Spring til indhold

Romerske Republik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fraDen romerske republik)
For alternative betydninger, seRomerske republik (flertydig).(Se også artikler, som begynder med Romerske republik (flertydig))
Romerske Republik

Res Publica Romana (Latin)
508 f.Kr.–27 f.Kr.
placering
Romerske provinserved attentatet påJulius Cæsar,c. 44 f.Kr.
HovedstadRom
Sprog
Religion
Romersk religion
RegeringsformRepublik
Konsuler
• 509 f.Kr.
(første)
• 508–28 f.Kr.
• 27 f.Kr.
(sidste)
Lovgivende forsamlingFolkeforsamlingerne
Historisk periodeAntikken
• Voldtægten afLucretia
508 f.Kr.
146 f.Kr.
Cæsarudnævnt somdiktator
44 f.Kr.
2. oktober,31 f.Kr.
Octavianudråbt somAugustus
27 f.Kr.
Areal
• 326 f.Kr.[1]
10.000 km²
• 50 f.Kr.[1]
1.950.000 km²
Efterfulgte
Efterfulgt af
Romerske Kongerige
Romerske Kejserrige

DenRomerske Republik(Latin:Res publica Romana) var æraen af denklassiske romerske civilisation,der strakte sig fra detRomerske Kongerigesfald (traditionelt dateret til 509 f.Kr.) frem til etableringen af detRomerske Kejserrige(traditionelt dateret til 27 f.Kr.). I løbet af denne periode gik Rom fra at kontrollere området i og omkring byenRomtil at være et regionalthegemoni,der kontrollerede størstedelen af Middelhavsområdet.

Det romerske samfund bestod på den tid primært af en kulturel blanding aflatinskeogetruskiskestammer, som var suppleret med sabinske, osciske og græske stammer og kulturtræk. Dette ses især tydeligt i den romerske religion og dens panteon. Den romerske politiske organisation udviklede sig nogenlunde samtidig meddirekte demokratii detantikke Grækenland.

DenRomerske Republiks forfatningvar baseret på en blanding af elementer frademokrati(praktiseret ioldtidens Athen),aristokrati(praktiseret i oldtidensSparta) ogmonarki.Her havde Rom forskelligefolkeforsamlinger,hvorromerske borgerebl.a. via afstemninger kunne vedtage love og vælgemagistrater.Derudover var der etSenat– som repræsenterede autokratiet – der førte tilsyn, rådgav og godkendte udbetalinger af offentlige midler fra statskassen. Afslutningsvis var der forskelligemagistrater,der i en tidsbegrænset periode varetog og administrerede forskellige aspekter af den romerske stat; nogle af disse magistrater – særligt de højeste somkonsulerogdiktatorer– besad magtbeføjelser, der i nogen grad repræsenterede dem i etmonarki.

Til trods for de demokratiske aspekter, bliver den komplekse styreform i den Romerske Republik ofte mest sammenliget med etoligarki– ikke et demokrati – da en lille gruppe magtfulde familier i praksis dominerede de politiske embeder (magistrater) og havde den politiske magt. De romerske institutioner gennemgik dog en betydelig udvikling gennem republikken levetid, hvilket skete som en konsekvens af pragmatisk løsning på de udfordringer, der opstod på grund af bl.a. territoriel ekspansion ogklassekampe.Blandet andet blev der etableret nye magistrater såsompromagistratertil at styre de erobrede provinser ogplebejertribunertil at repræsentereplebejernes(de almindelige borger) interesser. Derudover blev også Senatets sammensætning ændret, således det ikke kun varpatricierne,som kunne sidde i denne institution.

Republikken inddeles afklassiske filologerofte i to faser - den gamle republik (ca. 500-146 f.Kr.) og senrepublikken (ca. 146 - 31 f.Kr.).[2]Lovenebyggede i høj grad på sædvane ( "mos majorem" ), som på den ene side var etdirekte demokrati,men på den anden side havde et stærk konservativt element i form afsenatetog et embedssystem, hvor kun de allerøverste klasser i samfundet var repræsenteret.[3]

Det politiske systems stabilitet var dog udfordret af en lang række af krige, som førte til opbygningen af det romerskeimperium.Med afslutningen afde puniske krigehavde Romerriget sikret sig den ledende rolle iEuropaogmiddelhavsområdet,men blev til stadighed udfordret af andre riger med ambitioner om at overtage romernes magtstilling.[4]

Den Romerske Republik sluttede reelt medSøslaget ved ActiumogAugustus' principat i31 f.Kr.,endskøntRomformelt vedblev at være en republik mange år efter.

