Frederik 8..I 1947 dødeKong Christian 10.og lå på castrum doloris. Det samme skete i 1972 medKong Frederik 9.og i 2000Dronning Ingrid.Prins Henrik og de andre kongelige lå på castrum doloris i Christiansborgs Slotskirke.

Slotskirken bliver ofte brugt. En undtagelse er i 1952, hvor Christian 10.sdronning Alexandrinelå på castrum doloris iSankt Lukas StiftelseniHellerup,hvor hun døde.

Eksterne henvisninger

[redigér|rediger kildetekst]