Fra 500 til 123 f.Kr.

[redigér|rediger kildetekst]

I virkeligheden er det svært at sige, hvor hele problematikken, der førte til kejserAugustus’ principat, begyndte, men det bunder på mange måder i den ekspansion, der foregik iRomerrigeti tredje og fjerde århundrede før Kristi fødsel. I denne periode var Rom involveret i række krige. For det første var der borgerkrigen i Italien, hvor de forskellige bystater allierede sig i den italienske liga for at begrænse Roms ekspanderende magt. Det lykkedes ikke. Derimod lykkedes det for Rom at underlægge sig de fleste af bystaterne i det sydlige Italien. Det skete i etaper, hvor først denitaliske halvø,sidenSicilien,KorsikaogSardinienblev underlagt Rom.[4]

Men Roms ekspansion var ikke blot provokerende overfor de nærliggende bystater; andre blev ligeledes provokeret af denne nye udvidelse. Det drejede sig især omKartago,en bystat i det nordlige Afrika, der blev Roms fjende ide puniske krige.Sideløbende med disse krige udkæmpede Rom krige imod Makedonien. Disse konflikter udvidede romernes magt betydeligt, da både provinsenAfrica,Grækenland og Makedonien blev underlagt Rom. I slutningen af de to kampagner indledtes endvidere en krig imod Spanien, som afsluttedes i år133 f.Kr..

Ekspansion i Europa og Afrika

[redigér|rediger kildetekst]

I 133 f.Kr. faldt Numanti i Spanien, hvilket gav de romerske tropper frit spil i Spanien og indlemmede endnu en provins i Rom, der nu altså strakte sig fra Gibraltar til det ægæiske hav. Samme år testamenteredes Pergamonriget, et kongedømme i Lilleasien, til Rom, efter at den sidste konge i den herskende slægt var død. Rom var ikke længere det bondesamfund, det havde været for få hundrede år siden, men en stormagt, faktisk stormagten. Samme år begyndte den krise, der skulle få republikken til at spille fallit.

Den enorme ekspansion bevirkede, at der rullede skatter ind fra de nye provinser til Rom. Idet indførelsen af en fælles møntfod for alle provinserne var en ualmindelig tidskrævende og ressourceopslidende sag, blev de fleste af skatterne betalt i naturalier, fortrinsvis korn. Udvidelsen afRomerrigetførte desuden langt større handel med sig, og i den forbindelse dukkede endnu mere korn fra Sicilien, Afrika og Spanien op på Roms markedspladser. Tidligere havde det også været det italienske fastlands hovedprodukt, men med så mange konkurrenter blev det næsten umuligt for de italienske bønder at opretholde kornproduktionen. I løbet af de puniske krige og krigen imod den italienske liga blev Italien på mange måder ødelagt, på grund af den plyndren og hærgen, der altid følger i hælene på en krig. Ydermere havde Rom konfiskeret en stor del af landbrugsjorden i det sydlige Italien, det blev kaldtager publicus,som skulle lejes tilbage fra staten, hvilket selvfølgelig var en ekstra omkostning. Kornproduktionen kunne ikke give nok profit, så der var behov for at omlægge produktionen til husdyr eller andre afgrøder, hvilket igen krævede kapital til omlægningen og viden om de nye principper, som lå bag de andre slags landbrug. Begge disse ting kunne én bestemt samfundsgruppe levere. Senatorerne, de ledere, der havde ført Rom til storhed, havde ikke været sene til at udnytte alle de fordele, der nødvendigvis måtte komme med ekspansionen. I Grækenland havde de erhvervet sig skrifter og viden, ikke blot de filosofiske skrifter af f.eks. Platon og stoikerne, men også skrifter om krigskunst, skuespil og landbrug. Desuden var det naturligvis lederne forundt at erhverve sig rigdomme, der nu blev brugt til at leje sig ind påager publicusog på at købe slaver til at opdyrke jorden og opdrætte husdyrene En yderligere tilskyndelse til at investere sine penge i produktion var, at det ved lov var forbudt for senatorer at give sig af med handel. Man kan vel formode at denne lov var der for at sikre, at der ikke var nogen der sad på hele magten, et ideal, der jo unægtelig stod republikanernes hjerte nær.


Senatorerne og forsøg på reformer

[redigér|rediger kildetekst]

Således sad senatorerne på de fleste jordbesiddelser, imens de tidligere bønder søgte til byerne, da det var næsten umuligt at konkurrere med slaverne med hensyn til prisen på arbejdskraft (hvad er mindre end intet?). Men selv i byerne var der, som resultat af de mange krige, slaver overalt, så også her var det vanskeligt for det menige folk at klare sig. Disse borgere blev hvad man kaldte et byproletariat og var naturligvis en belastning for samfundets økonomi, for ikke at sige for senatorernes selvopfattelse (hvis man ejer det meste af den kendte verden, er det lidt træls at gå ud på gaden og se, at der flyder med fattige. Det føles måske ligefrem som en personlig fornærmelse). Disse faktorer førte frem til, atfolketribunenTiberius Gracchus i133 f.Kr.foreslog en jordreform. Denne reform skulle i al sin enkelhed begrænse antallet af hektarager publicusden enkelte kunne fremleje fra staten. Det drejede sig om en begrænsning på 500jugeraland. Den overskydende jord, som allerede var i nobilitetens – såvel senatorer som riddere – besiddelse, skulle så konfiskeres af staten, og en tremandskommission skulle nedsættes for at fordele den ud til de jordløse i bidder af 30jugera,som så skulle betale en minimal leje, der skulle give dem mulighed for at oprette landbrug.

Reformforsøgetlykkedes aldrig og endte i stedet med en skærpet konflikt mellem nobilteten og tilhængerne af yderligere reformer. BeggeGraccheredøde som en direkte følge af konflikten, men problemerne med Roms fattige blev aldrig løst.

Fra 122 til 31 f.Kr.

[redigér|rediger kildetekst]

For at kunne komme frem til det næste punkt, må man undersøge årsagen tilGracchernesgavmildhed overfor folket. Som man måske kan forestille sig, er der ikke uoverskuelige problemer ved at have fattige i Rom, så længe politikerne er rige. Der stak en anden ting bag. Ifølge lovene varplebejernei Rom fritaget for militær værnepligt, imens de selvejende bønder var forpligtet til at tjene i Roms hær. Da der udbrød en krig imod kong Jugurtha af Numidien, blev det hurtigt smertefuldt åbenlyst, at hæren ikke var, hvad den havde været. For at løse dette problem besluttedeconsulenGaius Mariusi107 f.Kr.simpelthen at hyre folk fra byproletariatet for penge ud af sin egen lomme. Ydermere indførte han en pension til soldaterne, der fik tildelt jordlodder. Dette førte til to ting. For det første blev hæren bedre, idet den nu var professionel, og for det andet blev soldaterne mere knyttede til den enkelte feltherre, idet han skulle sørge for deres betaling.

Denne udvikling var naturligvis ikke kun god. DaGariushavdebesejret Jugurthavar hæren efterhånden blevet hans snarere end Roms, og resultatet var set i bakspejlet ikke overraskende.Mariusblevconsuligen. Og igen. Og igen. Faktisk 6 gange, hvilket var helt uhørt, da man traditionelt kun var 1 år som consul. Selvfølgelig, før Gajus Gracchus var man også kun tribun i eet år. Dette kunne være et præcedensargument fraMarius’ side. Men hvem har på den anden side brug for et præcedensargument, når man har legionærer? De mange genvalg somconsulskal dog ses i lyset af, at Rom var truet af to germanske stammerkimbrerneogteutonerne,der havde udslettet en hær på 80.000 romerske soldater vedArusioi105 f.Kr..Efter den sjette periode, somMariusikke slap så godt fra, fordi en af hans tidligere allierede,Lucius Appulejus Saturninus,havde opildnet til revolution, fik han indsat en række af sine gamle officerer somconsuler,blandt andetLucius Cornelius Sulla,en mand, der skulle spille en vigtig rolle i de næste mange år.

Gaius Marius og Sulla

[redigér|rediger kildetekst]

Sullablevconsuli88 f.Kr.,hvor Italien var midt i enborgerkrig.Den gamle italienske liga var igen på færde og krævede borgerret til italikere, hvilket kongMithridatesaf Pontus, et land i Lilleasien, udnyttede til at rejse sig imod Roms provinsstyre. Krigen mod italikerne blev løst ved at garantere borgerret til alle, der nedlagde våbnene, og spørgsmålet blev nu, hvordan de nye borgere skulle integreres i tribesystemet.Sullamodsatte sig et forslag om, at de skulle fordeles på de 35 triber, men da han tog imodMithridatesfor at nedkæmpe dennes oprør, fik en tribun afsatSullafra denne opgave, og i stedet indsatGaius,i håb om at sikre sigGaius’ støtte til fordeling af de nye borgere.Sullareagerede prompte, vendte hæren 180 grader og jog sine modstandere ud af Rom, deriblandtMarius,hvorefter han fortsatte på sin færd og nedkæmpede oprøret.

Imidlertid gik der ikke længe førGaiusog hans fæller igen regerede i Rom, og overdrog kommandoen i Mithridateskampagne til en anden hærfører.Sullavar ligeglad og sluttede krigen med at nedkæmpe den nye hær, der var sendt til Lilleasien. I mellemtiden var bådeGaiusog hans højre håndCinnadød, og daSullavendte tilbage til Italien havde han ikke mange problemer med at nedkæmpe de nye ledere. I løbet af denne lille borgerkrig sluttede den unge GnaeusPompejussig tilSullamed en hær, der tog sig af Sicilien og provinsen Africa forSulla.Vel tilbage i Rom udførteSullanogle proskriptioner, der fik henrettet flere hundrede senatorer og embedsmænd, sådan så han ikke havde problemer med diverse politiske modstandere. Disse folks jord konfiskerede han så og brugte som betaling til sin hær. For at sikre sig, at han ikke blev udfordret af flereconsulerindførte han to love. For det første skulleconsulerblive på deres plads i Rom, og for det andet måtte der ikke stå hære i Italien. Dette lagde hæransvaret ud på de folk, der ledede provinserne, de såkaldte propraetorer og proconsuler.Disse blev udnævnt iblandt senatorerne, af ingen andre endSullaselv. På denne måde sikredeSulla,at han kunne styre, hvem der havde militær magt, og medMarius’ militærreform betød det, at han også kunne bestemme, hvem der havde den politiske magt. Som om disse tiltag ikke var nok, tillodSullasig også at indskrænke tribunalet magt, ved at pålægge at alle lovforslag først skulle igennem senatet, samt at få sig selv valgt somdictator legibus scribundis et rei publicae constituendae,en titel der kort sagt betød, at han bestemte alt. Efter gennemførelsen af dette lovprogram blevSullaconsul.Men af den ene eller den anden grund trak han sig tilbage allerede året efter i79 f.Kr.,og året efter dette overraskende træk døde han pludseligt.

Det Første Triumvirat

[redigér|rediger kildetekst]
UddybendeUddybende artikel:Triumvirat

Sullas død åbnede et magttomrum – hvor var diktaturet uden dets diktator? Denne situation var jo alt andet end holdbar, og en Sullamodstander, der havde en hær i Spanien løsrev sig fra Rom.Pompejus,den hærleder der havde hjulpetSullai borgerkrigen, nedkæmpede ham, imens en anden af Sullas officerer,Crassus,nedkæmpede et slaveoprør ledet af Spartacus på Sicilien.CrassusogPompejusslog sig sammen og blevconsuleri70 f.Kr.,et valg de købte ved at genindføre tribunalets magt.Pompejusblev så sendt til Middelhavet for at rense ud iblandt de pirater, der hærgede Romsmare nostrum.Dette gjorde han så effektivt, at han i 66 blev sendt imod kong Mithridates, der igen begik oprør. Til at løse denne opgave fik hanimperiumover alle provinser øst for Italien – en magt, der endnu ikke var givet til nogen feltherre. Denne enorme magt var forståeligt nok frygtindgydende overforCrassus,der stod som den næststærkeste af feltherrerne efterSulla,og indgik derfor et forbund medGajus Julius Cæsar,der var i stor gæld efter en halvt mislykket politisk karriere.

De forsøgte at få gennemført nogle reformer, der skulle gøre det svært forPompejusat tildele sine soldater pension, men blev bremset afMarcus Tullius Cicero,enhomo novus.Til alles overraskelse nedlagdePompejussin kommando da opgaven var udført, og ankom i Rom som en privatperson, der anmodede om, at hans tropper kunne få pension. Men senatet var ikke begejstrede for, atPompejusskulle sikre sig sine soldaters ubetingede loyalitet, så derfor blev sagen trukket i langdrag.

Cicero blev imidlertid consul i 63 f.Kr. og han afslørede dencatilinariske sammensværgelse.Den vragede Catilina havde ønsket at omstyrte den romerske republik. Den 22. oktober opnåede Cicero etsenatus consultum de re publica defendenda,hvilket var en form forundtagelsestilstand,også kaldetsenatus consultum ultimum,som delvis satte Folkeforsamlingens lovgivende magt ud af kraft. Ciceros triumf førte imidlertid til, atPompejusallierede sig medCæsarogCrassusog dannede det Første Triumvirat. Med de to mægtigste hærførere og den eneconsuli samarbejde, lykkedes det at gennemføre jordloven ogCæsarfik overdraget Gallien som provins derefter. De var dog ikke særligt populære iblandt andre politikere, så de arrangerede, at deres argeste modstandere, bl.a.CiceroogCato,blev forvist eller udsendt fra Rom på” specielle missioner”.

PompejusogCrassushavde måske regnet med, atCæsarville være af vejen i Gallien, men sådan skulle det ikke være.Cæsarsatte sig for at gøre sin provins større, og havde inden længe udvidet provinsen tilRhinen.Ydermere skrev han selv krigsberetninger, der blev sendt til Rom, formentlig for at holde sig i det politiske søgelys. Skræmt afCæsarssucces skulle man tro, atPompejusogCrassusville arbejde sammen imod deres medtriumvir, men således gik det ikke.Cicero,somPompejushavde tilladt at komme tilbage til Rom, søgte nu at alliere senatet medPompejus,hvilket ville betyde, atCrassusville være den eneste triumvir uden en succes i offentlighedens øjne.Crassusfølte sig forståeligt nok presset – han havde ikke rigtig nogen vej ud, uden støtte hverken i befolkningen eller i triumvirater eller i senatet. Han valgte derfor, at betale en gruppe mænd – ledet afPublius Clodius,overhovedet for en notorisk, plebejisk del af Claudius familie – for at husere i gaderne og sprede uro. Da en anden politiker ved navnTitus Annius Miloogså hyrede mænd til at imødekomme Clodius’ bande, udviklede det sig til regulære gadekampe, der bestemt ikke blev afhjulpet af Roms mangel på en egentlig politistyrke. Midt i alt dette var der pludselig en akut mangel på korn. Senatet udpegedePompejustil at løse dette problem, hvilket naturligvis blot gjordeCrassusmere harm. Men inden der kunne ske mere indkaldteCæsartil et møde i Triumviratet, hvor det blev besluttet, atPompejusogCrassusskulle vælges tilconsulerdet følgende år og derefter have henholdsvis Spanien og Syrien som provinser – således blev riget delt imellem de tre mænd,Pompejusi vest,Crassusi øst ogCæsari nord.

Denne ordning holdt dog ikke længe.Crassusforsøgte at nedkæmpePartherne,et folk, der boede tæt på hans provins, men blev dræbt i kamp i 53.Pompejusblev tilbage i Rom, idet han stadig havde kornmanglen at se til. Imens eskalerede gadekampene, og Clodius blev dræbt i en særlig voldsom af slagsen i januar52 f.Kr..Cæsarkunne denne gang intet gøre – der var udbrudt en revolution i Gallien, som han var travlt optaget af at nedkæmpe.Pompejushavde samlet tropper, så han tilfældigvis havde folk parat til at genoprette ordenen, da vrede folkemængder stormede senatet. Dette faktum gjorde, at han blev udnævnt tilconsulasine collega – consul uden kollega.

Borgerkrigen og Cæsars triumf

[redigér|rediger kildetekst]

Det var først i50 f.Kr.,tingene forandrede sig. Oprøret i Gallien var nedkæmpet, ogCæsarsmodstandere – medCatoi spidsen – hævdede nu, at han havde misbrugt sit embede. Som modsvar krævedeCæsar,at både han ogPompejusskulle opgive deres provinser. Dette blev vedtaget af senatet, menconsulenMarcellus påpegede, atCæsarblot kunne lade sig vælge tilconsulfor48 f.Kr.og derved undgå retsforfølgelse, da embedsmænd naturligvis ikke kunne retsforfølges. Dette førte til, at senatet krævede hjemsendelse afCæsarshær.Cæsartog konsekvensen og invaderede Italien. I første omgang kom han kun med én legion, men rygter svirrede om hans store hær, så da han kom til Rom var den lige til at indtage –Pompejusvar flygtet østpå.

Herefter gik det hurtigt.Pompejushavde planlagt at samleCæsari en gigantisk knibtangsmanøvre, ved at bruge sine legioner i Spanien, samt rejse en hær i de østlige provinser, men til forskel fraCæsar,måttePompejusoverbevise sine senatorstøtter, der var draget i eksil sammen med ham. Denne relative ineffektivitet udnyttedeCæsartil at slå til imod Spanien, og provinsen var hans inden udgangen af49 f.Kr..I 48 f.Kr. indtogCæsarSicilien og satte af sted imod østprovinserne. Inden længe besejrede hanPompejusvedFarsalosiThessalien,og denne flygtede tilEgypten,i håb om at kunne skjule sig der. Det skulle han ikke have gjort. Egypten var midt i nogle interne stridigheder, hvorPtolomaios XIIIog hans søsterKleopatradiskuterede (mildt sagt), hvem der skulle have tronen. For at fåCæsartil at dømme til sin fordel, fik PtolemaiosPompejusmyrdet. Således var der kun én hersker i Rom.

Men rygterne svirrede i Rom. MensCæsarnedkæmpede Ptolemaios, der havde erklæret krig, fordiCæsarhavde peget påKleopatrasom Egyptens næste statsoverhoved, og mens han ledede en kampagne imod Mithradates søn spredtes der rygter i Rom, om atCæsarville udråbe sig selv til konge. DaCæsar,allerede benævnet diktator på livstid, efter en langsom graduering med stigende tidsramme for embedsbeføjelsen, vendte tilbage til Rom og påbegyndte et større reformprogram, intensiveredes rygterne kraftigt. Hjulpet godt på vej afCæsarsegne handlinger og ytringer besluttede en række senatorer at myrdeCæsarfør et senatsmøde, således at han ikke kunne nå at udnævne sig til konge. Det skete 15. marts44 f.Kr..

Mordet på Cæsar og det Andet Triumvirat

[redigér|rediger kildetekst]

Ligesom Sulla efterlodCæsaret magttomrum, der ikke umiddelbart var en forudsigelig supplikant til. Men hurtigt meldteMarcus Antoniussig. Han havde længe været Cæsars forbundsfælle og var ligefremconsulmed ham i 44 f.Kr., og det var med stor spænding han åbnede Cæsars testamente. Det viste sig overraskende, at Cæsar havde valgt sin 18-årige adoptivsønGajus Octaviussom sin hovedarving, der derefter tog navneforandring til Gajus Caesar Octavianus, eller Octavian. Men Antonius havde noget, som Octavian ikke havde – en hær. I første omgang kunne Octavian altså ikke gøre noget, og afventede begivenhederne. Antonius drog med sin hær imod en af Cæsars mordere, hvilket senatet udnyttede til at sende en hær imod ham. Denne hær blev ledet af Octavian, og bestod i stor del af Cæsars veteraner. Da slaget havde stået stod Octavian tilbage som eneste leder på sin side, imens Antonius var flygtet til Gallien, hvor en anden afCæsarsgamle officerer,Lepidus,havde en hær.

Således udstyret med en hær af loyale soldater sendtes Octavian af senatet imod Antonius og Lepidus. Octavian vendte dog sin hær imod Rom og gjorde sig selv tilconsul.Inden længe mødtes han med Antonius og Lepidus, og de dannede det Andet Triumvirat. Dette forbund holdt dog kun til Cæsars mordere var nedkæmpet. Octavinus fik af senatet ærestitlen Augustus og blev den første romerske kejser.

  • Helles, Knud (1987),Romerriget - et magtsystems opståen,udvikling og sammenbrud,København: Columbus,ISBN87-89-159-00-4
  • Taagepera, Rein(1979). "Size and duration of empires: growth-decline curves, 600 BC to 600 AD".Social Science History.3(3/4): 115-138.doi:10.2307/1170959.JSTOR1170959.